• Sonuç bulunamadı

Teknoloji Yol Haritasinin Olusturulmasinda Izlenecek Asamalar

D. Little (1981) strateji ve teknoloji arasindaki iliskinin analizinde firmanin

6. TEKNOLOJININ PLANLANMAS

6.3. Teknoloji Yol Haritasinin Olusturulmasinda Izlenecek Asamalar

Teknoloji Yol Haritasinin olusturulmasinda izlenecek asamalar asagida belirtilmistir:

o Gelecek ürünler, süreçler ve hizmetler ile belirlenen teknoloji

gereksinimleri: Her yeni ürünün ve ürünün pazar içindeki odagi hakkinda genel

bilgileri tasimasi için gereklidir. Eger ürün bir müsteriye o müsterinin ürünü içinde yer almak üzere satilacaksa müsterinin kimlik bilgileri belirtilir. Müsterinin ürününün bas rakibinin ismi, o ürünün tanitim bilgileri ve teklif edilen ürünün üstünlüklerinin ölçülmesinde kriter olabilecek ve o sinifta en iyi olan ürünün ismi belirtilir. Ayni zamanda ürünün varsayilan hayat evresinin üç yili için tahmini yillik satislar da belirtilmelidir.

o Sunulan yeni ya da degistirilmis ürünün, sürecin veya hizmetin yeni

özellikleri: Sunulan ürün, süreç veya hizmet için beklenen yeni özelliklerin

açiklamasi mühendislik terimleri ile verilmelidir. Örnegin; bir arabanin mil basina azaltilmis galon cinsinden yakit ekonomisindeki iyilesme gibi.

o Yeni ya da degistirilmis ürün, süreç veya hizmet için gereken gelistirmeler: Planlanan özellikleri temin edebilmek birkaç sekilde mümkün olabilecegi için, basariyla tamamlandigi takdirde istenen özellikleri gösteren bir gelistirmeler listesi düzenlenmelidir.

o Gelistirmeleri basariyla tamamlamak için teknoloji gereksinimleri:

Gelistirmeleri yerine getirmek için gerek duyulan spesifik teknolojilerin bir listesi çikarilmalidir. Eger her bir gelistirme için birkaç teknoloji mümkün ise bunlar

listelenmelidir. Örnegin; aracin agirligini azaltmak için alimünyum veya kompozit malzeme kullanmayi düsünmek mümkündür.

o Teknolojinin siniflandirilmasi: Teknolojilerin her biri temel, kilit ve öncü sekilde siniflandirmaya göre tanimlanir. Verilen siniflandirma o teknolojinin isletmenin mevcut ürün, süreç ve hizmetlerindeki kullanimi ile ilgilidir. Bir teknolojiyi baska bir endüstride yillardir kullanilmis ve o endüstri için temel teknoloji olarak nitelenmis olmasina ragmen öncü teknoloji sinifinda da belirtmek mümkündür. Örnegin; bir alimünyum motor sadece bir rakip tarafindan üretilmis olmasina ragmen temel olarak da siniflandirilabilir.

o Teknolojinin siralanmasi: Bu asamada asagida belirtilen üç faktör için 1’den 10’a (en yüksek 10 olmak üze re) kadar bir siralama yapilir:

Teknolojinin bulunabilirligi: Teknolojinin ya da bu teknoloji temelinin belirli bir rakipte, üniversitede veya baska bir endüstride bulunabilir olup olmadigi seklinde yorumlanir. Verilecek not teknolojinin bulunabilirlik derecesi ile artar.

Firmanin yetenegi: Firmanin teknoloji gelistirmeyi basarabilme

kapasitesine isaret eder. Notun belirlenmesi, tekno lojiyi anlayan isgörenlerin mevcudiyedi, bilgi sahibi olup olmadiklarina baglidir.

Basari olasiligi: Basarili olma olasiliginin degerlendirilmesidir. Eger teknoloji ya da onun temeli hiçbir yerde bulunamazsa veya firmanin gelistirmeyi basarabilme yetenegi düsükse basarili olma olasiligi da düsük olacaktir.

o Teknolojinin Ön Degerlendirmesi: Bu asamada amaç alternatiflerin sayisini

azaltmaya ugrasmak olmalidir. Yüksek derecede problemli veya daha cezbedici olan diger teknoloji alternatiflerinin bir tekrari gib i görünen veya alisilmadik sekilde yüksek risk tasiyan herhangi bir teknolojiyi elimine etmek faydali olacaktir.

