• Sonuç bulunamadı

16 N‹SAN 2008 - ‹KK KADIN ÜYELER ÇALIfiMA GRUBU

TANITIM AMAÇLI SUNUMLAR

2 fiUBAT 2009 - Ege sa¤l›k Otel

Topcon gezici servis ve semineri 6 fiubat’ta Ege Sa¤l›k otelde gerçeklefltirildi.

Cors-TR (TUGASA-AKT‹F) konusunun detayl› olarak ifllendi¤i seminer program›

yo¤un ilgiyle karfl›land› ve sistemlerin çal›flmas› ile ilgili tüm bilgiler paylafl›ld›.

30 MAYIS 2009 - Yasmin Bodrum Resort Otel

NETCAD firmas›ndan Erhan KÜÇÜK taraf›ndan 30 May›s’ta Yasmin Bodrum Resort Otel’de program ile ilgili son geliflmelerin detayl› bir flekilde anlat›ld›¤› bir teknik sunum yap›ld›.

2-6 KASIM, TEPEKULE KONGRE VE SERG‹ MERKEZ‹, ‹ZM‹R sloga-n›yla ve “TUCBS ve Bir-likte Çal›flabilirlik” ana bir y›l süren kongre ile il-gili fiubemiz taraf›ndan

‹zmir ve Mu¤la Valilikle-ri ve Büyükflehir Beledi-yesi baflta olmak üzere, ‹l Özel ‹daresi, ‹zmir Dev-let Su ‹flleri, ‹ller Banka-s›, Devlet Demir Yollar›

ve Orman Bölge

Müdür-lükleri ile Defterdarl›k, ‹l Milli E¤itim Müdürlü¤ü, Valilik Kriz Merkezi, Karfl›ya-ka, Bornova, Güzelbahçe, Seferihisar, Mu¤la, Milas, Ayd›n Umurlu Belediye Bafl-kanl›klar›, ‹zmir Barosu, ‹zmir Ticaret Odas›, Ege Bölgesi Sanayi Odas›, Mali Mü-flavirler Odas›, Eczac›lar Odas›, Gazeteciler Cemiyeti, Cumhuriyet Gazetesi, vb.

bölgemizdeki birçok kamu kurum ve kurulufluna kongrenin amac› ve içeri¤i ile il-gili bilgilendirme ve destek ziyaretleri gerçeklefltirilmifltir.

3 Düzenleme Kurulu Toplant›s› ve 11 Yürütme Kurulu Toplant›s›n›n gerçek-lefltirildi¤i kongreye ayr›ca fiubemizde daha önce görev yapm›fl fiube Eski Baflkan-lar›m›z ve temsilciliklerimiz de düzenlenen toplant›lara kat›larak önemli katk›lar-da bulunmufllard›r.

‹zmir Valili¤i Bas›n ve Halkla ‹liflkiler fiube Müdürü Ercan DO⁄U’nun bas›n dan›flmanl›¤›nda ulusal ve yerel bas›n ile iliflkiler kurulmufl ve bas›nda yer alacak bilgileri içeren dosya haz›rlanarak 200’ den fazla bas›n kurulufluna gönderilmifltir.

Ayr›ca Kongre öncesinde fiubemizde bas›n›n davet edildi¤i bir bas›n aç›klamas›

gerçeklefltirilmifltir.

Binden fazla kiflinin kat›ld›¤› kongre süresince düzenlenen teknik oturum, fo-rum ve panellere her kesimden ilgi oldukça fazlayd›. Özellikle kongre süresince aç›k bulunan “Co¤rafi Bilgi Teknolojileri Fuar›” kat›l›mc›lar taraf›ndan büyük bir ilgiyle karfl›land›. Ayr›ca kongrede her bir kat›l›mc›ya kat›l›m belgesi verilen

“Co¤rafi Bilgi Sistemleri E¤itimi” ve kongre süresince sosyal aktiviteler de gerçek-lefltirildi.

Co¤rafi Bilgi Sistemleri günümüzde, afet yönetiminden tar›ma, ormanc›l›ktan arkeolojiye, çevresel kaynaklar ve kent yönetiminden turizme, k›rsal ve kentsel ge-liflime kadar çok genifl bir yelpazede kullan›lmaktad›r. Bu durumun do¤as› gere¤i, kongremize farkl› kurum ve kurulufllardan çeflitli disiplin mensuplar› kat›ld›.

