• Sonuç bulunamadı

TABLO 4.3 MAVİ JEANS REKLAMLARININ MARKA KİŞİLİĞİ VE ARKETİPLERİ

BULGULAR VE YORUMLAR

TABLO 4.3 MAVİ JEANS REKLAMLARININ MARKA KİŞİLİĞİ VE ARKETİPLERİ

Reklam Adı ve Yılı Marka Kişiliği Arketip

Çok Oluyoruz, 1997 Coşkululuk Savaşçı Ya da Kahraman

Çok mu İleri Gittik, 1999 Yeterlilik Kral

Cem Yılmaz, 1999 Çok Yönlülük Soytarı (Meddah)

Emir Kusturica Gözüyle

Mavi, 2008 Coşkululuk Asi

Mavi Amerikalı, 2011 Kadın: Çok Yönlülük

Erkek: Sertlik Aşık

Çok mu Çok Renkliyiz

(Adriana Lima), 2012 Çok Yönlülük Aşık

Modada Jean Efsanesi 2013 Çok Yönlülük Soytarı (Meddah)

Bu bulgularımızı genel olarak değerlendirdiğimizde; reklamların stratejik bir bütünlük içerisinde planlanmadığı anlaşılmaktadır. Tezin 2. bölümünde Colorado Modeli olarak değindiğimiz modelde, bütünleşik pazarlama iletişimi unsurlarının her birinin birbirlerini desteklemesi ve tüketici zihninde karmaşaya yol açmaması gerektiği belirtilmiştir. Planlanmış mesajların, Algılanan Mesajların, Taşınan mesajların ve (mümkün olduğu derecede) Planlanmamış mesajların önceden tespit

edilmiş bir kişilik ve arketip yardımıyla koordine edilmesi gerekir. Aksi durumda, uzun dönemde stratejik ve başarılı bir marka yönetimi yapılamamış olur.

Yine iletişim, pazarlama ve reklam çalışmalarının; marka kimliği, marka kişiliği ve marka konumunu desteklememesi durumunda, birbirlerinin etkilerini azaltacak şekilde perdeleyecekleri açıktır (Blocking Effects). Bir kampanyada etkili olan ve markaya yeni bağlılıklar sağlayan stratejinin, bir sonraki marka stratejisi ile çelişmesi, tüketici zihninde oluşmaya başlayan marka imgesini bozacak ya da çarpıtacaktır.

İrdelenmeye değer bir diğer husus, marka kişiliğinin aynı kaldığı halde arketip'in farklılık göstermesidir. Esasen beşli marka kişiliği, arketipe nazaran nispeten genel bir kişiliktir. Arketipsel açıdan bakıldığında, marka kişiliğinin yetersiz kaldığı görülmektedir. Daha ayrıntılı bir marka çalışması yapmak için marka kişiliğiyle uyumlu tek arketipin belirlenmesi gerekmektedir. Tüketici zihninde daha belirgin bir marka imajı oluşturmak için, marka kişiliğinin yanında marka arketipleri tasniflerinin de ustaca kullanılması markanın başarısını arttıracaktır.

Markaların pazar araştırmalarında genellikle hedef tüketicinin benzer taleplerine ulaşılır. Tüm reklam kampanyaları tüketicinin benzer taleplerinden hareketle oluşturulur. Bu da aynı ürünü üreten markaların genellikle aynı kişiliğe vurgu yapmalarına neden olur. Örneğin tüketici, kot giyim markasında özgür ve çok yönlü bir kişilik görmek ister. Bu yüzden kot giyim markaları reklamlarında "özgürlük" ve "çok yönlülük" özelliklerine vurgu yaparlar. Fakat aynı zamanda markaların konumlarını güçlendirmek için birbirlerinden farklılaşması lazımdır. Bu konuda da Marka Arketipleri önemli bir işlev yerine getirebilir. Mark ve Pearson, marka arketiplerini oluşturdukları çalışmalarının adında "Arketiplerin Gücü Yoluyla Olağanüstü Markalar Yapılandırmak" (Building Extraordinary Brands Through The Power of Archetypes) derken, arketiplerin bu yönüne işaret etmişlerdir. Onlara göre Arketipler, marka kişiliğine olağanüstü (extraordinary) katkı sağlamaktadır.

