• Sonuç bulunamadı

2.7. The Gifted Rating Scales– Preschool/Kindergarten Form (GRS-P) (Üstün

2.7.3. The Gifted Rating Scales– Preschool/Kindergarten Form (GRS-P)‘un

Ölçek sınıf öğretmenleri tarafından uygulanmaktadır. Öğretmen ölçeği her bir öğrenci için ayrı ayrı doldurmaktadır. Öğretmenin ölçeği doldurabilmesi için öğrenciyi tanıması ve en az bir ay gözlemlemiş olması adil ve güvenilir bir değerlendirme için gereklidir (Pfeiffer ve Jarosewich, 2003: 2, 4-7).

GRS-P‘nin tüm alt ölçeklerine verilen puanlar toplanarak, ham puanlar elde edilir. Bu ham puanlar yaş temelli T puanına dönüştürülür ve elde edilen puanlar kümülatif yüzdelerle ilişkilendirilir (Pfeiffer, 2009: 390).

GRS-P kılavuzu, T puanlarına dayanarak, çocuğun üstün yetenekli olup olmadığına dair değil, daha ziyade çocuğun üstün yetenekli olma ihtimali üzerine bir sınıflandırma sistemi sunar. Çocuğun alt ölçeklerdeki T puanı ne kadar yüksekse, o çocuğun aynı yaştaki okulöncesi veya anaokulu arkadaşlarına göre üstün yetenekli olma ihtimali o derece yüksektir. 55‘in altındaki bir T puanı üstün yeteneklilik ihtimalinin düşük olduğunu; 55 ile 59 arasındaki bir T puanı orda düzeyde ihtimali; 60 ile 69 arasındaki bir puan yüksek ihtimali ve 70‘den daha büyük bir puan da oldukça yüksek ihtimali belirtir (Pfeiffer vd., 2007: 208).

Tablo- 2 T Puan Aralıklarına KarĢılık Gelen GRS Üstün Yetenekliler Sınıflamaları

T Puan aralığı Kümülatif % Üstün yetenek sınıflaması

70+ 60-69 55-59 55 Altı 98+ 84-97 69-83 69 altı

Çok Yüksek İhtimal Yüksek İhtimal Orta Derece İhtimal Düşük İhtimal

(Pfeiffer ve Jarosewich, 2003: 13-16).

Yukarıda da belirtildiği gibi güdülenme üstün yetenek türü olarak alınmamalıdır. Öğrencinin güdülenme için olan T puanı, aynı yaştaki diğer öğrencilerle karşılaştırıldığında kendi yeteneği ölçüsünde elinden gelenin en iyisini yapmaya karşı sahip olduğu enerji ve dürtüyü temsil etmektedir. Güdülenme puanının yüksekliği öğrencinin güdülenme düzeyini işaret etmektedir (Pfeiffer ve Jarosewich, 2003: 17).

2.7.4. The Gifted Rating Scales– Preschool/Kindergarten Form (GRS-P)’un GeliĢtirilmesi ve Standardizasyonu

Test geliştirme süreci, şu adımları içermiştir: erken çocuklukta üstün yetenekli konusunda uzman ve otoritelerle bir anket; okul psikologları, üstün yetenekli eğitmenleri ve sınıf öğretmenleriyle odak gruplar; pilot uygulama ve alan testi.

Standardizasyon işlemi yeni WPPSI-III‘ün standardizasyonu ile ilişkilendirilmiştir. Son madde seçimi faktör yapısı, madde ortalama puanları, madde yanlılığı ve değerlendiriciler arası ve test-tekrar test güvenirliğine göre gerçekleştirilmiştir (Pfeiffer vd, 2007: 207).

GRS-P‘nin standardizasyon örneklemi Birleşik Devletler çapında toplanmıştır. Yaşları 4:0-6:11 arasındaki 375 çocuk, öğretmenleri tarafından GRS-P‘nin Standardizasyon versiyonu ile değerlendirilmiştir. Bu grup dört 6 aylık, bir tanede 12 aylık yaş aralıklarına göre tabakalandırılmıştır: 4.0-4:5, 4:6-4:11, 5:0-5:5, 5:6-5:11 ve 6:0-6:11. Standardizasyonun örneklemi etnik köken ve ebeveyn eğitim seviyesi açısından Birleşik Devletler nüfus sayımına göre tabakalanmıştır. Standadizasyon çalışmasına 90 öğretmen katılmıştır.

