• Sonuç bulunamadı

V. SONUÇ, TARTIġMA VE ÖNERĠLER

5.8. Öneriler

Bu bölümde araĢtırmanın nicel ve nitel verilerinden elde edilen sonuçlar ile araĢtırmacının uygulama sürecindeki deneyimleri dikkate alınarak bazı önerilere yer verilmiĢtir.

 Çevre eğitiminin amacı olan çevre okuryazarı bireylerin yetiĢmesi için çevre eğitiminde bireyin aktif olabileceği yöntemler tercih edilmelidir. Sonuç olarak eğitimin her kademesinde verilen çevre dersleri, öğrenci merkezli etkinliklerle yürütülmelidir.

 Çevre problemlerinin önlenmesi için kaliteli bir çevre eğitimi verilmeli ve çevre okuryazarı bireyler yetiĢtirilmelidir. Bireylerin yetiĢtirilmesinde rol sahibi olan öğretmenler de birer çevre okuryazarı olarak mezun olmalıdırlar.

 Toplumda örnek model kimliği ile tanınmıĢ olan öğretmenlerimizin kaliteli bir çevre eğitimi almaları ve birer çevre okuryazarı olarak yetiĢmeleri gerekmektedir. Çünkü ancak bu özelliklere sahip olan bir öğretmen kendi öğrencilerine çevre bilincini verebilir ve onları çevre okuryazarı bir birey olarak yetiĢtirebilir diye düĢünülmektedir.

 Proje tabanlı öğrenme yöntemi, mikroöğretim uygulamalarında kullanılarak bunun ile ilgili çalıĢmalar yapılmalıdır.

138

 Öğretmenlerimizin ulusal ve uluslararası gerçekleĢtirilen projelere kendi öğrencileri ile birlikte katılabilmeleri için hizmet öncesi ve hizmet içinde proje geliĢtirmeye iliĢkin çalıĢmalar yapılmalıdır.

 Eğitimde teknoloji entegrasyonu günümüzde FATĠH projesi gibi çalıĢmalarla da desteklenmektedir. Bu nedenle öğretmenlerimizin derslerinde teknolojiyi kullanabilmesi son derece önemlidir. Bunun için öğretmenlerimizin lisans eğitimleri süresince teknoloji ile iç içe bir eğitim almaları gerekmektedir.

 Bu çalıĢmada projeler hazırlanırken kullanılan bilimsel ölçüm yapan araçlarla ilgili literatürde yapılan az miktardaki araĢtırmanın sonuçları olumlu olmasına rağmen bu sonuçlar yeterli görülmemekte ve bu araçlarla ilgili derinlemesine araĢtırma yapılmalıdır. Bilimsel ölçüm yapan araçların (probeware) kullanımı ile ilgili çalıĢmaların yapılması öğretmenlere, çevre eğitimi ve fen eğitimi araĢtırmacılarına, eğitim yöneticilerine ve diğer fen eğitimi paydaĢlarına katkı sağlayabilir.

 AraĢtırmanın sonuçlarına göre; bilimsel ölçüm yapan araçların (probeware) derslerde kullanımının yaygınlaĢması gerektiği ve öğretmen adaylarımızın göreve baĢlamadan önce bu araçları kullanabilir düzeyde olmaları, derslerine entegre edebilecek deneyimler kazanmaları gerektiği düĢünülmektedir. Ayrıca bu araçların sadece çevre eğitiminde değil diğer derslerde de kullanımı yaygınlaĢmalıdır ve bununla ilgili çalıĢmalar yapılmalıdır.

 Sanal ortamdaki tartıĢmalar ile öğretmen adaylarının çevre ile ilgili yorumlar yaptıkları, görsellikten (resim, video, slogan…) yararlandıkları, kendilerini rahat ifade ettikleri görülmüĢtür. Bu nedenle çevre eğitiminde ve proje tabanlı öğreme uygulamalarında sanal ortam kullanılarak çalıĢmalar yapılabilir.

