• Sonuç bulunamadı

2. KAVRAMSAL ÇERÇEVE

2.7. Genel Olarak TKY Felsefesi

Llusar, ve arkadaşları (2008), müşterinin ihtiyaçlarının tespit edildiği ve pazar değişikliklerinden ve sorumluluklarından etkilenen organizasyonun müşterinin üstün değerine dayanan bir ilişki kurmanın Toplam Kalite Yönetimi felsefesi yaklaşımını incelemiştir. Böylece pazar kalitesi verimliliği doğaçlama ürünler ve hizmetler tarafından işlenebilir. TKY'nin mükemmel bir model olarak felsefesi, teknik ve sosyal ayrımların boyutları, TKY'nin bütünsel yorumu ve Toplam Kalite Yönetimi'nin prosedürleri ve örgütsel performansı arasındaki nedensel bağlanma ilişkisi gibi varsayımlara sahiptir. Mükemmeliyet derecesine ulaşan örgütsel davranışın tespiti ile merkezileştirilen TKY temel kavramları, kalite oluşturmada organizasyon sorumluluğuna yansımaktadır.

Thaddeus (2012), TKY'nin felsefesinin uygun bir şekilde benimsendiği bankacılık sektöründe müşterilere iyi hizmet kalitesi ve memnuniyeti sağlamada Toplam Kalite Yönetiminin dört aşamalı stratejisini açıklamıştır. TKY felsefesinin hizmetlerin yönetilmesi ve sunulmasında önemli yararları vardır, böylece hizmet kalitesinin iyileştirilmesi ile karakterize edilen derin bilgi birikimi ile müşteri memnuniyetini kazanmak için yetersiz hizmet sunumu inovasyon ve yaratıcılık ile güçlendirilebilir. TKY'nin yönetim felsefesi, pazarlama, finans, üretim mühendisliği ve tasarım gibi bir organizasyondaki tüm fonksiyonların entegrasyonunda, müşterilerin ihtiyaçlarına

kalite iyileştirme, kalite yönetimi ve kalite gelişimi ile birlikte odaklanılmasını amaçlamaktadır. TKY'nin herhangi bir şirkette uygulanması, felsefenin ekip çalışmasının teşvik edilmesi, kuralların ve standartların uygulanması ve müşterilerde sürdürülebilirliğin sağlanmasıyla müşterilerle olan bağlılık için hizmet maliyetlerinde azalma sağlamıştır.

Sadıkoğlu ve Olcay (2014), şirketin müşterilerinin ihtiyaçlarını, hizmetlerini ve ürünlerin kalitesini sürekli olarak geliştirilmesi için TKY felsefesinde organizasyonun genişletilmiş yönetimini incelemeyi amaçlamıştır. TKY felsefesinin hedefleri TKY'nin çeşitli örgütsel performanslar üzerindeki etkilerini, gerekçelerini ve TKY uygulamasındaki zorlukları, TKY uygulamaları ve performansları arasındaki bağlantıyı belirlemek için uygun teknikler ve istatistiksel analizlere başvurulmuştur. TKY performansları ve uygulamaları arasındaki bağlantı açısından özellikle TKY'nin genel uygulamaları, liderlik kalitesi, bilgi etkinliği ve yönetim süreci, motivasyon eğitimi, tedarikçilerdeki kalite yönetimi, müşterilere odaklanma ve vizyon misyon değerleri gibi stratejik planlama kalitesinin sürdürülmesine vurgu yapılmıştır. TKY uygulamaları, şirket performansları, operasyonel performans, envanter yönetimi cevabı, çalışan performansı, müşteri sonuçları, sosyal sorumluluk, yenilikçi performanslar, piyasa ve finansal performansı etkilemektedir.

Pino, (2008), kalite yönetim uygulamaları ile üretim şirketlerindeki TKY uygulamalarının başarısını ortaya koymaktadır. TKY'nin yönetim felsefesi, iş dünyasındaki operasyonel hedeflerin iyileştirilmesi ve müşterilerin gereksinimlerinin karşılanması için birçok operasyonel etkinlik ve sistematik yaklaşım sunarak tüm dünyada yayılabilir. TKY felsefesinde atıfta bulunulan operasyonel performanslar, iş performansı değişkenleri sırasında finansal sonuçlara ulaşma motivasyonu ile ürünlerin müşteri memnuniyeti veya kalitesi / hizmetleri ile ilgilidir. TKY'nin şirketlerdeki başlıca iki iş pratiği, şirketlerin büyüklükleri için aniden önemli ölçüde değişebilen bilgi analizi ve yetkilendirmedir.

Sharma ve ark.(2014), TKY felsefesinin uygulanmasının her türlü zorlu yaklaşımla yüzleşmek amacıyla iş dünyasında ihtiyaç duyulan rekabeti kazanmak için iş bilgisine ihtiyaç duyduğunu ortaya koymuşlardır. TKY'ni etkileyen faktörleri dış

faktörler, iç faktörler ve motivasyon faktörleridir. Motivasyonel faktörler açısından TKY felsefesi organizasyon kültürünün ilerlemesinde önemli bir rol oynamakta, iş ve müşteri memnuniyeti ihtiyaçlarını standartlaştırmakta, farklı sektörlere geçiş yaparak toplam kaliteye ulaşabilmek için TKY kültür programlamasında dikkat çekmeye yönelik teknikler ve araçlar yoluyla herhangi bir organizasyonda kültür değişikliğini de içermektedir. TKY modelinin felsefesi, müşterilerin odaklandığı çevreye, sürecin planlanmasına, yönetim süçerlerine, geliştirme uygulamalarına ve toplam katılım anlayışına dayanmaktadır.

