• Sonuç bulunamadı

4. ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (AHP) YÖNTEMİNİN UYGULANMAS

4.4 Tehditlerin Öncelik Önemleri

Uzman görüşleri alındıktan Kimyasal tanker işletmeleri için tespit edilmiş tehditlerin ağırlıkları, ikili karşılaştırmalardan sonra şekil 4.35’teki gibi tespit edilmiştir. Tehditler arasında, insan kaynaklı tehditler (T-1), % 38’lik önem derecesiyle, ekonomi kaynaklı tehditler %34’lük önem derecesiyle öne çıkmaktadır. Dış ve doğal etkenlerin sebep olduğu tehditler, % 14; organizasyonel tehditler ise %12’lik önem derecesine sahiptir. İnsan kaynaklı tehditlerin (T-1) arasında, % 20’lik önem derecesiyle dünya çapında gemi adamı eksikliği (T1-1), ve % 9’luk önem derecesiyle yeterli tanker tecrübeli gemi adamı olmayışı (T1-5), kimyasal tanker işletmeciliğinde önemli tehditleri oluşturmaktadır. Ekonomi kaynaklı tehditler arasında (T-2), Artan gemi inşa ve işletme maliyetleri (T2-4) % 13’lük önem derecesiyle; Uluslar arası ekonomik kriz (T2-1) ise % 7 önem derecesiyle öne çıkmaktadır. Organizasyonel tehditler arasında (T-3), % 6’lık önem derecesiyle koordinasyon eksikliği (T3-3) öne çıkmaktadır. Dış etkenler ve doğal tehditler (T-4) arasında ise, taşınan kimyasal yüklerin oluşturduğu tehditler, % 9’luk önem derecesiyle tehdit oluşturmaktadır.

Şekil 4.35 : Tehditler için öncelik değerlendirmesi

Tehditlerin, kimyasal tanker işletmesinin teknik, ticari ve gemi kısımlarını ne ölçüde olumlu etkilediği ise şekil 4.36’daki gibi gösterilmiştir. Buna göre, tehditler; % 48’lik önem derecesiyle işletilen gemiyi, % 27’lik önem derecesiyle kimyasal tanker işletmeinin teknik işletme kısmını daha fazla olumsuz etkilemektedir.

Şekil 4.36 : Tehditlerin İşletme Bölümlerine Dağılımı

Tehditlerin, kimyasal tanker işletmeciliğinin hangi kısımlarıyla daha ilgili olduğu ayrı ayrı incelendiğinde, Şekil 4.37’de görülebileceği gibi, İnsan kaynaklı tehditlerden dünya çapında zabitan eksikliği, % 71’lik önem derecesiyle, işletilen gemiyi teknik ve ticari işletmeye göre daha fazla olumsuz etkilemektedir.

Şekil 4.37 : T1-1 Dünya çapında zabitan eksikliğinin işletmenin bölümlerine etki oranları

Şekil 4.38’de, insan kaynaklı tehditlerden, gemilerden personel azaltma düşüncesinin, kimyasal tanker işletmesinin hangi kısmını ne kadar etkilediği oransal olarak gösterilmiştir. Buna göre, gemilerden personel azaltma düşüncesi, % 64’lük etki oranıyla en fazla işletilen gemiyi olumsuz olarak etkilemektedir.

Şekil 4.38 : T1-2 Gemilerden personel azaltılmasının işletmenin bölümlerine etki oranları

Şekil 4.39’da, insan kaynaklı tehditlerden, artan prosedürlerin iş yükünü artırmasının, kimyasal tanker işletmesinin hangi kısmını ne kadar etkilediği oransal olarak

gösterilmiştir. Buna göre, artan prosedürlerin iş yükünü artırması, % 64’lük etki oranıyla en fazla işletilen gemiyi olumsuz olarak etkilemektedir.