Bir örnek vermek gerekirse, 1. bölümde marka kişiliklerine değinirken Aaker'dan alıntıladığımız üzere Nike markasının Marka Kişiliği "Sertlik'tir. Yine Nike markasına ait Mark ve Pearson çalışmasında bulunan arketip ise "Kahraman"

(ya da Savaşçı)'dır. Giriş bölümünde değindiğimiz üzere Convers ayakkabının arketipi ise "Asi"dir. Çünkü normal ayakkabıların sıkıcı olduğunu "ayakkabı sıkıcıdır" sloganıyla vurgular ve normal ayakkabılarla ancak davetlere gidileceğini anlatarak normal ayakkabıya karşı durur. Bakıldığında, gerek Nike ve gerekse Converse ayakkabıları marka kişiliğini "sertlik" olarak yapılandırırken, arketipler yoluyla farklılaşmışlar ve konumlarını eşsizleştirmişlerdir.

Marka kişiliği ve Marka arketipi tartışmalarına bir başka açıdan yaklaşırsak, 1. bölümde değindiğimiz Rohit Bhargava'nın UAT filtresi kavramı yardımıyla Marka Kişiliğinin diğer markalardan eşsiz, sahici ve konuşulabilir bir farklılık yaratmasının en kullanışlı yolu olarak arketiplerin yardımcı olacağını söylenilebilir.

Villanova Üniversitesinden Sirico'nun Benjamin Franklin hikâyeleri üstünde yaptığı çalışmaya, arketip kavramını incelediğimiz bölümde değinmiştik. Yapılan araştırmada en iyi anlaşılan hikâye versiyonunun Benjamin Franklin'in "Yaşlı Bilge Adam" arketipiyle gösterilen hikâye oluşunun, arketip yoluyla anlaşılabilirliğin arttırıldığı savını desteklediği görülmektedir. Dolayısıyla marka kişiliğinin daha net anlaşılabilirliği açısından, arketip kullanımının önemli ve faydalı bir sonucu olacağı da ifade edilebilir.

Son olarak Marka Kişiliği ve Marka Arketipinin birlikte kullanılmasına gerekçe olarak, 2. bölümde Bütünleşik Pazarlama konusunun incelerken yer verdiğimiz Smith ve Taylor'un "Müşteri Kazanma" (Customer Acquisition) döneminden, "Müşteriyi Elde Tutma" (Customer Retention) dönemine geçildiği tespitlerini göstermek gerekir. Markaların pazar araştırmalarına dayanarak yalnızca Marka Kişiliğinin oluşturulması büyük ihtimalle tüm markaları aynı kişilik kategorisini kullanmaya mecbur edecektir. Çünkü hedef kitleler bu kişiliği talep etmektedirler. Oysa aynı Marka Kişiliğiyle fakat farklı Marka Arketipiyle müşteriyi elde tutmaya dönük bir farklılaştırma yaratılabilir. Marka arketipiyle müşteri daha net bir imaja ikna edilebilir.

Yukarıdaki marka incelemesinde marka kişilikleri ve arketipler arasında gidip gelmeler görülmektedir. Başta mücadele kimliğiyle ortaya çıkan marka, daha sonra bu kimliğinden uzaklaşmış ve pazardaki eşsiz ve biricik konumunu tehlikeye

atmıştır. Bluejean sektöründe birbirinin aynısı olan ve ünlülere markanın ürünlerinin giydirildiği yüzlerce reklam vardır ve bu tam olarak tüketici zihninde kalıcı bir yer edinememektedir. Çünkü reklam filmleri sıradan özellikler taşımaktadır. Oysa hem ünlüleri marka yüzü yapıp, hem de o ünlülere markanın geleneksel iddiasını sürdürebilecek reklam kurguları yaptırılabilirdi. Bunun için markanın kişiliği ve arketipi önceden belirlenerek o arketipe uygun reklam metinleri hazırlanmalıydı. Nike reklamları bu değindiğimiz konuya örnek olarak verilebilecek özellikleri taşımaktadır. Nike reklamlarında savaşçı ya da kahraman arketipi ustaca sergilenmektedir. Kurgu hikâyeler değişmekte ancak belirlenen marka arketipiyle uyumlu kalınmaktadır.

