• Sonuç bulunamadı

TAHSÝLÝ GECÝKMÝÞ KURUMSAL ALACAKLARIN ÇÖZÜMLENMESÝ

Belgede TASARRUF MEVDUATI SÝGORTA FONU (sayfa 52-55)

Fon tarafýndan devralýnan tahsili gecikmiþ kurumsal alacaklarýn çözümlenmesine iliþkin olarak; protokol, indirim kampanyasý, alacak satýþý ve bunun gibi idari geri kazaným yöntemleri ile 2004 ve 6183 Sayýlý Kanunlar kapsamýnda yasal takipler uygulanmýþtýr.

Kurumsal alacaklarýn Fona devir ve çözümleme faaliyetlerine aþaðýda yer verilmiþtir.

Fon Yönetim Kurulunun 9 Kasým 2001 tarihli kararý ile, Tariþbank'ýn kredi, takip ve dava dosyasý muhteviyatý banka alacaklarýnýn Fon tarafýndan bilanço net defter deðerleri üzerinden devralýnmasýna karar verilmiþtir.

Söz konusu karar gereðince Tariþbank'ýn 505 tahsili gecikmiþ kurumsal kredi, takip ve dava dosyasý Fon tarafýndan devralýnmýþtýr. Tariþbank'tan devralýnan alacaklarýn toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 50 milyon YTL'dir.

Tariþbank'tan devralýnan kurumsal alacaklar, anapara muhasebe devir bakiyesi itibarýyla Fon aktifinde yer alan tahsili gecikmiþ kurumsal alacaklarýn yüzde 2,53'ünü oluþturmaktadýr.

3.4.1. Kurumsal Alacaklarýn Fiili Devir Ýþlemleri

3.4.2. Kurumsal Alacaklarýn Çözümleme Uygulamalarý

3.4.2.1. Çözümlenen Kurumsal Alacaklar

505 firmadan alacaklara iliþkin çözümleme faaliyetleri sonucunda bu alacaklardan;

43'ü kampanya kapsamýnda, 25'i kampanya haricinde olmak üzere toplam 68'i tasfiye olmuþtur.

6'sý birinci alacak satýþý, 419'u ikinci alacak satýþý kapsamýnda olmak üzere toplam 425'i varlýk yönetim þirketlerine satýlmýþtýr.

10'u hakkýnda 6183 Sayýlý Kanun kapsamýnda takip iþlemi uygulanmakta, 2 firma ile ilgili Fon bünyesinde çözümleme iþlemleri devam etmektedir.

Bahse konu alacaklar için uygulanan geri kazaným faaliyetlerine aþaðýda yer verilmiþtir.

Kurumsal alacak dosyalarýnýn tahsil ve tasfiyesinin hýzlandýrýlmasýnýn yaný sýra uygulamada karþýlaþýlan sorunlarý ve ihtiyaçlarý gidermek için Fon alacaklarýnýn takip ve tahsilinde kullanýlacak yetkilere iliþkin usul ve esaslarýn belirlendiði Fon Yönetim Kurulunun 30 Temmuz 2003 ve Fon Kurulunun revize 25 Mayýs 2004 tarihli kararlarý çerçevesinde tahsilatlar yapýlmýþ, iþlem yönergesine uymayan hususlarda ise Fon Yönetim Kurulu kararlarý ile alacaklar tahsil edilmiþtir.

Ýþlem yönergeleri, kurumsal firmalardan olan Fon alacaðýnýn tahsilatý ile ilgili yürütülen iþlemlerde hýz ve etkinlik saðlamýþtýr.

Tariþbank'tan devralýnan tahsili gecikmiþ kurumsal kredi alacaklarýnýn 25'i kampanya dýþýnda tahsil edilerek kapatýlmýþtýr. Söz konusu kredilerin toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 1,6 milyon YTL dir.

!

!

!

Fon bankalarýndan devralýnan tahsili gecikmiþ kurumsal alacak dosyalarýnýn tahsil ve tasfiye çalýþmalarý Tariþbank'tan devralýnan alacaklar için de yapýlmýþtýr. Bütün borçlulara mektup göndermek suretiyle borçlarýnýn Fona ödenmesi hususu bildirilmiþtir. Fon tarafýndan irtibat kurulabilen borçlularla yapýlan görüþmelerden de olumlu sonuçlar alýnmýþ ve tahsilat saðlanmýþtýr.

Tamamý Tahsil Edilen Alacaklar:

Kampanya Faaliyetleri Çerçevesinde Tahsil Edilen Alacaklar: Fon Kurulunun 25 Mayýs 2004 tarihli kararýyla kurumsal kredilerin tahsilinin hýzlandýrýlmasý amacýyla tahsilat kampanyasý düzenlenmiþtir. Yapýlan düzenleme ile borçlularýn borçlarýný peþin olarak ya da kýsa sürede ödemesi durumunda indirim uygulanarak toplamda tahsilatlarýn artýrýlmasý hedeflenmiþtir.

