• Sonuç bulunamadı

TAHSÝLÝ GECÝKMÝÞ KURUMSAL ALACAKLARIN ÇÖZÜMLENMESÝ

Belgede TASARRUF MEVDUATI SÝGORTA FONU (sayfa 82-85)

Fon tarafýndan devralýnan tahsili gecikmiþ kurumsal alacaklarýn çözümlemesine iliþkin olarak, protokol, indirim kampanyasý, alacak satýþý gibi idari geri kazaným yöntemleri ile 2004 ve 6183 Sayýlý Kanunlar kapsamýnda yasal takipler uygulanmýþtýr. Kurumsal alacaklarýn Fona devir ve çözümleme faaliyetlerine aþaðýda yer verilmiþtir.

Fon Yönetim Kurulunun 13 Aralýk 2001 tarihli kararý ile Kentbank'ýn tahsili gecikmiþ alacaklarýnýn net defter deðeri üzerinden Fona devredilmesine karar verilmiþtir.

Bu kapsamda Kentbank'ýn 1.342 firmadan tahsili gecikmiþ alacaklarýna iliþkin kredi ve hukuk dosyalarý Fon tarafýndan devralýnmýþtýr. Devralýnan alacaklarýn toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 245 milyon YTL'dir.

Kentbank'tan devralýnan kurumsal kredi alacaklarý, anapara muhasebe devir bakiyesi itibarýyla Fon aktifinde yer alan tahsili gecikmiþ kurumsal alacaklarýnýn yüzde 12,34'ünü oluþturmaktadýr.

1.342 firmadan alacaða iliþkin çözümleme faaliyetleri sonucunda bu alacaklardan;

103'ü kampanya kapsamýnda, 219'i ise kampanya haricinde ve 6183 Sayýlý Kanun kapsamýnda yürütülen iþlemler neticesinde olmak üzere toplam 322'si tasfiye edilmiþtir.

21'i birinci alacak satýþý, 956'sý ikinci alacak satýþý kapsamýnda olmak üzere toplam 977'si varlýk yönetim þirketlerine satýlmýþtýr.

1'i (As-Av Ýnþaat) hâkim ortak alacaklarýna aktarýlmýþ ve tahsil edilmiþtir.

24'ü için 6183 Sayýlý Kanun kapsamýnda takibe devam edilmekte, 19'unun çözümleme faaliyetleri Fon bünyesinde devam etmektedir.

3.5.1. Kurumsal Alacaklarýn Fiili Devir Ýþlemleri

3.5.2. Kurumsal Alacaklarýn Çözümleme Uygulamalarý

!

!

!

!

Devralýnan kurumsal alacaklar için uygulanan çözümleme yöntemlerine aþaðýda yer verilmiþtir.

Kurumsal alacak dosyalarýnýn tahsil ve tasfiyesinin hýzlandýrýlmasýnýn yaný sýra uygulamada karþýlaþýlan sorunlarý ve ihtiyaçlarý gidermek için Fon alacaklarýnýn takip ve tahsilinde kullanýlacak yetkilere iliþkin usul ve esaslarýn belirlendiði Fon Yönetim Kurulunun 30 Temmuz 2003 tarihli ve Fon Kurulunun revize 25 Mayýs 2004 tarihli kararlarý çerçevesinde tahsilatlar yapýlmýþ, iþlem yönergesine uymayan hususlarda ise Fon Kurulu kararlarý ile alacaklar tahsil edilmiþtir.

Söz konusu iþlem yönergeleri, kurumsal firmalardan olan Fon alacaðýnýn tahsilatý ile ilgili yürütülen iþlemlerde hýz ve etkinlik saðlamýþtýr.

Kentbank'tan devir ve temlik alýnan kurumsal kredi alacaklarýndan 219'u kampanya dýþýnda ve 6183 Sayýlý Kanun kapsamýndaki takip neticesinde tahsil edilerek kapatýlmýþtýr. Söz konusu kredilerin anapara muhasebe devir bakiyesi 50 milyon YTL'dir.

3.5.2.1. Çözümlenen Kurumsal Alacaklar Tamamý Tahsil Edilen Alacaklar:

Kampanya Faaliyetleri Çerçevesinde Tahsil Edilen Alacaklar: Fon bankalarýndan devralýnan kurumsal alacak dosyalarýnýn tahsil ve tasfiyesinin hýzlandýrýlmasý için Fon bünyesinde ortak kampanyalar düzenlenmiþtir.

Kentbank'tan devralýnan alacaklar da ayný çerçevede çözümlenmeye çalýþýlmýþtýr.

Fon Kurulunun 25 Mayýs 2004 tarihli kararýyla kurumsal kredilerin tahsilinin hýzlandýrýlmasý amacýyla tahsilat kampanyasý düzenlenmiþtir. Yapýlan düzenleme ile borçlularýn borçlarýný peþin olarak ya da kýsa sürede ödemesi durumunda indirim uygulanarak toplamda tahsilatlarýn artýrýlmasý hedeflenmiþtir.

Uygulama kapsamýnda, 31 Mayýs 2004-15 Temmuz 2004 tarihleri arasýnda yazýlý olarak baþvuran borçlulara, 30 Eylül 2004 tarihine kadar ödeme yapmalarý þartýyla, Fon faiz oranlarýndan hesaplanan borç için,

Tamamýnýn peþin ödenmesi durumunda yüzde 50 indirim,

Yüzde 20'sinin peþin ödenmesi durumunda kalan tutara yüzde 30 indirim yapýlarak bakiyenin 24 ayda faizsiz ödenmesi

!

!

