• Sonuç bulunamadı

BANKANIN YÖNETSEL OPERASYONEL FAALÝYETLERÝ VE VARLIKLARI ÝLE ÝLGÝLÝ DAVA VE TAKÝPLER

Belgede TASARRUF MEVDUATI SÝGORTA FONU (sayfa 101-109)

Fon tarafýndan davacý ve davalý sýfatlarýyla 17,6 milyon YTL tutarýnda toplam 27 dava takip edilmekte olup bu davalardan 13'ü kesinleþmiþ, 14 davada ise yargýlama devam etmektedir.

!

!

Fon tarafýndan davacý sýfatý ile takip edilmekte olan toplam 23 kredi dýþý dava ve icra takibi mevcut olup bu davalar alacak, icra takibi, iþlemin iptali, mal beyanýnda bulunmama, vergi iadesi, ceza ve menfi tespit gibi farklý konular içermektedir.

Fon tarafýndan davalý sýfatý ile takip edilmekte olan toplam 4 kredi dýþý dava ve icra takibi mevcut olup bu davalarýn 3'ü alacak, 1'i aile konutu þerhi iþlenmesi konularýndadýr. Dava ve takiplerden 88'i hakkýnda yargýlama ve takip iþlemlerine devam edilmekte olup diðer dava ve takipler ise kararlý veya infaz edilmiþtir.

Kentbank, 22 Eylül 1991 tarihinde “Türkiye Konut Endüstri ve Ticaret Bankasý Anonim Þirketi” adýyla kurulmuþ, 1994 yýlýnda “Kentbank Anonim Þirketi”

unvanýný almýþtýr. Bankanýn hâkim ortaðý Süzer Holding ve dolayýsýyla Mustafa Süzer'dir.

Kentbank, özkaynak yetersizliði, açýk pozisyon riskleri, taþýdýðý sorunlu krediler ve hâkim ortaða kullandýrýlan krediler nedeniyle 15 Mart 2001 tarihinde 4389 Sayýlý Kanunun 14. maddesi uyarýnca yakýn izleme kapsamýna alýnmýþ ve Banka yönetiminden sermayenin nakden artýrýlmasý, uzun vadeli yurt dýþý kaynak temini, Süzer Grubuna yeni kredi kullandýrýlmamasý, mevcut Grup riskinin azaltýlmasý, kredi portföyünün rehabilite edilmesi, iþtirak, baðlý ortaklýklar ve sabit kýymetlerin elden çýkarýlmasý, yeni iþtirak edinilmemesi, þube açýlmamasý, gelir artýrýcý ve gider azaltýcý tedbirlerin alýnmasý istenmiþtir.

Bu aþamada Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurumu bilgisi dýþýnda Grup þirketleri arasýnda varlýk devirlerinin yoðunlaþtýðý gözlenmiþ olup Grubun borçsuz firmalarýndan Som Otelcilik'e, Dolmahçe Turizm tarafýndan varlýk devirleri yapýlmýþ, Dolmabahçe Turizm ile Som Otelcilik hisseleri Türkiye dýþýnda yerleþik firmalara devredilmiþtir.

Yakýn izleme döneminde de mali durumunun bozulmaya devam ettiði denetim raporlarý ile tespit edilen Kentbank, 4389 Sayýlý Kanunun 14. maddesinin 3 ve 4 numaralý fýkralarýna istinaden, kaynaklarýnýn Bankanýn emin bir þekilde çalýþmasýný tehlikeye düþürecek þekilde hissedarlarýnýn oluþturduðu sermaye grubuna aktarýlmasý, zararýnýn özkaynaklarýný aþarak yabancý kaynaklara sirayet etmesi ve mali bünyesindeki zafiyetin taahhütlerini karþýlayamayacak boyutlara ulaþmasý ve faaliyetlerini sürdürmesinin mevduat sahiplerinin haklarýný ve mali sistemin güven ve istikrarýný tehlikeye düþürmesi nedenleriyle BDDK'nýn 9 Temmuz 2001 tarihli kararýyla Fona devredilmiþtir.

Kentbank'ýn mali bünye zafiyetinin, baþta Süzer Grubu kredileri olmak üzere sorunlu krediler ile Süzer Grubuna kaynak aktarýmýndan kaynaklanmaktadýr.

Kentbank'ýn Fona devir kararý üzerine, Süzer Grubu tarafýndan iptal davasý açýlmýþ ve Bankanýn Fona devir kararý iptal edilmiþtir. Bunun üzerine BDDK, 11 Aðustos 2004 tarihinde iptal kararýnýn uygulanmasýnýn hukuken ve fiilen mümkün olmadýðýna karar vermiþtir.

Kentbank, Fona devir sonrasýnda rehabilitasyon faaliyetlerine tabi tutulmuþ ve Bankanýn sisteme geri kazandýrýlmasý çalýþmalarýna baþlanmýþtýr. Bu kapsamda, Bankanýn satýþ iþlemleri planlanmýþ ve satýþ süreci baþlatýlmýþtýr.