Çözümlemelerde özel olarak değineceğimiz bir bulgumuz ise, "Emir Kusturica Gözüyle Mavi" (2008) reklamında bulunmaktadır. O reklama değin reklam filmlerinde milliyetçi bir iddia ile ortaya çıkan marka, metnin arka planında verilen mesajları yönetememiştir diyebiliriz. Emir Kusturica'nın çektiği reklamda, kullandığı görseller ve müziğin çok özel çağrışımları bulunmaktadır ve bu çağrışımlar fark edilse Türk tüketicisinde tepki doğuracak türdendir. Kendi kültüründen reklam ürünüyle aklı çelinen ve başka bir kültüre geçiş yapan evlenme arefesindeki bir genç kız hikâye edilmiştir. Belki tek başına bu tür bir aşk milliyet, din ve kültürden üstündür tezi de mazur görülebilirdi ama öte yandan Nazi Almanya'sında simgeleşmiş olan "Drang Nach Olsen" mottosunun işlendiği bir müzik kullanılmıştır. Bütün bilinçaltı unsurlar ve yerleştirilmiş kültürel kodlar birleştirildiğinde, daha önce ürününde ay-yıldız simgesini kullanan ve "bu Türkler de çok oluyorlar" dedirten markanın söz konusu reklamda taban tabana zıt unsurların kullanılışı önemli bir tehlikeyi barındırmaktadır. Marka stratejisi açısından yanlıştır.

Buradan yola çıkarak, çalışmamızın bulgularından bir diğerinin de Marka Yöneticilerinin firma reklamlarını çok fazla irdelemeleri ve kültürel kodları büyük bir özenle tespit etmeleri zorunluluğu olduğunu belirtiriz.

İlgili bölümdeki dipnotta da değindiğimiz gibi; literatürde Türkçe'ye "Soytarı" olarak çevirilen "The Jester" arketipinin anlam bakımından orijinalinin küçültücü ve aşağılayıcı bir yanının bulunmadığını belirtiriz. Bu nedenle de "Soytarı" gibi Türkçe'de aşağılama ifadesi barındıran deyim yerine, "Meddah" kavramının

kullanılmasını öneriyoruz. Bu sayede orijinal "The Jester" kavramına daha çok yaklaşılacaktır. Meddah aynı zamanda zeki, esprili ve bilgilendiricidir. Yine orijinal adı "Hero" olan arketip, Türkçeye çevirilirken "Savaşçı ya da Kahraman" olarak adlandırılıp Türkçe çağrışımları güçlendirilmiştir. Son olarak orijinal adı (The regular guy/gal" olan arketipin Türkçe çevirilerde sık karşılaşılan "Vatandaş ya da Sıradan İnsan" kullanımı tercih edilmiştir.

Çalışmamızın ilerideki çalışmalara, çözümlememizde kullanılan ikili ölçekle faydalı olacağını umuyoruz. Marka kişiliği ve Marka arketiplerinin belirlenmesinde Aaker' in "Marka Kişilik Çerçevesi" ve Mark ile Pearson'un "Marka Arketipleri" birlikte kullanılmış ve bulunan sonucun diğer modeli destekleyip desteklemediğine bakılmıştır. Bu yöntemin faydası, bir modelle ulaştığımız sonucun diğer modelin içeriğiyle desteklenmesidir. Böylelikle kararı verirken objektif değerlendirme şansını arttırmaktayız.

KAYNAKÇA:

Kitaplar:

Aaker, D.A., (2012), Güçlü Markalar Yaratmak, 3. Baskı, İstanbul, MediaCat Yayınları

Arens, W.F., (2006), Contemporary Advertising, Tenth Edition, New York, McGraw Hill/Irwin

Baudrillard, J., (1999), The Consumer Society - Myths and Structures, London, Sage Publications

Baudrillard, J., (2008), Nesneler Sistemi, İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi

Baudrillard, J., (2001), Simgesel Değiş Tokuş ve Ölüm, İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi

Bauman, Z., (2003), Modernlik ve Müphemlik, İstanbul, Ayrıntı Yayınları

Bhargava, R., (2008), Personality Not İncluded, Why Companies Lose Their

Authenticity And How Great Brands Get It Back, New York, Mc Graw Hill

Books.

