• Sonuç bulunamadı

DANIfiMA KURULU TOPLANTISI 23.02.2008, HKMO ‹zmir fiube

16 N‹SAN 2008 - ‹KK KADIN ÜYELER ÇALIfiMA GRUBU

25 KASIM 2009 - “B‹R GÜNLÜK UYARI GREV‹”

I. DANIfiMA KURULU TOPLANTISI 23.02.2008, HKMO ‹zmir fiube

Kat›l›mc› Say›s›: 26

11. Dönem 1. Dan›flma Kurulu Toplant›s› 23 fiubat 2008 tarihinde HKMO ‹z-mir fiubesinde 26 üyemizin kat›l›m› ile gerçeklefltirildi. Baflkanl›¤›n› Halil KAY-NARCA’n›n, yazmanl›¤›n› Bar›fl YILMAZER’in yürüttü¤ü divan kurulu belirlen-dikten sonra afla¤›da belirtilen gündem konular› görüflüldü.

GÜNDEM

• 11. Dönem Çal›flma Program›n›n Görüflülmesi

• Komisyon ve Komisyon Üyelerinin Seçilmesi

• Bölüm (Mühendislik) ad›n›n de¤ifltirilmesi

• 7. Yaz E¤itim Kamp› Ana Konusu

• Tapu ve Kadastro Genel Müdürlü¤ündeki geliflmeler

fiube baflkan› Muhittin SELV‹TOPU yapt›¤› konuflmas›nda özetle; genel kurul sürecinde de oldu¤u gibi üyelerimizin kurullara gerekli önemi vermedi¤ini, ülke-nin çok önemli sorunlar› olmas›na karfl›n üyelerimizin Oda ile ilgili iliflkileriülke-nin yeterli düzeyde olmamas›n›n nedenlerini araflt›racaklar›n› ve bu konuda gerekli çal›flmalar› yapacaklar›n› vurgulayarak çal›flma program›n›n flekillendirilmesi ve gerçeklefltirilmesinde aktif kat›l›mda bulunulmas› gerekti¤ini söyledi. Özellikle komisyonlar›n etkili bir flekilde çal›flarak çal›flma raporunda belirtilen hedeflere ulafl›lmas› gerekti¤ini söyledi.

Daha sonra Yönetim Kurulu taraf›ndan taslak olarak haz›rlanan çal›flma rapo-ru yazman Lütfi ÜNAL taraf›ndan okundu.

Çal›flma program›na iliflkin görüfl ve önerileri belirtmek üzere söz alan üyele-rimizden Ali Ekber GÜL, üyelerimizin Oda ile iliflkilerinin güçlendirilmesi için Meslek içi e¤itimin Mimarlar Odas›nda oldu¤u gibi zorunlu hale getirilmesi ge-rekti¤ini, söz konusu Oda’da 20 saati Meslek ‹çi E¤itim almayan üyenin tescilinin yenilenmedi¤ini söyledi. Daha sonra söz alan Yunus Nadi ERGEN ise Lisansl› Ölç-me Bürolar› ile ilgili gerekli çal›flmalar›n yap›lmas›n› istedi. Program›n titizlikle haz›rlanmas›na karfl›n uygulanmas›nda komisyonlara önemli görevler düfltü¤ünü söyleyen ‹brahim ER‹fi‹R ise, Kat Mülkiyeti Kanununda yap›lan de¤ifliklikle tüm binalar›n 2009 y›l›na kadar kat mülkiyetine geçmesi gerekti¤ini ve bu konuda ka-muoyunun Odam›z taraf›ndan bilgilendirilmesi gerekti¤ini söyledi.

Ard›ndan söz alan Zafer BEYD‹LL‹ sürekli komisyonlar içerisinde Gençlik Ko-misyonunun olmas› gerekti¤ini vurgulad›. Bültenin da¤›t›m› maliyetlerin düflürül-mesi aç›s›ndan e-posta ile üyelerimize gönderilebilece¤ini söyleyen Mükerrem LE-LO⁄LU’nun önerisine karfl›l›k Hüseyin ÜLKÜ, Zafer BEYD‹LL‹, S.Selçuk SAVCI bültenin sanal hale gelmesinin çok yararl› olmayaca¤›n›, masa veya sehpan›n üze-rinde var olmas›n›n bile Odam›z›n tan›nmas› aç›s›ndan önemli oldu¤unu ayr›ca her üyemizin internet eriflimi olmad›¤›n› veya üyemizin internet eriflimi olmas›na karfl›l›k bülteni farkl› ortamlarda (seyahat vb.) okunamayaca¤› gerekçeleri ile

da-¤›t›m›n bas›l› olarak devam etmesinin yararl› olaca¤› konusunda görüfl bildirdiler.

