• Sonuç bulunamadı

2.1. Yeni Medya Yeni Fırsatlar Yeni Eğitim

2.1.7. EBA-Eğitim BiliĢim Ağı

Farklı, zengin ve eğitici içerikler sunan, sosyal ağ yapısıyla bilgi alıĢveriĢinde bulunulan, bilgiyi yapılandırabilmek ve bilgiden bilgi üretmek amacıyla tasarlanan sosyal eğitim platformu EBA‟nın biliĢim kültürünü yaygınlaĢtırmak amacıyla eğitimde kullanımında öğretmen görüĢleri bazen kullanıyorum düzeyinde kalmıĢtır. Fatih projesi ile gelen yenilikler: EBA e-içerik, EBA e-kitap, EBA video, EBA görsel, EBA soru-cevap, EBA e-posta, EBA harita, EBA market, EBA tarayıcı, EBA dosyalarım, EBA interaktif beyaz tahta, EBA sanal gerçeklik, EBA oyun, EBA sanal müze ve sosyal ödüllendirmeleri EBA veri tabanında bulunmaktadır. Öğretmenlerin bu uygulamaları kullanarak öğrencilere model olması, teĢvik etmesi gerekmektedir. Bunun da eğitim ve öğretimde beklenen yeni bir performans kriteri olduğu muhakkaktır.

Eğitim BiliĢim Ağı teknolojiyle zenginleĢtirilmiĢ öğrenme ortamı sunarken ISTE öğretmen standartlarından beklenilen tutumlar için davranıĢ düzeyinde öğrenme ekosistemini de beraberinde getirmektedir. Standartlar ile belirtilen; öğrencilerin öğrenme ve yaratıcılığını kolaylaĢtırma (1.Standart), dijital öğrenim deneyimleri,

değerlendirmeleri tasarlama ve geliĢtirme (2.Standart), dijital çağ çalıĢma ve öğrenme modeli oluĢturma (3. Standart), dijital vatandaĢlık ve sorumluluk modeli oluĢturma ve teĢvik etme (4.Standart) ve liderlik ve mesleki geliĢim etkinliklerine dahil olma (5.Standart) uyum göstermektedir. Bu unsurlar; teknolojinin eğitime entegrasyon sürecinde öğretmenler tarafından içselleĢtirilip sürece aktarım kolaylığında Eğitim BiliĢim Ağı‟nın varlığı amaca doğru hizmet eden ve kullanılması gereken önemli bir öğretim materyali olduğunu göstermektedir. Ancak yukarıda da belirtildiği üzere öğretmenler bu teknoloyi kullanma konusunda da bazen düzeyinde kalmaktadırlar.

Bilgiyi öğrenirken aynı zamanda yeniden yapılandırabilmek ve bilgiden bilgi üretmek amacıyla tasarlanan sosyal bir eğitim platformudur.

Öğretmenler ve öğrenciler baĢta olmak üzere tüm paydaĢlar için hazırlanan EBA; Farklı, zengin ve eğitici içerikler sunmak

BiliĢim kültürünü yaygınlaĢtırarak eğitimde kullanılmasını sağlamak Ġçerikle ilgili ihtiyaçlarınıza cevap vermek

Sosyal ağ yapısıyla bilgi alıĢveriĢinde bulunmak

Zengin ve gittikçe büyüyen arĢiviyle derslere katkı sağlamak amacına hizmet etmektedir.

EBA Haber: Öğretmen ve Öğrencilerimizin yaptığı birbirinden güzel çalıĢmaları

herkesin duyması, görmesi, örnek olarak daha da iyisini geliĢtirebilmesi amacıyla tasarlanan bir modüldür. Yapılan her türlü etkinlik ya da haber değeri taĢıyan faaliyet buraya eklenir ve EBA topluluk mekanizmasından sonra yayınlanır.

EBA e-İçerik: Eğitim medyasındaki birbirinden bağımsız portallerin bir araya

getirilerek hepsinin tek adreste buluĢması amacıyla tasarlanan geniĢ bir eğitim içeriği havuzludur. Buraya öğretmenlerimiz de yaptıkları içerikleri atabilecek kendilerine yer bulabileceklerdir.

EBA e-Kitap Modülü: Ders kitaplarının indirilebileceği ve her cihazda

kullanabileceği bir modüldür. e-Kitap modülünün hedefi, ders kitaplarının yanında yer alması ve böylelikle kaynakların giderek daha da zenginleĢmesidir.

EBA Video: Ders destek, kiĢisel geliĢim, belgesel, çizgi film, rehberlik, mesleki

eğitim vb. alanlarda bireysel ve toplu öğrenmeyi destekleyen video programlarının yer aldığı bir modüldür. Zamanla öğretmen ve öğrencilerimizin göndereceği videolarla daha da geniĢleyerek bu modül sayesinde, bilgiler kolayca paylaĢılacak, farklı tarzda video içerikleri üretilecek ve öğrenmek-öğretmek daha da keyifli hale gelecektir.