Bıçakçı, İ., (2006), İletişim ve Halkla İlişkiler - Eleştirel Bir Yaklaşım, İstanbul, MediaCat Yayınları

Boje, D.M., (Ed), (2011), Storytelling and The Future of Organizations: An

Bozkurt, İ., (2000), Bütünleşik Pazarlama İletişimi-Halka İlişkiler Temelli Bir

Model, Ankara, MediaCat Yayınları

Bumin, T., (1998), Hegel: Bilinç Problemi - Köle-Efendi Diyalektiği, Praksis

Felsefesi, İstanbul, Yapı Kredi Yayınları

Campbell, J., (1995), The Hero With A Thousand Faces, London, Fontana Press Campbell, J, .& Moyers, B., (2007), Mitolojinin Gücü; Kutsal Kitaplardan

Hollywood Filmlerine Mitoloji ve Hikâyeler, İstanbul, MediaCat Yayınları,

Caywood, C.L. (Ed), (1997), The Handbook of Strategic Public

Relations&Integrated Communications, New York, Mc Graw Hills Companies.

Cutler, J., (1985), Saussure, İstanbul, Afa Yayıncılık

Çelik, V., (2004), Örgütsel Hikâyeler ve Okul Kültürünün Analizi, XIII.Eğitim Bilimleri Kurultayı, Malatya, İnönü Üniversitesi

Darıcı, S., (2013), Bilinçaltı Reklamcılık, ve İletişim Teknikleri, İstanbul, İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları

Demir, F.O.(Ed.) ve arkadaşları, (2012), Markaloji, İstanbul, Giza Yayınları

Denning, S., (2007), The Secret Language of Leadership - How Leaders Inspire

Action Through Narrative, San Francisco, John Wiley & Sons Inc.

Denning, S., (2001), The Springboard: How Storytelling Ignites Action İn

Knowledge-Era Organizations, Boston, Butterforth-Heinemann & Knowledge

Management Consortium International Press

Dereli, T.,.& Baykasoğlu, A., (2007) Toplam Marka Yönetimi, İstanbul, Hayat Yayıncılık İletişim Eğitim Hizmetleri

Doğtaş, B., (2003), Reklamı Okumak, (2003), Ankara, Ütopya Yayınevi

Doyle, P., Stern, P., (2006), Marketing Management and Strategy, Fourth

Edition, Essex, Prentice Education Limited.

Durand, G., (1998), "Sembolik İmgelem". İstanbul, İnsan Yayınları Erdoğan, İ., (2005), İletişimi Anlamak, Ankara, Erk Yayınları

Featherstone, M. (2007), Consumer Culture and Postmodernism, London, Sage Publications

Gabriel, Y., (2000), Storytelling in Organizations: Facts, Fictions and Fantasies, New York, Oxford Üniversity Press

Godin, S., (2006), Bütün Pazarlamacılar Yalancıdır-Güvenilmez Dünyada

Hikâyeler Anlatmanın Gücü, İkinci Basım, Ankara, Elma Yayınevi

Harvey, D., (2008), The Condition of Postmodernity, 27. Edition, Massachusetts, Blackwell Publishing

Gottdiener, M. (2000), Consumers, Culture And Commodificaiton, Boston, Rowman&Littlefield Publishers.

Guber P., (2012), Hikâyen Varsa Kazanırsın, İstanbul, Boyner Yayınları

Guse, S.K., (2011), Brand Personalities and Consumer-Brand Relationships as

Element of Succesful Brand Management, Magdeburg, University of Bamberg

Press.

Hatch, M. J. & Schultz, M., (2008), Taking Brand Initiative, How Companies Can

Align, Strategy, Culture, And Identity Through Corporate Branding, San

Jameson, F., (1991), Postmodernism, or Cultural Logic of Late Capitalism, North Caroline, Duke University Press.

Jung, C.G., (2001), Anılar, Düşler, Düşünceler, İstanbul, Can Yayınları Jung, C.G., (2012), Dört Arketip, 3. Baskı, İstanbul, Metis Yayınları

Karamehmet, B., (2012), Kuramsal İletişimde Metafor, İstanbul, Beta Basım A.Ş.

Kapferer, J.N., (2008), The New Strategic Brand Management - Creating and

Sustaining Brand Equity Long Term, Philadelphia, Kogan Page Limited.

