• Sonuç bulunamadı

BANKANIN BÝRLEÞTÝRME KARARININ ÝPTALÝNE ÝLÝÞKÝN DAVA

Belgede TASARRUF MEVDUATI SÝGORTA FONU (sayfa 92-96)

4.3. BANKANIN BÝRLEÞTÝRME KARARININ ÝPTALÝNE ÝLÝÞKÝN DAVA

durdurma kararý verilmiþ, 2 Haziran 2005 tarihinde ise iptal kararý kesinleþmiþtir.

Bunun üzerine Fon Kurulu, 1 Aralýk 2005 tarihinde Kentbank'ýn Bayýndýrbank bünyesinden ayrýþtýrýlmasýnýn hukuken ve fiilen mümkün olmamasý nedeniyle Fon Kurulunca yapýlacak herhangi bir iþlemin bulunmadýðýna karar vermiþtir. Fon Kurulunun hukuki ve fiili imkansýzlýk kararýnýn iptaline iliþkin olarak da dava açýlmýþ ancak Süzer Grubu ile imzalanan 1 Mart 2007 tarihli protokol kapsamýnda bu davadan Grup tarafýndan feragat edilmiþtir.

Banka zararýnýn tazmini için Banka ortaklarý ve yöneticileri aleyhine açýlan dava ve takiplere iliþkin açýklamalara aþaðýda yer verilmiþtir.

Mustafa Süzer ve Süzer Holding tarafýndan, 177 milyon YTL tutarýndaki iade ve tazmin tutarýnýn 6183 Sayýlý Kanun hükümlerine göre takip ve tahsili amacýyla Fon Yönetim Kurulunun 8 Þubat 2002 tarihinde aldýðý kararýn iptaline iliþkin dava açýlmýþtýr. Bankanýn Fona devrine iliþkin BDDK kararýnýn Danýþtay tarafýndan iptal edildiði gerekçesiyle dava konusu Fon Yönetim Kurulu kararýnýn iptaline karar verilmiþtir. Fonun yürütmeyi durdurma talepli olarak temyiz ettiði davada, 1 Mart 2007 tarihli protokol gereðince davacýlar tarafýndan davadan feragat edilmiþtir.

Kentbank hâkim ortaklarý Süzer Holding ve Mustafa Süzer hakkýnda, 177 milyon YTL iade ve tazmin tutarý ile ilgili olarak 6183 Sayýlý Kanun hükümlerine göre tesis edilen ihtiyati haciz, ödemeye çaðrý mektubu, ödeme emri, haciz ve satýþ iþlemleri ile üçüncü þahýs haciz ihbarnamesi iþlemlerinin iptali talebiyle adý geçenler ve Süzer Grubu þirketleri tarafýndan toplam 29 adet dava açýlmýþtýr. Bu davalarda yargýlama Fon lehine devam ederken, Bankanýn Fona devrine iliþkin BDDK kararýnýn iptal edilmesi nedeniyle iptal veya yürütmenin durdurulmasý kararlarý verilmiþtir.

Bilahare 1 Mart 2007 tarihli protokol gereðince davacýlar davalarýndan feragat etmiþ ve mahkemeler feragat nedeniyle karar verilmesine yer olmadýðýna hükmetmiþlerdir.

Kentbank hâkim ortaklarý Mustafa Süzer ile Süzer Holding'in kanuni temsilcileri hakkýnda 4389 Sayýlý Kanununun 15/3 maddesi uyarýnca tesis 4.4. BANKA ZARARININ TAZMÝNÝ ÝÇÝN AÇILAN DAVALAR

4.4.1. Ýade ve Tazmin Talepli Takipler hâkim

!

!

!

mercilerinde açýlan dava sayýsý 5'tir. Bu davalardan 3'ü feragat, 2'si ret kararý ile sonuçlanmýþtýr. Temyiz aþamasýnda olan ve ret ile sonuçlanan davalardan biri Fon aleyhine bozulmuþ, diðer davada ise yargýlama devam etmektedir.

Mustafa Süzer ve H. Berrin Süzer aleyhine, bir taþýnmazýn devrine iliþkin ve Süzer Holding ile Dolmabahçe Turizm aleyhine, Süzer Holding'in sahibi olduðu BMNS Yapý'nýn Dolmabahçe Turizm'e devredilmesine iliþkin olarak tasarrufun iptali davalarý açýlmýþtýr.

