• Sonuç bulunamadı

CEZA DAVALARI

Belgede TASARRUF MEVDUATI SÝGORTA FONU (sayfa 96-101)

Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurumunun Mustafa Süzer, Kentbank eski yöneticileri ve ilgili kiþiler hakkýnda yaptýðý suç duyurularý takipsizlikle sonuçlanmýþ ve takipsizlik kararlarýna itiraz edilmiþ, ancak itirazlar reddedilmiþtir.

Baþbakanlýk Teftiþ Kurulunca Banka hakkýnda inceleme raporu düzenlenmiþ ve kamu alacaðýnýn tahsili için tüm hukuki giriþimlerin yapýlmasý istenmiþtir.

Yazýlý emir yoluna gidilmesi üzerine Yargýtay tarafýndan kararlarýn bozulmasýna ve yeniden soruþturulmasýna karar verilmiþtir. Elde edilen yeni deliller ile birlikte Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafýndan yeniden suç duyurularý yapýlmýþtýr. Bu kapsamda yapýlan soruþturmalar sonucu Mustafa Süzer, Banka eski yöneticileri ve ilgili kiþiler hakkýnda Süzer Grubuna kullandýrýlan krediler, 2000 yýlý sermaye artýþýnda yapýlan usulsüz iþlemler, iþtirak hisseleri alým-satýmý ile Süzer Grubuna kaynak aktarýlmasý ve haksýz menfaat temin etmek suretiyle nitelikli dolandýrýcýlýk ile zimmet suçu iþledikleri iddiasýyla dava açýlmýþtýr. Fon açýlan bu davaya müdahil olmuþtur.

Ana ceza davasý ile þahsi, fiili ve hukuki iliþki bulunmasý nedeniyle birleþtirilen davalara iliþkin açýklamalara aþaðýda yer verilmiþtir:

Kentbank eski genel müdürü hakkýnda Rota Denizcilik ve UGS Gemi Sanayi'ye kullandýrýlan krediler ile ilgili olarak emniyeti suistimal iddiasýyla açýlan ceza davasý,

Kentbank eski genel müdürü ve bir yöneticisi hakkýnda Uluslararasý ARC Bilgisayar'a kullandýrýlan kredi ile ilgili olarak 4389 Sayýlý Kanunun 22/3 maddesine muhalefet nedeniyle açýlan ceza davasý,

Kentbank eski yöneticileri hakkýnda, Banka müþterilerinin yetkilendirme dahilinde olmayan mevduatýný çekmek ve çekilen tutarlarý Banka ortaklarýnýn hesabýna geçirmek, bu müþteriler adýna gerçekte var olmayan tutarlar üzerinde geri valörlü vadeli döviz tevdiat hesaplarý açarak emniyeti suistimal ve zimmet suçu nedeniyle açýlan ceza davasý,

BDDK'nýn 15 Mart 2001 tarihli talimatýna aykýrý olarak Süzer Grubuna (Atlas Yatýrým Bankasý, Ýstanbul Otelcilik, Süzer Holding, Atlasbank Off-Shore, Seba Turizm'e yapýlan depo ve kullandýrýlan krediler) doðrudan veya dolaylý kredi kullandýrýlmasý suretiyle oluþan 4389 Sayýlý

!

!

!

!

Kanunun 22/2 maddesine muhalefet suçu nedeniyle Mustafa Süzer ve Banka eski yöneticileri aleyhine açýlan ceza davasý.

Süzer Grubu ve Fon arasýnda 1 Mart 2007 tarihinde protokol yapýlmasý üzerine Fon, 4 Ekim 2007 tarihli duruþmada protokol hükümleri gereðince tüm sanýklar için davalarda müdahillikten çekildiðini beyan etmiþtir. Mahkeme, 5271 Sayýlý Ceza Muhakemesi Kanunun 243. maddesi hükümlerini göz önünde bulundurarak kovuþturma aþamasýnda katýlan sýfatýndan vazgeçilmiþ olmasý sebebiyle Fonun müdahillik sýfatýnýn kaldýrýlmasýna karar vermiþtir. Dava, kamu davasý olarak devam etmektedir.

Kentbank'ýn maliki olduðu ve Fon tarafýndan devralýnan gayrimenkuller ile ilgili olarak Fon tarafýndan davacý sýfatý ile ecrimisil, müdahalenin men'i, ortaklýðýn giderilmesi ve tahliye konularýnda 11, davalý sýfatý ile ipotek terkini ve tespit konularýnda 2 olmak üzere toplam 13 adet dava takip edilmektedir.

Bu davalarýn 6’sý mahkemelerce karar verilerek kesinleþmiþ, 3 dava hakkýnda karar verilmiþ ancak henüz kesinleþmemiþ, 1 dava konusuz kalmasý nedeniyle Fon tarafýndan müracaata býrakýlmýþ ve 3 davada ise yargýlama devam etmektedir.

Kesinleþen davalar Fon lehine neticelenmiþ olup takipleri genellikle 6183 Sayýlý Kanun kapsamýnda yürütülmektedir.