Belirtilen asamalari firmanin asagida gösterilen bir matriks cetvelinde izlemesi teknoloji yol haritasinin sistematik takibini de saglayacaktir:

o Ürün, Proses ve Hizmet Planlariyla Belirlenen Teknolojik Gereksinimler Matrisi

Ürün Tanimi: Müsteri:

Tahmini Sunus Tarihi: Rakip:

Rakip Ürün: Tahmini Satislar: Sinifindaki En Iyi Ürün: Teknoloji Siralamasi Önerilen yeni veya degistirilmis ürün, süreç veya hizmetin özellikleri Yeni veya degistirilmis ürün, süreç ve hizmet için gerekli gelistirmeler Gelistirmeleri basariyla yapmak için gerekli teknolojiler Teknolojinin siniflandirilmasi (Temel, Kilit ve Öncü)

Teknolojinin bulunabilirligi Firmanin yetenegi Basari Olasiligi Puanlarin toplanmasi

Teknolojinin ön degerlendirilmesi

(Agresif, Ileri

Inceleme, Geciktir)

Teknoloji Yol Haritasinda bütün teknolojilerin iyi bir özetini elde etmek için Matris I’leri Matris II ile temsil edilen bir sekilde yogunlastirmak faydali olacaktir:

o Ürün, Proses ve Hizmet Planlari ile belirlenmis birlesik teknoloji gereksinimleri Matrisi Teknoloji Siralamasi Önerilen yeni veya degistirilmis ürün, süreç veya hizmetin özellikleri Yeni veya degistirilmis ürün, süreç ve hizmet için gere kli gelistirmeler Gelistirmeleri basariyla yapmak için gerekli teknolojiler Teknolojinin siniflandirilmasi (Temel, Kilit ve Öncü) Teknolojinin Hayat Evresi

Mevcut Durum Yetenek Isletmeye Degeri Çesitli ürünlere uyarlanabilmesi Ra

kiplere Maliyeti Ürün A Teknoloji A Ürün B Teknoloji B Ürün C Teknoloji C Ürün D Teknoloji D Ürün E Teknoloji E

Matris I’den çevrilen bilgilere ilave olarak bu asamada teklif edilen tüm teknolojileri gözden geçirmek ve bazi ilave seçenekler yapmak mümkündür. Bu ilave seçenekler sunlardir:

o Teknolojinin hayat evresi: Teknolojinin hangi evrede oldugunun (baslangiç, geçis veya olgunluk) degerlendirilmesini gerektirir.

o Teknolojinin siralanmasi: Bu siralamada;

Isletmeye degeri : Teknolojinin müsterice beklenen degeri, müsterinin

teknolojiyi içinde bulunduran ürün için ödemesi beklenen fiyat ve teknolojiyi ürün içinde bulundurmanin maliyeti konularini kapsamaktadir.

Çesitli ürün, süreç veya hizmetlere uyarlanabilme : Bir teknolojinin birçok veya birkaç kullanima sahip olabileceginin fark edilmesidir. Sözkonusu teknoloji bir ürünler ailesine veya süreçler grubuna uygulanabilir veya kati bir sekilde kendi uygulamasi içinde sinirlandirilmis olabilir.

Rakiplere maliyeti: Rakiplerin sözkonusu gelistirmeye karsi tepkisinin bir tahminidir. Eger rakip firmanin gelistirmelerine ayak uydurabilmek için yüksek maliyetleri tecrübe edecekse onun bu gelistirme isini basarabilme olasiligi düsük olacaktir. Rakibin cevabi firmanin uzmanligina erismek için büyük yatirimlar yapmak, pazari terk etmek, yeni bir ürünün sunus tarihini öne çekmek, yeni pazarlara saldirmak için teknolojilerini degistirmek seklinde olabilecektir.

Firma yönetimi birçok teknolojik firsatlar arasindan hangilerinin izlenecegine karar verecek ve bunlara tekabül eden öncelikleri verecektir. Bunu yapabilmesi için yönetim isletmenin sahip oldugu kaynaklar ile ürün, süreç ve servis ihtiyaçlarini karsilama görevini birbirine uyumlu hale getirmelidir. Bunun için bir faaliyet plani olusturulmalidir. Hangi sartlar altinda olunursa olsun asagidakilerin yapilmasi gereklidir:

o Çesitli teknolojiler üzerinde çalisilabilecek anahtar personelin isletme içinde veya saticilarda bulunabilirliginin belirlenmesi

o Dis faaliyetlerin, teknolojilerin gelistirilmesine muhtemel katkilarinin

degerlendirilmesi

o Teknolojiyi müsade edilen zamanda tamamlamak için gerek duyulacak çabanin, personel ve tesisler açisindan degerlendirilmesi

o Ileri incelemesi yapilacak teknoloji gereksinimlerinin izlenmesi için eldeki kaynaklarin ön tahsisi

Benzer Belgeler