 Yapılan nitel analizler nicel analizlerin yorumlanmasını ve anlaĢılmasını sağlamıĢtır. Bu nedenle benzer araĢtırmalar farklı örneklemlerle gerçekleĢtirilebilir ve araĢtırmalarda nitel çalıĢmalara yer verilebilir.

139 KAYNAKLAR

Acar, E.N. (2011). Proje Tabanlı Öğrenmenin Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerilerine ve Biyolojiye Yönelik Tutumlarına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale. Akkoyunlu, B. (2002). Educational Technology in Turkey: Past, Present and Future.

Educational Media Internatiınal, 39( 2), 165-174.

Akkurt, N.D. (2007). Aktif Öğrenme Tekniklerinin Lise 1. Sınıf Öğrencilerinin Ekoloji ve Çevre Kirliliği Konusunu Öğrenme BaĢarılarına ve Çevreye Yönelik Tutumlarına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Aldan Karademir Ç. ve Saracaloğlu A.S. (2013). Sorgulama Becerileri Ölçeği‟nin GeliĢtirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik ÇalıĢması. Asya Öğretim Der., 1(2), 56-65. Allen, B.C., and Herreid, C.F. (1998). The Petition: A Global Warming Case Study.

Journal of College Science Teaching, 28(2), 82-86.

Álvarez, P., Fuente, E.I, Perales, F.J. and Garcia, J., (2002). Analysis of A Quasi- Experimental Design Based on Environmental Problem Solving For The Initial Training of Future Teachers of Environmental Education. The Journal of Environmental Education, 33(2), 19-21.

Amirshokoohi, A. (2010). Elementary Pre-Service Teachers‟ Environmental Literacy and Views Toward Science, Technology, and Society (STS) Issues. Science Educator, 19(1), 56-63.

Atal, D. (2010). Ġnformal Öğrenme Bağlamında Öğrencilerin Teknoloji Kullanım Durumları, Beklentileri ve Web 2.0 Uygulamaları Konusundaki GörüĢleri. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Atasoy, E. (2006). Çevre Ġçin Eğitim, Çocuk - Doğa EtkileĢim (1.baskı). Bursa, Ezgi

Kitapevi.

Atasoy, E. ve Ertürk, H. (2008). Ġlköğretim Öğrencilerinin Çevresel Tutum ve Çevre Bilgisi Üzerine Bir Alan AraĢtırması. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(1), 105-122.

140

Atik, C. (2009). Ġlköğretim Fen ve Teknoloji Öğretiminde Proje Tabanlı Öğrenme YaklaĢımının Öğrencilerin Akademik BaĢarıları Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.

Ayvacı, H.ġ., Çoruhlu, T.ġ. (2010). Fen ve Teknoloji Dersi Proje Tabanlı Öğretim Uygulamasında Ġlköğretim Öğrencilerinin KarĢılaĢtıkları Güçlükler. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi XXIII (1), 43-59.

Balcı, A. (2013). Sosyal Bilimlerde AraĢtırma Yöntem, Teknik ve Ġlkeler. (GeniĢletilmiĢ 10. Baskı) Ankara, Pegem Akademi.

Baran, M. ve Maskan, A. K. (2009). Proje Tabanlı Öğrenme Modelinin Fizik Öğretmenliği Ġkinci Sınıf Öğrencilerinin Elektrostatiğe Yönelik Tutumlarına Etkisi. Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 41-52.

Barbas, T.A., Paraskevopoulos, S., and Stamou, A.G. (2009). The Effect of Nature Documentaries on Students‟ Environmental Sensitivity: A case study. Learning, Media and Technology, 34(1), 61-69. (ERIC Document Reproduction Service No. EJ834229).

BaĢbay, A. (2006). Basamaklı Öğretim Programıyla DesteklenmiĢ Proje Tabanlı Öğrenmenin Sürece, Öğrenen ve Öğretmen GörüĢlerine Etkisi, Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Benli, N., Ay, Y., ve Kahramanoğlu, R. (2011, 8-10 Eylül). Ses, IĢık, Hava, Su ve Toprak Kirliği Konularının Öğretiminde Proje Tabanlı Eğitimin Öğrencilerin Çevreye KarĢı Tutumlarına Etkisi. (özet kitapçığı). 20. Eğitim Bilimleri Kurultayı. s.113. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Burdur.

