• Sonuç bulunamadı

CUMHURİYET HALK PARTİSİ İZMİR MİLLETVEKİLİ

Belgede 31 Mart 2003 (sayfa 35-38)

ERDAL KARADEMİR

ile Parlamento dışındaki muhalefetin örgütlü, bilinçli ve kararlı birlikteliği ile çok şeyin başarılabileceğini.

Değerli arkadaşlarım, Çarşamba günü meclise AKP tarafından Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının bazı maddelerinin değiştirilmesi hakkında kanun teklifi getirilecektir.

Genel başkanımız bu konuda da bir hayli açıklama yaptı. Bu değişiklik talebi, Anayasamızın 76., 169. ve 170. maddelerini kapsamaktadır. Anayasamızın 76.

maddesi seçilme yaşını düzenleyen bir madde olup, öngörülen değişiklikle seçilme yaşı, 30'dan 25'e indirgenmektedir. Bu olumlu bir tekliftir. Bu olumlu teklifin bir başka art niyeti, gizlenmek için bu kanun teklifinin içine konmuştur. Anayasanın 169.

maddesi ormanların korunmasını, 170. maddesi de orman köylüsünün korunmasını düzenleyen maddeler olup, öngörülen değişiklik teklifi ile de; tüm halkın malı olan ormanlarımız, orman köylüsüyle ilgisi olmayan bir takım çıkar çevrelerine peşkeş çekecektir. Bilim ve fen bakımından orman vasfını kaybeden yerlerin, orman köylüsüne verileceği gibi haklı bir taleple kamuoyuna sunulan kanun teklifine başta orman mühendislerimiz olmak üzere, Türk Mühendis Mimar Odaları Birliğine bağlı meslek odalarımız uyanık olmak, karşı çıkmak zorundadırlar. Ormanlarımızı korumak ve orman alanlarını büyütmekle görevli olan devletimizin ormanları haksız olarak sahiplenerek bütünlüğünü bozan orman niteliğini kaybetmelerine yol açanlara işgal ettiği orman parçalarını satarak, ormanları korumak ve ekonomiyi düzeltmek asla mümkün değildir. Toplumumuzu ve geleceğimizi böylesine olumsuz etkileyecek bir Anayasa değişikliği, yine toplumun tüm kesimlerinin kararlı karşı duruşuyla engellenebilir ve engellenmelidir.

Değerli başkan değerli arkadaşlar, Cumhuriyet Halk Partisi katılımcı demokrasi anlayışını benimseyen ve hayata geçiren bir partidir. Ülkemizin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşması yolunda, toplumun örgütlü kesimlerinin, en başta meslek odalarımızın görüş ve düşüncelerini almayı kendisine görev sayar. Bu anlayışla kuracağımız karşılıklı, olumlu diyaloglar, görüş ve öneriler ülke, toplum ve mesleki sorunlarımızın çözümünü kolaylaştıracaktır. Değerli arkadaşlar bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde seksenaltıya yakın mühendis ve mimar kökenli milletvekili bulunmaktadır. Sorunlarımızın çözümü sürecinde bu milletvekillerinin katkılarını almaya çalışmalıyız. Özellikle harita sektörü açısından daha önce meslek odasıyla diyalogu olmuş, hatta meslek odasında görev almış, 3 meslektaşımız milletvekilidir.

Bu sektör açısından da bir avantajdır.