Ülkemizdeki farkl› meslek disiplinlerini CBS çat›s› alt›nda bir araya getirdi¤i, CBS’nin en temel bileflenleri olan veri, yaz›l›m, donan›m, yöntem ve yetiflmifl in-san gücü üzerine gerçeklefltirilen uygulamalar›n tüm yönleri ile ele al›nd›¤› kon-grede CBS politikalar›n›n de¤erlendirilmesi ve belirlenmesine yönelik önemli so-nuçlar elde edildi.

CBS ile ilgili çal›flmalar ve geliflmeler dikkatle izlenmifl, farkl› uygulama alan-lar›nda gerçeklefltirilen baflar›l› çal›flmalar›n yan›nda, karfl›lafl›lan sorunlar ve ek-siklikler dile getirilerek, bu ekek-sikliklerin giderilmesine yönelik yararl› tart›flma or-tamlar› oluflturulmufltur.

Kongre aç›l›fl konuflmalar›n› s›ras›yla; Kongre Düzenleme Kurulu Baflkan› Hü-seyin ÜLKÜ, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odas› ‹zmir fiube Baflkan› Muhittin SELV‹TOPU, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odas› Genel Baflkan› A. Fahri ÖZ-TEN, Türk Mühendis Mimar Odalar› Birli¤i Yönetim Kurulu Baflkan› Mehmet SO⁄ANCI, Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Nihat fiAH‹N, DLH Genel Mü-dürü Ahmet ARSLAN, Bornova Belediye Baflkan› Prof. Dr. Okyay SINDIR, Konak Belediye Baflkan› Dr. Hakan TARTAN, ‹TÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed fiAH‹N,

‹zmir Büyükflehir Belediye Baflkan ad›na Baflkan Vekili Dr. S›rr› AYDO⁄AN ve ‹z-mir Valisi Mustafa Cahit KIRAÇ yapt›lar.

Hüseyin ÜLKÜ konuflmas›nda; Ana temas› “Birlikte Çal›flabilirlik” olan “Yafla-nabilir Gelecek ‹çin...” slogan›yla düzenlenen TMMOB CBS 2009 Kongremizin 10 oturumunda 5 panel, 1 forum ve 3 salonda 12 paralel oturumda 48 bildiri sunu-laca¤›n›, Bu kongremizde bilimsel bildiriler yan›nda uygulamalar, uygulamalarda karfl›lafl›lan sorunlar ve çözüm önerilerinin de ortaya konmas› ilke olarak benim-sendi¤ini; kongre zaman›n›n bu ilke do¤rultusunda paylaflt›r›ld›¤›n› söyledi.

TMMOB, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odas› CBS ve Kent Bilgi Sistemleri-ni k›t olan kaynaklar›m›z›n ülkemizin kalk›nmas›nda, halk›m›z›n refah›n›n art›r›l-mas›nda, yurttafllar›m›z›n insanca yaflama düzeyine kavuflturulart›r›l-mas›nda, yönetici-lerimizin en k›sa zamanda ve do¤ru kararlar almas›nda yararlan›labilecek en önemli araçlardan biri olarak görmekte oldu¤unu, Bu nedenle hem merkezi ida-remizin hem de yerel yönetimlerimizin Co¤rafi/Kent Bilgi Sistemleri Projelerine katk› vermesini önemsedi¤imizi; önemsemekten de öte TMMOB ve bilefleni mes-lek odalar›m›za Anayasa ve yasalarla verilmifl görevler olarak görüyoruz dedi.

Muhittin SELV‹TOPU konuflmas›nda; Yaflanabilir Bir Gelecek için Co¤rafi Bil-gi Sistemlerinin yararlan›lacak en önemli araç oldu¤unu, TMMOB taraf›ndan ilki

2007 y›l›nda Trabzon’da düzenlenen kongrenin amac›n›n; Ulusal düzeyde CBS bi-lincinin yayg›nlaflt›r›lmas› ve gereksinim duyan tüm meslek disiplinlerindeki kifli, kurum ve kurulufllar› bir araya getirerek, CBS nin bütün yönleriyle tart›fl›lmas›

olarak belirlendi¤ini TMMOB Co¤rafi Bilgi Sistemleri Kongresinin II sinin ‹z-mir’de yap›lmas›n›n kararlaflt›r›ld›¤›ndan söz etti. Kongrede ülke genelinde Fark-l› disiplinler taraf›ndan FarkFark-l› amaçlar için kullan›lan Co¤rafi Bilgi Sistemleri ve Kent bilgi Sistemlerinin uygulamalar›n›n ortaya konmas›, uygulay›c› kurum ve kurulufllar›n, bilim insanlar›yla bir araya gelmesi sa¤lanarak sorunlar›n paylafl›l-mas›, çözüm önerilerinin tart›fl›larak gelifltirilmesinin hedeflendi¤ini belirtti.

