• Sonuç bulunamadı

II. KURAMSAL ÇERÇEVE VE ĠLGĠLĠ ÇALIġMALAR

2.7. Teknoloji Entegrasyonu Olarak Blackboard ve Bilimsel Ölçüm Yapan Araçların

Öğrenme ve öğretimin teknoloji ile birleĢtirilmesi ve teknoloji destekli uygulamaların yapılması teknoloji entegresidir. Öğrenme ve öğretimde teknolojinin önemli bir yeri olması nedeniyle öğretmen adaylarının lisans eğitimleri süresince teknolojiye yönelik tecrübe edinmeleri, onların meslek hayatlarını etkilemektedir (Wachira ve Keengwe, 2011).

Eğitimde ilerlemeyi sağlamak için teknolojinin önemli bir rolü vardır. Bundan dolayı eğitimcilerin kendi çalıĢma alanları ile teknolojiyi birleĢtirmelerine ihtiyaç duyulmaktadır (Akkoyunlu, 2002). Ayrıca eğitim teknolojileri, öğretmenlere bütün öğrenci tiplerine uygun olan farklı öğrenme imkânları oluĢturmalarını sağlar (Gülbahar, 2005).

Ġnternet tarafından verilen uzaktan eğitim olarak kullanılan terimler; e-öğrenme, çevrimiçi öğrenme, web destekli öğrenme veya internet destekli öğrenmedir (Lveer, 2009; Akt: Kırılmazkaya, 2014) .

Çevrimiçi öğrenme ortamları internet/intranet (yerel ağ) ya da bir bilgisayar ağı üzerinden, bireyin kendi kendine öğrenmesi ile gerçekleĢen, bilgiye ulaĢmada zaman- mekân sınırı tanımayan, eĢ-zamanlı ya da eĢ-zamansız olarak diğer öğrenenler ve öğretenler ile iletiĢim kurulan öğrenme ortamlarıdır (Bilgiç, Duman ve Seferoğlu, 2011). Ayrıca Çevrim-içi öğrenme ortamları bilgisayar teknolojisinin sağladığı görsel ve iĢitsel tepkiler ile etkileĢim kurulabilen, sosyo-ekonomik statü engellerini ortadan kaldıran ve bireylere yaĢam boyu eğitimin üstünlüğünden yararlanma olanağı sağlayan öğrenme ortamlarıdır (Bilgiç, Duman ve Seferoğlu, 2011).

Çevrimiçi öğrenme ortamları; farklı zamanlı, eĢ-zamanlı ve öğrenme yönetim sistemleri olmak üzere üç grupta incelenebilir. Bunlar; Farklı-zamanlı çevrimiçi öğrenme ortamları içinde forum, blog, viki ve “podcast”; eĢ-zamanlı olanlarda ise sanal sınıf, sohbet, sesli ve video konferansları, beyaztahta, sayılabilir. Öğrenme yönetim sistemleri ise hem eĢ-zamanlı, hem de farklı-zamanlı öğrenme ortamlarını içeren sistemler olarak değerlendirilmiĢtir (Çardak, 2012).

Zaman ve mekân olarak farklı zamanlı çevrimiçi ortamlarda bir sınırlılık bulunmamaktadır. Öğrenen ve öğretici içeriği ve dersi farklı zamanlarda görebilir (Gardner ve French, 2003; Akt: Kırılmazkaya, 2014).

28

Tüm katılımcıların aynı zamanda çevrimiçi oldukları bir öğrenme süreci ise eĢ zamanlı öğrenmedir (Gülbahar, 2009).

Ġnternet kullanıcılarının eĢ-zamanlı ve farklı-zamanlı olarak iletiĢim kurabildikleri, gruplar oluĢturabildikleri, görsel ve sözel materyaller paylaĢabildikleri, birbirlerinin paylaĢımlarına yorum yazabildikleri, kendilerine özel oyun, anket gibi uygulamalar geliĢtirebildikleri çevrimiçi sosyal paylaĢım ortamlarıdır. Son yıllarda hızla geliĢen sosyal paylaĢım ortamlarına “facebook” örneği verilebilir (Atal, 2010).