Benzer, E. (2010). Proje Tabanlı Öğrenme YaklaĢımıyla Hazırlanan Çevre Eğitimi Dersinin Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Çevre Okuryazarlığına Etkisi. Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

Benzer, E. ve ġahin, F. (2012). Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Çevre Okuryazarlığının Proje Tabanlı Öğrenme Süresince Örnek Olaylarla Değerlendirilmesi. M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi. 35, 55-83.

Benzer, E. ve ġahin, F. (2013). Proje Tabanlı Öğrenme YaklaĢımının Lisans Öğrencilerinin Çevreye Yönelik Problem Çözme Becerilerine Etkisi. Ġlköğretim

141

Online, 12(2), 383-400, http://ilkogretim-online.org.tr web adresinden 23.01.2014 Tarihinde elde edilmiĢtir.

Bhandari, B.B., ve Abe, O. (2000). Environmental Education in the Asia-Pacific Region: Some Problems and Prospects. International Review for Environmental Strategies, 1(1), 57-77.

Bilgi, M.G. (2008), Ortaöğretim Kurumlarında Coğrafya Dersi Kapsamındaki Çevre Konularının Öğretiminde Aktif Öğretim Yöntemlerinin Rolü. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bilgiç, H.G., Duman D. ve Seferoğlu, S.S. (2011). Dijital Yerlilerin Özellikleri ve Çevrim Ġçi Ortamların Tasarlanmasındaki Etkileri. Akademik BiliĢim, 2-4 ġubat 2011 Ġnönü Üniversitesi, Malatya, 1-7.

Bilgü, H. (2008) Ġlköğretim Sosyal Bilgiler Dersinde Proje Tabanlı Öğrenme Yönteminin Öğrenci BaĢarısına Etkilerine ĠliĢkin Bir AraĢtırma. Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Diyarbakır.

Borhan, T. M., Ismail, Z. (2011). Promoting Environmental Stewardship through Project-Based Learning (PBL). International Journal of Humanities and Social Science, 1(4), 180-186.

Bülbül, Y. (2007). Ortaöğretim Çevre ve Ġnsan Dersinde ĠĢbirlikli Öğrenme Yönteminin Çevreye Yönelik Tutumlara ve EriĢiye Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.

Büyüköztürk, ġ., Çakmak- Kılıç, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, ġ. ve Demirel, F. (2014). Bilimsel AraĢtırma Yöntemleri (18. baskı). Ankara, Pegem Yayıncılık.

Caha, M. (2000). Understanding Environmental Issues ın Central and Eastern Europe. http://www.rec.org/REC/Publications/PaperSeries/Paper3/cover.html web

adresinden 01.12. 2014 tarihinde edinilmiĢtir.

Canoğlu, M. (2007). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarına Devam Eden 6 YaĢ Grubu Çocuklarda Proje Tabanlı Öğrenmenin Sezgisel Matematik Becerilerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Abant Ġzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.

142

Canbazoğlu Bilici, S. (2012). Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi ve Özyeterlikleri. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Cornieles, C. (2003). Reliability of The Educational Technology Profiler Survey As A Method Of Gathering Information in Teacher Preparation Programs. Degree of Doctor of Education Department of Educational Studies, Western Michigan University.

CoĢkun, M. (2004). Coğrafya Öğretiminde Proje YaklaĢımı. Gazi Üniversitesi KırĢehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(2), 99-107.

Coyle, K. (2005). Environmental Literacy in America. Washington D.C.: The National Environmental Education & Training Foundation.

http://www.neefusa.org/pdf/ELR2005.pdf web adresinden 01.12.2014 tarihinde

edinilmiĢtir.

Çabuk, B. ve Karacaoğlu, C. (2003). Üniversite Öğrencilerinin Çevre Duyarlılıklarının Ġncelenmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 36(1-2), 189-198.

