• Sonuç bulunamadı

Tersyüz Sınıf Modelinde Öğrencilerin Rolüne İlişkin Öğrenci Görüşleri

4.7. Tersyüz Sınıf Modeline Yönelik Öğrenci Görüşlerinden Elde Edilen Bulgular

4.7.2. Tersyüz Sınıf Modelinde Öğrencilerin Rolüne İlişkin Öğrenci Görüşleri

anlaşılmıştır. Diğer yöntemlere göre, tersyüz sınıf modelinde yaparak yaşayarak öğrenme fırsatı bulduklarını belirtmişlerdir. Bu konuda bir öğrenci fikirlerini şöyle ifade etmektedir; “Yaparak öğrenme. Bu anlamda gelenekselden farklıydı. Geleneksel bizi kalıplara sokuyor ve bize aktiflik sağlamıyor öğretmen daha aktif ama tersyüzde tam tersi. Biz daha aktiftik. Öğretmen rehber rolünde. Yaparak yaşayarak öğreniyoruz (O5).” Bu aktifliğin sadece derste değil öncesinde ve sonrasında da devam ettiğini belirten öğrenciler, diğer derslerde benzer bir durumla karşılaşmadıklarını da vurgulamışlardır. Bu şekilde görüş bildiren bazı öğrencilerin sözleri aşağıda verilmiştir.

“Benim için gerçekten verimli olduğunu düşünüyorum. Tek kelime ile söyleyeceğim ama. Aktiflik yani daha çok. hani derler ya işin mutfağı mı olur. Ona daha çok katılmış gibi hissettim kendimi. Genel olarak testin çözümü, etkinlik yapma, araştırma, konuya hazırlıklı gelme hep bizdeydi. Daha önce diğer derslerde böyle birşeyle hiç karşılaşmamıştık. Bu derste böyle bir kapsamın olması beni daha aktif olarak hissettirdi yani (O1).

Daha aktiftik burada. Geleneksel de genelde hani öğretmen anlatır öğrenci dinler. Ama burada hani dersi yani şu şekilde biz yönetiyor gibiydik. Sonuçta bizim bilgilerimize göre ders işleniyordu. O yüzden biraz daha aktif olduğunu düşünüyorum. Aktifiz burada. gelenekselde bu kadar değil burada daha aktifiz (O3).”

Öğrenciler süreçte kendilerinin öğrenme ortamının merkezinde, öğretmenin ise rehber rolünde olduğunu belirtmişlerdir. Böylelikle öğrenci merkezli öğrenmenin gerçekleştiğini belirten bir öğrenci, durumu şu şekilde yorumlamaktadır; “Öğrenci merkezli dediğimiz öğrenme vardı ya oydu yani zaten. Biz kendimiz öğrenecektik siz yardımcı olacaktınız. Bunu gerçekleştirmiş olduk (O4).” Başka bir öğrenci ise, bu durumun kendilerine fazladan yük getirmesine rağmen yararlı olduğu belirtmektedir; “Öğretmene daha az rol düşmüş bence. Direkt bizim üzerimizden gidiyor konular öğretim direkt bizim üzerimizden daha ağırlıklı olarak öğrencide bir yük var. Ama bu da daha iyi yani öğrenme açısından (O11).”

Tersyüz sınıf modelinin öğrencilerin derse karşı olan sorumluluk anlayışlarında değişime neden olduğu anlaşılmaktadır. Öğrencilerin önceki yöntemlerde ders öncesinde hazırlık yapmadan sınıfa geldikleri, tersyüz sınıf modelinde ise, hazırlık yapmayı ihtiyaç olarak görüp, bu sorumluluğu kazandıkları anlaşılmaktadır. Bu durumu bir öğrenci şu sözlerle ifade etmektedir; “Normalde ben dinleyerek, yani okula hazırlıklı gitmekten ziyade, okula gidip dersi dinleyerek anlayan biriyim. O yüzden kendime pek sorumluluk almadım bugüne kadar (O7).” Benzer olarak, tersyüz sınıf modelinin derse karşı olan sorumluluklarını artırdığını belirten iki öğrencinin görüşleri aşağıda verilmiştir.

“Fazla bir sorumluluk istiyordu. Dört senedir en çok çalıştığımız ders haline geldi biranda. Biz öğrenciler sınavdan sınava çalışır. Ama her dersten önce video izliyoruz, forumda tartışıyoruz derste şey yapıyoruz. Daha fazla zaman ayırdığımız ders haline geldi. Her hafta iki saat alıyordu. Etkinlikler derse karşı sorumlu hissetmemizi sağladı. Etkinlik olmasa daha fazla devamsızlık yapabilirdim açıkçası. Etkinlikleri kaçırınca olmuyor o yüzden. Etkinlik olduğu için gelme zorunluluğu hissediyoruz (O5).

Dönem boyunca en ağırlık verdiğim derslerden biri bu oldu. Her hafta bir iki günüm gidiyordu. Derse gelmeden önce dinliyordum, bir tekrar yapıyordum. Ama bu ders zor oldu benim için. Ön hazırlık gerektirmesi zordu alışkanlık olmayınca. Diğer derslerde hiç ben bu zamana kadar çok nadir hazırlık yaparak gittiğim ders olmuştur (O11).”

