• Sonuç bulunamadı

2. KAVRAMSAL ÇERÇEVE

2.13. TKY Uygulamasının Benimsenmesine Etki Eden Faktörler

Shibani, Soetanto ve Ganjian (2010) Libya inşaat organizasyonlarını ve bu organizasyonların TKY kullanımını incelemişlerdir. Kalite yönetimi, inşaat sektörünün başarılı yönetiminde önemli unsurlar olarak kabul edilmiştir. Yönetim bağlılığı ve liderliği, ekip çalışması, eğitim ve öğretim, iletişim ve çalışan katılımı ile katılım ve kültür, TKY'nin uygulanmasını destekleyen temel ilkeler olarak aktif olan faktörlerden bazılarıdır. Aslında, yeni dokümantasyon yöntemi, Libya ortamında TKY'nin ilerlemesinin ölçülmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Munhurrun, Munhurrun ve Panchoo (2011), yönetim taahhüdünün şirketin kalitesinin gelişimi için çok önemli olduğunu vurgulamaktadır. Organizasyonel hedeflere ulaşmak amacıyla eğitim faaliyetlerini geliştirmek için yeterli kaynaklarla birlikte destek ve katkılar ayrılmıştır. Sürdürülebilir TKY uygulamasını gerçekleştirmek için kuruluşlarda ekip çalışmasına iyi odaklanılmalıdır. Yazarlar, üst yönetim taahhüdünün hem TKY uygulamasının başarılı bir şekilde benimsenmesi üzerinde hem olumlu etkiler hem de olumsuz etkiler yarattığı sonucuna varmışlardır.

Rekabet ortamının yoğunluğu, büyüklüğü, bilgi teknolojisinin etkisi, hedef maliyet uzatma ve yenilikçi ya da stratejik yönetim muhasebesi tekniği, TKY uygulamasının benimsenmesi üzerinde bir etki yaratmış olan değişkenlerden bazılarıdır. TKY uygulamaları, üretim sürecinin, yeniden tasarlamanın ve sorunlu ürünlerin oranını azaltmıştır. Özellikle, TKY girişimleri, firmaların performanslarını daha yüksek bir seviyeye çıkarma potansiyelini artırmıştır (Al-Omiri, 2012).

Bahri, Hamzah ve Yusuf'a (2012) göre TKY'nin uygulanması kültürel faktörlerden büyük ölçüde etkilenmektedir. İnsan kaynağının kalitesi, yönetim performansı, çalışanların değişimi, örgütsel değişim, yürütme, planlama ve hazırlık, TKY uygulamasına hem olumlu hem de olumsuz etki eden değişkenlerden bazılarıdır. Yazarlar TKY'nin örgüt kültürünün aracı değişkenleri aracılığıyla bir kurumun performansını önemli ölçüde etkilediğini belirmişlerdir. Gherbal ve ark.(2012) yaptıkları çalışmada, stratejiler, süreç, tasarım, müşteri memnuniyeti, bilgi ve analiz, toplum ve çevre ve kültürü TKY uygulamasının benimsenmesini etkileyen faktörler arasında göstermişlerdir. Bunlara ek olarak, politika geliştirme ve hedeflerin dağıtımı, bir organizasyonun performansını etkilemektedir. Bunların dışında üst düzey yönetici sorumluluğu, işgücü taahhüdü, olguya dayalı süreçler ve daimi gelişim, kuruluşların çoğunda TKY'nin uygulanmasına bir etki yaratmaktadır. Tüm çalışanlar kalite yönetiminde sistematik eğitim almadıkça yetkilendirme ve katılım etkisiz kalmaktadır.

Zakuan ve ark. (2012), yükseköğretim kurumlarında toplam kalite yönetimi uygulamasının kritik başarı faktörlerini incelemiştir. Kalite, teslimat ve teslim süresi, TKY'nin benimsenmesiyle bağlantılı ana faktörler olarak kabul edilmektedir. Kalite

departmanının rolü, personelin katılımı, daimi gelişim, veri ve raporların kalitesi, müşteri odaklılığı, tasarım ve ürün kalitesi ve kalite politikası, TKY'nin uygulanmasının organizasyonlarda benimsenmesini etkileyen faktörlerden bazılarıdır. Özellikle TKY, iş operasyonları ve çalışan ilişkilerini başarılı bir şekilde etkilemektedir.