Çakan, S. (2005). Proje Tabanlı Öğrenme YaklaĢımının Uygulandığı 6. Sınıf Matematik Dersine ĠliĢkin Öğrenci ve Öğretmen GörüĢleri (Bir Eylem AraĢtırması). Yüksek Lisans Tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.

Çardak, Ç.S. (2012). HarmanlanmıĢ Öğrenme Sürecinde Öğrencilerin EtkileĢimlerinin ve Öğrenme Düzeylerinin Ġncelenmesi. Doktora Tezi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Anadolu Üniversitesi, EskiĢehir.

Çevre ve Orman Bakanlığı (2004). Türkiye Çevre Atlası, Ankara: Çevre Envanteri Dairesi BaĢkanlığı.

http://ahmetsaltik.net/arsiv/2012/06/Turkiye_Cevre_Atlasi_Cevre_Bakanligi.pdf

web adresinden 29.12.2014 tarihinde edinilmiĢtir.

Çil, A. (2005). Kimya Eğitiminde Proje Tabanlı Öğrenmenin Ġncelenmesi ve Öneriler. Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Ankara. Çiftçi, S. (2006). Sosyal Bilgiler Öğretiminde Proje Tabanlı Öğrenmenin Öğrencilerin

143

Kalıcılığa ve Tutumlarına Etkisi. Doktora tezi. Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Çubukçu, Z. (2012). Proje Tabanlı Öğrenme, Behçet ORAL (Editör) Öğrenme Öğretme Kuram ve YaklaĢımları 2. Baskı, Ankara, Pegem Akademi, s.528-535.

Dani, D. E., and Koenig, K.M. (2008). Technology and Reform-Based Science Education. Theory into Practice, 47(3), 204-211.

Darçın, D.S., Bozkurt, O., Hamalosmanoğlu, M., ve Köse, S. (2006). Determination of Elementary Students‟ Level of Knowledge and Misconceptions about Greenhouse Effect. Internatinal Journal of Environmental & Science Education, 1(2), 104- 115.

Darçın, E.S., ve Darçın, M. (2009). Ortaöğretim Öğrencilerinin Araç Emisyonlarından Kaynaklanan Çevre Problemleri Hakkındaki Bilgi Seviyeleri. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(2), 485-512.

Dede, Y., ve Yaman, S. (2003). Fen ve Matematik Eğitiminde Proje ÇalıĢmalarının Yeri, Önemi ve Değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(1) 117-132.

Demirel, Ö. (2003). Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program GeliĢtirme (5.baskı). Ankara, Pegem A Yayıncılık.

Demirhan, C. (2002). Program GeliĢtirmede Proje Tabanlı Öğrenme YaklaĢımı, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Ankara,

DeniĢ, H., ve Genç, H. (2007). Çevre Bilimi Dersi Alan ve Almayan Sınıf Öğretmenliği Öğrencilerinin Çevreye ĠliĢkin Tutumları ve Çevre Bilimi Dersindeki BaĢarılarının KarĢılaĢtırılması. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13, 20-26.

Doğru, M. (2008). The Application of Problem Solving Method on Science Teacher Trainees on the Solution of the Environmental Problems. Journal of Environmental and Science Education, 3(1), 9-18.

Durak, G. (2013). Programlama Dillerinin Çevrimiçi Öğretimi: Öğrenenlerin Tutumlarının, Memnuniyetlerinin ve Akademik BaĢarılarının Ġncelenmesi. Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, EskiĢehir.

Erdem, M. (2002). Proje Tabanlı Öğrenme. Hacettepe Eğitim Fakültesi Dergisi, 22, 172-179.

144

Erdem, M. ve Akkoyunlu, B. (2002). Ġlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi Kapsamında BeĢinci Sınıf Öğrencileriyle Yürütülen Ekiple Proje Tabanlı Öğrenme Üzerine Bir

ÇalıĢma. Ġlköğretim Online, 1(1), 2-11.

file:///C:/Users/DV6/Downloads/5000038424-5000053978-1-PB.pdf web adresinden 18.12.2014 tarihinde edinilmiĢtir.