Keller, K.L., (2008), Strategic Brand Management-Building, Measuring and

Managing Brand Equity, Third Edition, New Jersey, Pearson Prentice Hall

Kotler, P., (2003), Kotler ve Pazarlama: Pazar Yaratmak, Para Kazanmak ve

Pazara Egemen Olmak, 3. Basım, İstanbul, Sistem Yayıncılık

Kotler, P., (1971), Marketing Decision Making: A Model Building Approach, New York, Holt Rinehart And Vinston

Kotler, P., Keller, K.L.,, (2006) Marketing Management, 12. Edition, New Jersey, Pearson Prentice Hall

Kotler, P. & Roberto, E.L., (1989), Social Marketing - Strategies For Changing

Public Behaviour, New York, The Free Press A Division Of Macmillan Inc.

Kotler, P. & Pfoertsch, W., (2011) B2B Marka Yönetimi - Firmadan Firmaya

Satışta (B2B) Marka Nasıl Yaratılır?, 2. Baskı, İstanbul, MediaCat Kitapları

Kumar, V., & Aaker, D.A.,& Day, G.S., (2002), Essentials Of Marketing Research

2.nd Edition, NY. USA JohnWiley&Sons Inc.

Librarie Larousse, 1986, Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi, Genel Yayın Yönetmeni: Adnan Benk, İstanbul, Gelişim Yayınevi

Lindstrom, M., (2006), Duyular ve Marka - Beş Duyuyla Güçlü Markalar

Yaratmak, (2006), Optimist Yayınları, İstanbul

Mark, M., & Pearson, C.S., (2001), The Hero And The Outlaw: Building

Extraordinary Brands Through The Power Of Archetypes, New York, McGraw-

Hill Companies.

McShane, S.L. & Von Glinow, M. A., (2008), Organizational Behaviour:

Emerging Knowledge and Practice for The Real World, New York, McGraw Hill

Mowen, J.C., & Minor M., (1998), Consumer Behavior, Fifth Edition, New Jersey, Prentice Hall Inc.

Odabaşı, Y., (2009), Tüketim Kültürü, 3. Basım, İstanbul, Sistem Yayıncılık Odabaşı, Y., & Barış, G., (2012), Tüketici Davranışı, 12. Baskı, İstanbul, MediaCat Yayınları

Odabaşı, Y. & Oyman, M., (2011), Pazarlama İletişimi Yönetimi, 10. Baskı, MediaCat Kitapları, İstanbul

Okay, Ayla. ve Okay, Aydemir, (2012), Halkla İlişkiler - Kavram, Strateji ve

Uygulamaları, 5. Baskı, Der Yayınları, İstanbul

Pearson, C.S., (1991), Awakening The Heroes Within - Twelve Archetypes To

Help Us Find Ourselves And Transform Our World, Washington, Harper Collins

Publishers.

Peltekoğlu, F.B., (2001), Halkla İlişkiler Nedir?, İstanbul, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.

Pringle, H., Gordon, W., (2001), Marka Kültürü ve Markayı Yaşatan bir Şirket

Olabilmek, İstanbul, Scala Yayıncılık

Rifat, M., (2009), Göstergebilim' in ABC' si, İstanbul, Say Yayınları ABC Dizisi

Rigel, N., Batuş, G.,Yücedoğan, G., & Çoban, B., (2005), Kadife Karanlık, 2. Baskı, İstanbul, Su Yayınevi

Winer, R.S., (2007), Marketing Management, 3. Edition, New Jersey, Pearson Prentice Hall

Schmitt, B., Simonson, A., (2000), Pazarlama Estetiği - Marka, Kimlik ve İmajın

Stratejik Yönetimi, İstanbul, Sistem Yayınları

Schultz, E.D., Tannenbaum, S.I., Lauterborn, R.F., (1994), The New Marketing

Paradigm-Integrated Marketing Communications, Chicago, NTC business Books

Sherman, P., (2006), Usability Success Stories - How Organizations Improve by

Making Easier-To-Use Software and Web Sites, Hampshire, Gower Publishing

Limited.

Simmons,A. (2012) Etkileme ve İkna Sanatında Hikâyenin Gücü, İkinci Baskı, İstanbul, MediaCat Yayınları

Smith, P.R., Taylor, J. (2004), Marketing Communications-An Integrated

Approach-4th Edition, Manchester, Kogan Page Limited

Stone, N., 1995, The Management and Practice of Public Relations, London, Macmillan Press Ltd.

