• Sonuç bulunamadı

Tersyüz Sınıf Modelinin Eğitsel Etkililiğine İlişkin Öğrenci Görüşleri

4.7. Tersyüz Sınıf Modeline Yönelik Öğrenci Görüşlerinden Elde Edilen Bulgular

4.7.1. Tersyüz Sınıf Modelinin Eğitsel Etkililiğine İlişkin Öğrenci Görüşleri

ilişkin öğrencilerin üzerinde durdukları önemli noktolardan birisi, tersyüz sınıf modelinin kendilerinin derse hazır gelmelerini sağlamasıdır. Bu konuya ilişkin bir öğrenci;

“Mesela önce videoları izliyorduk ondan sonra soruları cevaplandırıyorduk. O nedenle derse hazır gelmiş oluyorduk. Hatta ben size bir şey itiraf edeceğim. Ben bir hafta yapmadım. İnternete girme imkânım olmadı. Ben arkadaşıma söyledim benim yerime yapmasını. Arkadaşım yaptı. Ben o hafta derse hazırlıksız geldiğimden aşırı derecede zorlanmıştım. Hatta o haftaki dersten çok sıkılmıştım. Sonraki haftalarda arkadaşım internetim olmadığı için benim yine yerime yapmayı teklif etmişti. Ama ben bunu kabul etmedim çünkü kendim yapmayınca dersten hiçbir şey anlamamıştım. O yüzden benim üzerimde bu model çok etkili oldu. (O9)”

sözleriyle görüşlerini belirtmiştir. Benzer olarak, modelin derslere hazır gelmeleri konusunda etkili olduğunu belirten öğrenci görüşleri aşağıda verilmiştir:

“Çünkü okula hazırlıklı gitmiş oluyorsun, normalde hoca ne anlatırsa onu öğreniyorsun. Bu modelde sen kendin bir şeyler bilerek okula gidiyorsun, hoca da sadece kafana takılan yerleri işlediği için hem daha hızlı bir öğretim modeli hem de daha etkili, kalıcı da oluyor video izlediğimiz için (O7).

Geleneksel eğitimde daha çok kitaplardan okuyarak öğreniyoruz ve sınıfa geldiğimiz zaman sadece okuyan kişilerde bir hazırbulunuşluk düzeyi oluyor. Ama mesela bu modelde tüm grubu kapsadığı için herkes okuyarak geliyor. Bazıları videodan, bazıları sunumdan bazıları pdf (metin) den bakıyor. Bu durum birçok kişide hazırbulunuşluk düzeyini yükseltiyordu (O9). Bir kere derse hazırlanarak geliyoruz. Eğer öyle bir şey olmasa derse ben çalışmam açıkçası. Öncesinde hazırlık yapıp gelmem. Ama orda mecburiyet olduğu için biraz da kendimiz istediğimiz için hazırlıklı geliyoruz (O11).

Geleneksel eğitimde bir hazırlık yapmıyorum hoca gelip anlatıyor sınav zamanı çalışıyorum 1- 2 günde ancak. Bu şekilde derse gelmeden önce hazırlandığım için burada farkında olarak öğreniyorum. Diğer türlü (geleneksel yöntemde) farkında değilim yani (O10).”

Öğrenciler tarafından belirtilen bir özellik de, tersyüz sınıf modelinin sağladığı tekrar imkânı olmuştur. Ders öncesinde, farklı türdeki ders içeriklerine erişip, sınıfta da konunun anlaşılmayan kısımlarının tekrar edilerek tartışılmasının, öğrenmelerini pekiştirdiğini belirtmişlerdir. Bu sayede kalıcı olarak öğrendiğini belirten bir öğrenci;

“İlk başta konuyu görüyoruz daha sonradan sınıfta konunu bir yerini anlamadım orda bir daha tekrar edebiliyoruz. Benim anlamadığım yeri bir arkadaşım da anlamıyor ikinci kere tekrar ediyoruz… Dediğim gibi önceden çalışıp üzerinde tekrar bir daha üzerine konuştuğumuz için o bende daha kalıcı oluyor. Çünkü tartışıyoruz şu yönleri bu yönleri. Derste tartıştığımız yönleri var. O açıdan kalıcı oluyor… Çünkü ben kendi açımdan söyleyim öğrenirken 2-3 defa daha tekrar etmek benim için kalıcılığı arttırıyor. Bu modelde de bir bilgisayar başında yapıyoruz. 2- 3 defa sınıfta yapıyoruz. Bu açıdan benim için kalıcılığı arttırdı (O3).”