Sudha (2013), rekabetin, müşterinin memnuniyetinin, standartların korunması, hesap verebilirliğin sağlanması, çalışanların moral ve motivasyonunun artırılması, güvenilirlik, saygınlık, statü, imaj ve görünürlük, TKY uygulamalarının uygulanmasında hem olumlu hem de olumsuz etkenlerden bazılarıdır. Doğruluk, güvenilirlik, verimlilik, bütünlük, kullanılabilirlik, test edilebilirlik, genişletilebilirlik ve taşınabilirlik, yüksek öğretimdeki yazılım kalitesi boyutlarından bazılarıdır. Dahası, bunlar örgütsel gelişim üzerinde olumlu etki yaratmaktadır. Ayrıca, destek hizmetleri, kişisel ilgi, iletişim becerileri, etkin sunum, güvenilirlik, geçerli bir ödül vermek, teorik ve pratik bilgi ve tutarlılık sağlamak, TKY uygulamasının benimsenmesini önemli ölçüde etkileyen faktörlerdir. Aslında, öğrenci eğitimi için mükemmel altyapı ve fiziksel tesisler de TKY uygulamalarının benimsenmesini etkilemiştir. Sürekli geri bildirim, organizasyon performansında daimi gelişime yardımcı olmaktadır.

In’airat ve Al-Kassem (2014), yükseköğretimde toplam kalite yönetimini incelemiştir. Bir organizasyonun kültürü, bir çalışanın değerlendirmesine ilham vermek için tutarlı bir şekilde yenilenmeyi gerektirir. Kalite geliştirme kültürü TKY'de daha fazla dikkat çekmiştir ve bu durum, çalışan bağlılığı ve süreçte daimi gelişim ile karşılaştırıldığında örgütsel çıktılar üzerinde bir etki yaratmıştır. Ürün aksaklığı, daha düşük üretim maliyeti, çalışanın direnci ve çalışan katılımı, gelişmekte olan sektörlerin çoğunda TKY uygulamasının benimsenmesi üzerinde olumlu ve olumsuz bir etki yaratmaktadır.

Latif, Fiaz ve Shoaib (2014), Pakistan petrokimya sektöründeki önemli TKY uygulamalarının katkılarını çalışmışlardır. Liderlik, vizyon ve plan bildirimi, çalışanların katılımı ve eğitim ve öğretimi TKY uygulamasının kabul edilmesinde bazı zorluklar doğurmuştur. Çalışanların eğitim eksikliği bir kurumun performansını

etkilemektedir. Ayrıca, bu durum organizasyonun finansal performans sonuçlarını da etkilemektedir. Stratejik planlama, insan kaynakları yönetimi ve çalışanların katılımı yönetimi hem olumlu hem de olumsuz yönde etkilemektedir. Yazarlar, TKY'nin uygulanmasının, üst düzey yönetici aracılığıyla bir çalışanın liderlik ışığında güçlü bir bağlılık, eğitim, inisiyatif alma ve katılımını gerektirdiği için kolay bir görev olmadığını belirtmişlerdir.

Al-Sabek (2015), BAE'de inşaat sektöründe toplam kalite yönetiminin uygulanmasını etkileyen kritik başarı faktörlerini araştırmıştır. Kötü işçilik, belirsiz sınırlar ve şartnameler, yükleniciler ve taşeronlar arasındaki zayıf koordinasyon, gerçekçi olmayan tamamlanma süresi, binaların kalitesini diğerlerine göre yüksek oranda etkileyen değişkenlerden bazılarıdır. Bu doğrultuda, TKY bir kuruluşun kalite konusunu çözmek için uygulanmaktadır. İyi geliştirilmiş planlama, daimi gelişim ölçümleri, katılımcı yönetim tarzı ve TKY'de eğitilmiş çalışanlar TKY uygulamasının benimsenmesini önemli ölçüde etkileyen faktörlerden bazılarıdır.

Mazher, Gharleghi ve Fah (2015) Suudi Arabistan inşaat sektöründe toplam kalite yönetimini etkileyen faktörleri incelemiştir. Kalite yönetim kontrolü ve güvencesi TKY'ye karşı anlamlı bulunmuştur. TKY uygulamasının benimsenmesini etkilemede ürünün kalitesi daha etkili faktörler olarak görünmektedir. Ayrıca, şirketin itibarını da üst düzeyde etkilemektedir. Kontrol, güvence ve denetim, kalite yönetimiyle ilgili bazı faktörlerdir. Dahası, bunlar aynı zamanda TKY'nin bir kurumun kalitesini hem olumlu hem de olumsuz şekilde etkileyen en etkili faktörler olarak kabul edilmektedir.

Wanderi, Mberia ve Oduor (2015) üst yönetim taahhüdünün TKY'nin uygulanması üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu sonucuna varmışlardır. Ayrıca, personel eğitiminin TKY uygulamasında önemli bir unsur olduğunu düşünmektedirler. Çalışan eğitimi TKY'nin uygulama sürecini geliştirmek için kullanılmaktadır. TKY uygulamalarını ve sonuçlarını etkileyen faktörler Deepika, Anandakumar ve Krishnamoorthy (2016) tarafından incelenmiştir. Liderlik, bir organizasyonun gelişimi ve TKY'nin uygulanması üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etki yaratmaktadır.