• Sonuç bulunamadı

TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRÜ

Belgede 31 Mart 2003 (sayfa 32-35)

Dr. NEDRET POYRAZ

tamamlayan projelerdir. Bu projelere, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde çalışan arkadaşlarımızın proje yapmadaki sorumluluklarını ve bu projedeki her türlü riski bilerek ancak, Tapu Kadastro personelinin bugüne kadar edindiği engin tecrübelere güvenerek başladık. Bugüne kadar aldığımız tepkiler, yaptığımız işin büyüklüğünü göstermiştir. Şu anda pilot proje aşamasını yürürlüğe koyduğumuz TAKBİS Projesi Çankaya'da 4 müdürlükte vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. Şu an için Çankaya Müdürlüklerimizde yapılacak tapu işlemlerinin 12 dakika içersinde bitirildiğini kıvançla söylemek istiyorum. Tabi bu yeterli değildir, sayın meslektaşlarım. Bu projenin bir an evvel Türkiye geneline yaygınlaştırılması ve bir bütün olarak ele alınması gerekmektedir. TAKBİS'in kurumumuza, kamu kurum ve kuruluşlarına ve sektörümüze neler getireceği bugüne kadar çeşitli ortamlarda tartışılmıştır. Teorik değerlendirmeler yapılmıştır. Somut getirinin ne olduğu, uygulama safhasında net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Öncelikle TAKBİS kurumumuza ait bilgilerinin güvenirliğini artıracak, standart ve mevzuata uygun hizmet yapmayı geliştirecektir. TAKBİS kapsamında ülke genelinde üretilecek standart yapıdaki veriler sürekli güncel halde değişime hazır hale getirilecek ve ulusal veri değişim formatı, ilgili kurumlarla paylaşılarak bu güne kadar milyonlarca doları bulan mükerrer iş ve kaynak israfı önlenmiş olacaktır. TAKBİS'in bir çok kamu projesinin altlığı olduğu hepinizin malumudur. Halen görüşmelerini sürdürdüğümüz çiftçi kayıt sistemi ve bununla bağlantılı tarım bilgi sistemi, TAKBİS ile ilişkili kamu projelerinin başında gelmektedir. Bir diğer projemiz olan MERLİS, -zamanın kullanmak için hızlı geçiyorum, kusura bakmayın- Dünya Bankası kredisiyle yapılmaktadır. Bu proje ile Ağustos 99 depremi sonrasındaki Kocaeli, Yalova ve Sakarya illerindeki durumu yansıtan geçerli ve güvenilir arazi bilgilerinin sağlanması, tapu kayıtları ve kadastro haritalarının güncelleştirilmesi, sayısal hale getirilerek geliştirilmesi, bilgi teknolojileri kapsamında yeniden değerlendirilmesi ve kullanıma sunulması hedeflenmektedir.

Depremin etkilerinin giderilmesi amacıyla Bayındırlık İskan Bakanlığı ve belediyelerin faaliyetlerine altlık oluşturacak tapu kadastro bilgilerinin iyileştirilmesi sağlanacak ve bu bölgede çok amaçlı bir veri bilgi sistemi kurulacaktır. TAKBİS ve MERLİS birbirini tekrarlayan değil, tamamlayan projeler olarak kurgulanmıştır Son yıllarda kadastronun hizmet vereceği alanlar ve hizmet şekilleri çok gelişmiştir. Buna paralel olarak da kadastronun kapsamının genişletilmesi gerekmektedir. Yerleşim bölgeleri ve halihazırda kullanılmakta olan araziler dışında sahipli veya sahipsiz değerlendirilmesi mümkün olan bütün alanlar kadastro kapsamına alınmalıdır.

Türkiye'de giderek artmakta olan kentleşme olgusu, kırsal kesimin kentsel kesimlere göç etmesi sonucunu doğurmaktadır. Dolayısıyla bu olay tarımsal üretim için son derece elverişli ülke topraklarındaki üretim faaliyetlerinin gerilemesine yol açmıştır.

Son yıllarda tarımsal faaliyetleri destekleyici bazı projeler gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Bu projelerin başında çiftçi kayıt sistemi ve tarım bilgi sistemi projeleri gelmektedir. Bunlar ve benzeri projeler tapu ve kadastro projeleriyle ilişkilidir. Birlikte

yapılması, hem gerekli süreyi azaltacak, hem de maliyeti azaltacaktır. Doğrudan gelir desteği ödemelerinde yaşadığımız mükerrer ödemeler engellenecektir.

Çağdaş kadastroda varılacak hedef, gelişmiş ülkelerde yapılmakta olan kadastrodur.