Değerli başkan, değerli arkadaşlar 9. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultay programının yoğunluğu ve içeriği ile bizlere dolu dolu 5 günlük çalışma sürecini yaşatacağına inanıyorum. Programa göz gezdirdiğimizde öncelikli olarak harita sektörünün ulaştığı teknolojik ve bilimsel gelişmeleri hemen görmek mümkün. Diğer yandan harita sektörünün önündeki sorunlar ve çözüm önerileri, yine sektör ile ilişkili

yasa ve mevzuat konuları gibi tabi ki bunlara bağlı olarak da yeni dünya düzeninde ülke, toplum ve mühendislik konuları gibi kapsamlı, anlamlı bir çalışmayı içerdiğini hemen görebiliyoruz. Bir anlamda bu kurultaylar bizlere üniversite sonrası mesleki eğitim imkanı vermiş oluyor. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayları bir başka ihtiyaca da çözüm üretiyor. Ülkemizin değişik bölgelerinde gerek özel, gerekse kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan meslektaşlarımızın bir araya gelmesini sağlayarak hem özlemleri, hem de deneyimleri paylaşma olanağı veriyor. Bundan dolayıdır ki, kurultayların hazırlanması ve yaşama geçirilmesinde her düzeyde katkı koyan arkadaşlarımı bir kez daha huzurlarınızda kutluyorum.

9. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı'nın ülkemize, halkımıza sektörümüze yararlı olması dileği ile hepinize saygılar sunar, başarılar dilerim.

Sayın Vekilim, Sayın Başkan, değerli konuklar ve delegeler, sizleri bakanlığım adına konuşmama başlamadan önce saygıyla selamlıyorum.

Değerli arkadaşlarım sabahtan beri bir çok değerli konuşmacıyı izledim ve onların hissiyatlarını, yaptıkları, bugüne kadar yaptıkları çalışmaları ve gösterdikleri ilgiyi yakinen izledim. Bir çok konuda tereddüt duyuyorlar, ben de aynı şekilde onlara katılıyorum.

Arkadaşlarım bana eksik olmasınlar oldukça uzun bilgi notları hazırladılar. Ancak, vaktimizin de çok kısıtlı olması açısından ben burada tereciye tere satmak istemiyorum. Hepiniz bu konunun zaten içerisindesiniz ve bu 5 gün zarfında da bu konuyu enine boyuna tartışacaksınız ve bunun arkasından kurultayın bitiminden sonra alacağınız kararları da mümkün olduğu kadar uygulamaya çalışacaksınız. Bizim burada görevimiz, bakanlık olarak sizlere her türlü yardımı yapabilmek için sizlerle birlikte bu çalışmalara katılmaktır.

Ben burada bir iki hususun dikkate alınmasını istiyorum. Sayın GÜVENÇ'in de bahsettiği üzere, bizim de kaygıyla baktığımız bazı konular var. Bunlardan bir tanesi yeni ihale yasası. Eğer dikkat ederseniz geçtiğimiz hükümet ve yeni kurulan hükümette ihale yasasının tartışmaları devam etti gitti. Bu konunun içerisinde Brüksel de dahil olmak üzere Avrupa Birliğiyle ilgili birim bana bağlı olduğu için bizzat bu çalışmaların içerisinde bulundum. Ve hakikaten bu konuda içime sindiremediğim bir çok konu vardır. Dikkat ederseniz yeni hükümetle birlikte bu yasayı bir sene erteleyelim dedik.

Ancak, nedense bir takım yapılan çalışmalar karşımıza yeni ihale yasasında yandaşlarına iş verecekler diye bu yasanın ertelenmesi isteniyor diye bir basın ve aynı şekilde bir tepkiyle karşılaştım. Oysa bütün samimiyetimle söylüyorum, bu yasadaki çarpık bir takım konuların üzerine gidecektik ve bu bir sene içersinde belki de bir çok şeyi değiştirebilecektik. Bu çalışmamız halen sürüyor ve bu çalışmayı sizlerle de beraber yapmaya her zaman hazırız. Bu yasayı incelediğimiz zaman, hepimiz biliyoruz ki, teknik kişiler olarak bir takım büyük inşaat firmalarının bu konudaki kendi yaptıkları çalışmaları maalesef bize empoze eder bir şekle getirmelerinden

BAYINDIRLIK VE İSKAN

Belgede 31 Mart 2003 (sayfa 35-38)

Benzer Belgeler