• Sonuç bulunamadı

3.5. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Üniversiteleri Güzel Sanatlar Fakülteleri

3.5.1. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

3.5.1.1. Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümünün başlangıcı Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi (Güzel Sanatlar Akademisi) “Tezyini Sanatlar Şubesi” içinde 1938 yılında açılan “Kumaş Desenleri Atölyesi”ne dayanır.1958 yılında Kumaş Desenleri Atölyesi içinde Baskı Atölyesi kurulur. 1966 yılında Yüksek Süsleme Bölümü “Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü” adını alır ve bölüm ilk “Tekstil Desenleri Atölyesi” mezunlarını verir.1971-1980 yılları arasında Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü içinde “Tekstil Sanatları Atölyesi” adı ile devam eder.1978 yılında Tekstil Sanatları Atölyesi içinde Dokuma Atölyesi kurulur. 1980-1982 yılları arasında Tekstil Sanatları Atölyesi adı “Tekstil Sanatları Bölümü” olarak değişir.1982 yılından itibaren Yüksek Öğretim Yasası ile İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi “Mimar Sinan Üniversitesi” adını alır. Güzel Sanatlar Fakültesi içinde Uygulamalı Sanatlar Bölümü Tekstil Anasanat Dalı adı ile tekstil dalı mezun vermeye devam eder. 1994 yılından itibaren ise Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlı bölüm, “Tekstil Bölümü” olarak, 2004 yılından itibaren de “Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü” adını alarak eğitimine devam etmektedir. Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü; Tekstil ve Moda Tasarımı Anasanat Dalı’na bağlı Dokuma Tasarımı, Baskı Tasarımı, Giyim Tasarımı Sanat Dallarından oluşmaktadır. 1938-1978 yılları arasında Prof. Sabih Gözen’nin başkanlığını yaptığı bölümün başkanlıklarını; 1978-2000 yılları arasında Prof. Beyhan Saldıray, 2000-2002 yılları arasında Prof. Aygun Tuğay, 2002 - 2008 yılları arasında Prof. Zeki Alpan sürdürmüşlerdir. 2008 Mayıs ayı itibariyle başkanlık Prof. Kemal Can tarafından yürütülmektedir .Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğrencileri 16 yıldır İTKİB’in düzenlediği Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nda, Zorlu Holding Taç Linen’nin düzenlediği “Bir Desen Tasarla” başlıklı nevresim deseni yarışmasında, Deri Günleri Tasarım yarışmasında, İTHİB’in düzenlediği kumaş tasarım yarışmasında, DENİMDER’in düzenlediği Denim Kumaş Tasarım Yarışmasında bir çok dereceler almışlar, ödül olarak Avrupa ülkelerinde master bursları kazanmışladır. Ulusal ve Uluslararası Tekstil fuarları gibi birçok etkinlikte yer alan Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü üniversite-sektör iş birliği kapsamında sektörden birçok firma ile çeşitli projeler gerçekleştirmektedir. Ulusal ve uluslararası düzeyde birçok üniversite, tekstil ve moda kuruluşları ile ortak sergi, konferans, sempozyum ve seminerler düzenlenmekte, araştırma ve inceleme gezisi kapsamında birçok firmaya geziler yapılmaktadır.

 TEMEL TASARIM I

80

 Amaç/İçerik: Tasarım ve Sanat eserlerinin görsel yönlerini meydana getiren ilke ve elemanların tanımları yapılmakta ve bunların özgün yaratmalarındaki önemlerinin öğretilmektedir.

 TEMEL TASARIM II

 Ders: Teorik: 5 saat, Uygulama:2 saat olmak üzere haftada 7 saattir. AKTS: 8

 Amaç/İçerik: Temel Tasarım I dersinde öğretilmiş olan Tasarım ilke ve elemanlarının doğal ve doğal olmayan çevre ayrıca teorik bilgilerden kaynaklanan özgün çalışmalarda ortaya konulmaktadır.