Şekil 4.39 : T1-3 Artan prosedürlerin işletmenin bölümlerine etki oranları Şekil 4.40’ta, insan kaynaklı tehditlerden, tanker terminallerinin uzakta inşasının ve kimyasal tankerlerin sürekli denetlenmesinin, kimyasal tanker işletmesinin hangi kısmını ne kadar etkilediği oransal olarak gösterilmiştir. Buna göre, tanker terminallerinin uzakta inşasının ve kimyasal tankerlerin sürekli denetlenmesi, % 68’lik etki oranıyla en fazla işletilen gemiyi olumsuz olarak etkilemektedir.

Şekil 4.40 : T1-4 Tanker terminallerinin uzakta inşasının işletmenin bölümlerine etki oranları

Şekil 4.41’de, insan kaynaklı tehditlerden, yeterli sayıda tanker terübeli gemi adamı olmayışının, kimyasal tanker işletmesinin hangi kısmını ne kadar etkilediği oransal olarak gösterilmiştir. Buna göre, yeterli sayıda tanker terübeli gemi adamı olmayışı, % 70’lik etki oranıyla en fazla, işletilen gemiyi olumsuz olarak etkilemektedir.

Şekil 4.41 : T1-5 Yeterli tanker tecrübeli gemi adamı yokluğunun işletmenin bölümlerine etki oranları

Şekil 4.42 : T2-1 Uluslar arası ekonomik krizin işletmenin bölümlerine etki oranları Şekil 4.43’te, ekonomi kaynaklı tehditlerden, artan enerji ve yakıt fiyatlarının, kimyasal tanker işletmesinin hangi kısmını ne kadar etkilediği oransal olarak gösterilmiştir. Buna göre, artan enerji ve yakıt fiyatları, % 65’lik etki oranıyla en fazla, ticari işletmeyi olumsuz olarak etkilemektedir.

Şekil 4.43 : T2-2 Artan enerji fiyatlarının işletmenin bölümlerine etki oranları Şekil 4.44’te, ekonomi kaynaklı tehditlerden, Türk ekonomisinin yeterince güçlü olmamasının, kimyasal tanker işletmesinin hangi kısmını ne kadar etkilediği oransal olarak gösterilmiştir. Buna göre, Türk ekonomisinin yeterince güçlü olmaması, % 58’lik etki oranıyla en fazla, ticari işletmeyi olumsuz olarak etkilemektedir.

Şekil 4.44 : T2-3 Türk ekonomisin güçlü olmamasının işletmenin bölümlerine etki oranları

Şekil 4.45’te, ekonomi kaynaklı tehditlerden, artan gemi inşa ve işletme maliyetlerinin, kimyasal tanker işletmesinin hangi kısmını ne kadar etkilediği oransal olarak gösterilmiştir. Buna göre, artan gemi inşa ve işletme maliyetleri, % 52’lik etki oranıyla en fazla, ticari işletmeyi olumsuz olarak etkilemektedir. Bunu % 34’lük etki oran ile teknik işletme izlemektedir.

Şekil 4.45 : T2-4 Artan gemi inşa ve işletme maliyetlerinin işletmenin bölümlerine etki oranları

Şekil 4.46’da, ekonomi kaynaklı tehditlerden, gemilerdeki emniyetli uygulamaları azaltabilecek ticari baskıların, kimyasal tanker işletmesinin hangi kısmını ne kadar etkilediği oransal olarak gösterilmiştir. Buna göre, gemilerdeki emniyetli uygulamaları azaltabilecek ticari baskılar, % 72’lik etki oranıyla en fazla, işletilen gemiyi olumsuz olarak etkilemektedir.

Şekil 4.46 : T2-5 Ticari baskıların işletmenin bölümlerine etki oranları

Şekil 4.47’de, ekonomi kaynaklı tehditlerden, Türk kimyasal tanker filosunun aşırı artmasının, kimyasal tanker işletmesinin hangi kısmını ne kadar etkilediği oransal olarak gösterilmiştir. Buna göre, Türk kimyasal tanker filosunun aşırı artması, % 44’lük etki oranıyla en fazla, ticari işletmeyi, % 28’lik etki oranıyla teknik işletmeyi olumsuz olarak etkilemektedir.