Odam›z Genel Baflkan› A.Fahri ÖZTEN konuflmas›nda; Son dönemlerdeki IMF VE DB üzerinden neo-liberal politikalar›n hayata geçirildi¤ini, Özellikle 1980’ den buyana uygulamaya konulan ekonomik politikalar ile üretim ekonomi-sinden vazgeçilerek rant ekonomisinin öne ç›kart›ld›¤›n› ve bununla birlikte üre-tim ve istihdam›n sürekli düfltü¤ünü iflsizli¤inse sürekli artt›¤›ndan bahsetti. Sa-y›n ÖZTEN konuflmas›nda E¤itim sisteminin bilimi teknolojiye, teknolojiyi uygu-lamaya dönüfltürebilecek, mühendislerin daha donan›ml› ve birikimli olarak yeti-flece¤i ve mezuniyet sonras› bilgilerini yenileyebilecekleri, gelifltirebilecekleri e¤i-tim olanaklar›n›, üree¤i-tim ve çal›flma ortamlar›n› sa¤layacak flekilde düzenlenmesi gerekti¤ini söyledi. ÖZTEN konuflmas›n›; Co¤rafi Bilgi Teknolojilerini oluflturan Co¤rafi Bilgi Sistemlerinin, Bilgi ve ‹letiflim teknolojilerindeki geliflmelerden bel-ki de en çok etbel-kilenen ve adeta yeniden flebel-killenen alanlardan biri oldu¤unu söy-leyerek sürdürdü. CBS Kongremizin dünyadaki son geliflmeler ›fl›¤›nda, ülkemiz-de Co¤rafi bilgi ve teknolojilerini kullanan ve Co¤rafi Bilgi Sistemine gereksinim duyan de¤iflik meslek alanlar›ndaki kifli, kurum ve kurulufllar› bir araya getirerek, baflta CBS bileflenleri veri, yaz›l›m, donan›m ve yönetim olmak üzere CBS’nin tüm yönleriyle ele al›narak tart›fl›lmas›n› amaçland›¤›n› söyleyerek bitirdi.

TMMOB Yönetim Kurulu Baflkan› Mehmet SO⁄ANCI konuflmas›na ikincisi gerçekleflen kongremizin bafllat›c›lar›na, sürdürücülerine, bugüne getirenlere, kongrelerimizde görüfllerini bizimle paylaflan bilim insanlar›na, uzmanlara, HKMO Merkez ve fiube yöneticilerine, Düzenleme Kurulu üyelerine, bu kongre-lerimizin gerçekleflmesinde görev alan flube çal›flanlar›na ve etkinli¤e kat›lan, ge-lifltiren, büyüten tüm meslektafllara teflekkür ederek bafllad›.

Mühendisli¤in bilim ve teknolojiyi insanla buluflturan bir meslek oldu¤unu, Bizim örgütümüz TMMOB’ un; oda¤›nda, öznesinde insan›n oldu¤u bir mesle¤in uygulay›c›lar›n›n örgütü oldu¤unu ‹nsan odakl› olmas›ndan dolay›, bizim

mesle-¤imiz onurlu bir meslek ama bir o kadar da sorumluluklar› olan bir meslek

oldu-¤unu vurgulad›.

TMMOB’nin bir yandan insana ve insanl›¤a karfl› ifllenmifl suçlara karfl›

ç›kt›-¤›n›, öte yandan da insana ve insanl›¤a olan sorumluluklar›n bilincinde oldu¤unu ve sorumluluklar›n gereklerini yerine getirmeye çal›flt›¤›n›, Bir yandan da üyeleri-mizi haklar›n›n elde edilmesine, taleplerinin gerçekleflmesine yönelik çabalarda bulundu¤unu belirtti. Öte yandan, sorunlar›m›z›n, toplumun ve halk›n sorunla-r›ndan ayr› tutulamayaca¤›n, s›k›nt›l›, sanc›l›, sorunlu bir ülkede yafl›yor olman›n

