• Sonuç bulunamadı

2.1. Yeni Medya Yeni Fırsatlar Yeni Eğitim

2.1.8. Dünyada Eğitim Sistemlerinde Tablet ve EtkileĢimli Tahta Uygulamaları

2.1.8.4. Tablet Bilgisayarların Öğretim Süreçlerine Katkıları

Günümüzde kolayca taĢınan ve yaygın olarak kullanılan araçlardan birisi de tablet bilgisayarlardır. Tablet bilgisayarlar klavye ve fare olmadan ekran üzerinden veri giriĢi yapmaya uygun araçlardır.

Tablet bilgisayarların eğitimde kullanım amaçları yapılan literatür taraması sonuçları Ģu Ģekilde sıralanmaktadır:

Öğrenme-öğretme sürecini zenginleĢtirme ve bireysel farklılıkları daha fazla dikkate alma,

Öğrenmeyi öğrenme ve yaĢam boyu öğrenme yaklaĢımını hayata geçirme, Öğrencilere üst düzey düĢünme becerileri (eleĢtirel, yaratıcı, yansıtıcı, analitik düĢünme vb.) kazandırma,

Öğretmen ve öğrencilerin BT yeterliklerinin geliĢmesine katkı sağlama, Çocukların ağır ders kitaplarını taĢıması sonucu oluĢan sağlık sorunlarını ortadan kaldırma,

Her yıl ders kitaplarının yenilenmesi ve dağıtılmasında ortaya çıkan maliyeti azaltma ve öğretim programlarındaki değiĢimleri anında tüm sınıflara ve e- kitaplara yansıtma,

Öğretmen-öğrenci ve öğrenci-öğrenci etkileĢimlerini e-öğrenme ortamlarında zenginleĢtirme,

Sınıf yönetim yazılımları ile sınıf yönetimini kolaylaĢtırma.

Öğrenme-öğretme sürecinde tablet bilgisayarların etkililiğini ortaya koymak amacıyla son yıllarda yapılan araĢtırmaların sayısı artmıĢtır. YapılmıĢ araĢtırmalardan bazılarının sonuçları aĢağıda verilmiĢtir:

Koile ve Singer 2005 yılında öğretmen-öğrenci sınıf etkileĢimini ve öğrenci öğrenmesini artırmak için tablet bilgisayar tabanlı sistem kullanımını geliĢtirmek üzere bir pilot çalıĢma yürütmüĢlerdir. ÇalıĢmada böyle bir sistemin öğrenci öğrenmesini artırdığı hipotezi savunulmaktadır. ÇalıĢmanın sonuçları ise; öğrenciler beklenenden daha fazla baĢarı göstermiĢlerdir. Hiçbir öğrenci final sınavından kötü not almamıĢtır. Öğrencilerin, zamanın % 90‟ını ders materyallerine odaklanarak geçirdikleri gözlenmiĢtir.

Ders süresinin % 75‟i öğrencilere geribildirim sunmak için harcanmıĢtır. Öğrencilerin çoğunluğunun öğretmen tarafından verilen geribildirimlerden yararlandığı gözlenmiĢtir. Ancak bazı öğrenciler verilen geribildirimleri anlamak için daha fazla zamana ihtiyaç duymuĢlardır.

Öğretmen yanlıĢ anlamaları kavram yanılgılarını önlemek için daha fazla zaman ayırmak durumunda kaldığından sınıf içi uygulamaları ertelemiĢtir. Bu tür uygulamaları kendi web sayfasına koymuĢtur. Bu Ģekilde öğretmen hem öğrencilere geribildirimde bulunurken hem de ders planında yer alan uygulamaları öğrencilerine sunabilmiĢtir.

Pilot çalıĢma süresince öğrencilerin memnuniyetinin son derece yüksek olduğu gözlenmiĢtir. Öğrencilerin çoğunluğu dersi beklentilerinden daha kolay bulmuĢlardır. Bunun nedeninin ise öğrencilerin zor buldukları konulara iliĢkin sorulara anında geribildirim verilmesi olduğu tespit edilmiĢtir.

Knop ve Pluijm (2006), Michigan‟s Camp Davis Üniversitesi‟nde sunulan Jeoloji kursunda GeoPad‟lerin kullanımını değerlendirmiĢlerdir. GeoPad, Coğrafi Bilgi Sistemi, Küresel Konumlandırma Sistemi, kablosuz ağ, elektronik defter ve diğer ilgili yazılımlarla donatılmıĢ bir tablet bilgisayarlardır. GeoPad‟ler, öğrenci ve öğretmenler için alandaki geziler ve uygulamalarda kullanılmıĢtır. Üç yıl süren çalıĢmada öğrenciler gözlenmiĢ ve anketler uygulanmıĢtır. ÇalıĢma süresince öğrenci ve öğretmenlerin uygulamadan memnun oldukları gözlenmiĢtir.

