• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR 1 Tanju Özelgin

4.7. Hatice Armağan

4.7.1. Tasarımcının özgeçmişi

2000 yılında İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı’ndan mezun olan tasarımcı; eğitiminin

son yılında Eczacıbaşı Artema ile çalışmaya başladı.

2003-2005 yılları arasında Bilgi Üniversitesi “Tasarım Kültürü ve Yönetimi” programını tamamlamış; 2004-2005 yılları arasında T-Design tasarım şirketinde

çalışmıştır. 2005-2006’da dDf firmasında Tasarım Direktörlüğü görevini yürüterek başta “İstanbul Design Week 2006” olmak üzere pek çok projenin tasarım direktörlüğünü yapmıştır. Kasım 2006 yılından itibaren freelance çalışmaya başlayan Hatice Armağan; Japon bir üretici firması olan Plus One Co.,Ltd şirketi için ev, banyo ve mutfaklar için objeler tasarlamaya başlamıştır. Şu anda, designRain firmasıyla tasarım ve tasarım danışmanlığı yapmakta ve Türkiye’den banyo firması Adell ve kırtasiye firması Mas Büro ile birlikte tasarım çalışmalarına devam etmektedir.

4.7.2. Tasarımcı ve tasarım süreci

Görüşme 17/01/2008 tarihinde gerçekleşmiştir. Tasarımcının üzerinde konuşulan ürünü Mas firması için tasarladığı masaüstü düzenleyicilerdir. (Şekil 4.7) Tasarımcı ile yapılan görüşmenin dökümü Ek G’de verilmiştir.

Hatice Armağan, açık ofis ortamında, bir tasarımcı, bir ofis elemanı ve bir sekreterin oluşturduğu bir ekiple çalışmaktadır. Çalışma saatlerini gün içinde tutmaya çalışan tasarımcı, yabancı müşterileri nedeniyle farklı saatlerde de çalışabildiğini belirtmiştir.

Tablo 4.17: Hatice Armağan; tasarım süreci adımları

Tasarım süreci Genel Ürün7

Tasarım kararı (iş tanımı) Y E Tasarım kararı (kişisel) B H

Planlama E E Araştırma E E Fikir üretimi E E Modelleme(bilgisayar) E E Eskiz maket E E Sunum E E Prototip B E

İmalat/ geri beslemeler B E

Tasarım sürecinde öngörülen adımları uygulamayı genelde tercih ettiğini belirten tasarımcı, bu fazların projeye göre değişebileceğini belirtmiş, fakat analiz, ve sonuçlandırma doğrultusunda ilerleyen klasik sürecin doğru olduğunu düşündüğünü belirtmiştir. Tablo 4.17’de özetlendiği gibi, tasarım sürecine, müşterinin verdiği iş

tanımı odaklı olarak, problemi anlamaya çalışarak başlamaktadır. Fikir oluşturmaya ayrıca önem verdiğini belirten tasarımcı, çizimlere geçmeden önce ürünün hikayesinin oluşması gerektiğini düşünmektedir. Bunu araştırma süreci ile eskizlere başlama arasında bir adım olarak gördüğünü ifade etmiştir.

4.18: Hatice Armağan; tasarım sürecinde araştırma

Araştırma Yöntemleri Genel Ürün7

Gözlem Y Y

Piyasa Araş. (İnternet) Y Y Piyasa Araş. (Fuar/Katalog) Y Y

Dergiler N H

Ödüllü tasarımlar N H

İlgili önceki tasarımlar Y Y İş tanımı(varsa) Y Y

Araştırma aşamasında (Tablo 4.18), firmanın iş tanımına, ürün gamına, beklentilerine önem veren tasarımcı, farklı bir yöntem olarak, konuyla ilgili başarı yakalamış, yarışmalarda öne çıkmış tasarımları incelediğini ve farklılığı nerede yakaladıklarını incelediğini belirtmiştir

Tablo 4.19: Hatice Armağan; fikir üretim aşaması

Fikir Üretimi Genel Ürün7

Zihinsel N N

Eskiz (çizim araçları) N A Eskiz ( bilgisayar) Y A Eskiz (Maket) B H Beyin fırtınası (kişisel) Y Y Beyin fırtınası (grup) H H

Tasarlama eylemlerini gerçekleştirdiği aşamada, çizimler yapmakta fakat bilgisayarı daha yoğun olarak kullanmaktadır.(Tablo 4.19) Projeye göre çeşitli araçlar kullanan tasarımcı, eskiz modeli yine ürüne göre yapmaktadır. Üretimden önce ise mutlaka 1/1 model görmek istediğini söylemiştir. Tasarımcının örnek üründe geçirdiği süreç

ile öngördüğü sürecin paralel olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak tasarımcı, araştırmada öngörülen tasarım süreci adımlarını büyük oranda uygulamakta, ürüne göre ise araçların kullanım yoğunluğunu değiştirmektedir. Bunun dışında, tasarımcı, müşteriyi ve sektörü anlamanın, gerektiğinde müşteriye yeni bir vizyon sunmanın gerekliliğini belirtmiştir. Tasarımcının müşterinin beklentilerini karşılamak dışında zaman zaman onlar adına yenilikçi adımlar atması gerektiğini de düşünmektedir.