Satýþý gerçekleþtirilemeyen Kentbank'ýn, bankacýlýk iþlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin 28 Aralýk 2001 tarihi itibarýyla kaldýrýlmasýna ve Bankanýn tasfiyesine karar verilmiþtir. Ancak tasfiyeye iliþkin hukuki deðerlendirmeler sonucunda Bankanýn tasfiyesinin kaldýrýlmasý ve tüm aktif ve pasifleriyle Bayýndýrbank bünyesinde devren birleþtirilmesi BDDK ve Fon Yönetim Kurulunun 20 Mart 2002 tarihli kararlarýyla uygun bulunmuþtur. Birleþmenin tamamlanmasýný takiben Kentbank tüzel kiþiliði 11 Nisan 2002 tarihinde sicilden terkin edilmiþtir. Süzer Grubu, Bankanýn tasfiyesinin kaldýrýlarak, tüm aktif ve pasifiyle Bayýndýrbank bünyesinde devren birleþtirilmesi iþlemlerine iliþkin olarak da dava açmýþtýr. Süzer Grubu lehine sonuçlanan bu davalarda, bu kez Fon hukuki ve fiili imkansýzlýk kararý almýþtýr.

Tasfiye ve birleþtirme süreçlerine paralel olarak bir yandan da Kentbank varlýklarý Fona devredilmiþtir. Devralýnan varlýklar, devir iþlemlerinin tamamlanmasýný müteakip hýzlý bir çözümleme sürecine sokulmuþ, bu amaçla, gayrimenkul ve iþtiraklerin satýþý, tahsili gecikmiþ alacaklarýn ise tahsili iþlemlerine baþlanmýþtýr.

Fon adýna tescili yapýlan Kentbank kaynaklý gayrimenkullerle ilgili çözümleme çalýþmalarý sonucunda 306 adet gayrimenkul satýþýndan 65 milyon YTL (44,5 milyon USD) gelir elde edilmiþtir.

Kentbank kaynaklý 7 adet iþtirakten, 2'si satýlmýþ, 3'ü tasfiye sürecine alýnmýþ, 2'si ise halen Fon aktifinde yer almaktadýr. Tasfiye sürecindeki iþtiraklerden

Ýþtiraklerden elde edilen toplam çözümleme geliri, 37,5 milyon YTL'ye (25,2 milyon USD) ulaþmýþtýr.

ortaklar hakkýnda yapýlan hukuki takipler ve Süzer Grubu, Süzer ailesi þirketleri ile imzalanan protokoller kapsamýnda yapýlan tahsilatlarýn toplamý 188,1 milyon USD'dir.

1'inin tasfiyesi tamamlanmýþ, 2'sinin tasfiyesi devam etmektedir.

Hâkim

Fon tarafýndan Kentbank'a ait tahsili gecikmiþ kurumsal alacaklarýn geri kazanýmý için gerçekleþtirilen faaliyetler neticesinde, devralýnan 1.342 adet firmadan tahsili gecikmiþ alacaklarýn 322'si tasfiye edilmiþ, 977'si alacak satýþ ihaleleri kapsamýnda

varlýk yönetim þirketlerine satýlmýþtýr. 24 firma 6183 Sayýlý Kanun kapsamýnda takip edilmekte olup 19 firmanýn çözümlemesine devam edilmektedir.

Kentbank'tan 10.669 adet tahsili gecikmiþ bireysel kredi alacaðý devralýnmýþtýr.

Yapýlan çözümleme faaliyetleri ve hukuki takipler sonucu, Kentbank'tan devralýnan bireysel kredi alacaklarý ile ilgili 14,8 milyon USD tahsilat saðlanmýþtýr.

Halihazýrda Fon bünyesinde çözümlemesi devam eden 5,5 milyon YTL anapara muhasebe devir bakiyeli alacaðýn tasfiyesine çalýþýlmaktadýr.

Kentbank hâkim ortaklarýndan olan iade ve tazmin alacaðý, Fon tarafýndan 6183 Sayýlý Kanun hükümleri kapsamýnda takip edilmiþtir. Diðer taraftan Banka hâkim ortaklarý, eski yönetim kurulu üyeleri hakkýnda 12,8 milyon USD, 256 bin DEM ve 2 milyon EUR tutarýnda 8 mali sorumluluk davasý, 174 milyon YTL tutarýnda 6 þahsi iflas davasý açýlmýþtýr. Bu davalarýn yargýlamasý devam ederken Fon, BFB ve Süzer Grubu arasýnda 1 Mart 2007 tarihinde alacaklarýn tahsil ve tasfiyesi hususunda protokol imzalanmýþ ve söz konusu protokol gereðince davalardan feragat edilmiþtir.

Fonun, yönetim ve denetimini devraldýðý bankalarla ilgili misyonu, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini koruyarak, kamuya en az maliyetle ve en kýsa sürede bu bankalarý çözümlemektir.

Kentbank'ýn çözümleme süreci Fona devredilmesiyle baþlamýþ, Bankanýn mali bünyesinin rehabilite edilmeye çalýþýlmasýyla devam etmiþ ve Bayýndýrbank ile birleþmesiyle sonlandýrýlmýþtýr. Varlýklarýn çözümleme iþlemleri ise halen devam etmektedir.

Belgede TASARRUF MEVDUATI SÝGORTA FONU (sayfa 101-109)