Singer ve Koile (2008) tarafından “Eğitimde Kalem Tabanlı Teknolojinin Etkileri” adlı bir araĢtırma yapılmıĢtır. AraĢtırmanın amacı; MIT‟de geliĢtirilen Sınıf Öğrenme Ortakları (Classroom Learning Partner-CLP) Projesinde kullanılan araçlardan biri olan tablet bilgisayar tabanlı sınıf etkileĢim sisteminin öğrenci performansı üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. ÇalıĢmanın hedefinde bu sistemin kullanılmasının performansı düĢük olan öğrencilerin öğrenmelerinin geliĢtirip geliĢtirmeyecekleri hipotezini test etmek bulunmaktadır. Tablet bilgisayarların

öğrenme ve öğrenci etkileĢimini geliĢtirmesi için büyük bir umut vaat etmiĢtir. Bu nedenle, bu çalıĢmada tablet bilgisayarların sınıflarda dağıtımına ve kullanımına odaklanmıĢtır. AraĢtırmanın son iki yılında tablet bilgisayarların yararları araĢtırılmıĢtır.

Kuzey Ġrlanda da, Mühendislik ve Eğitim Fakültesinde yürütülen araĢtırma, 1 yıl boyunca sürdürülmüĢ ve sonuçları aĢağıdaki Ģekilde ifade edilmiĢtir (Fisher ve diğ. 2009). Pennsylvania Devlet Üniversitesi (2008) tarafından yapılan araĢtırmada, öğrencilerin dijital medya ve sosyal medya araçlarını eğitim amaçlı kullanmalarında % 65 artıĢ olduğu belirlenmiĢtir. Alaska Anchorage Üniversitesinde yapılan uygulamada öğrenci tablet bilgisayarları The Classroom Presenter System yolu ile tahta yerine kullanılmıĢtır. Yapılan araĢtırma sonucu, öğrencilerin daha fazla dikkat ettikleri ve eğitim materyallerini daha iyi anladıkları görülmüĢtür. Benlloch ve arkadaĢları (2010) tarafından yapılan deneysel çalıĢmada, elde edilen verilere göre Tablet bilgisayarların öğrenme-öğretme alanlarında kullanım yerleri ve amaçları aĢağıdaki tabloda verilmiĢtir:

Tablet bilgisayarların öğrenme-öğretme alanlarında kullanım yerleri ve amaçları:

Tablet Bilgisayar Hizmetleri

Öğretim Alanında Kullanım Amacı Öğrenme Alanında Kullanım Amacı Dijital mürekkep fonksiyonlarının kullanılmasını

Öğretmenin ders anlatırken daha esnek olmasını sağlamak,

Öğrencilerin not almasını

Öğrenci katılımı, ĠĢbirlikli öğrenme, Sınıf arkadaĢları ve

sağlayan tanıtım hizmetleri

kolaylaĢtırmak,

Sınıf içi faaliyetler sırasında öğrencilerin görüĢlerini

öğretmenlerine aktarmalarına olanak vermek, Öğrencilerin görüĢlerinin ve öğretmenlerin sunumlarının arĢivlenmesini sağlamak. öğretmenler ile iletiĢimin artması, Öğrencilere ve öğretmenlere zamanında geri bildirimde bulunma. Masaüstü PaylaĢım Hizmeti, Yugma (çevrimiçi konferans yazılımlarından biri)

Öğrencileri sınıf içi faaliyeti olarak uygulanan simülasyonların içerisine çekmek,

Yüz-yüze yapılan derslerde

öğrencilerin kendilerini dersi sunan kiĢi gibi düĢünmelerini sağlamak.

Konuya gerçekçi yaklaĢım, PSpice gibi simülasyon araçları Öğrencilerin sorumluluk alması Değerlendirme hizmetleri

Öğrencilerin baĢarısını artırmak, Derslerde verilen temel kavramlara iliĢkin olarak öğrencilerin anlama düzeyleri hakkında bilgi sahibi olmak,

YanlıĢ anlamaları gözden geçirmek ve destek önerisinde bulunmak.

Öğrencilerin kendilerine olan saygıları ve güvenleri Öğrenci ve öğretmenlere zamanında geri bildirimde bulunma

hizmetleri faaliyetleri toplamak,

Öğrenci ödevlerini gözden geçirme ve öğrencilere yorumlar yapıp, tavsiyelerde bulunmak. sorumluluk alması Öğrenci faaliyetlerinin izlenmesi Sürekli değerlendirme

2.2. Fırsatları Arttırma Teknolojiyi ĠyileĢtirme Hareketi Projesi (Fatih