• Sonuç bulunamadı

Tasarım sırasında işbirliği yaptığınız diğer disiplinler var mı? Evet Hayır 12) Varsa kimlerle işbirliği yapıyorsunuz?

Hızlı prototip firmasıyla ve bir mühendislik firmasıyla çalışıyorum. 13) Bu kişilerle çalışmalarınız tasarımınızı ne kadar değiştiriyor?

Genellikle, geçişteki tecrübelerim nedeniyle prototip ürünler sorunsuz çıkıyor. Değişiklikler çoğunlukla milimetrik oluyor.

14) Model yapım aşamasının süreç içindeki yerini açıklar mısınız?

Çoğu üründe, ve projeye göre genellikle 1/1 hızlı prototip yaptırıyorum. Ürünü imalattan önce 1/1 görmek benim için olmazsa olmaz diyebilirim. Büyük bir ürünse strafor maket yapılıyor.

15) Geliştirdiğiniz alternatifler arasından seçim yaparken uyguladığınız karar verme sürecinizi açıklar mısınız?

Briefe geri dönüyorum. Briefe odaklanmaya çalışıyorum. Malzemeye odaklıyorum. Artı değeri ve müşterinin isteklerini tartmaya çalışıyorum. Ama tabi artı değer bir maliyet getirecekse ve müşteri o anda buna istekli değilse eleyip başka alternatifleri tercih ediyorum. Dolayısıyla tamamen müşteirmin ihtiyacına ve pazardaki konumlanmasına bağlı.

16) Sectiginiz ürün/ürün alternatifleri ile ilgili yaptığınız sunum çalışmasını açıklar mısınız?

Benim tüm müşterilerime uyguladığım bir sunum metodum var. Öncelikle, Pazar araştırmalarımla marketingle ilgili bir sunumum var. Aslında bu sunumu onların bana sunması lazım, ama genellikle firmadan bu hazırlık gelmiyor. Bu sunumu ben kendime hazırlıyorum aslında ama onlarla da paylaşıyorum. Sonra da, bu hazırlık doğrultusunda çıkan konsepti ve nereye doğru gittiğimizi, rotayı anlatıyorum. Daha sonra, projeye bağlı olarak değişen bir süre sonra, ürün sunumu yapıyorum. Bu sunumda konsepti yine kısaca geçerek ürünleri anlatıyorum. Sunumlarımda konseptimi destekleyen güçlü görseller kullandığım büyük çıktılar alıyorum. Genel süreci müşterinin anlamasında yardımcı oluyor.

17) İmalat süreci ve bu süreçteki geri dönüşümlerinin tasarıma etkisi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Çalıştığım ürün grupları ve imalattaki tecrübem nedeniyle imalatta geri dönüşer yok denecek kadar az oluyor.

c) Seçilen ürün üzerine sorular: (MAS Masaüstü Düzenleyici)

Müşteri bana farklı bir masaüstü düzenleyicisi isteğiyle geldi. 2) Proje tanımını anlatır mısınız?

Ekonomik, fakat diğer ürünlerinin üstünde konumlandırabileceği bir ürün istediler. 3) Ürün konseptini nasıl belirlediniz?

Piyasayı çok iyi inceledim. Ama bunun dışında onlara çok yeni bir vizyon sundum. Piyasadaki tüm ürünler yataydı ve dikine yığılarak yükseliyordu. Ayrıca, farklı kullanıcılara hitap eden, ergonomiyi içeren ürünler yoktu. Ben bu ürüne ergonomi katmak istedim.

3) Ürün konseptini anlatır mısınız?

Ürün yatay değil, dikey de değil..ve üstüne sadece bazı şeyler koyabiliyorsunuz. Bir insan günde kaç metre bant, kaç kalem kullanabilir..Artık silgi, ataç kullanmıyoruz bile..O nedenle ürün, adı üstünde ‘organizer’, üstünde neyi ne kadar taşıyacağına o karar veriyor ve sizi yönlendiriyor.

4) Ürünün hedef kitlesi ve kullanım alanı nedir?

Masaüstünde, günlük işlerinizi organize etmek üzere kullanılıyor. Farklı segmentlere hitap eden ürün çeşitleri ve ürün ailemiz var ama daha sonra gelecek bu ürünleri şu anda açıklayamıyorum.

5) Ürünün biçimsel ve işlevsel özelliklerini açıklar mısınız?

Ürün yatay ya da dikey değil..Üründeki bölümler, ataç, kalem vb ürünleri belli sayıda alıp sizi yönlendirecek şekilde.

6) Ürünün malzemesi, malzeme ve renk seçenekleri nelerdir?