Şekil 4.7: Ürün 7, Masaüstü Düzenleyici 4.8. Ela Cindoruk

4.8.1. Tasarımcının özgeçmişi

1963'te Ankara'da doğdu. 1984 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden mezun olduktan sonra New York'ta Parson's School of Design'da mücevher tasarımı eğitimi aldı. 1988-1989 yılları arasında Urart'ta mücevher tasarımcısı olarak çalıştı.1989'dan bu yana birçok kişisel ve karma sergide çalışmaları yer alan Cindoruk, Elna Jewel isimli markası kapsamında çalışmalarına devam etmektedir.

4.8.2. Tasarımcı ve tasarım süreci

Görüşme 12/03/2008 tarihinde gerçekleşmiştir. Tasarımcının üzerinde konuşulan ürünü ‘compass roses’ takı serisidir. (Şekil 4.8) Tasarımcı ile yapılan görüşmenin dökümü Ek H’de verilmiştir.

Ela Cindoruk, Bölüm 4.9’da görüşme bilgileri verilen Nazan Pak ile birlikte kendi markaları altında çalışmaktadır. Tasarımcı, takı tasarımı alanında özelleşmiştir, fakat görüşmede kimi zaman, masaüstü ürünleri gibi farklı tasarımlar yaptığını da belirtmiştir.

Tasarımcı, kendi mağazası ve markası için çalıştığından tasarım sürecinin idaresinden daha serbest davranabilmektedir. Ayrıca, üretimi kendi bünyelerinde çözdüklerinden, üretimle ilgili kısıtlamalar ve imkanlarla ilgili de daha çok özgürlüğü olduğu söylenebilir. Tüm bunların yanında, çalıştığı ürün grubu, zanaat ile iç içe olduğundan, tasarım sürecinde, serbest olacağı ve metot kullanmayacağı öngörülebilir.

Tablo 4.20: Ela Cindoruk; tasarım süreci adımları

Tasarım süreci Genel Ürün8

Tasarım kararı (iş tanımı) H H Tasarım kararı (kişisel) E E

Planlama H H Araştırma E E Fikir üretimi E E Modelleme(bilgisayar) H H Eskiz maket H H Sunum H H Prototip E E

İmalat/ geri beslemeler E E

Fakat tablo 4.20’de özetlendiği gibi, tasarımcı, tasarım süreci için öngörülen çoğu adımı uygulamaktadır. Ürün grubuna bağlı olarak, daha yoğun olarak üç boyut üzerinden çalışmaktadır. Tasarımlarını kendi firması için yapması sebebiyle de, sunum çalışması yapmamaktadır.

Tasarımcı, diğer tasarımcılara göre üretimden geri dönüşleri daha çok yaşamaktadır. Bunun sebebi, üretim kendi denetiminde olduğu için ürünle ilgili yaptığı denemeler ve arayışlardır. Tasarımcının, tasarım metodunun, örnek verdiği üründe de benzer biçimde gerçekleştiği söylenebilir. Araştırma aşamasında yapılan eylemler Tablo 4.21’de özetlenmiştir. Tasarımcı, ürün grubundaki tecrübesi nedeniyle, sadece

projelere özel olarak değil, her an konuyla ilgili bilgi biriktirmekte ve gözlem yapmaktadır.

Tablo 4.21: Ela Cindoruk için tasarım sürecinde araştırma

Araştırma Yöntemleri Genel Ürün8

Gözlem Y Y

Piyasa Araş. (İnternet) N A Piyasa Araş. (Fuar/Katalog) Y N

Dergiler N A

Ödüllü tasarımlar A H

İlgili önceki tasarımlar Y H İş tanımı(varsa) - -

Tablo 4.22: Ela Cindoruk; fikir üretim aşaması

Fikir Üretimi Genel Ürün8

Zihinsel N Y

Eskiz (çizim araçları) N A Eskiz ( bilgisayar) H H Eskiz (Maket) H A Beyin fırtınası (kişisel) N Y Beyin fırtınası (grup) H H

Tasarımcının fikir üretim aşamasını (Tablo 4.22), tüm tasarım sürecine yaydığı söylenebilir. Sürekli aynı ürün grubunda çalışması nedeniyle bu konudaki yoğun konsantrasyonu, ve ürün grubunun gerekleri nedeniyle doğrudan üç boyutlu olarak çalışması, ürün fikirlerinin süreç içinde oluşmasına sebep olmaktadır.

Sonuç olarak, yapılan görüşmede tasarımcının, zanaat ve sanata daha yakın görülebilecek bir ürün grubunda çalışmasına rağmen, endüstri ürünleri tasarımı disiplinin metotlarından çok uzaklaşmadığı gözlemlenmiştir. Tasarımcı, tasarlama sürecinin öngörülen adımlarını çalıştığı ürün grubunda uygulamaktadır.