• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR 1 Tanju Özelgin

4.2. Armağan Birgil

4.2.1. Tasarımcının özgeçmişi

Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mezunu tasarımcı, Londra, Royal Collage of Art kısa süreli yüksek lisans öğrencisi olduktan sonra, doktorasını Mimar Sinan Üniveristesi’nde tamamladı. Koç Holding Araştırma Merkezi, Jan ve Claude Nahum yanında danişman tasarımci olarak çalıştı.

1987 ve 2000 yıllari arasinda, Gainesville, FL. Alarko, Banat, Demirdöküm, Eka, Endiksan, General Electric, Isuzu, Iveco Otoyol, Kav Ambalaj, Otokar, Profilo, Simko, Simtel gibi firmalara bağımsız tasarım projeleri yapan tasarımcı, Mimar Sinan Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı ve halen Doğuş Üniversitesi’nde çalışmaktadır.

4.2.2. Tasarımcı ve tasarım süreci

Görüşme 22/10/2007 tarihinde gerçekleşmiştir. Tasarımcının üzerinde konuşulan ürünü Isuzu firması için yapılan midibüs projesidir.(Şekil 4.2) Tasarımcı ile yapılan görüşmenin dökümü Ek B’de verilmiştir.

Tasarımcının tasarım süreci ile ilgili genel uygulaması Tablo 4.4’te verilmiştir. Tasarımcı, araştırma ve planlama sürecini mutlaka uygulamakta, kişisel tasarım sürecinde ise yine Tablo 4.4’te görüleceği gibi, yoğun olarak eskiz çalışması yapmaktadır. Tasarım süreci genelinde eskiz maket uygulamasını çok yoğun kullanırken, çalıştığı ürün grupları nedeniyle mutlaka prototip çalışması yaptığını ve imalattan geri dönüşler aldığını belirtmiştir.

Tablo 4.4: Armağan Birgil; tasarım süreci adımları

Tasarım süreci Genel Ürün2

Tasarım kararı (iş tanımı) E E Tasarım kararı (kişisel) H H

Planlama E E Araştırma E E Fikir üretimi E E Modelleme(bilgisayar) H H Eskiz maket B E Sunum E E Prototip E E

İmalat/ geri beslemeler E E

Tasarımcı, örnek ürünün tasarım sürecinde, öngördüğü metoda yakın bir süreç yaşamıştır. İş tanımı alındıktan sonra, araştırma süreci geçirdiğini ve firmanın verdiği verileri incelediğini belirtmiştir. Kişisel tasarlama sürecinde, sadece eskiz çizen tasarımcı, ürünün konseptinin oluşumunun, eskiz çizerken kendiliğinden çıktığını anlatmıştır. Bu noktada ilginç bir gözlem, tasarımcının, ürün konseptinde, tasarımcı konsepti değil, firmanın verileriyle oluşan ortak bir konsept olduğunun, ürün konseptlerinin anonim olduğunun üzerinde özellikle durmasıdır. Tasarımcının firmadan gelen iş tanımına ve verilere çok önem verdiği gözlemlenmiştir. Tablo 4.5’te görüldüğü gibi, araştırma sürecinde çoğunlukla, dünyadaki örneklere bakmaya, ve firmanın verdiği bilgilerden yararlanmaya çalıştığı görülmüştür.

Şekil 4.2: Ürün 2, Isuzu için yapılan midibüs Tablo 4.5: Armağan Birgil; tasarım sürecinde araştırma

Araştırma Yöntemleri Genel Ürün2

Gözlem N A

Piyasa Araş. (İnternet) A H Piyasa Araş. (Fuar/Katalog) Y H

Dergiler N H

Ödüllü tasarımlar A H

İlgili önceki tasarımlar N N İş tanımı(varsa) Y Y

Tablo 4.6’te ise tasarımcının fikir üretim sürecindeki eylemleri, yöntem ve uygulama olarak karşılaştırıldığında, eskiz çizerek çalışma alışkanlığının baskın olduğu görülmüştür.

Tasarımcı ayrıca, tasarlama sürecinde, ofisteki diğer tasarımcıların da çizimler yaptığını anlatmıştır. Tasarımcı, tasarlama kararlarını yoğun olarak çizimler, eskizler sırasında almaktadır.

