• Sonuç bulunamadı

2.4. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Öğretmen Standartları

2.4.2. Öğretmenlere Yönelik Eğitim Teknolojisi Standartları: NETS∙T

NETS sadece öğretmenlerin sahip olması gereken eğitimde teknoloji kullanımı yeterliliklerini ortaya koymakla sınırlı kalmamıĢtır. Süreç olarak incelendiği zaman Haziran 1998‟de öğrencilere, Haziran 2000‟de öğretmenlere ve Kasım 2001 tarihinde ise yöneticilere yönelik eğitim teknolojilerininkullanılması ve planlanması konularında, gereken standartlar belirlenmiĢ ve tamamı NETS çatısıaltında

birleĢtirilmiĢtir (NETS, 2009). ISTE tarafından değiĢik zamanlarda güncellenerek yayımlanan NETS kaynakları, dünya genelinde kabul görmüĢ eğitim teknolojisi standartlarını ortaya koymaktadır. Bunlar NETS-S(Student- Öğrenci), NETS∙T (Teacher-Öğretmen) ve NETS∙A (Administrator-Yönetici) olarak adlandırılmaktadır. Yukarıda da ifade edildiği gibi NETS∙S standartları ortaya koyarken, öğrencilerin sahip olmasıgereken eğitim teknolojisi standartlarını 6 baĢlıkta ve her bir standart için dörder performans göstergesi belirtmiĢtir (NETS∙S 2007). ISTE‟nin ilk defa 1998 yılında yayımladığı (Brooks-Young, 2007: 25), NETS∙S (Öğrenciler Ġçin Ulusal Eğitim Teknolojileri Standartları) projesinde, dünyagenelinde kabul gören bu eğitim teknolojisi standartları öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerini kazanmaları ve kullanmaları açısından önemlidir. ISTE‟nin öğrenci standartlarını son olarak 2007yılında güncellediği sürümü NETS∙S (NETS∙S, 2007), bu çalıĢmanın ölçeğine kaynaklık etmektedir. AĢağıda NETS tarafından öğretmenler için belirlenmiĢ eğitim teknolojisi standartları listelenmiĢtir.

ISTE‟nin öğretmen standartları incelendiğinde, öğretmenlerin bir yandan teknoloji kullanabilen bir yandan da sınıf ortamını öğrencilerinin teknolojiyi kullanabilecekleri Ģekilde düzenleyebilen becerilere sahip olmaları gerektiği anlaĢılmaktadır. Öğretmenler açısından bu becerilere sahip olmak, meslektaĢlarıyla daha fazla etkileĢimde bulunmaları anlamına gelmektedir (Akkoyunlu, 2001). Öte yandan ISTE, Öğretmenler için ulusal eğitim teknolojileri standartları ve performans göstergeleri (National Education Technology Standards (NETS•T) and Performance Indicators for Teachers) baĢlıklı bir çalıĢmasında öğretmenler için bir dizi teknoloji okur-

yazarlığı standardı ve performans göstergesi tanımlamıĢtır. Buna göre bütün öğretmenlerin aĢağıdaki standartları karĢılamaları beklenmektedir (ISTE, 2008b):

2.4.2.1. Öğrenci Öğrenmelerini KolaylaĢtırması ve Yaratıcılığın TeĢvik Edilmesi

Öğretmenler teknoloji, öğretme-öğrenme ve içerik bilgilerini öğrencilerin hem yüz yüze hem de sanal ortamlarda öğrenme, yaratıcılık ve yenilenmelerini arttıran çalıĢmalarını kolaylaĢtırmak için kullanırlar. Öğretmenler:

Yaratıcılığa, yenilikçi düĢünme ve üretkenliğe model olur, bu nitelikleri teĢvik eder, destekler.

Öğrencileri gerçek yaĢamla ilgili konuları araĢtırmakla, dijital araçları ve kaynakları kullanarak özgün problemleri çözmeye sevk eder.

Ortak araçları kullanarak öğrencinin kavramsal düĢünme, anlama ve yaratıcılık becerilerini açığa çıkarmak ve netleĢtirmek için öğrenciden gelen dönüĢümleri teĢvik eder.

Sanal ya da yüz yüze ortamlarda öğrenciler, meslektaĢlar veya diğerleriyle öğrenmede biraraya gelerek ortak bilgi yapılanması modeli oluĢturur.

2.4.2.2. Dijital Çağ Öğrenim Deneyimleri Tasarlayıp, GeliĢtirip Değerlendirilmesi

ÇağdaĢ araç ve kaynaklarda içerik öğrenmeyi en üst seviyeye çıkarmak ve NETS de tanımlanan bilgi beceri ve davranıĢları geliĢtirmek için özgün öğrenme, deneyim ve değerlendirmeleri tasarlar, geliĢtirir ve değerlendirmeye tabi tutarlar. Öğretmenler:

Öğrencinin öğrenme ve yaratıcılığını teĢvik etmek için dijital araç ve kaynakları içeren uygun öğrenme deneyimlerini tasarlar ve uyarlarlar.

Bütün öğrencilerin kiĢisel meraklarını takip etmelerine imkan sağlayan ve Ģahsi eğitim amaçlarını oluĢturmak, öğrenmlerini yönetmek ve bireysel geliĢimlerini değerlendirme konularında aktif katılımcılar olmalarını sağlayan teknoloji ile zenginleĢtirilmiĢ öğrenme ortamları geliĢtirir.

Dijital araç ve kaynakları kullanarak öğrencilerin muhtelif öğrenme stillerine, çalıĢma stratejilerine, yeterliliklerine hitap eden öğrenme aktivitelerini tasarlar ve kiĢiselleĢtirir.