Erdoğan, G. (2007). Çevre Eğitiminde Küresel Isınma Konusunun Öğrenilmesinde Proje Tabanlı Öğrenmenin Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Erdoğan, M., Erentay, N., Barss, M., and Nechita, A. (2008). Students‟ Awareness of Endangered Species and Threatened Environments: A comparative case-study. International Journal on Hands-on Science, 1(2), 46-53.

Erdoğan, M. (2009). Fıfth Grade Students’ Envıronmental Lıteracy and the Factors Affectıng Students’ Envıronmentally Responsıble Behavıors. Unpublished PhD thesis, Middle East Technical University, Ankara.

Erdoğan, M., ve UĢak, M. (2009). Curricular and Extra-Curricular Activities to Develop the Environmental Awareness of Young Students: A case from Turkey. Odgojne Znanosti, 11(1), 73-86.

Ergün M. ve ÖzdaĢ, A. (1997). Ögretim Ġlke ve Yöntemleri.

http://www.egitim.aku.edu.tr/metod02.htm web adresinden 10. 12. 2014 tarihinde

edinilmiĢtir. Ġstanbul.

Erol, G. H. ve Gezer, K. (2006). Sınıf Öğretmenliği Öğretmen Adaylarına Çevreye ve Çevre Sorunlarına Yönelik Tutumları. International Journal of Environmental and Science Education, 1 (1), 65 – 77.

Erten, S. (2004). Çevre Eğitimi ve Çevre Bilinci Nedir, Çevre Eğitimi Nasıl Olmalıdır. Çevre ve Ġnsan 1 Dergisi, Çevre ve Orman Bakanlığı Yayın Organı 65/66. 2006/25 Ankara.

http://yunus.hacettepe.edu.tr/~serten/makaleler/cevre.pdf web adresinden 28.12.14 tarihinde edinilmiĢtir.

Erten, S. (2005). Okul Öncesi Öğretmen Adaylarında Çevre Dostu DavranıĢların AraĢtırılması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 91-100.

145

Kazandırmaya Yönelik Örnek Uygulamalar. (özet kitapçığı). VII. Ulusal Fen ve Matematik Eğitimi Kongresi, s.98. Gazi Üniversitesi, Ankara.

Flindt, A.E. (2012). Probeware Integratıon In The Scıence Classroom: The Impact of A Sıx-Hour Professıonal Development Workshop That Combınes Technıcal Instructıon Wıth Implementatıon Plannıng. Master of Science Montana State Unıversıty Bozeman, Montana

Girgin Balkı, A. (2003). Proje Temelli Öğrenme Yönteminin Özel Konya Esentepe Ġlköğretim Okulu Tarafından Uygulanmasına Yönelik Bir Değerlendirme. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Goldman, D., Yavetz, B., and Pe‟er, S. (2006). Environmental Literacy ın Teacher Training ın Israel: Environmental Behavior of New Students. The Journal of Environmental Education, 38(1), 3-22.

Gözütok, F. D. (2004). Öğretmenliğimi GeliĢtiriyorum (2.Baskı). Ankara, Siyasal Kitapevi.

Güler, E. (2013). Ġlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Çevre Okuryazarlığı Düzeylerinin Belirlenmesi ve Öğrencilerin Okuryazarlığı Düzeylerinin ÇeĢitli DeğiĢkenler Açısından Ġncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Gültekin, M. (2005). Ġlköğretim 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Proje Tabanlı Öğrenmenin Öğrenme Ürünlerine Etkisi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(2), 548-556.

Gültekin, M. (2007). Proje Tabanlı Öğrenmenin BeĢinci Sınıf Fen Bilgisi Dersinde Öğrenme Ürünlerine Etkisi. Ġlköğretim Online, 6(1), 93–112.

Gülbahar, Y. (2005). Web-Destekli Öğretim Ortamında Bireysel Tercihler. The Turkish Online Journal of Educational Technology (TOJET), 4(2), 76-82.

Gülbahar, Y. (2009). E-Öğrenme. Ankara, Pegem Akademi.