Tekinalp, Ş. & Uzun, R., (2009), İletişim Araştırmaları ve Kuramları, 3. Baskı, İstanbul, Beta Yayınları

Temporal, P., (2011), İleri Düzey Marka Yönetimi; Değişen Dünyada Markaları

Yönetmek, İstanbul, Brandage Yayınları

Tosun, Nurhan B., (2010), İletişim Temelli Marka Yönetimi, İstanbul, Beta Basım Yayım

Uztuğ, F., (2003), Markan Kadar Konuş - Marka iletişimi Stratejileri, 4. Baskı, İstanbul, MediaCat Kitapları

Wheeler, A., (2009), Designing Brand Identity, Third Edition, New Jersey, John Wiley&Sons Inc.

Williamson, J, (2000), Reklamların Dili - Reklamlarda Anlam ve İdeoloji, Ankara, Ütopya Yayınları

Yamamoto, G.T., (2003), Bütünleşik Pazarlama, İstanbul, MediaCat Yayınları

Yılmaz, E., (2011), Marka İmajı: Alışveriş Merkezlerine İlişkin Bir Araştırma, İstanbul, Türkmen Kitabevi

Makaleler:

Dahl, S., (2004), Cross-Cultural Advertising Research: What Do We Know

About the Influence of Culture on Advertising?, London, MiddleSex University

Bussiness School.

Demir, F.O., (2010), Kurumsal İtibar Ölçümünde Kişiselleştirme Metaforu, The

Review of Social, Economic and Business Studies, 9/10, s.247-262, Cyprus, Eastern Mediterranian University

Desai, D.R., Waller, S., (2010), Brands, Compettion and The Law, Utah, Brigham Young University Law Review

Farris, P., Shames, E., Gregg, E., (2008), Perspectives On Brand Equity, Virginia, University Of Virginia, Darden School Of Bussiness

Fırat, F., (1990), The Consumer in Postmodernity, Annual Conferecence of the Association For Consumer Research, Manhattan, The Association For Consumer Research

Franses, P.H., & Vriens, M., (2004), Advertising Effects on Awareness,

Consideration and Brand Choice Using Tracking Data, Rotterdam, Erasmus

University Rotterdam Econometric Institute.

Gonen, G. & Er, Ö, (2008), The Brand Name Matters: The Strategic Use Of

Design, In The DevelopmentOf A Globally Known Brand- Mavi Blue Jeans,

İzmir, Yayınlandığı Kitap: Baltacıoğlu, T. ve ark (Ed), 2008, ICOVACS - International Conference on Value Chain Sustainability -Integrating Design, Logistic and Branding For Sustainable Value Creation, Izmir University Of Economics Publications

Holbrook, M.B., & Hirschman, E.C., (1982), The Experiential Aspects

Consumption: Consumer Fantasies, Feelings and Fun, Madison, Journal of

Consumer Research University Of Wisconsin

Janjua, B.N., (2012), An Investigation To The Impact Of Culture On

Advertisement, University Of Vales, UK

Lowry, P.B. et all, (2007) Proposing the Interactivity-Stimulus-Attention Model

(ISAM) to Explain and Predict the Enjoyment, Immersion and Adoption of Purely Hedonic Systems, Montreal, Proceedings of the Sixth Annual Workshop on

HCI Research in MIS

McKendrick, N., Brewer J., Plumb, H., (1982), The Birth of a Consumer Society:

The Commercialization of Eighteenth Century England. Bloomington: Indiana

O'Brien, H.L., (2010), The influence of hedonic and utilitarian motivations on

user engagement: The case of online shopping experiences, Vancouver, School of

Library, Archival and Information Studies, University of British Columbia.

Papke, D.R., (2007), 12 Angry Men is Not An Archetype: Reflections On The

Jury In Contemprorary Popular Culture, Wisconsin, Marquette University Law

School

Siggelkow, N., Rivkin, J.W, Speed, Search And The Failure of Simple

Contingency, Boston, Harvard Bussiness School.

Sirico, L.J.Jr., (2013), Benjamin Franklin, Prayer, and the Constitutional

Convention: History as Narrative, Villanova, Pennsylvania, Villanova University,

School of Law.

Wattanasuwan, K., (2005), The Self And Symbolic Consumption, Cambridge, Journal of American Academy of Business

Wilbur, K.C. & Goeree, M.S. & Ridder, G., (2008), Effects of Advertising and

Product Placement on Television Audiences, California, Institute at Claremont

McKenna College.