Ölçeğin güvenirliği iç tutarlılık, test-tekrar test güvenirliği ve değerlendiriciler arası güvenirlik açılarından değerlendirilmiştir. Alpha güvenirlik katsayıları 0.97 ile 0.99 arasında değişmektedir ve ölçümlerin standart hatası beş ölçek ve beş yaş aralığı için 1.0 ile 1.73 arasındadır. Bu durum GRS-P‘nin beş alt ölçeği için mükemmel bir iç tutarlılığı göstermektedir. Test-tekrar test güvenirliği 4:0-6:11 yaş aralığındaki (ortalama yaş 5.4) ve 18 günlük tekrar test süresi ile 124 okulöncesi ve anaokulu öğrencisinden oluşan örnekleme göre test-tekrar test güvenirlik katsayıları 0.84 ile 0.97 arasında değişmiştir.

Değerlendirmesi iki öğretmen tarafından yapılan 56 okulöncesi ve anaokulu öğrencisinden oluşan örnekleme göre değerlendiriciler arası tutarlılık 0.70- 0.84 arasındadır. Aynı öğrencinin iki değerlendirici tarafından yapılan değerlendirmelerinin tutarlılığı yeterlidir. Özet olarak, GRS-P için çoklu yaş aralıklarında yapılan güvenirlik analizleri, her ölçekte ve zamanda öğretmen

değerlendirmelerinin iyiden mükemmele doğru bir iç tutarlılık sergilediğini göstermektedir (Pfeiffer ve Jarosewich, 2003: 29-33; Pfeiffer vd, 2007: 207-208).

GRS-P geçerliliği içyapıya dayanan geçerlilik delilleri, geçerliliğin çakışan ve ayırt edici delilleri, test kriterlerine dayanan geçerlilik delilleri açısından değerlendiriliştir. İç korelasyonlar 0.65- 0.96 arasında değişiklik göstermiştir.

Geçerliliğin çakışan ve ayırt edici delilleri 127 öğrenciden oluşan bir örneklem GRS-P‘de değerlendirilmiş ve üç aylık bir süre içinde kendilerine WPPSI-III uygulanmıştır. Sonuçlar GRS-P ölçek puanları ve WPPSI-III puanları arasındaki birçok korelasyon p<.001 düzeyinde anlamlı olduğuna işaret eder. Bu da üstün yetenekliliğin GRS-P değerlendirmeleri ve öğrencinin genel zihinsel yeteneği arasında genel bir korelasyon olduğunu gösterir.

4:0-6:11 yaşlarında 58 okulöncesi öğrencisinden oluşan bir örneklem GRS- P‘de değerlendirilmiş ve üç ay içinde kendilerine WIAT-II uygulanmıştır. Akademik Yetenek ölçeği WIAT-II puanları arasındaki korelasyon genellikle diğer GRS-P ölçek puanlarında bulunanlardan genellikle daha yüksektir.

Yaratıcılık 4:0-6:11 yaş arasındaki 36 anaokulu öğrencisinden oluşan örneklemle incelenmiştir. Öğrenciler GRS-P ve Üstün Öğrencilerin Davranış Özelliklerini Değerlendirme Ölçekleri (SRBCSS) ile değerlendirilmiş ve kendilerine ayrıca Torrance’ın Yaratıcı Düşünme Testinin B Formu (TCTT) uygulanmıştır. Bulgular, SRBCSS Yaratıcılık ölçekleri ile bütün GRS-P ölçekleri arasında, anlamlı korelasyonlar olduğunu belirtilmektedir.

Sanatsal Yetenek 5:0-6:11 yaşları arasındaki 37 anaokulu öğrencisinden oluşan bir örneklemde incelenmiştir. Öğrenciler GRS-P ve SRBCSS‘ye göre değerlendirilmiştir. Öğrencilerin sanat örnekleri iki uzman sanatçı/değerlendirici tarafından birbirinden bağımsız bir şekilde değerlendirilmiştir. Bulgular, SRBSS Sanatsal ölçek puanı ile bütün GRS-P ölçek puanları arasında 0.77 ile 0.91 arasında değişen yüksek korelasyon olduğunu belirtilmektedir. Bu bulgular GRS-P Sanatsal Yetenek ölçeğine korelasyonların diğerlerine göre daha yüksek olması sebebiyle bir derece uzaksak geçerlilik sağlamaktadır.