Gündüz, ġ. ve OdabaĢı, F. (2004). Bilgi Çağında Öğretmen Adaylarının Eğitiminde Öğretim Teknolojileri ve Materyal GeliĢtirme Dersinin Önemi. The Turkish Online Journal of Educational Technology (TOJET), 3(1), 43-48.

Güven, E. (2011). Çevre Eğitiminde Tahmin-Gözlem-Açıklama Destekli Proje Tabanlı Öğrenme Yönteminin Farklı DeğiĢkenler Üzerine Etkisi ve Yönteme ĠliĢkin

146

Öğrenci GörüĢleri Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Güven, E., ve Aydoğdu, M. (2012). Çevre Sorunlarına Yönelik DavranıĢ Ölçeğinin GeliĢtirilmesi ve Öğretmen Adaylarının DavranıĢ Düzeylerinin Belirlenmesi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25(2), 573-589.

Hawkey, R. (2001). Walking with Woodlice: an Experiment in Biodiversity Education. Journal of Biological Education, 36(1), 11-15.

Hernandez, R.Y. (2005). An Assessment of The Environmental Literacy of Opinion Leaders in Eugena, Oregon. MS Thesis, University of Oregon.

Hesapçıoğlu, M. (2008). Öğretimde Ġlke ve Yöntemleri. Eğitim Programları ve Öğretim (GeniĢletilmiĢ 6. baskı). Ankara, Nobel Yayın Dağıtım.

Hsu, S.J. (1997). An Assessment of Environmental Literacy and Analyis of Predictors of Responsible Environmental Behavior Held by Secondary Teachers in Hualien County of Taiwan. Dissertation, Ohio State University, Ohio, USA.

Hsu, S-J. (2004). The Effects of an Environmental Education Program on Responsible Environmental Behavior and Associated Environmental Literacy Variables in Taiwanese College Students. The Journal of Environmental Education, 35(2), 37- 49.

Ilgar, R. (2007). Çevre Eğitiminde Yaygın Eğitimin Rolü ve Önemi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23, 38-50.

Ġmer, N. (2008). Ġlköğretim Fen ve Teknoloji Öğretiminde Proje Tabanlı Öğrenme YaklaĢımının Öğrencilerin Akademik BaĢarı ve Tutumuna Etkisinin AraĢtırılması. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Ġnceoğlu, M. (2010). Tutum Algı ĠletiĢim (5. Baskı). Ġstanbul, Beykent Üniversitesi Yayınevi.

http://www.beykent.edu.tr/WebProjects/Uploads/METIN%20INCEOGLU_Tutu

m-algi-iletisim.pdf web adresinden 23.02.2015 tarihinde edinilmiĢtir.

Kahyaoğlu, M., Daban, ġ., Yangın, S. (2008). Ġlköğretim Öğretmen Adaylarının Çevreye Yönelik Tutumları. D.Ü. Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 11, 42- 52.

147

Kalaycı, N. (2008). Yükseköğretimde Proje Tabanlı Öğrenmeye ĠliĢkin Bir Uygulama Projeyi Yöneten Öğrenciler Açısından Analiz. Eğitim ve Bilim Dergisi, 33(147), 85-105.

Kamarainen, A. M., Metcalf, S., Grotzer, T., Browne, A., Mazzuca, D., Tutwiler, M.S. and Dede C. (2013). EcoMOBILE: Integrating Augmented Reality and Probeware with Environmental Education Field Trips, Computers & Education. XXX, 1-12. KeleĢ, Ö. (2007). Sürdürülebilir YaĢama Yönelik Çevre Eğitimi Aracı Olarak Ekolojik

Ayak Ġzinin Uygulanması ve Değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

KeleĢ, Ö., Uzun, N. ve Varnacı Uzun, F. (2010). Öğretmen Adaylarının Çevre Bilinci, Çevresel Tutum, DüĢünce ve DavranıĢlarının Doğa Eğitimi Projesine Bağlı DeğiĢimi ve Kalıcılığının Değerlendirilmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 9(32), 384-401.