EĢ-zamanlı öğrenme ortamları arasında sanal sınıf, sohbet, sesli ve video konferans sistemleri ve beyaztahta sayılabilir. EĢ-zamanlı sanal sınıflar gerçekte pek çok eĢ-zamanlı uygulamayı bünyesinde barındırır (Çardak, 2012).

Sanal Sınıf: “Öğrenci ve öğreticilerin ders etkinlikleri için bilgisayarlarının bağlantıları aracılığıyla bir araya geldikleri herhangi bir çevrimiçi ortamdır” (Ko ve Rossen, 2004; Akt: Çardak, 2012).

Sanal sınıf ortamlarında soru sorma, uygulama paylaĢımı, ekran görüntüsü paylaĢımı, sanal tahta, anket, dosya paylaĢımı, anlık mesajlaĢma, video ve ses aktarımı, vb. uygulamalar gerçekleĢmektedir. Bu uygulamalar sayesinde geleneksel sınıf ortamında yapılabilen birçok etkinlik sanal ortama taĢınarak çevrimiçi öğrenmenin olumsuzluklarını kaldırmaya yardım etmektedir (Durak, 2013).

Sanal sınıf yazılımlarından bazıları Ģunlardır: Adobe Connect, Webex, Dimdim, Wiziq, Blackboard, Elluminate, SAKAI, Microsoft Live Meeting, Saba Centra, Citrix GoToMeeting, iLinc LearnLinc, Interwise Connect, Big Blue Button. Sanal sınıf yazılımlarından bazıları ücretsiz olurken bazılarının deneme sürümleri veya kısıtlamalı sürümleri ücretsiz olabilmektedir (Durak, 2013).

Bu araĢtırmada teknolojinin entegresi yukarıda bahsedilen yazılımlardan olan Blackboard kullanılmıĢtır. Blackboard yazılımında dosya paylaĢımı, beyaz tahta, ekran paylaĢımı, sohbet modülü, derslerin kayıt özelliği, görüntülü ve sesli iletiĢim gibi uygulamalar bulunmaktadır (Kırılmazkaya, 2014). Blackboard eğitmenlere geleneksel sınıflara online bileĢen eklemelerini yada tüm bir dersi web üzerinden öğretmeyi sağlayan web hizmetinin oluĢturduğu ücretsiz bir kurstur. Bu yönetim sistemi eğitmene çevrimiçi kursun tümünü kontrol etmesini sağlar (Cornieles, 2003).

Ayrıca derslere bir baĢka teknoloji entegresi olarak Bilimsel ölçüm yapan araçların (Probeware) kullanımı gösterilebilir. AraĢtırmada öğretmen adaylarının

29

projelerini hazırlarken kullanmaları için bilimsel ölçüm yapan araçlardan (Probeware) yararlanılmıĢtır.

Probeware programları bilginin analizi, incelenmesi ve toplanmasını sağlayan yazılım ve donanım araçlarından oluĢan bir eğitimsel yazılım aracı türüdür. Elektronik bir ölçme aracı fiziki bir sistem hakkında bilgi toplamak ve o bilgiyi tam olarak gerçek zamanda bir grafiğe çevirmek için kullanılır (Nakhleh, 1994; Akt: Dani ve Koenig, 2008). Ölçme araçları deneysel dizayn ve çevirim için ayrılmıĢ zamana daha çok yer vererek bilgi toplanması ve organizasyonu için gerekli olan zamanı aza indirger (Linn ve Hsi, 2000; Shecker, 1998; Akt: Dani ve Koenig, 2008).

Gerçek zamanlı bilgi toplanması ve onun sunulması özellikleri öğrencilerin grafikleri yorumlama ve bilimsel terimleri öğrenme yeteneğini elde etmesini sağlar. Ölçme araçlarının kullanılması ve üretilen bilgi ile bağlayabilme fırsatları, öğrencilere bilimin doğasıyla olan ve bilim adamlarının bilgiyi anlamaya çalıĢırken yüzleĢtiği güçlüklerle otantik bir deneyim kazanmasını sağlar (Dani ve Koenig, 2008).