Sonuç olarak, Armağan Birgil, genel olarak tasarım sürecinde çizime çok önem verdiğini belirtmiştir. Endüstri ile çok fazla çalışma tecrübesi olan tasarımcı, fikir üretme aşamasında, firmanın verdiği bilgilerin çok önemli olduğunu ve bu bilgiler doğrultusunda, yoğun çizimlerle ürünün ortaya çıktığını anlatmıştır.

Bu görüşmede, üretim kısıtlamalarının daha baskın olduğu projelerde, konsept oluşturma, fikir üretme gibi adımların daha geri planda kaldığının gözlemlendiği söylenebilir.

Tablo 4.6: Armağan Birgil; fikir üretimi aşaması

Fikir Üretimi Genel Ürün2

Zihinsel N N

Eskiz (çizim araçları) Y Y Eskiz ( bilgisayar) H H Eskiz (Maket) B H Beyin fırtınası (kişisel) A A Beyin fırtınası (grup) B N

.4.3. Kunter Şekercioğlu 4.3.1. Tasarımcının özgeçmişi

1996 senesinde ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden mezun olan tasarımcı, 2002-2004 seneleri arasında ETMK Yönetim Kurulu Üyesi olarak Genel Sekreterlik görevini gerçekleştirmiştir. İyi tasarımın ayırtedici, yenilikçi, eğlenceli, kullanışlı ve ekonomik olarak ulaşılabilir olması gerektiğine inanan Kunter Şekercioğlu, çalışmalarına Kilittaşı Tasarım Mimarlık firması kapsamında devam etmektedir.

4.3.2. Tasarımcı ve tasarım süreci

Tasarımcıyla röportaj, internet üzerinden yapılmış, sorular hakkında tasarımcının istediği açıklamalar telefon görüşmeleri ile sağlanmıştır. Tasarımcının üzerinde konuşulan ürünü Bonus Kart için yaptığı kasa yanı kalemliklerdir. (Şekil 4.3) Tasarımcı ile yapılan görüşmenin dökümü Ek C’de verilmiştir.

Tasarımcının verdiği bilgiler ışığında, tasarlama metodu ve uygulaması Tablo 4.7’de değerlendirilmiştir. Fakat röportajın internet üzerinden olması nedeniyle, bazı soruların cevabının alınmasında zorluk yaşanmıştır. Tasarımcının yaptığı açıklamalar doğrultusunda, genel olarak tasarımcının metoduyla uygulaması arasında bir paralellik gözlemlenmiştir. Tasarımcı araştırma sürecinde araştırdığı konuları açıklamış, fakat kullandığı yöntemler hakkında bir bilgi vermemiştir. Araştırma sürecinde, proje ve ürün grubundaki tecrübeye göre, pazar araştırmasına önem verdiğini belirtmiştir.

Tablo 4.7: Kunter Şekercioğlu; tasarım süreci adımları

Tasarım süreci Genel Ürün3

Tasarım kararı (iş tanımı) E E Tasarım kararı (kişisel) - -

Planlama E E Araştırma E E Fikir üretimi E E Modelleme(bilgisayar) E E Eskiz maket B E Sunum E E Prototip B E

İmalat/ geri beslemeler E E

Şekil 4.3: Ürün 3, Smart kalemlik

Kişisel tasarlama süreci ile ilgili ise, tasarımcıdan bilgi alınmakta zorluk çekilmiştir. Örneğin tasarımcı, fikir üretimi aşamasında gerçekleştirdiği eylemler hakkındaki soruya, mesleğinin gereklerini yaptığı şeklinde cevap vermiş, bu eylemleri detaylı açıklamamıştır.

Daha ilginç olarak, ürün uygulamasındaki fikir üretimi hakkındaki soruya, tasarımcı, tasarlama sürecinin adımlarını saydığı soruları referans göstererek cevap vermiştir. Bu noktada, fikir üretimi aşamasının tasarım sürecine ne denli yayıldığı gözlemlenebilir.

Bu röportajla ilgili bir diğer gözlem, tasarımcının görüşülen diğer tasarımcılara benzer olarak, her adımın proje ve iş tanımına göre değiştiğini sık sık tekrarlamış olmasıdır.