Birçok gelişmiş ülkede kadastro, sosyal hayatın, üretimin, ekonominin, adaletin ve verginin ihtiyaç duyduğu bilgileri üretmiş bulunmaktadır. Toplumlar bu noktaya gelinceye kadar defalarca ülke kadastrosunu tamamlamışlardır. Ülkemiz için bu bilincin karar mekanizmaları seviyesinde yeni yeni oluşmaya başladığını görmekten de son derece mutluyuz. Kadastro yenileme ve düzeltme çalışmalarına, yeni bir hukuki boyut kazandırılarak hız verilecektir. Kadastro çalışmalarında 7 ve 8. beş yıllık kalkınma planlarında genel olarak devletin küçülme politikalarına uygun yeni anlayışlar getirilmeye çalışılmıştır. Bu nedenle harita, tapu kadastro özel sektörünün yeniden yapılandırılması düşünülmüş ve bu doğrultuda yeni yasal düzenlemelerin yapılması gündeme getirilmiştir. Bu düşüncede devlet, yapan değil yaptıran, denetleyen ve yönlendiren olmalıdır. Tesis kadastrolarının devlet imkanlarıyla yapılması her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Yaşayan tapu ve kadastro hizmetlerinin yanında kurumumuz aynı zamanda talebe bağlı olarak yürütülmekte olan hizmetleri de gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Talebe bağlı hizmetlerin kurulması planlanan kamu sorumluluğu taşıyan lisanslı harita kadastro mühendislik büroları tarafından yerine getirilmesi çalışmaları devam etmektedir. Yine, 3402 Sayılı Kadastro Kanunu'nun aksayan yönleri önümüzdeki dönemde mutlaka değiştirilecektir.

Sevgili arkadaşlarım ülkemizin yatırım, üretim, sanayileşme ve kalkınmasının en önemli unsuru mühendislerdir. Kamuda çalışan mühendis ve diğer teknik personelin özlük haklarında günden güne daha da derinleşen olumsuz gidişatın değiştirilmesi gerekmektedir. Bu konuda odamıza da büyük görevler düşmektedir. El birliğiyle teknik elemanların ücretlerinin iyileştirilmesi için gereken girişimler bir an evvel yapılmalıdır.

Değerli konuklar, sözlerimi burada bitirirken harita, tapu, kadastro konusunda liderlik yapma görevi olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bu görevi başarıyla yürüteceğinden kimsenin kuşkusu olmasın. Harita ve tapu kadastro sektörüne önemli katkılar sağlayacağına inandığım kurultayın ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum, saygılar sunuyorum.

Değerli Kurultay Başkanım, değerli Kurultay Yürütme Kurulu Başkanım, değerli Harita Kadastro Genel Merkezi Yöneticileri, değerli meslektaşlarım, değerli Harita Kadastro Mühendisleri Odası Şube Başkanları ve yöneticileri değerli konuklar, bu teknik kurultaya sponsor olarak katkı koymuş firma yöneticileri, basınımızın değerli elemanları, hepinizi Cumhuriyet Halk Partisi ve onun Genel Başkanı Deniz BAYKAL adına saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.

Değerli arkadaşlarım, dokuzuncusunu düzenlediğimiz Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı'nın diğerlerinden farklı olarak, ülkemizin ve iç ve dış sorunlarının çok ağırlaştığı bir dönemde yapılıyor olması, bu kurultayın önemini bir kez daha arttırıyor.

İçeride her gün bozulan bir ekonomi, ağırlaşan yaşam koşulları, artan işsizlik ve benzeri sorunlarla boğuşan bir Türkiye. Dışarıda ise, dünyada yalnızlaşan bir Türkiye ve komşumuz Irak'taki savaş. Bu sorunların ve çözüm önerilerinin de bu kurultayda tartışılacak olması kurultayın önemini bir kat daha artırıyor. Irak'taki savaş haksız, gayrımeşru bir savaştır. Bu savaşın uluslararası meşru bir temeli yoktur. Bu savaşın uluslararası hukuki bir dayanağı da yoktur. Bu savaşın ahlaki haklılığı da yoktur.

Bundan dolayıdır ki, dünya bu savaşa karşıdır. Ülkemizde yaşayan nüfusun %90'a yakını bu savaşa karşıdır. Değerli arkadaşlarım; ülkemizin bu haksız ve gayri ahlaki savaşın içine girmesi için ABD emperyalizminin yanında yer alması için ülke içinde başta AKP iktidarı olmak üzere ne kadar işbirlikçi savaş çığırtkanı varsa uğraştılar, uğraşıyorlar. İşte bu koşullarda başta Parlamento olmak üzere sizler, savaş karşıtı tüm yurttaşlarımız, sendikalar, meslek odaları, sivil toplum örgütleri büyük tarihsel görevler yaptılar. Parlamento içinde başta Cumhuriyet Halk Partisi grubu olmak üzere AKP içersindeki savaş karşıtı Milletvekilleri ve Parlamento dışında savaş karşıtı güçlerin örgütlü, kararlı tutumları ve eylemleri neticesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi savaşa evet diyen teskereyi reddederek savaşa hayır demiştir.

Yine bu dönemde çalışanların aleyhine çıkarılmak istenen İş Yasası Kanun Teklifi, parlamento dışında sendika ve meslek odalarımızın parlamentoda Cumhuriyet Halk Partisi grubunun etkili muhalefetiyle İş Yasası Kanun Teklifi geri çektirilmiştir. Bu sonuçlar bize bir kez daha şunu hatırlatmış ve göstermiştir; Parlamento içi muhalefet

CUMHURİYET HALK PARTİSİ

Belgede 31 Mart 2003 (sayfa 32-35)

Benzer Belgeler