Bilimsel ölçüm yapan aletler (Probeware) kısa bir zamanda hızlı bir Ģekilde canlı veri toplamada ve analiz etmede öğrencilere olanak sağlar. Örneğin sıcaklık probunu kullanma kuvvetli bir Ģekilde karıĢtırmadan uygun sıcaklık okumaları ile beherlerin içindeki buzu ısıtmada öğrencilere imkân sağlar. Bu standart cam alkol termometre ile imkânsızdır. Öğrenciler bu bilimsel ölçüm yapan aletleri canlı bir Ģekilde veriyi görmek, grafikleri ölçeklendirmek ve elektronik ortamda çalıĢmalarını paylaĢmak amacıyla kullanırlar (Yerrick, 2010).

Geleneksel olarak, bilimsel ölçüm yapan araçlar mikro bilgisayar laboratuvarlarında (MBLs), hesaplama temelli laboratuvarlarda (CBLs) ve el temelli laboratuvarlarla kullanılır (HBLs). Bu araçlar hem alan araĢtırmasına dayalı ortamlarda hem de sınıflarda otantik bilimsel öğrenme ortamları sağlayan araçlardır (Mokros ve Tinker, 1987; Akt: Dani ve Koenig, 2008).

Kullanımı basit ve taĢınabilir olan bu araçlar ile laboratuvarlar dıĢındaki ortamlarda da (okul bahçesi, koridor, sınıf vb.) deneyler düzenlenebilmekte ve öğrencilerin etkinliklere doğrudan katılımı sağlanabilmektedir. Ayrıca öğrencilerin daha önce laboratuvar ortamında uygulanması pratik olmayan ölçümleri yapmalarına da imkân sağlamaktadır (Uzal, Erdem ve Ersoy, 2007).

30

AraĢtırma laboratuvarları için bilimsel ölçüm yapan araç (probeware) kullanmanın bir sürü avantajı vardır. Ġlk olarak öğrenciler bilgisayarlarla çalıĢmaktan keyif almakta ve en azından sınıfa temel düzeyde bir bilgi seviyesi ile gelmektedirler. Bilimsel ölçüm yapan araçlar (probeware) öğrencilere hızlıca bilgiyi toplamalarını ve sunumların sonuçlarını grafiksel ve sayısal olarak araĢtırmalarını sağlamaktadır. Ayrıca öğrencilerin daha doğru bilgi toplamalarını ve bazı durumlarda elle yapılamayan ölçümler yapmasını sağlayan araçlardır. Bilimsel ölçüm yapan araçlar (probeware) ile öğrenciler uzun zaman gerektiren ve gözlemlenmesi ve el ile ölçülmesi yorucu olan deneyleri inceleyebilmekteler. Bilimsel ölçüm yapan araçlar (probeware) ile kolaylıkla ve hızlıca bilgiyi toplayıp analiz edip ayarlayarak öğrenciler daha heyecan verici bir Ģekilde onlara ilginç gelen bilimsel konuları araĢtırabilmektedirler (Millar, 2005).

Bilimsel ölçüm yapan araçlar (probeware) diğerlerinin arasında Vernier ürünlerini de içerir. Gado, Ferguson ve Van ‟T Hooft (2006) tarafından elle kullanılan bilgisayarları Ph, iletkenlik, çözünmüĢ oksijen ve sıcaklık algılayıcıları ki bunlar Data Studyo yazılım ile iki katına çıkarılmıĢ Pasco‟nun ara yüzüyle kullanılmıĢtır. Farklı teknolojiler sıcaklık, asit baz dengelemesi, tuz çözeltisi iletkenliği ve enerji transferini incelemek için kullanılmıĢtır (Akt: Dani ve Koenig, 2008).

Vernier ve PASCO gibi yazılım Ģirketleri bilimsel ölçüm yapan araçları fizik, kimya, biyoloji, çevre alanlarında kullanılmak üzere özel olarak tasarlamaktadırlar. Bu yazılım Ģirketleri öğretmen ve öğrenciler için bilimsel ölçüm yapan araçlar ile yapılabilecek deneylerin aĢamalı olarak anlatıldığı kitapçıklar da hazırlamaktadırlar (Canbazoğlu-Bilici, 2012).