Şeklinde görüşlerini belirtmektedir. Bu doğrultuda görüş belirten öğrencilerin sözleri aşağıda verilmiştir:

“Dediğim gibi aslında Bilimsel Araştırma Yöntemleri dersinde çok soyut kavram var. İlk anlattığında biraz oturması için zaman geçmesi gerekiyor. Farklı tarzda örnekler görmek gerekiyor. O etkinlikler sayesinde onu gördüm ben kendimde. Evet dedim bu olabilir beni düşünmeye sevk etti. İnternet üzerinde de zaten konuyu önceden okuyarak bilerek geliyordum. Zaman kaybetmede olmadı o anlamda. Yani iki kere birden çalışmadım (O5).

Sınıf ile birlikte düşünürsek etkililiği yüksek oluyor. Çünkü anlamadığımız konuyu sınıfta tekrar konuşuyoruz örnekler veriyoruz artı olarak. Bu bakımdan etkili oluyor (O2).

Biz orda soru sorduğumuzda ister istemez kendimiz gidip araştırma yapıyoruz ya da oradaki cevaplardan kendimiz bir şeyler öğreniyoruz. Ben kendi adıma bu şekilde değerlendirdim. Bir de şöyle. Okula gelip etkinlik yapıyoruz ya. O etkinlik etkinliklerde daha çok pekiştiriyor (10).”

Öğrenciler, tersyüz sınıf modelinin öğrencileri derse aktif biçimde katmakta başarılı olduğunu belirtmişlerdir. Bir öğrenci bu konudaki görüşlerini şu şekilde belirtmektedir; “Bence aktif katılım bu modelde yüksek düzeyde. Çünkü sınıfta sürekli tartışma hali var. Herkes sürekli bir şey söylüyor. 30 kişiden en az 20 kişisi konuşuyor. Aktif katılım bu açıdan çok iyi. Bizim geleneksele göre çok daha iyi çok daha aktif oluyor öğrenci (O3).” Başka bir öğrenci de derste ki aktif katılımın, derse devam konusunda da etkili olduğunu şu sözlerle belirtmiştir.

“Çünkü diğer öğretmenler klasik tarzda artık biz alışmıştık derse gitmiyorduk çoğu zaman... Katılım bu derste çok yüksekti. Çünkü bazıları hatta sırf forumda tartıştıklarımızı bir de orda tartışalım diye geliyordu. Bu iyi bir şey. Çünkü katıyor öğrenciyi işin içine katınca öğrenmek istiyor yani öğrenci. Yaparak öğrenme dediğimiz var ya biraz daha ona yakın (O4).”

Öğrenciler ders içeriklerine istedikleri zaman istedikleri kadar ulaşabilmenin, konuları tamamen ve daha kalıcı anlamalarını sağladığını belirtmişlerdir. Bu bulguyu destekleyen bir öğrenci;

“Öncelikle videoyu izliyorsun daha sonra tekrardan orada Powerpoint sunuları var ve sorular var konunun anlaşılıp anlaşılmadığına dair sorular var videonun sonunda. Zaten soruları çözdüğün zaman belli oluyor anlayıp anlamadığın. Anlamazsan tekrardan sunulara bakıp oradan cevabını bulmaya çalışıyorsun o bile bir benim için bir artıdır yani. Çünkü videodan anlamadıysan bile soruyu çözerken sunumu okuyorsun onu bulduğun zaman bile o soruya dair bir şeyler kazanmış oluyorsun. … İstediğin zaman videoyu izleyebiliyorsun derste kaçırdığın zaman tekrar eve gidip tekrar amaçlı izleyebiliyorsun bu da kalıcılığı için önemli (O2).”

şeklinde yorum yapmıştır. Ayrıca başka bir öğrenci de, ders içeriği olarak farklı türdeki materyallerin kullanımının etkisini şu şekilde belirtmektedir. “Hem video olması çok iyi. Kitap olsa direkt açsak okusak o da sıkıcı olur. Videodan daha iyi oldu. Video diğer materyallere göre daha iyi ama bazılarında sesler kötü, düzeltilmeli. Ben yazılı pek bakmadım video ya da ses olunca yazılıya bakmadım (O11).”

4.7.2. Tersyüz Sınıf Modelinde Öğrencilerin Rolüne İlişkin Öğrenci Görüşleri