Süzer Holding tarafýndan açýlan muarazanýn men'i davasýnda Kentbank hâkim ortaklarý Mustafa Süzer ile Süzer Holding'in Fona geçen hisseleri, taþýnýr ve taþýnmaz mallarý ve haklarý ile Kent Yatýrým'ýn Fondaki hisseleri ve Bayýndýrbank'ýn portföyünde bulunan Arnavutluk'taki BKT hisselerinin üzerinde iþlem yapýlmasý tedbiren durdurulmuþtur. Mustafa Süzer ile Süzer Holding tarafýndan Kent Yatýrým, BKT ve Kentbank'ýn diðer tüm iþtiraklerinde hisseler üzerinde tasarruf hakký kalmadýðý gerekçesi ile daha önceki ihtiyati tedbirin devamýna karar verilmesi talep edilmiþtir. Mahkeme, Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Fon açýsýndan uyuþmazlýðýn çözümünde idari yargýnýn görevli olmasý ve Bayýndýrbank yönünden davanýn zamansýz açýlmasý nedenleriyle davanýn 4.6. FON TARAFINDAN ÇÖZÜMLENEN VARLIKLARA ÝLÝÞKÝN DAVA VE

TAKÝPLER

4.6.1. Gayrimenkullere Ýliþkin Dava ve Takipler

4.6.2. Ýþtiraklere Ýliþkin Davalar

4.6.3. Hâkim Ortaklardan Alacaklara Ýliþkin Dava ve Takipler

4.6.3.1. 2004 Sayýlý Kanun Gereðince Baþlatýlan Dava ve Takipler 2004 Sayýlý Kanun yolu ile;

Devir ve temlik alýnan Banka hâkim ortaðý þirketlerin Bankadan kullandýklarý kredilerin tahsili amacýyla 24 adet icra ve iflas takibi baþlatýlmýþtýr. Ýcra takipleri ile baðlantýlý olarak 36 dava, icra takipleri ile baðlantýsý olmayan 6 dava olmak üzere Fon tarafýndan toplam 42 dava açýlmýþtýr.

Borçlu ve üçüncü kiþiler tarafýndan Fon aleyhine icra takipleri ile takipler dýþýnda 1 menfi tespit, 1tazminat, 2 muarazanýn men'i, 1 yurt dýþýna çýkýþ yasaðýnýn kaldýrýlmasý, 4 takibin iptali için þikayet, 15 þikayet ve 2 teminat mektubunun hükümsüzlüðü davalarý olmak üzere 26 dava açýlmýþtýr.

Fon, BFB ve Süzer Grubu arasýnda imzalanan protokol gereðince borç kapatýldýðýndan, taraflar kesinleþmeyen dava ve takiplerden de karþýlýklý olarak feragat etmiþtir.

Diðer taraftan;

Fon tarafýndan Atlas Yatýrým Bankasý aleyhine, borçlunun Kent Faktoring ve Süzer Faktoring'e devrettiði taþýnmazlar için açýlan tasarrufun iptali davasýnda, imzalanan protokol gereðince 30 Mayýs 2006 tarihinde davadan feragat edilmiþtir. Mahkeme, feragat nedeniyle davanýn reddine karar vermiþtir.

Kentbank tarafýndan 14 Aralýk 2000 tarihinde Süzer Holding'e 5.195 bin YTL bedelle satýlan 1.050.000 adet Atlas Yatýrým Bankasý hisselerinin satýþý ile ilgili olarak, Süzer Holding tarafýndan Atlas Yatýrým Bankasý hisselerinin satýþý karþýlýðý 21 milyon USD'nin iadesi ve borçlu olmadýklarýna dair menfi tespit davasý açýlmýþtýr. Bu dava ile Fon tarafýndan Seba Turizm aleyhine açýlan itirazýn iptali davasý birleþtirilmiþ ve bu karara Fon tarafýndan itiraz edilmiþtir. Fon ile Süzer Grubu arasýnda yapýlan protokol gereðince taraflar karþýlýklý olarak davalarýndan feragat etmiþlerdir. Mahkeme, feragat nedeniyle esas ve birleþen davalarýn reddine karar vermiþtir.

!

!

!

!

4.6.3.2. 4389 Sayýlý Kanunun 15/3 Maddesi Uyarýnca Baþlatýlan Takipler ile Ýlgili Davalar

4389 Sayýlý Kanunun 15/3 maddesi uyarýnca 6183 Sayýlý Kanun hükümlerine göre baþlatýlan takipler nedeniyle tesis edilen iþlemler ile ilgili olarak açýlan davalara aþaðýda yer verilmiþtir:

Banka hâkim ortaðý Süzer Grubu þirketlerinin Bankadan kullandýklarý kredilerden doðan ve Fon tarafýndan temlik alýnan nakdi ve gayrinakdi alacaklar nedeniyle 6183 Sayýlý Kanun hükümleri uyarýnca baþlatýlan takipler nedeniyle toplam 76 adet iptal davasý açýlmýþtýr. Bu davalarýn yargýlama süreçleri Fon lehine devam ederken, Bankanýn Fona devrine iliþkin BDDK kararýnýn iptal edilmesi nedeniyle iptal veya yürütmenin durdurulmasý kararlarý verilmiþtir. Bilahare davacýlar davalarýndan 1 Mart 2007 tarihli protokol gereðince feragat etmiþler, mahkemeler feragat nedeniyle karar verilmesine yer olmadýðýna hükmetmiþlerdir.