Malzemesi ABS ve ben bu ürünü diğer ürünlere göre çok hafif tasarladım. Dolayısıyla malzemeden çok tasarruf ettiğimiz için polistren yerine ABS kullanıyoruz. Farklı kaplama teknikleri ve renk kodlamalarıyla da tüketicilere göre ayırmayı düşünüyoruz.

7)Bu ürünün tasarlanması ile ilgili kararın alınmasından son ürünün çıkmasına kadar geçen süre ne kadar oldu?

Yaklaşık 5 ay.

8) Bu süre içinde, Bu ürünle ilgili gerçekleşen tasarım sürecinin adımlarını ve bu adımların sürelerini açıklar mısınız?

Tanışma toplantıları, ve brief toplantısı..Araştırma, ve konseptin oluşması..benim çalışmalarım, eskizlerin hazırlanması ve sunum..ikinci etapta ürün ailesinin genişlemesi ve bunların tescillerinin alınması..mühendislik çalışmaları ve kalıp hazırlanması..

9)Siz tasarım sürecinin başında süreçle ilgili bir planlama yaptınız mı? Hayır 10)Evetse kendi planlamanızdaki adımları ve süreleri açıklar mısınız?

11)Bir araştırma süreci gerçekleşti mi? Evet Hayır

12) Evetse bu süreçte neler yaptığınızı ve ne kadar sürdüğünü açıklar mısınız? Pazardaki ürünleri ve açıkları araştırdım. Yaklaşık 2 hafta sürdü.

13)Tasarlama eylemini gerçekleştirdiğiniz adım bu süreç içinde nerde yer aldı? 14)Bu adımdaki çalışmalarınızı açıklar mısınız?

15) Bu süreçte çizim ve çizim araçlarını kullanım yoğunluğunuz nedir? 16) Maket yapım aşaması oldu mu, açıklar mısınız?

2 kere hızlı prototip yapıldı, ilk prototipte bir kaç küçük değişiklik yaptım ve ikinci kalıptan çıkan modelle birebir aynı.

17) Ürünün imalat sürecinde geri dönüşler ve/veya üründe değişiklikler yaşandı mı? Hayır hiç değişiklik olmadı.

18) Evetse bu değişikleri açıklar mısınız? –

19) Tasarlanan ürünle, üretilmiş son ürün arasında bir karşılaştırma yapar mısınız? – d) Tasarım anlayışı

1) Tasarım anlayışınızı neler etkilemiştir?

Tasarım benim için hiç bitmeyecek keyifli bir yolculuk; yeni malzemelerle tanıştığım ve yeni ürünlerle yoluma devam ettiğim heyecanlı bir serüven. Kullanıcı başta olmak üzere üretici ve çevre faktörlerini de düşünerek tasarım yapıyorum.

2) Nelerden ilham alırsınız?

Aslında her tasarımın ayrı bir hikayesi ve kimliği var, farklı problemleri çözmeye odaklanmışlar. Farklı sorular, farklı cevaplar... Malzeme, teknoloji ve kullanıcı beklentisi ile uyumlu bir altyapıya, duruşumla, tasarım inancımla ters düşmeyecek çözümler ekliyorum. Tasarımcıların geçmişte tasarladıkları değil, gelecekte tasarlanmayı bekleyen ürünlere odaklanmalarını doğru buluyorum. Yaptığınız işlere eleştirisel bakmanız; sizi hep daha iyisini yapmaya teşvik edecektir. Çok kültürlü bir ulusun bireyi olduğum ilham kaynağım; mirasımız, kültürümüz, yenilikler, teknolojiler, doğa....

3) Sizi en fazla etkileyen diğer tasarımcılar kimler?

Marcel Wanders, Aziz Sarıyer, Tom Dixon, Campana Brothers, Azzami 4) Sizi etkileyen kitaplar ve yayınlar nelerdir?

Oliviero Toscani – Reklam bize sırıtan bir leştir. 5) Tasarımlarınızda doğanın etkisi oluyor mu? Olmaması mümkün mü?

6) Tasarımlarınızda kullandığınız teknolojileri nasıl belirliyorsunuz?

Genelde müşterimizin sahip oldugu teknolojileri kullaniyoruz ama bu teknolojilerin farklı malzeme ve yaklaşımlarla kullanım alanlarını genişletmek mümkün..

7) Sizi en fazla etkileyen kişiler kimlerdir? –

8) Tasarım sürecinde kişiselleştirdiğiniz noktalar nelerdir? (çalışma ortamı, sunum tekniği vb)

9) Diğer Türk tasarımcılarını takip ediyor musunuz? Evet Hayır