Kırılmazkaya, G. (2014). Web Tabanlı AraĢtırma-Sorgulamaya Dayalı Fen Öğretiminin Öğretmen Adaylarının Kavram Öğrenmeleri ve Bilimsel Süreç Becerilerinin GeliĢtirilmesi Üzerine Etkisi. Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.

KıĢoğlu, M. (2009). Öğrenci Merkezli Öğretimin Öğretmen Adaylarının Çevre Okuryazarlığı Düzeyine Etkisinin AraĢtırılması. Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

KıĢoğlu, M., Gürbüz, H. , Sülün, A. , AlaĢ, A. ve Erkol, M. (2010). Environmental Literacy and Evaluation of Studies Conducted on Environmental Literacy in Turkey. International Online Journal of Educational Sciences, 2(3), 772-791. Kıyıcı Balkan F., Yiğit Atabek E., ve Darçın S. E. (2014). Doğa Eğitimi Ġle Öğretmen

Adaylarının Çevre Okuryazarlık Düzeylerindeki DeğiĢimin ve GörüĢlerinin Ġncelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(1), 17-27.

Korkmaz H., ve Kaptan F. (2001). Fen Eğitiminde Proje Tabanlı Öğrenme YaklaĢımı. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20, 193-200.

Korkmaz, H. ve Kaptan, F. (2002). Fen Eğitiminde Proje Tabanlı Öğrenme YaklaĢımının Ġlköğretim Öğrencilerinin Akademik BaĢarı, Akademik Benlik Kavramı ve ÇalıĢma Sürelerine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22, 91–97.

148

Kostova, Z. and Atasoy, E. (2008). Methods of Successful Learning in Environmental Education. Journal of Theory and Practice in Education, 4(1), 49-78.

Larmer, J. and Mergendoller, J. R. (2010). Essentials for Project-Based Learning. Educational Leadership, 68(1), 34-37.

Matlack, G.R., and McEwan, R.W. (2008). Online inquiry & investigation. Forest in My Neighborhood: An Exercise Using Aerial Photos to Engage Students in Forest Ecology & Land Use History. The American Biology Teacher, Online Publication, 13-17.

Matyar, F. (2008). Fen ve Teknoloji Öğretiminde Proje ve AraĢtırma Tabanlı Öğrenme. Özgür TaĢkın (Editör), Fen ve Teknoloji Öğretiminde Yeni YaklaĢımlar.1.Baskı, Ankara, Pegem akademi, 24-41.

McDonald, J. T., and Dominguez, L. A. (2010). Professional Preparation for Science

Teachers In Environmental Education. A.M. Bodzin et al. (eds.) The Inclusion of

Environmental Education in Science Teacher Education (pp. 17-30).

file:///C:/Users/DV6/Downloads/9789048192212-c2.pdf web adresinden 05.12.2014 tarihinde alınmıĢtır.

Metcalf, S.J., and Tinker, R.F. (2004). Probeware and Handhelds in Elementary and Middle School Science. Journal of Science Education and Technology, 13(1), 43- 49.

Meyers, R.B. (2006). Environmental Learning: Reflections on Practice, Research and Theory. Environmental Education Research, 12(3-4), 459-470.

Millar, M. (2005). Technology in The Lab. The Science Teacher.

http://www.heliotronics.com/papers/Science%20Teacher%20Article.pdf web

adresinden 18.12.14 tarihinde elde edilmiĢtir.

Milli Eğitim Bakanlığı, (2011). MEB 21. Yüzyıl Öğrenci Profili. Ankara.

http://www.meb.gov.tr/earged/earged/21.%20yy_og_pro.pdf web adresinden 10.01.15 tarihinde edinilmiĢtir.

Milli Eğitim Bakanlığı, (2013). Ġlköğretim Kurumları (Ġlkokullar ve Ortaokullar) Fen Bilimleri Dersi (3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) Öğretim Programı. Ankara.

http://ttkb.meb.gov.tr/www/guncellenen-ogretim-programlari/icerik/151 web adresinden 10.12.14 tarihinde edinilmiĢtir.

