• Sonuç bulunamadı

Tanımlanan Ağlar

Belgede AVG Internet Security 2012 (sayfa 152-157)

Değer 80-90 - istenmeyen posta olması muhtemel e-posta mesajları filtrelenecektir

10. Güvenlik Duvarı Ayarları

10.3. Alanlar ve Bağdaştırıcıların Profilleri

10.6.2. Tanımlanan Ağlar

Tanımlanan ağlar penceresinde, bilgisayarınızın bağlı olduğu ağlar görüntülenir.

Liste algılanan her ağla ilgili aşağıdaki bilgileri sağlar:

Ağlar - Bilgisayarın bağlı olduğu tüm ağların adlarını listeler.

Ağ güvenliği - Varsayılan olarak, tüm ağlar güvenli değil olarak kabul edilir; yalnızca bir ağın güvenli olduğundan eminseniz, bu ağı güvenli olarak atayabilirsiniz (ilgili ağa yönelik liste öğesini tıklatın ve içerik menüsünden Güvenli seçeneğini seçin) - tüm güvenli ağlar, uygulamanın Güvenli olana izin ver olarak ayarlanan uygulama kuralı ile iletişim kurabileceği gruba eklenir.

IP adresi aralığı - Her ağ aralığı otomatik olarak tespit edilir ve IP adresi aralığı formunda belirtilir.

Kontrol düğmeleri

Ağ ekle - Yeni tanımladığınız ağın parametrelerini düzenleyebileceğiniz Ağ özellikleri penceresini açar:

Bu pencerede Ağ adınıbelirleyebilir, Ağ açıklaması girebilir ve ağı güvenli ağlar listesine ekleyebilirsiniz. Yeni ağ, IP ekle düğmesi ile (ya da IP Düzenle / IP Sil) açılan bağımsız bir iletişim kutusundan manüel olarak tanımlanabilir; bu pencerede IP aralığını ya da maskesini sağlamak suretiyle ağı tanımlayabilirsiniz. Yeni oluşturulan bir ağın bölümleri olarak tanımlanması gereken çok sayıdaki ağ için, Gelişmiş IP aralığı gösterimi seçeneğini kullanabilirsiniz: Tüm ağların listesini ilgili metin alanına (her standart biçim desteklenmektedir) girin ve biçimin tanındığından emin olmak için Doğrula düğmesine basın. Ardından onaylamak ve verileri kaydetmek için Tamam tuşuna basın.

Ağı düzenle - Mevcut durumda tanımlanmış ağın parametrelerini düzenleyebileceğiniz Ağ özellikleri iletişim kutusunu açar (yukarı bakınız) (bu pencere ağ ekleme penceresi ile aynıdır, bir önceki paragrafta verilen açıklamaları okuyunuz).

Ağı sil - Seçilen ağ ile ilgili notları ağ listesinden siler.

Güvenli olarak işaretle - Varsayılan olarak, tüm ağlar güvensiz olarak ele alınır ve yalnızca ilgili ağın güvenli olduğundan eminseniz, güvenli olarak atamak için bu düğmeyi

kullanabilirsiniz (ve tam tersi olarak ağ güvenli olarak atandığında, düğmenin metni "Güvenli değil olarak işaretle"ye değişir).

10.6.3. Uygulamalar

Uygulama bilgileri iletişim kutusu, ağ üzerinden iletişim kurması gerekebilecek tüm yüklenmiş programları ve atanan işlemin simgesini listeler:

Uygulama listesi'ndeki uygulamalar, bilgisayarınızda tespit edilenlerdir (ve atanan ilgili işlemlerdir).

Kullanılabilir işlem türleri:

- Tüm ağlar için iletişime izin ver

- Sadece Güvenli olarak tanımlanan ağlar için iletişime izin ver

- İletişimi engelle

- Soru iletişim kutusu görüntüle (uygulama, ağ üzerinden iletişim kurmaya çalıştığında kullanıcı, izin verme veya engelleme konusunda karar verebilecektir)

- Gelişmiş ayarlar tanımlandı

Lütfen, yalnızca yüklenmiş olan uygulamanın tespit edilebileceğini unutmayın. Daha sonra yeni bir uygulama yüklemeniz durumunda, bu uygulama için Güvenlik Duvarı kurallarını tanımlamanız gerekeceğini unutmayın. Varsayılan olarak, yeni uygulama ağ üzerinden ilk defa bağlanmaya çalıştığında, Güvenli Veritabanlarına göre Güvenlik Duvarı onun için otomatik olarak bir kural oluşturacak veya iletişime izin vermek mi yoksa engellemek mi istediğinizi soracaktır. İkinci durumda, yanıtınızı kalıcı bir kural (daha sonra bu iletişim kutusunda listelenecek) olarak kaydedebileceksiniz.