4.7.3. Tersyüz Sınıf Modelinde Öğrencilerin Model Hakkındaki Genel Görüşleri ve Memnuniyet Durumları

Öğrencilerin uygulamadan önce, yeni bir yöntem olması ve kendilerine fazladan yük getireceği gibi düşüncelerle tersyüz sınıf modeline karşı önyargılı yaklaştıkları anlaşılmaktadır. Bu önyargıların oluşmasında şuana kadar, öğrencilerin pasif alıcı konumunda oldukları geleneksel öğrenme yöntemiyle ders işlenmesine alışkın olmalarının etkili olduğu anlaşılmaktadır. Ancak zamanla öğrencilerin tersyüz sınıf modeli hakkındaki önyargılarının yıkıldığı ve olumlu düşüncelere dönüştüğü görülmüştür. Bu bulguyu destekleyen öğrenci görüşleri aşağıda verilmiştir.

“İlk başta internet üzerinden işleneceği videolar izlenmesi gerektiğini düşününce uf ne kadar sıkıcı bir de o iş mi çıktı diye önyargı ile başladım. İnternete her zaman giremiyorum. Bir de mecburiyet. Ama fark etmez internetle alakalı değil. Bir kâğıt getireceksin deseniz öğrenciye mecburiyet ya o onun zoruna gidiyor. Zorunluluk olması önyargı ile yaklaşmama sebep oldu sonra evet bana gerçekten iyi şeyler kattığını fark ettim. Hatta ilk başlarda şunu da itiraf edeyim. Bir arkadaşıma şifremi verip ben giremem, sen benim yerime doldur demiştim. Sonradan baktım ki izleyen adam derste anlıyor konuşuyor. İlk bir iki defa öyle yapmıştım

galiba. Sonradan yok artık benimkini izleme ben kendim yaparım demeye başladım. Zorunlu da olsa bir şekilde internet ulaşıp yapmaya çalışıyordum (O4).”

Daha önce kullanmadıkları tersyüz sınıf modelinin öğrencilerin beklentilerini fazlasıyla karşıladığı ve öğrencilerin bu yöntemle ders işlemekten genel olarak memnun oldukları anlaşılmıştır. “Memnun kaldım. Aşırı derecede memnun kaldım. Çünkü İlk başta böyle beklemiyordum. İş yükü olacağını düşünüyordum. Baktığım zaman bende olumlu etkileri oldu (O8).” Ve “Memnun kaldım güzeldi, farklıydı dediğim gibi. Bizim alışkın olmadığımız bir şeydi bu. Değişik geldiği için de hoşuma da gitti açıkçası (O12).”şeklinde düşünen bir öğrencinin görüşleri bu bulguyu desteklemektedir. Ayrıca bir öğrenci daha önce aldığı benzer derslere göre daha kalıcı olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti şu şekilde dile getirmiştir;

“Buna benzer dersleri aldık ama kalıcı olmadı. Bundan memnun kaldım çünkü farklı bir yol oldu. İlk başta önyargılı yaklaşsam da, sadece hocanın anlattığıyla kalmıyor. Görsel materyaller, sunumlar, ses kaydı, video falan hepsi bir olunca aklına takılan bir şey olunca istediğin zaman ulaşabiliyorsun. Bunlar kalıcılığı sağladı (O7).”

Tersyüz sınıf modeli hakkındaki uygulama öncesine göre değişen öğrenci görüşleri, öğrencilerin yöntem hakkında ki beklentilerinin fazlasıyla karşılandığını işaret etmektedir. Bu yöndeki öğrenci görüşleri aşağıda verilmiştir.

“Etkileyici. İlk başta beni bu kadar etkileyicini hissetmemiştim. Normal bir eğitim dönemi geçeceğini zannediyordum. Zaman geçtikçe bende bunun etkilerini olumlu şekilde gördüm… Ben normalde geleneksel eğitime yakın bir öğrenciyim ama bu modeli destekliyorum. Bu zamana kadar geleneksel eğitim ile yetiştik. Ezberimin de iyi olduğunu düşünüyorum ve okuyarak daha iyi öğrendiğimi düşünüyorum. Ama baktığım zaman bu durumla ben ilk defa karşılaştım. Ama şöyle baktığım zaman bu durumun etkisini yavaş yavaş görüyorum. Ders içi etkileşim daha fazla. Derste herkes fikrini özgürce beyan edebiliyor. Herkesin kendine göre bakış açısı oluyor ve diğer insanları etkileyebiliyor (O8).

Ben bu kadar olacağını düşünmemiştim. Daha aktif olduk biz. Daha farklı oldu. Ben şey diye düşünmüştüm. Derse geliriz siz yazdırırsınız normal işte klasik ya da test dağıtırsınız. Sade klasik sıkıcı sıkıcı gideriz diye düşünmüştüm (O11).

Beklentilerimin fazlasını karşıladı. Çünkü ben hani bir şey öğrenme değil de hoca gelir tez yazdırır. İşte onlarda zaten kopyala yapıştır yaparız diğer makalelerden. Kaynakça yazarken bile sürekli APA kriterleri açıp oradan bakıp bakıp yazarız çok fazla birey öğrenmem diye düşünüyordum. Bir makale yazıp çıkarız diye düşünüyordum. Çok fazla bir beklentim yoktu ama hani beklentilerimi karşıladı (O7).”

4.7.4. Tersyüz Sınıf Modelinin Avantajları Ve Dezavantajlarına İlişkin