Hüseyin ÜLKÜ’nün komisyonlar›n kaç kifliden oluflaca¤› konusunda soru yönelt-mesi üzerine söz alan Muhittin SELV‹TOPU, önemli olan›n komisyonlar›n üret-mesi, çal›flmas› ve yönetime yön vermesi oldu¤unu vurgulad›. Hiç toplanmayan komisyon oldu¤unu hatta Odaya hiçbir etkinli¤ine kat›lmayan komisyon üyeleri-nin oldu¤unu söyleyen SELV‹TOPU komisyonlarda en az 5 kifliüyeleri-nin olmas› gerek-ti¤ini ve 2 kiflinin de sa¤l›kl› iletiflim kurmak aç›s›ndan yönetim kurulundan ol-mas›nda yarar olaca¤›n› söyledi. Söz alan ‹brahim ER‹fi‹R’de Yasa ve Yönetmelik-ler Komisyonunda 11 kifli olmalar›na karfl›n düzenli olarak sadece 5 kiflinin top-land›¤›n› ve bu durumun katk› koyan komisyon üyelerinin motivasyonunu boz-du¤unu söyledi.

Ard›ndan söz alan M.Kubilay YILDIRIM ise toplant›ya kat›lan dan›flma kurulu üye say›s›n›n komisyonlar›n oluflturulmas›nda yeterli olmad›¤›n› bu nedenle gö-nüllülük esas›na göre bu toplant›da görev alacak komisyon üyelerinin daha sonra toplant›ya kat›lmayan di¤er dan›flma kurulu üyeleri ve üyelerimiz ile görüflerek komisyonu oluflturmalar›n› önerdi.

Buna karfl›l›k gündemin belli olmas›na karfl›n mazeret bildirmeden kurul üye-lerinin toplant›ya kat›lmad›¤›n› hat›rlatan Hüseyin ÜLKÜ, dan›flma kurulu üyele-rinin böylesine önemli toplant›lara kat›l›m›n›n sa¤lanmas› gerekti¤ini söyledi.

Dursun ÇEL‹K ise say›n›n önemli olmad›¤›n›, komisyon gerekli gördü¤ünde di¤er komisyon ve üyelerden destek alabilece¤ini ve bunun çal›flma program›nda ilke haline getirilmesini istedi. Kentsel Çal›flma ve Çevre ‹zleme Komisyonu

ad›-n›n Kentsel/K›rsal Çal›flma ve Çevre ‹zleme komisyonu fleklinde de¤ifltirilmesini öneren Hüseyin ÖZTÜRK k›rsal alandaki geliflmelerin sanki bu komisyonun d›-fl›nda kal›yormufl gibi alg›land›¤›n› ve ayr›ca mazeret bildirmeden üst üste 3 defa toplant›ya kat›lmayan üyelerin komisyon üyeliklerinin sona erdirilmesini önerdi.

Daha sonra söz alan Zafer BEYD‹LL‹, Ziya KOCABIYIK ve Selçuk SAVCI’n›n birlerine paralel olarak komisyonlar›n belirli bir flablona s›k›flt›r›lmamalar› gerek-ti¤ini, gerekti¤inde uzman üyelerimizin davet edilerek ve di¤er komisyonlar ile birlikte genifl kat›l›ml› toplant›lar yap›labilece¤i konusunda görüfl bildirdiler.

Di¤er taraftan Hüseyin ÜLKÜ Lisansl› Ölçme Bürolar› ile ilgili genel bir bilgi-lendirme yaparak, s›navlardaki puanlamalarda bir tak›m adaletsizlikler oldu¤unu, tapu ve kadastro genel müdürlü¤ündeki kurum çal›flanlar›n›n serbest çal›flanlara göre önemli bir puan avantaj›na sahip olduklar›n› ve ayr›ca lisansl› ölçme bürola-r› say›s›ndaki oran›n da art›bürola-r›lmas› gerekti¤ini söyledi.

Ziya KOCABIYIK ise HKMO birim fiyat hesaplamalar›nda grafik paftalar ile sa-y›sal paftalar›n efl tutuldu¤unu, grafik paftalar ile katsay›n›n belirlenmesi

gerekti-¤ini söyledi. Dan›flma kurulu bu konuda mesleki denetim komisyonu taraf›ndan somut öneriler oluflturmak üzere rapor haz›rlamas› için görev verdi.

Ard›ndan gündemin 2.maddesine geçilerek 11.Dönem Sürekli ve Süreli komis-yon üyeleri, seçilen komiskomis-yon üyeleri ve yönetim kurulu taraf›ndan geniflletilmek üzere belirlendi.

Komisyon ve komisyon üyelerinin belirlenmesinin ard›ndan gündemin 3.

maddesi olan Mühendislik (Bölüm) ad›n›n de¤iflikli¤i gündemine geçildi. Bu ko-nuda fiube Sekreteri Lütfi ÜNAL taraf›ndan üniversitelerimizin isim önerileri ve gerekçeleri ile ilgili bilgilendirme yap›larak konu tart›flmaya aç›ld›.

“Geomatik mi? Harita m›?”