Yurt dýþý çýkýþ yasaklarýnýn iptali talebiyle toplam 23 dava açýlmýþtýr.

Davalarýn yargýlama süreci yukarýda anlatýldýðý þekilde gerçekleþmiþ ve nihayetinde davacýlar davalarýndan feragat etmiþlerdir. Ancak Anayasaya aykýrýlýk iddiasý ile açýlan bir iptal davasýnda, dosya Anayasa Mahkemesine gönderilmiþtir. Anayasa Mahkemesi 18 Ekim 2007 tarihli kararýyla, 4389 Sayýlý Kanunun 15/3 maddesinde yer alan ve tüzel kiþi borçlularýn kanuni temsilcilerine yurt dýþý çýkýþ yasaðý uygulanmasýna imkan veren hükmünün Anayasaya aykýrý olduðuna karar vererek iptal etmiþtir.

Dolmabahçe Turizm adýna kayýtlý Süzer Plazada bulunan baðýmsýz bölümlere Fon tarafýndan 6183 Sayýlý Kanun kapsamýnda haciz tatbik edilmiþ, taþýnmazlar icra dosyasýndan satýlmýþ ancak Fonun alacaðýnýn ikinci sýrada yer almasý nedeniyle satýþ bedelinden herhangi bir pay alýnamamýþtýr. Bunun üzerine birinci sýradaki alacaklýnýn alacaðýna ve Fon alacaðýnýn ikinci sýraya kaydedilmesine dava açýlarak itiraz edilmiþtir.

Mahkeme, sýra cetvelindeki alacaðýn esasýna iliþkin itirazýn reddine, sýraya iliþkin itirazýn ise dosyadan tefrikine karar vermiþtir. Bu karar davalýlar tarafýndan temyiz edilmiþse de 30 Mayýs 2007 tarihinde yapýlan protokol gereðince dava ve temyizden feragat edilmiþtir. Öte yandan Yargýtay görevsizliðe iliþkin hükmün bozulmasýna, yerel Mahkeme ise feragat

!

!

!

4.6.4. Tahsili Gecikmiþ Kurumsal Alacaklara Ýliþkin Dava ve Takipler

4.6.5. Tahsili Gecikmiþ Bireysel Alacaklara Ýliþkin Dava ve Takipler

Kurumsal kredi alacaklarý ile ilgili olarak Kentbank'tan 2.027 adet icra dosyasý ile 347 adet dava dosyasý devir ve temlik alýnarak takip edilmeye baþlanmýþtýr.

Fonun devraldýðý kurumsal alacaklarýn çözümlenmesi kapsamýnda birinci ve ikinci alacak satýþ ihaleleri yapýlmýþ, dosyalar varlýk yönetim þirketlerine devir ve temlik edilmiþtir. Dosya konusu alacaklarýn temlik iþlemlerinin tamamlanmasýný takiben hukuki takipler de varlýk yönetim þirketleri tarafýndan yürütülmeye baþlanmýþtýr.

Alacak satýþ ihaleleri kapsamý dýþýnda kalan ve 2004 Sayýlý Kanuna göre takip edilen icra dosyalarýnýn, Fon Kurulunun 19 Temmuz 2007 tarihli kararý kapsamýnda Fon alacaðýnýn daha etkili takibinin saðlanmasý için 2004 Sayýlý Kanun uyarýnca yapýlan takiplere kaldýðý yerden devam etmek kaydýyla 6183 Sayýlý Kanuna göre takip edilmesine karar verilmiþ ve bu kanun kapsamýnda takip ve tahsil iþlemlerine baþlanmýþtýr.

Kentbank'ta takip ve tahsil iþlemlerine baþlanan bireysel kredi alacaklarý, 2001 yýlýndan itibaren Fon tarafýndan devir ve temlik alýnmýþtýr.

Bu dosyalarýn büyük bölümünü Fona devredilen bankalarýn taþra þubelerine ait sorunlu kredilerin oluþturmasý sebebiyle, hukuki iþlemlerin takibi de Türkiye'nin farklý yerlerindeki sözleþmeli avukatlar aracýlýðýyla yapýlmaktadýr. Kurumsal kredi dosyalarýyla baðlantýlý olan dosyalar haricinde, Fon Avukatlarý tarafýndan fiilen takip edilen bireysel kredi dosyasý bulunmamaktadýr.

4.7. BANKANIN YÖNETSEL OPERASYONEL FAALÝYETLERÝ VE VARLIKLARI

Belgede TASARRUF MEVDUATI SÝGORTA FONU (sayfa 96-101)