Kentbank'tan devralýnan kurumsal kredi alacaklarýndan 103 adedi kampanya kapsamýnda tahsil edilerek kapatýlmýþtýr. Söz konusu kredilerin anapara muhasebe devir bakiyesi 41,3 milyon YTL'dir.

Hukuki takip yöntemi ile alacaklarýn tahsil ve tasfiyesinin gerçekleþtirilmesine devam edilmesinin zaman ve maliyet açýsýndan sahip olduðu bazý dezavantajlar ile portföydeki alacak dosyalarýnýn ortalama takip süresinin uzunluðu nedeniyle zaman içerisinde tahsil kabiliyetini yitirebileceði hususlarý dikkate alýnarak kurumsal kredi alacaklarýnýn en kýsa zamanda en yüksek tahsilatý saðlayacak þekilde çözümlenmesine yardýmcý olmak üzere alacak satýþý uygulanmasýna karar verilmiþtir. Bu kapsamda bugüne kadar iki uygulama gerçekleþtirilmiþtir.

Kentbank'a ait tahsili gecikmiþ kurumsal kredilerden;

Birinci alacak satýþ ihalesi kapsamýnda 23 Aðustos 2004 tarihinde toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 17 milyon YTL olan 21 adet dosya, Ýkinci alacak satýþ ihalesi kapsamýnda 1 Eylül 2005 tarihinde toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 123 milyon YTL olan 956 adet dosya olmak üzere toplam 977 dosya varlýk yönetim þirketlerine satýlmýþtýr. Alacak satýþýnýn ilki kesin satýþ yolu ile ikincisi hasýlat paylaþýmý yöntemi ile yapýlmýþtýr.

Kentbank'tan devralýnan tahsili gecikmiþ kurumsal kredi alacaklarýndan 24 adedi 6183 Sayýlý Kanun kapsamýnda takip edilmekte olup bu alacaklarýn toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 13,5 milyon YTL'dir.

6183 Sayýlý Kanun kapsamýnda takip edilmesi kararý alýnan bahse konu krediler ile ilgili borcun tasfiyesine yönelik eylem planý hazýrlanarak, ihtiyati haciz onayý alýnmýþ ve akabinde borçlulara ödemeye çaðrý mektubu ve ödeme emri gönderilmiþtir.

Düzenlenen kampanyalar ve yürütülen çalýþmalar neticesinde anapara muhasebe devir bakiyesi toplamý 91,3 milyon YTL olan 323 firmanýn Fona olan borçlarý tahsil edilmiþtir.

Varlýk Yönetim Þirketlerine Satýlan Alacaklar:

3.5.2.2. Çözümlemesi Devam Eden Kurumsal Alacaklar 6183 Sayýlý Kanun Kapsamýndaki Uygulamalar:

!

!

Borçlular hakkýnda tüm Türkiye çapýnda mal varlýðý araþtýrmasý yapýlarak tespit edilen mallar için kaydi ve fiili haciz iþlemleri yapýlmýþtýr. Borçlularýn banka, tüzel kiþi ortaklýk vb. üçüncü þahýslarda bulunan hak ve alacaklarý için haciz ihbarnameleri gönderilmiþtir.

Yapýlan takip iþlemleri sonucunda, bir kýsým borçlularla borcun tasfiyesine yönelik protokoller yapýlmýþ olup bu kapsamda 4 adet firmanýn borcu tasfiye edilmiþtir.

Diðer borçlularýn haczedilen menkul ve gayrimenkulleri, ekspertiz raporlarýnýn tamamlanmasýný müteakip belirlenen muhammen bedel üzerinden satýlmaktadýr.

Bu kapsamda 15,3 milyon YTL tutarýnda satýþ

bedeli elde edilmiþtir. Yapýlan sýra cetvellerinde ihale bedelinden öncelikle satýþ masraflarý, emlak vergi borçlarý ile rehinle temin edilmiþ üçüncü kiþi alacaklarý ödenmekte, borçlunun vergi ve SSK borçlarý araþtýrýlmaktadýr.

Kentbank'tan devralýnan tahsili gecikmiþ kurumsal kredi alacaklarýndan 19'unun çözümleme çalýþmasý devam etmektedir. Söz konusu alacaklarýn toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 84 bin YTL'dir.

Kentbank'ýn Fona devir tarihi itibarýyla toplam 581 milyon YTL tutarýnda gayrinakdi kredisi mevcuttur.

BDDK ve Fon Yönetim Kurulunun 20 Mart 2002 tarihli kararlarý uyarýnca, Kentbank'ýn tüm aktif ve pasifiyle Bayýndýrbank'a devredilmesine karar verilmiþtir.

Kentbank'ýn aktif ve pasifi ile beraber Bayýndýrbank'a devrolmasý ile birlikte Bankanýn gayrinakdi kredileri de Bayýndýrbank'a aktarýlmýþtýr.

Söz konusu gayrinakdi krediler halen BFB (Bayýndýrbank) nezdinde operasyonel olarak takip edilmektedir. Teminat mektuplarý iade oldukça risk çýkýþlarý yapýlmaktadýr. Gayrinakdi kredilerin tazmin olmasý halinde tazmin bedeli ilgili firmadan tahsil edilemez ise, BFB tarafýndan ödenmekte, bedeli karþýlýðýnda Fon tarafýndan devir alýnarak takip ve tahsil iþlemleri yapýlmaktadýr.

95 adet gayrimenkul satýþýndan

Gayrimenkul satýþ bedellerinden toplam 328 bin YTL, borçlularýn Kentbank'tan kaynaklanan riskinden mahsup edilmiþtir.

Çözümlemesi Devam Eden Diðer Kurumsal Alacaklar:

Belgede TASARRUF MEVDUATI SÝGORTA FONU (sayfa 82-85)