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümünde gösterilen Temel Tasarım Dersi haftalık ders içeriği ve dersin öğrenme çıktıları Ek 1’de verilmiştir.

 Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Ders Programlarında Temel Tasarım Dersi:

 Temel Sanat Eğitimi I

 Temel Sanat Eğitimi II

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümünde gösterilen Temel Tasarım Dersi haftalık ders içeriği ve dersin öğrenme çıktıları Ek 1’de verilmiştir.

Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Ders Programlarında Temel Tasarım Dersi Temel Sanat Eğitimi I

Teorik:4 saat Uygulama:4 saat olmak üzere ders haftada 8 saattir.

Amaç/İçerik: Kompozisyon ve desen atölyelerinden meydana gelmektedir. Sanat çalışmalarının görsel yönlerini oluşturan öğelerin ve ilkelerinin tanımlarının yapılması, kompozisyondaki işlevleri ve birbirleri ile olan ilişkilerinin ortaya konması, Nokta, doku, çizgi, renk, boşluk-doluluk, ışık-gölge, oran, hareket, yön, strüktür, ritm, uygunluk, zıtlık, sıradüzen, denge, bütünlük konularının ele alınmasıdır.

Desen, çizgi tanımı, çizgi değerleri ve işlevleri nesnelerin çizgisel çözümü, yüzey-kütle ilişkisi. Perspektif, Modle ve Rönesans ustalarından ve ışık gölge kopya konusu ele alınmaktadır

81

Kompozisyona giriş: Bakmak-görmek-algılamak üzerine konuşulmakta ve Görsel alanda etki oluşumları ve bunların düzenlenmesi. Görsel algılamada Gestalt ilkeleri tanımı ve kompozisyonlara uygulanması konuları.

Temel Sanat Eğitimi II

Teorik:4 saat Uygulama:4 saat olmak üzere ders haftada 8 saattir.

Amaç/İçerik: Kompozisyon ve desen atölyelerinden meydana gelmektedir, yaşam çevresi, doğadan ve sanattan kaynaklanan özgün tasarımlarda temel tasarım öğe ve ilkelerinden yararlanılması açıklanmaktadır. Nesnenin özünü oluşturan iki ve üç boyutlu tasarımlar, renk ve doku sistemlerinin kompozisyonlarda uygulanması konusu ve farklı etkiler yaratan teknik ve malzemelerin kompozisyonda ortaya konulması.

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümünde gösterilen Temel Tasarım Dersi haftalık ders içeriği ve dersin öğrenme çıktıları Ek 1’de verilmiştir.

Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Dekorları Ve Kostümü Bölümü Ders Programlarında Temel Tasarım Dersi

Teorik:4 saat Uygulama:4 saat olmak üzere ders haftada 8 saattir.

Amaç / İçerik: Dekor- Kostüm Tasarım dersine hazırlık amacıyla programda yer almaktadır. 4.6.4. Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Ders Programlarında Temel Tasarım Dersi TEMEL SANAT EĞİTİMİ I:

Teorik:4 saat Uygulama:4 saat olmak üzere ders haftada 8 saattir.

Plastik sanatların bütün alanlarında bulunan ortak tanımları öğrencilere aktarmak, kompozisyon, ışık, renk bilgilerini sunmakla beraber öğrencilerin bu konulardaki yeteneklerini geliştirmek hedeflenmektedir. Yüzey doku, iki ve üç boyutlu form araştırmaları, desen bilgisi ve desen araştırmaları bu dersin içeriğidir.

TEMEL SANAT EĞİTİMİ II:

Teorik:4 saat Uygulama:4 saat olmak üzere ders haftada 8 saattir.

Plastik sanatların bütün alanlarında bulunan ortak tanımları öğrencilere aktarmak, espas, zıtlık, bütünlük, denge, hareket, ritm, renk, leke, ışık-gölge, çizgi bu dersin kapsamı içerisindedir.

82

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümünde gösterilen Temel Tasarım Dersi haftalık ders içeriği ve dersin öğrenme çıktıları Ek 1’de verilmiştir.