Mahkeme, 6183 Sayýlý Kanunun 24 ve 31. maddeleri uyarýnca açýlan her iki davada da, Bankanýn Fona devrine iliþkin BDDK kararýnýn iptali davasýnýn sonucunun beklenmesine karar vermiþ ve nihayetinde davalarý reddetmiþtir. Fon, 1 Mart 2007 tarihli protokol gereðince kararlarý temyiz etmemiþ ve kararlar kesinleþmiþtir.

Kentbank'ýn külli halefi Bayýndýrbank Teftiþ Kurulu raporlarýna istinaden Kanunun ve ana sözleþmenin kendilerine yüklediði görevleri yerine getirmeyerek, gerçeðe aykýrý bilanço, kâr-zarar cetveli düzenleyerek, bankacýlýk ilke ve teamüllerine aykýrý davranýþlarla Grup þirketleri ve 3. þahýs þirketlerine kullandýrýlan kredilerde yapýlan usulsüz iþlemler, diðer usulsüzlükler sonucunda uðranýlan zarar ile 9 Temmuz 2001 tarihli devir bilançosunda tespit edilen bir kýsým zararýn tazmini talebiyle Banka eski yönetim kurulu üyeleri hakkýnda 686 milyon YTL, 3,1 milyon USD, 256 bin DEM ve 2 milyon EUR tutarýnda 8 mali sorumluluk davasý açýlmýþtýr. Bu davalarda yargýlama devam ederken Fon, BFB ve Süzer Grubu arasýnda 1 Mart 2007 tarihinde alacaklarýn tahsil ve tasfiyesi hususunda protokol imzalanmýþ ve söz konusu protokol gereðince davalardan feragat edilmiþtir.

Mahkemeler 4 davada feragat sebebiyle davalarýn reddine, 2 davada davanýn açýlmamýþ sayýlmasýna karar vermiþtir. Yürütülen 1 dava ise mükerrer olmasý nedeniyle Fon tarafýndan takipsiz býrakýlmýþ ve Mahkeme, davanýn HUMK 409. maddesi uyarýnca iþlemden kaldýrýlmasýna karar vermiþtir.

Diðer taraftan Kent Leasing tarafýndan Fon iþtiraki olan Kent Yatýrým'ýn genel kurul kararlarýnýn iptali için 2 dava açýlmýþ ve bu davalarda Fon, Kent Yatýrým yanýnda fer'i müdahil sýfatýyla yer almýþtýr. Daha sonra Grup ile imzalanan protokol gereði

!

4.4.2. Mali Sorumluluk Davalarý

davacý davalarýndan feragat etmiþ ve mahkemeler feragat nedeniyle davanýn reddine karar vermiþlerdir.

BYM raporlarýna istinaden Fon tarafýndan, Banka hâkim ortak ve yöneticileri aleyhine,

Kentbank'a ait Dolmabahçe Turizm hisselerinin Süzer Holding'e düþük bedelle satýlmasý ve bu satýþ iþleminden 3 ay sonra bu þirket tarafýndan söz konusu hisselerin 14,6 kat fiyatla Atlas Yatýrým Bankasý'na satýlarak Süzer Holding'e kaynak aktarýlmasý,

Grup þirketlerine ilave kredi kullandýrýlmamasý gerektiði halde Banka tarafýndan Seba Turizm'e kredi kullandýrýlmasý ve Atlas Yatýrým Bankasý'na yapýlan depolar,

Bankanýn sermaye artýþýnda müþteri hesaplarýnýn ve fiktif yaratýlan paralarýn kullanýlmasý, Süzer Plazanýn bazý bölümlerinin satýþýndan elde edilen gelirlerden hesaplara iade yapýlmasý, Bankanýn kasa noksanýnýn kapatýlmasýnda Atlas Yatýrým Bankasý'na yapýlan depolarýn kullanýlmasý, Usulsüz kullandýrýlan krediler ve bazý kredilerin Atlasbank Off-Shore'a temlik edilmesi,

Bankanýn, 1997 yýlýndaki sermaye artýþýnýn muhabir banka hesaplarýnda fiktif para yaratýlarak Mustafa Süzer hesabýna buradan da Süzer Holding hesabýna aktarýlan paralardan karþýlanmasý

nedenleriyle toplam 174 milyon YTL tutarýnda 6 adet þahsi iflas davasý açýlmýþtýr.

Davalarda yargýlama süreci devam ederken Fon, BFB ve Süzer Grubu arasýnda imzalanan 1 Mart 2007 tarihli protokol gereði davacýlar tarafýndan davalardan feragat edilmiþ ve Mahkemeler tarafýndan davalarýn reddine karar verilmiþtir.

4.4.3. Þahsi Ýflas Davalarý

!

!

!

!

!

Belgede TASARRUF MEVDUATI SÝGORTA FONU (sayfa 92-96)