EBA Ses Modülü: Ses tabanlı ders destek, kiĢisel geliĢim, tarih ve kültür programları, sesli kitaplar, yabancı dil dinleme metinlerini tabletlerden eriĢilebilir.

EBA Görsel: Yeğitek‟in kendi arĢivinde tarihi fotoğrafları ve görselleri öğretmen ve öğrencilerimizin hizmetine sunmak ve eğitimin görselliğini arttırmak amacıyla tasarlanan bir modüldür. Zaman içerisinde öğretmenlerimizin de katılımıyla eğitimin görsel tarihine dönüĢecek bu modülle, geçmiĢle günümüz arasında bir köprü kurulacak ve geleceğe ıĢık tutulacaktır.

EBA Soru Cevap: Eğitim BiliĢim Ağı hakkındaki tüm sorularınızı sarabileceğiniz,

eğitime dair fikirlerinizi meslektaĢlarınızla paylaĢabileceğiniz, ortak akıl yürüterek sorunlarınıza çözüm bulabileceğiniz bir modüldür.

EBA E-Posta Modülü: Öncelikle pilot okullardan baĢlamak üzere öğretmen ve

öğrencilerimizin ortak bir haberleĢme ağında buluĢması amacıyla tasarlanan bir mesajlaĢma servisidir.

EBA Harita: Bir bölgeye baktınız zaman o bölgenin EBA üzerinde yayınlanan tüm

içeriklerini görebileceğiniz bir modüldür. Öğretmen ve öğrencilerimizin yollayacağı içeriklere gün geçtikçe büyüyeceği düĢünülen bu modülle, neyin nerede olduğunu bulmak kolaylaĢacaktır.

EBA Market: Proje kapsamında dağıtılan tablet bilgisayarda yüklü gelen uygulama

marketidir. EBA market içerisinde z- kitaplar sözlük, hesap makinesi gibi yardımcı kaynaklar, eğitici öğretici oyunlar, hikaye kitapları yer almaktadır. Tablet bilgisayarlardaki uygulamaların yönetimi, market üzerinden sağlamaktadır.

EBA Tarayıcı: Tablet bilgisayarlar üzerinden internetin sunmuĢ olduğu teknolojik imkânlara eriĢim sağlayan internet gezginidir. EBA Tarayıcısı ile öğrenci ve öğretmenlerimiz internet üzerinden araĢtırma yapma ve öğrenme imkânına kavuĢmalarıdır. Öğretmen ve öğrencilerimize faydalı olacak sitelere bağlantılara sağlanmıĢtır.

EBA Dosyalarım: Öğretmen ve öğrenci arasındaki etkileĢimi arttırmayı hedefleyerek hazırlanan „‟Dosyalarım‟‟ uygulaması, öğrencilere verilen ödevlere iliĢkin dosyaları barındırdığı gibi öğrencilerin faydalı kaynaklara da eriĢimini sağlamaktadır.

EBA İnteraktif Beyaz Tahta: Öğrenci ve öğretmen arasında etkileĢimi en üst düzeye çıkaracak olan Ġnteraktif Beyaz Tahta uygulamasıyla, öğretmenlerimiz tabletlerinden etkileĢimli tahtayı ve öğrenci tabletlerini kontrol edebilecek ve soru sorabilecektir. Sosyal Ödüllendirme: Öğrencilerimizin gerçekleĢtirdiği çalıĢmalara yönelik onları onları teĢvik edecek bir ödüllendirme sistemi olarak kurgulanmıĢtır. Örneğin, doğanın kirlenmesine karĢı düzenlenen sosyal sorumluluk projelerinde görev yapan öğrencilerimiz „‟Doğa koruyucusu„‟ rozetini kazanarak yaptıkları çalıĢmaları projeleri nde sergileyebilecekleridir.

EBA Sanal Gerçeklik: Hazırlanacak olan Sanal Gerçeklik uygulamasıyla öğrencilerimiz interaktif bir ortamda gezerek eğlenceli bir dünya ya adım atacaklar. Çok çeĢitli uygulama alanları olan Sanal gerçeklik teknolojisi ile öğrencilerimiz oturdukları yerden tarihi ve kültürel değerlerimizi tanıyacak, gezecek ve eğlenerek öğrenme fırsatına kavuĢacaktır.

EBA Sanal Müze: Türkiye‟deki çeĢitli platformların sunduğu „‟Sanal Müze„‟ hizmetlerinin öğretmen öğrencilerin kolaylıkla ulaĢabileceği tek bir adreste toplanması amacıyla planlandı. EBA‟nın eriĢim sağlayacağı sanal müzeler ile görmediğiniz yerlerdeki müzeler sizi bekliyor.

2.1.8. Dünyada Eğitim Sistemlerinde Tablet ve EtkileĢimli Tahta