Elbette, yeni uygulama için hemen kural tanımlayabilirisiniz. Bu iletişim kutusunda, Ekle

seçeneğine basın ve uygulama bilgilerini girin.

Liste, uygulamaların dışında iki özel öğe içerir:

Öncelikli Uygulama Kuralları (listenin üst kısmında) tercihe bağlıdır ve her zaman tek bir uygulamanın kurallarından önce uygulanır.

Diğer Uygulama Kuralları (listenin alt kısmında bulunur) örneğin bilinmeyene veya tanımlanmayan bir uygulama için özel uygulama kuralları uygulanmadığında "son örnek"

olarak kullanılır.

Bu öğelerin genel uygulamalardan farklı ayar seçenekleri bulunur ve bunlar yalnızca deneyimli kullanıcılara yöneliktir. Ayarları değiştirmemenizi önemle öneririz!

Kontrol düğmeleri

Liste, aşağıdaki denetim düğmeleri kullanılarak düzenlenebilir:

Ekle - Yeni uygulama kurallarını tanımlamak için boş bir Sayfa İşlemleri iletişim kutusu açar.

Düzenle - Mevcut bir uygulamanın kural kümesinin düzenlenmesi için sağlanan verilerle aynı Sayfa İşlemleri iletişim kutusu açar.

Sil - Seçilen uygulamayı listeden siler.

Sayfa işlemleri iletişim kutusunda ilgili uygulamaya ilişkin ayarları ayrıntılı şekilde belirleyebilirsiniz:

Kontrol düğmeleri

İletişim kutusunun üstünde iki kontrol düğmesi mevcuttur:

Listeye dön - Tanımlanan tüm uygulama kurallarının genel bir görünümünü görüntülemek için düğmeye basın.

Bu kuralı sil - Görüntülenmekte olan uygulama kuralını silmek için düğmeye basın. Bu eylemi geri alamayacağınızı lütfen unutmayın!

Uygulama temel bilgileri

Bu bölümde, uygulama Adını ve isteğe bağlı olarak bir Açıklama girin (bilgiyle ilgili kısa bir yorum).

Yol alanına, uygulamanın (çalıştırılabilir dosya) diskteki tam yolunu girin; alternatif olarak, uygulamayı "..." düğmesine bastıktan sonra ağaç menü yapısında kolaylıkla bulabilirsiniz.

Uygulama işlemi

Aşağı açılır menüden söz konusu uygulama için Güvenlik Duvarı kuralını seçebilirsiniz (yani, uygulama ağ üzerinden iletişim kurmayı denediğinde Güvenlik Duvarı'nın ne yapacağı gibi):

Tümüne izin ver - Uygulamanın, sınırlama olmaksızın tanımlanan tüm ağlar ve adaptörler üzerinden iletişim kurmasına izin verir.

Güvenli olana izin ver - Uygulamanın yalnızca güvenli (güvenilir) olarak tanımlanan ağlar üzerinden iletişim kurmasına izin verir.

Engelle - Otomatik olarak iletişimi yasaklar; uygulamanın herhangi bir ağa bağlanmasına izin verilmez.

Sor - O andaki iletişim girişimine izin vermek veya engel olmak istediğinizi belirtebileceğiniz bir iletişim kutusu görüntüler.

Gelişmiş ayarlar - Uygulama ayrıntısı kuralları kısmında, iletişim kutusunun alt tarafında daha kapsamlı ve ayrıntılı ayar seçenekleri görüntüler. Ayrıntılar liste sırasına göre uygulanır; bu yüzden önceliklerini ayarlamak için listedeki kuralları Yukarı taşıyabilir veya Aşağı taşıyabilirsiniz. Listedeki belirli bir kurala tıkladıktan sonra, iletişim kutusunun alt kısmında kural ayrıntıları değerlendirmesi görüntülenir. Altı çizili mavi her değer ilgili ayarlar iletişim kutusunda tıklatılarak değiştirilebilir. Vurgulu kuralı silmek için, Kaldır öğesine basın. Yeni kural tanımlamak için, gerekli tüm ayrıntıları belirlemenizi sağlayan Kural ayrıntısı değiştir iletişim kutusunu açmak üzere Ekle düğmesini kullanın.

Belgede AVG Internet Security 2012 (sayfa 152-157)