Yamamoto, G.T., (2003), Bütünleşik Pazarlama, İstanbul, MediaCat Yayınları

Dergiler:

Aaker, Jennifer.L, (1997), Dimensions Of Brand Personality, Journal Of Marketing Research, August, 34:3, Chicago, American Marketing Association Foundation

Doktora Tezleri:

Armutlu, C., (2008), Sembolik Tüketim: Benlik İmajı Uyumu Üzerine Bir

Araştırma, Ankara, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim

Dalı

Baştürk, F., (2009), Marka Kişilik Kuramında Arketip Yaklaşımı, İstanbul, Marmara Ün. Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı

Demir, M.Ö., (2009), Tüketici İmajı ve Marka İmajı Uyumunun Marka

Sadakatine Etkisi, Antalya, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,

Kamiloğlu, F., (2010), Kentsel Markalaşma Sürecinde Reklamın Rolü, 2010

İstanbul Kültür Başkenti Projesinin Değerlendirilmesi, İstanbul, Marmara

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Özgül, R., (2010), İtibar Yönetimi Çerçevesinde Öyküleme, İstanbul, İstanbul, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Şahin, A., (2011), Marka Deneyimi ve İletişiminin Marka Sadakatine Etkisinde

Marka İlişki Kalitesinin Rolü, Kocaeli, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sosyal

Bilimler Enstitüsü,

İnternet Kaynakları:

Coca Cola Türkiye, (2014), Videolar, 12.05.2014 tarihinde http://coca- colaturkiye.com.tr/ adresinden indirildi.

Facebook Inc., (2014), Invester Relations, 12.05.2014 tarihinde

Hottori, M., (1997), Identity and Desire in Consumption İnteraction between

consumers and Industry by the Use of Commodities, Commissionedwriting.com,

07 Mayıs 2014 tarihinde http://commissionedwriting.com/identity_and_desire.html adresinden indirilmiştir.

İlkiz, P., (2012), Fütüristika Enteresan Mevzular Dergisi, Futuristika.org: 20 Şubat 2012 tarihinde http://www.futuristika.org/trend/pop/cocuk-haydut-billy-the- kid/ adresinden indirildi.

Mac Kinsey Company, (2013), Global Media Report, 09.05.2014 tarihinde www.mckinsey.com/~/media/.../Global_Media_Report_2013.adresinden indirildi.

Mavi.com, (2014), Hakkımızda, 27.05.2014 tarihinde

http://www.mavi.com/service/about adresinden indirildi.

Mavi.com, (2014), Mavi Biyografi, 27.05.2014 tarihinde

http://www.mavi.com/service/history adresinden indirildi.

Metlife, (2013), Trail Blazzers 2013 Competition, 12.05.2014 tarihinde https://www.metlife.com/assets/cao/trailblazers/Turkish.pdf adresinden indirilmiştir.

TDK., (2013), Büyük Türkçe Sözlük, 2 Mayıs 2013' de http://tdkterim.gov.tr/bts/ adresinden indirildi.

Varun, J., Chandel, A., (2010) Brand Personality, 27.03.2014' de

http://tr.scribd.com/doc/28458875/Brand-Personality adresinden indirildi

Wikipedia, (2014), Drang Nach Olsen, 30.06.2014 tarihinde

http://en.wikipedia.org/wiki/Drang_nach_Osten adresinden indirildi.

Wikipedia. (2014), Mavi (Şirket). 27.05.2014 tarihinde

http://tr.wikipedia.org/wiki/Mavi_(%C5%9Firket)#Reklam_Kronolojisi adresinden indirildi.

ÖZGEÇMİŞ:

24.09.1963 Gaziantep doğumlu Abdülkadir Erhan Ayberk, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden lisans, Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünden İşletme Yüksek Lisans'ı programlarını tamamlamıştır. 1988 yılında iş hayatına Aksigorta' da Acente Müffetiş Muavinliği görevi ile başlamış Acenteler, Tahsilat ve Hasar Servislerinde Müdür olarak çalışmıştır. Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı (TSEV) ve Sigorta Eğitim Merkezi (SEGEM) de eğitmenlik yapmıştır.

Yayınlar:

- "Sözleşme Sırasında Sigortalının Yükümlülükleri" - Bilim Kurulu Onaylı TSEV Aralık - 2011 (Hakemli dergi)

- "Physicological and Sociological Aspects Of Mysticism" (2011) - Marketing Mysticism Online Journal