tüm sonuçlar›n› mühendis kimli¤imizle birlikte, yurttafl kimliklerimiz dolay›s›yla yine bizi buldu¤unu söyledi. Yaflamakta oldu¤umuz kapitalist küreselleflmenin kendi yaratt›¤› küresel kriz ile; yoksullar›n daha fazla yoksullaflt›¤›, siyasal yap›da pek çok de¤iflimin gerçekleflti¤i, kapitalist küreselleflmenin kriziyle karanl›k yüzü-nü bir kez daha gösterdi¤ini söyledi. Neo-liberalizmin kurallar›n›n de¤iflmez ol-du¤u öngörüsü sars›l›rken krizden kurtulmak için sistemin taleplerine cevap ver-menin de do¤ru olmad›¤› ortaya ç›kt›¤›n›, piyasan›n inisiyatifine b›rak›lm›fl bir ekonominin sürekli kriz üretmekte oldu¤unu, faturas›n›n da emekçi halka, ücret-liye, çal›flana kesildi¤ini özellikle Türkiye gibi kendi kaynaklar›n› kullanamayan, emperyalizme ba¤›ml› ülkeler bu krizden daha da fazla etkilenece¤ini dile getirdi.

TMMOB’ nin, böyle bir dönemde, örgütümüze “daha demokratik, daha bar›fl, ge-lirini adaletli paylaflan” bir Türkiye için büyük görevler düfltü¤ünün bilincinde ol-du¤unu, TMMOB ve ba¤l› odalar›, örgütlü gücüyle birlikte sorumlulu¤un gerek-lerini yerine getirece¤ini söyledi.

Say›n SO⁄ANCI konuflmas›n›, TMMOB’nin sorumluluklar›ndan biri de mes-lek alanlar›m›z üzerine gerçeklefltirdi¤imiz sempozyum ve kongre gibi etkinlikler-le bu alandaki sorunlar› ortaya koyarak çözüm önerietkinlikler-lerini getirmek oldu¤unu, bu defa da Co¤rafi Bilgi Sistemlerini konuflmak için bir arada oldu¤umuzu söyleye-rek sürdürdü.

Co¤rafi Bilgi Sistemleri Kongremizin TMMOB’nin çeflitli odalar

sekretaryal›-¤›nda yürütülmekte olan her biri önemli kongre, kurultay ve sempozyum etkin-liklerinden birisi oldu¤unu, Kongremizin ülkemiz aç›s›ndan büyük önem tafl›yan Co¤rafi Bilgi Sistemleri altyap›s›, uygulamalar› ve kurumsallaflma çabalar›n›n bi-limsel ortamlarda tart›fl›larak biçimlendirilmesine, deneyimlerin ve karfl›lafl›lan sorunlar›n paylafl›lmas›na, çözüm önerilerinin tart›fl›larak gelifltirilmesine katk›

sunaca¤›n› umdu¤unu belirterek konuflmas›n› bitirdi.

Aç›l›fl konuflmalar›n›n ard›ndan Co¤rafi Bilgi Teknolojileri Fuar›’n›n aç›l›fl›

gerçeklefltirildi. Fuar aç›l›fl›ndan sonra; Ça¤r›l› Bildiri Sunumlar› Prof. Dr. Werner KUHN(Muenster Üniversitesi, Geoinformatik Bölümü) ve Dr. Chryssy A. POT-SIOU(National Teknik Üniversitesi ve FIG 3. Komisyon Baflkan›) taraf›ndan ger-çeklefltirildi.

Kongrede; CBS ve altyap› uygulamalar›, CBS ve havza yönetimi, Konumsal Analiz ve Karar Destek Uygulamalar›, Yaflanabilir Gelecek ‹çin Yerelde Birlikte Çal›flabilirlik, Yaflanabilir Gelecek ‹çin Çevre Koruma ve Arazi Kullan›m Planla-mas›, CBS ve di¤er Meslek Disiplinleri Uygulamalar›, Konumsal Veri Altyap›lar›, 3B Kent Modelleri, Belediyelerde CBS Uygulamalar›, CBS ve Uzaktan Alg›lama Uygulamalar›, CBS ve Çevresel Kaynak Yönetimi, Yaflanabilir Gelecek için Kamu-da Birlikte Çal›flabilirlik, Kamu Kurumlar›nKamu-da CBS Uygulamalar›, CBS ve Afet Yö-netimi, Web 2.0 Uygulamalar›, Aç›k Kaynak Kodlu Çözümleri ve Karto¤rafya, Ya-flanabilir Gelecek için TUCBS ve Birlikte Çal›flabilirlik konulu sunumlarla ve Cu-ma günü tüm gün yap›lacak poster sunumlarla konular çok disiplinli ve genifl ka-t›l›ml› ortamda paylafl›ld›.

Aç›l›fl sonras›nda Tarihi Havagaz›nda ‹zmir Büyükflehir Belediyesi taraf›ndan kokteyl verildi.

Benzer Belgeler