Bunun üzerine söz alan Mehmet GÜRLER geçmiflte bu konuda birçok kez bir araya gelindi¤ini ve bu konunun uzun zamand›r tart›fl›ld›¤›n› belirterek, Jeodezi ve Fotogrametri isminin 80’li y›llar›n bafl›nda ‹TÜ taraf›ndan YÖK’e kabul ettiril-di¤ini ve Harita Mühendisli¤i’nin halka malolmufl bir isim oldu¤unu ve ayr›ca ge-liflen bilime göre 20 y›lda bir isim de¤ifliminin do¤ru olmad›¤›n› söyledi.

Ülkemizdeki 10 üniversitenin 9’u Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisli¤i Bö-lüm ad›n›n Harita Mühendisli¤i, geriye kalan tek üniversite olan ‹TÜ üniversite-sinin ise geomatik mühendisli¤i olarak de¤ifltirilmesini istedi¤i isim de¤iflikli¤i konusunda dan›flma kurulu üyeleri a¤›rl›kl› olarak Harita Mühendisli¤i’nin bugü-ne kadar anlatmakta zorland›¤›m›z Jeodezi ve Fotogrametri isminde oldu¤u gibi geomatik mühendisli¤ine göre daha uygun olaca¤› görüflüne varmakla birlikte;

konunun lisans bölümü aç›lmas› komisyonu taraf›ndan de¤erlendirmesini ve ay-r›ca Zonguldak Karaelmas Üniversitesinin görüfl istedi¤i mühendislik bölümümü-zün e¤itim program›na iliflkin çal›flman›n da ayn› komisyon taraf›ndan birlikte ele al›nmas›n› kararlaflt›rd›.

‹TÜ; geomatik isminin teknolojik geliflmelere dayal› olarak geniflleyen ve

ço-¤alan uzmanl›k alanlar›m›z› daha iyi karfl›lad›¤›n› ve harita mühendisli¤i ad›n›n popülist bir yaklafl›m oldu¤unu ve bilimde popülizm yap›lamayaca¤›n› savunmak-la birlikte, di¤er üniversiteler mesle¤imizde sonuç ürünün harita oldu¤unu ve bu isim de¤iflikli¤i ile tüm toplum ve kamu kurum/kurulufllar›nda yaflanan birçok so-runun afl›laca¤›n› savunuyor. Di¤er taraftan ‹TÜ senatosundan geçirdi¤i karar›

de-¤ifliklik yap›lmak üzere YÖK Baflkanl›¤›na göndermifl durumda…

Gündemin tart›fl›lan 3.maddesinin ard›ndan bu y›l 7.sini düzenleyece¤imiz Yaz E¤itim Kamp›’n›n ana konusu hakk›nda öneri ve görüfllerin al›naca¤› 4.mad-deye geçildi.

1. Deprem ve Deformasyon Ölçmeleri, 2. Dostluk ve Bar›fl, 3. 50. Y›lda HKMO 4. Jeodezik K›r›lmalar 5. Dönüflüm, 6. Dengeler olan yaz e¤itim kamp› ana konu-su ile ilgili;

Mesleki ve Toplumsal Gelece¤imiz, Küreselleflme, Çeliflkiler, Sapmalar, Bölü-flüm, Sistemler, Duyarl›l›k, vb. gibi öneriler getirildi. Söz konusu öneriler ile bir-likte yönetim kurulu taraf›ndan belirlenmek üzere gündemin son maddesi olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlü¤ündeki geliflmeler konufluldu.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlü¤ünde neler oluyor?

Bu konuda söz alan ‹brahim ER‹fi‹R; 150 y›ll›k geçmifli olan kurumun zor gün-ler geçirdi¤ini, çal›flanlar›n›n gözalt›na al›nd›¤›n›, konunun Odam›z taraf›ndan tüm boyutlar› ile ele al›narak kamuoyunun bilgilendirilmesini istedi. Buna karfl›-l›k Tuncay BOYACI sadece Tapu ve Kadastro Genel Müdürlü¤ü çal›flanlar› de¤il, tüm kamu kurum çal›flanlar› için özlük hakk› sorunu oldu¤unu, Ali Ekber GÜL ise öncelikle kamu çal›flanlar›n›n kendi hakk›na sahip ç›kmas› gerekti¤ini, ancak bu aflamada Odam›z›n gerekli deste¤i vermesi gerekti¤ini söyledi.

Zafer BEYD‹LL‹ ise TKGM’ye sistematik bir sald›r›n›n oldu¤unu ve özellefltir-me amac› do¤rultusunda bu bask›lar›n yap›ld›¤›n› söyleyerek kamuoyuna yap›la-cak araflt›rma ile bu sald›r›lar›n alt›nda yatan gerçeklerin aç›klanmas› gerekti¤ini belirtti.

Hüseyin ÜLKÜ ise önümüzdeki Kadastro Kongresinde, özlük haklar› ve insan haklar› konusunda fiube olarak poster veya bildiri ile kat›labilinirse konunun ki-taba girece¤ini ve gündemde kalaca¤›n› söyledi.

II. DANIfiMA KURULU TOPLANTISI

Benzer Belgeler