Ġçerikle ve teknoloji standartlarına bağlantılı, çoklu ve çeĢitli, ön ve son testler uygular ve ortaya çıkan veriyi öğrenme ve öğretmeyi Ģekillendirmede kullanır.

2.4.2.3. Dijital Çağ ÇalıĢma Ve Öğrenme Modeli OluĢturulması

Öğretmenler küresel ve dijital dünyada yenilikçi bir mesleğin temsilcileri olarak bilgi, beceri ve çalıĢma süreçlerini sergilerler. Öğretmenler:

Teknolojik sistemdeki akıcılığı ve mevcut bilginin yeni teknolojilere aktarımını gösterirler.

Öğrenci baĢarısını ve geliĢimini desteklemek için dijital araçlar ve kaynakları kullanarak öğrenciler, meslektaĢlar, veliler ve toplum üyeleriyle iĢbirliği yapar.

Varolan ve sonradan ortaya çıkan dijital araçların yer belirlemek, analiz etmek ve değerlendirme yapmada etkin bir Ģekilde kullanımına model

oluĢturur, yardımcı olur, araĢtırma ve öğrenmeye destek olmak için bilgi kaynaklarını kullanır.

2.4.2.4.Dijital VatandaĢlık Sorumluluk Modelinin TeĢvik Edilmesi

Öğretmenler yerel, toplumsal ve sosyal kavramları, geliĢmekte olan dijital kültürdeki sorumlulukları anlar; mesleki çalıĢmalarında yasal ve etik davranıĢlar sergiler. Öğretmenler:

Dijital bilgi ve teknolojinin güvenli, yasal ve etik kullanımını, telif haklarına ve fikir haklarına saygı, kaynakların uygun bir Ģekilde dokumantasyonu da dahil olmak üzere savunur, model oluĢturur ve öğretir.

Uygun dijital araç ve kaynaklara eĢit eriĢim sağlayarak öğrenci merkezli stratejilerin kullanımı yoluyla tüm kullanıcıların muhtelif gereksinimlerini karĢılar.

Bilgi ve teknolojinin kullanımına iliĢkin dijital ahlak ve sorumlu sosyal etkileĢimleri teĢvik eder ve model oluĢturur.

Diğer kültürlerin öğrencileri ve meslektaĢlarıyla biraraya gelip dijital çağ iletiĢimini ve etkiletiĢim araçlarını kullanarak kültürel anlayıĢ ve küresel farkındalık geliĢtirir.

2.4.2.5.Liderlik ve Mesleki GeliĢim Etkinliklerine Dahil Olunması

Öğretmenler sürekli olarak mesleki uygulamalarını geliĢtirirler, yaĢam boyu öğrenmeye model olurlar ve sosyal ve mesleki yaĢamlarında dijital araç ve

kaynakların etkin kullanımını teĢvik ederek ve göstererek liderlik sergilerler. Öğretmenler:

Öğrenci öğrenmesini geliĢtirmek için teknolojinin yaratıcı uygulamalarını keĢfetmek üzere yerel ve küresel öğrenme topluluklarına katılır.

Teknolojinin dahil edilmesi vizyonu göstererek, paylaĢımcı karar verme mekanizmalarında, topluluk oluĢumunda rol alarak, diğerlerinin teknoloji becerilerini ve liderliklerini geliĢtirerek, liderlik davranıĢı sergiler.

Öğrenci öğrenimini desteklemek amacıyla varolan ve ortaya çıkan dijital araç ve kaynakların etkin kullanımını sağlamak için değerlendirme yapar, mevcut araĢtırma ve kiĢisel uygulamalarda düzenli olarak yansıtır.

Mesleğinin, okullarının ve toplumun kendini yenileme, gereklilik ve etkinliğine katkıda bulunur.

Bu standartlara göre öğretmen adaylarının öğretmenlik sertifikasına sahip olabilmeleri için bu standartları karĢılamıĢ olma koĢulu aranmaktadır. Bu da, bütün öğretmen adaylarının teknoloji standartlarını ve teknoloji performans göstergelerini karĢılayabilmeleri için hizmet öncesinde yetiĢtirilmeleri gerektiği anlamına gelmektedir. Bu bağlamda YÖK tarafından, çağdaĢ öğretmen yetiĢtirme programlarında bulunması gereken unsurlar göz önünde bulundurularak gerçekleĢtirilen yeniden yapılanma çalıĢmaları kapsamında 1998 yılında bilgisayar dersi Eğitim Fakültesi programlarına eklenmiĢtir (YÖK, 2005). Daha sonra "Bilgisayar 2" dersi de programlara eklenerek tüm öğretmen adaylarının en az iki adet bilgisayar dersi almaları sağlanmıĢtır. Bu yönüyle YÖK‟ün yaptığı çalıĢmalar ISTE benzeri bir standarda ulaĢmada bir aĢama olarak görülebilir.

Bilim ve teknoloji sürekli olarak geliĢmekte ve bu durum toplumsal yaĢamda birçok Ģeyi değiĢtirmektedir. Örneğin ISTE‟nin 2002 yılında belirlediği standartlar değiĢen dünyada ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar göz önüne alınarak 2008 yılında değiĢtirilmiĢtir. Toplumsal yaĢamda yaĢanan değiĢikliklerin mesleki yaĢama da yansımaları olacaktır. Bu yüzden yeni durumlara uyum çalıĢmalarının sürekli bir Ģekilde yapılması gerekir. Bu nedenle mesleki geliĢim kavramını tartıĢmak yararlı olacaktır.