Şekil 4.47 : T2-6 Türk kimyasal tanker filosunun aşırı artmasının işletmenin bölümlerine etki oranları

Şekil 4.48’de, organizasyonel kaynaklı tehditlerden, Türk bayaraklı gemilere ön yargılı yaklaşımın, kimyasal tanker işletmesinin hangi kısmını ne kadar etkilediği

Şekil 4.48 : T3-1 Türk bayraklı gemilere ön yargılı yaklaşımın işletmenin bölümlerine etki oranları

Şekil 4.49’da, organizasyonel kaynaklı tehditlerden, idari denizcilik kurumlarının hantallığı ve bürokratik zorlukların, kimyasal tanker işletmesinin hangi kısmını ne kadar etkilediği oransal olarak gösterilmiştir. Buna göre, idari denizcilik kurumlarının hantallığı ve bürokratik zorluklar, % 50’lik etki oranıyla ticari işletmeyi; % 35’lik etki oranıyla teknik işletmeyi olumsuz olarak etkilemektedir.

Şekil 4.49 : T3-2 Bürokratik zorlukların işletmenin bölümlerine etki oranları Şekil 4.50’de, organizasyonel kaynaklı tehditlerden, koordinasyon eksikliğinin, kimyasal tanker işletmesinin hangi kısmını ne kadar etkilediği oransal olarak gösterilmiştir. Buna göre, koordinasyon eksikliği, % 57’lik etki oranıyla en fazla, teknik işletmeyi olumsuz olarak etkilemektedir.

Şekil 4.50 : T3-3 Koordinasyon eksikliğinin işletmenin bölümlerine etki oranları Şekil 4.51’de, dış ve doğal etkenlerin oluşturduğu tehditlerden, taşınan kimyasal yüklerin oluşturduğu tehlikelerin, kimyasal tanker işletmesinin hangi kısmını ne kadar etkilediği oransal olarak gösterilmiştir. Buna göre, taşınan kimyasal yüklerin oluşturduğu tehlikeler, % 74’lük etki oranıyla en fazla, işletilen gemiyi olumsuz olarak etkilemektedir.

Şekil 4.51 : T4-1 Kimyasal yüklerin tehlikelerinin işletmenin bölümlerine etki oranları

Şekil 4.52’de, dış ve doğal etkenlerin oluşturduğu tehditlerden, terör tehdidi ve korsanlığın, kimyasal tanker işletmesinin hangi kısmını ne kadar etkilediği oransal olarak gösterilmiştir. Buna göre, terör tehdidi ve korsanlık, % 77’lik etki oranıyla en fazla, işletilen gemiyi olumsuz olarak etkilemektedir.

Şekil 4.52 : T4-2 Terör tehdidi ve korsanlık tehdidinin işletmenin bölümlerine etki oranları

Şekil 4.53’te, dış ve doğal etkenlerin oluşturduğu tehditlerden, gemi trafiğinin sürekli artmasının, kimyasal tanker işletmesinin hangi kısmını ne kadar etkilediği oransal olarak gösterilmiştir. Buna göre, gemi trafiğinin sürekli olarak artması, % 73’lük etki oranıyla en fazla, işletilen gemiyi olumsuz olarak etkilemektedir.

Şekil 4.53 : T4-3 Gemi trafiğinin sürekli artmasının işletmenin bölümlerine etki oranları

Şekil 4.54’te, dış ve doğal etkenlerin oluşturduğu tehditlerden, meteorolojik, oşinografik ve jeolojik nedenlerin, kimyasal tanker işletmesinin hangi kısmını ne kadar etkilediği oransal olarak gösterilmiştir. Buna göre, meteorolojik, oşinografik ve jeolojik nedenler, % 75’lik etki oranıyla en fazla, işletilen gemiyi olumsuz olarak