Odoh, (2015), TKY'nin, farklı bir organizasyondaki farklı insanlar için, dünyanın dört bir yanındaki organizasyon konseptinin geliştirilmesini sağlayan felsefe ve metodolojide ilerleyebilecek farklı şeyler olduğunu araştırmaktadır. Aslında, TKY felsefesi, her şeyi ve içindeki herkesi içeren organizasyonla ilgili tutarlı, sistematik ve bütünleşik bir bakış açısı üzerine vurgu yapmaktadır. Bir firmanın TKY uygulamalarında, bu felsefenin bütünsel yönetimi, İstatistiki Süreç Kontrolü (SPC), sürekli iyileştirme ve kalite çemberi gibi belirli tekniklerin kullanılmasıyla değil, tekniklerin temel uygulamalarındaki değişikliklerle zaman içinde evrimleşmektedir. TKY'nin temel ilkeleri, paydaşlara odaklanma, sürekli iyileştirme ve ekip çalışması gibi üç ana tipte karakterize edilmektedir.

İslam ve Haque, (2012), üretim organizasyonları piyasasındaki rekabet gücünü artıran toplam yönetim araçlarını araştırmıştır. Çeşitli prensipler ve felsefi kavramlar içeren TKY, büyük çabalarla standartlaştırılmış ve zenginleştirilmiş kaliteye ulaşmak için uzun vadeli sonuçlar sağlamak amacıyla firmanın veya kuruluşun sürekli olarak performansını geliştirmekde temel dayanaktır. Kalite yönetiminden bahsmetmek için felsefenin kalite arayışı, tedarikçileri ve müşterileri tatmin edecek şekilde, kaliteyi dünya çapında bir sonuca ulaştırmak için çaba gösterme çabası olarak tanımlanmaktadır. Bu, TKY organizasyonu ile hizmetlerin, süreçlerin ve ürünlerin organizasyonel ortamlarla, yönetim uygulamalarıyla ve felsefi yaklaşımlarla iyileştirilmesinde rol almasını sağlayabilir. TKY felsefelerinin uygulanması, mevcut örgüt kültürü içinde beklenen sonuçları elde etmek için liderlik, bağlılık, sistem, hizmet veya ürün ve organizasyon olarak bilinen şirketlerin beş temel noktasında toplanabilir.

Talib, (2013) performanslarda, hizmet iş optimizasyonunda ve iyileştirmede ve atık azaltmada ani bir değişim yaratabilecek Toplam Kalite Yönetimi'nin temel anlayışını araştırmıştır. TKY felsefesinin, çalışanların veya bireylerin, ürün hizmetlerinin ve performanslarının organizasyon kalitesinde sürekli büyümeyi teşvik etmek için daha iyi öneriler ve fikirler sunmaya katkıda bulunmaya yöneltmek noktasında her kurumun üyelerini güçlendirdiği görülmüştür. Yönetim felsefesi, örgütün her alanında sürekli iyileştirme gösteren stratejileri, ilkeleri ve uygulamaları ile karakterize edilmektedir.

Joiner, (2006) Toplam Kalite Yönetimi felsefesini ve organizasyondaki performansları araştırmış, TKY felsefesinin ekip çalışmasında, sürekli iyileştirme ve kalite takibindeki işbirliği içindeki varlığına dikkat çekmiştir. Kurumun özellikleri, çalışanlar arasında değiş tokuş edilen olumlu sosyal ilişki kültürünün uygulanmasında, iş arkadaşlarının desteğine daha fazla odaklanan TKY uygulamaları tarafından vurgulanmaktadır. TKY felsefesinin uyarlanması, çalışanlar için motivasyonel çalışma uygulamasında yeni bir eğilim, işin içine dahil olma ve ürün ve hizmet üretiminin sürekli iş akışını geliştirmek ve müşteri memnuniyetini sağlamak için sürekli olarak rekabet avantajı yaratır. TKY felsefesine dahil olan insan faktörleri, yönetim veya liderlik stili, yaratıcılık, etkinlik, yetkilendirme, çalışanların desteği, katılımcı yönetimi, etkin iletişim, müşterilerin güveni ve geri bildirimi, ödüller veya takdir, vatandaşlık davranışı ve değişim sırasında çalışanların tutumu olarak sıralanabilir.

Shobaki ve ark. (2010), TKY felsefesinin, hizmet ve üretim sektöründeki şirketklerin i uygulamalarının, herhangi bir bölgesel alanın ekonomik hayatta kalması için gerekli olduğunu ve organizasyonlarda kalite yönetiminin tekniklerini etkileyebilmesinin, büyük hedefe ulaşmada elzem olduğunu ortaya koymuşlardır. TKY modeli kapsamında hedefe ulaşmanın başlıca üç yapı taşı vardır; karlılık kaynaklaı gerekli eylemler, üretkenlik ve müşteri memnuniyeti. Bu model, gerekçenin desteklenmesi, TKY felsefesine karşı sorumluluk ve planlanan eylemlerin belgelendirilmesi gerekliliklerine dayanmaktadır.