Uygulama kapsamýnda, 31 Mayýs 2004-15 Temmuz 2004 tarihleri arasýnda yazýlý olarak baþvuran borçlulara, 30 Eylül 2004 tarihine kadar ödeme yapmalarý þartýyla, Fon faiz oranlarýndan hesaplanan borcun;

Hukuki takip yöntemi ile alacaklarýn tahsil ve tasfiyesinin gerçekleþtirilmesine devam edilmesinin zaman ve maliyet açýsýndan sahip olduðu bazý dezavantajlar ile portföydeki alacak dosyalarýnýn ortalama takip süresinin uzunluðu nedeniyle zaman içerinde tahsil kabiliyetini yitirebileceði hususlarý dikkate alýnarak, kurumsal kredi alacaklarýnýn en kýsa zamanda en yüksek tahsilatý saðlayacak þekilde çözümlenmesine yardýmcý olmak üzere alacak satýþý uygulanmasýna karar verilmiþtir

Bu kapsamda bugüne kadar iki uygulama gerçekleþtirilmiþtir:

!

!

!

!

Tamamýnýn peþin ödenmesi durumunda yüzde 50 indirim,

Yüzde yirmisinin peþin ödenmesi durumunda kalan tutara yüzde 30 indirim yapýlarak bakiyenin 24 ayda faizsiz ödenmesi

imkaný saðlanmýþtýr.

Tariþbank'tan devralýnan tahsili gecikmiþ kurumsal kredi alacaklarýnýn 43'ü kampanya kapsamýnda tahsil edilerek kapatýlmýþtýr. Söz konusu kredilerin toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 1,9 milyon YTL dir.

Düzenlenen kampanyalar ve yürütülen çalýþmalar neticesinde anapara muhasebe devir bakiyesi toplamý 3,5 milyon YTL olan 68 firmanýn Fona olan borçlarý tahsil edilmiþtir.

Birinci alacak satýþ ihalesi kapsamýnda 23 Aðustos 2004 tarihinde toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 1,2 milyon YTL olan 6 dosya,

Ýkinci alacak satýþ ihalesi kapsamýnda 1 Eylül 2005 tarihinde toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 43,9 milyon YTL olan 419 dosya

Varlýk Yönetim Þirketlerine Satýlan Alacaklar:

olmak üzere toplam 425 dosya varlýk yönetim þirketlerine satýlmýþtýr. Alacak satýþýnýn ilki kesin satýþ yolu ile ikincisi hasýlat paylaþýmý yöntemi ile yapýlmýþtýr.

Haczedilen menkul ve gayrimenkuller, ekspertiz raporlarýnýn tamamlanmasýný müteakip belirlenen muhammen bedel üzerinden satýlmaktadýr. Bu kapsamda, muhtelif tarihlerde yapýlan 30 adet gayrimenkul satýþýndan toplam 12,6 milyon YTL tutarýnda satýþ bedeli elde edilmiþtir. Yapýlan sýra cetvellerinde ihale bedelinden öncelikle satýþ masraflarý, emlak vergi borçlarý ile rehinle temin edilmiþ üçüncü kiþi alacaklarý ödenmekte, borçlunun vergi ve SSK borçlarý araþtýrýlmaktadýr. Gayrimenkul satýþlarýndan elde edilen ihale bedellerinden toplam 50 bin YTL borçlularýn Tariþbank'tan kaynaklanan riskinden mahsup edilmiþtir.

3.4.2.2. Çözümlemesi Devam Eden Kurumsal Alacaklar 6183 Sayýlý Kanun Kapsamýndaki Uygulamalar:

Çözümlemesi Devam Eden Diðer Kurumsal Alacaklar:

Tariþbank'tan devralýnan tahsili gecikmiþ kurumsal kredi alacaklarýnýn 10'unun takibi 6183 Sayýlý Kanun kapsamýnda yapýlmakta olup bu alacaklarýn toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 1,7 milyon YTL'dir.

6183 Sayýlý Kanun kapsamýnda takip edilmesi kararý alýnan kurumsal kredi dosyalarý ile ilgili olarak borcun tasfiyesine yönelik eylem planý hazýrlanarak ihtiyati haciz onayý alýnmýþ ve akabinde borçlulara ödemeye çaðrý mektubu ve ödeme emri gönderilmiþtir. Ayrýca, borçlular hakkýnda tüm Türkiye çapýnda mal varlýðý araþtýrmasý yapýlarak tespit edilen mallar için kaydi ve fiili haciz iþlemleri yapýlmýþtýr. Borçlularýn banka, tüzel kiþi ortaklýk ve diðer üçüncü þahýslarda bulunan hak ve alacaklarýnýn haczi için haciz ihbarnameleri gönderilmiþtir.

Tariþbank'tan devralýnan tahsili gecikmiþ kurumsal kredi alacaklarýnýn 2'sinin Fon bünyesinde çözümleme süreci devam etmektedir. Söz konusu kredilerin anapara muhasebe devir bakiyesi 30 YTL'dir.

Tariþbank hisselerinin satýþýna iliþkin olarak Fon ile Denizbank arasýnda imzalanan 21 Ekim 2002 tarihli HDS ile Tariþbank'ýn gayrinakdi kredilerinin yükümlülüðü Fon tarafýndan üstlenilmiþtir. Sözleþme, gayrinakdi kredilerin takibine iliþkin esaslar ve taraflarýn yükümlülüklerini de düzenlemektedir.

Belgede TASARRUF MEVDUATI SÝGORTA FONU (sayfa 52-55)