149

Morgil, Ġ., Yılmaz, A., ve Cingör, N. (2002, 16-18 Eylül). Fen Eğitiminde Çevre ve Çevre Koruma Projesi Hazırlamasına Yönelik ÇalıĢma. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Bildiriler kitabı, s.45, Ankara.

http://old.fedu.metu.edu.tr/ufbmek-5/b_kitabi/b_kitabi.htm web adresinden 19.02.15 tarihinde edinilmiĢtir.

Morgil, Ġ., Arda, S., Seçken, N., Yavuz, S. and Oskay, Ö. Ö. (2004). The Influence of Computer-Assisted Education on Environmental Knowledge and Environmental Awareness. Chemistry Education: Research and Practice, 5(2), 99-110.

Morrone, M., Mancl, K., and Carr, K. (2001). Development of a Metric To Test Group Differences in Ecological Knowledge as One Component of Environmental Literacy. The Journal of Environmental Education, 32(4), 33-42.

Mustan, T. (2002). Dünyada ve Türkiye'de Öğretmen YetiĢtirmede Yeni YaklaĢımlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 8(1), 115-127.

NAAEE. (2000). Excellence in Environmental Education: Guidelines for Learning (k- 12). Rock Spring, GA: North American Association for Environmental Education. Özbebek Tunç, A., Akdemir Ömür, G., ve Düren A.Z. (2012). Çevresel Farkındalık Ġ.Ü.

Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 47, 227-246.

Özbek, Ö. (2010). Ġlköğretim Fen ve Teknoloji Dersinde Küresel Isınma Konusunun Proje Tabanlı Öğretim Modelinde Ġncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ġnönü Üniversitesi, Malatya.

Özdemir, O., Yıldız, A., Ocaktan, E., ve SarıĢen, Ö. (2004). Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Çevre Sorunları Konusundaki Farkındalık ve Duyarlılıkları. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 57(3), 117-127.

Özdemir, O. (2007). Yeni Bir Çevre Eğitimi Perspektifi: “Sürdürülebilir GeliĢme Amaçlı Eğitim”. Eğitim ve Bilim Dergisi, 32(145), 23-39.

Özdemir, O. (2010). Doğa Deneyimine Dayalı Çevre Eğitiminin Ġlköğretim Öğrencilerinin Çevrelerine Yönelik Algı ve DavranıĢlarına Etkisi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27, 125-138.

Özdemir, O. (2006). Yazınsal Bir Tür Olarak Öykü‟nün Çevre Duyarlığına Etkisi ve Çevre Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi. Eurasian Journal of Educational Research, 23, 159-167.

150

Özden, M., ve Tekin, A. (2007, 5-7 Eylül). Öğretmen Adaylarının Çevre Sorunlarına ĠliĢkin Farkındalık ve Duyarlılıklarının Ġncelenmesi. XVI. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Tokat.

http://www.pegem.net/akademi/kongrebildiri_detay.aspx?id=5011 web

adresinden 17.12.2014 tarihinde edinilmiĢtir.

Özdener, N. ve Özçoban, T. (2004). Bilgisayar Eğitiminde Çoklu Zeka Kuramına Göre Proje Tabanlı Öğrenme Modelinin Öğrenci BaĢarısı Üzerine Etkisi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi, 4(1), 164-170.

Öznacar, M. D. (2005). Ġlköğretim Fen Bilgisi Dersi Biyolojik ÇeĢitlilik, Çevre Kirliliği ve Erozyon Konularının Yapıcı (Constructıvıst) Öğrenme Kuramına Göre Öğretiminin, Akademik BaĢarıya ve Kalıcılığa Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.

Ponta, D., Donzellini, G. and Markkanen, H. (2001). Electronic Systems Design: an Experiment of Project-Based Learning on Network. European Journal of Engineering Education, 26(4), 375-390.

Pruneau, D., Doyon, A., Langis, J., Vasseur, L., Ouellet, E., McLaughlin, E., Boudreau, G. and Martin G. (2006). When Teachers Adopt Environmental Behaviors in the