• Sonuç bulunamadı

Türkiye Masa Tenisi Şampiyonası

Belgede 2014 YILI FAALİYET RAPORU (sayfa 156-165)

A BAKIM SAYISI

ÇHGM 6. Türkiye Masa Tenisi Şampiyonası

ÇHGM ile Türkiye Masa Tenisi Federasyonu işbirliği ile gerçekleştirilen “ÇHGM 6. Türkiye Masa Tenisi Şampiyonası Finali” 10-13 Ekim 2014 tarihleri arasında Mardin’de yapılmıştır.

Bölge seçmeleri ve Türkiye finalleri olarak iki aşamalı yapılan şampiyonanın 7 ilde yapılan bölge seçmelerine 33 ilden 20’si kız 25’i erkek takım toplam 45 takımda yer alan 180 çocuğumuz katılmıştır. Bölge seçmelerinde dereceye giren Erzincan, Gümüşhane, İstanbul, Malatya, Mardin, Niğde, Sakarya ve Tokat kız takımlarıyla, Adıyaman, Amasya, Düzce, Hatay, İstanbul, Mersin ve Siirt erkek takımları Mardin’de yapılan finalde karşılaşmıştır. Şampiyona sonunda kızlarda Tokat birinci, Gümüşhane ikinci, Sakarya üçüncü ve İstanbul dördüncü olmuştur. Erkeklerde ise Amasya birinci, İstanbul ikinci, Mersin üçüncü ve Adıyaman dördüncü olmuştur.

(q) Kültür Köprüsü Projesi

ÇHGM koordinesinde Tokat İl Müdürlüğünün katkıları ile hazırlanan Kültür Köprüsü Projesi’nin finali 22 Haziran 2014 tarihinde Tokat’ta gerçekleştirilmiştir. 7 ilde yapılan bölge elemelerine 44 ilden 88 çocuğumuz ve Tokat ilinde yapılan finallere ise 42 çocuğumuz katılım sağlamıştır. Şiir dalında Artvin’den katılan Tuğçe Uçar 1., Antalya’dan katılan Seda Ünlü 2., Erzurum’dan katılan Havva Gürbüz ise 3. olmuştur. Türkü dalında Şanlıurfa’dan katılan Mehmet Burak Akyüz 1., Tokat’tan katılan Çiğdem Keskin 2., Eskişehir’den katılan Ayşenur Can ise 3.olmuştur. Stant yarışmasında ise, Tokat 1., Balıkesir 2., Bursa ise 3. olmuştur.

Çocuk Hakları Konulu 2.Şiir Kompozisyon Ve Kısa Film Yarışmaları Ödül Töreni

Ülkemizin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin uygulanması ve izlenmesinin koordinasyonundan sorumlu olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ilke ve hükümlerinin yetişkinler ve çocuklar tarafından öğrenilerek hayata geçirilmesine katkıda bulunmak amacıyla 81 ilimizdeki ortaokul öğrencilerinin katılımıyla “Çocuk Hakları” konulu “Şiir, Kompozisyon ve

Kısa Film Yarışması” düzenlenmiştir. 2.si düzenlenen yarışmaya başvuran çocukların eserleri illerde Valiliklerce her yarışma dalında uzman kişilerden oluşturulan seçici kurul tarafından değerlendirilmiştir.

Her ilde üç dalda jüri tarafından yapılan seçmelerde il birincisi olan şiir dalında 59, kompozisyon dalında 55 ve kısa film dalında 32 eser Türkiye Birinciliği için yarışmıştır.

Eserler aşağıda isimleri belirtilen jüri üyelerince değerlendirilmiştir.

Kompozisyon Dalında: Dr. Necmettin TURİNAY, Halime TOROS, Ercan YILDIRIM Kısa Film Dalında: Tülay AKÇA, Günay KİRACI, Ahmet Rasim KALAYCI

Şiir Dalında: Mehmet DURLU, Nermin ÖZTÜRK, Mehmet AYCI

Yarışmanın Ödül Töreni Ankara’da 20 Kasım 2014 tarihinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İSLAM’ın katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Ödül Törenine şiir, kompozisyon ve kısa film dallarında ilk üç dereceye giren çocuklar aileleriyle birlikte davet edilmiştir.

Dereceye giren çocuklarımıza tablet bilgisayar, Milli Eğitim Bakanlığı 100 Temel Eser ve TÜBİTAK yayınlarından oluşan kitap seti ve başarı plaketi verilmiştir. Yarışmada şiir dalında birinci İzmir, kompozisyon dalında Kilis ve kısa film dalında Manisa olmuştur.

TRT Çocuk Kanalının Gaziantep’de düzenlediği “36.Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'nde ÇHGM’nü Diyarbakır Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Melik Ahmet Sosyal Hizmet Merkezi Halk Oyunları Ekibi temsil etmiştir.

 Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gençlik kampları için ayrılan 1.200 kişilik kontenjandan korunma ve bakım altında bulunan çocuk ve gençlerimiz yararlandırılmıştır.

(r) Eğitim Faaliyetleri İstatistik Verileri:

Akademik ve sosyal başarı teşvik edilmiştir. Bu çerçevede;

2013-2014 eğitim ve öğretim yılında;

- Özel okula giden korunma ve bakım altında bulunan çocuk sayısı 367’dir.

- 415 çocuğumuz üniversite sınavına girmiş ve %71’lik bir başarı oranı ile 293 çocuğumuz bir yüksek öğretim kurumuna yerleştirilmiştir.

- 1211 çocuğumuz Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavına girmiş ve %94 başarı oranı ile 1134 çocuğumuz TEOG Sınavı sonucuna göre bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilmiştir.

2013-2014 Eğitim ve Öğretim Yılında Çocuklarımızın Okul Başarı Not Ortalaması;

Kuruluşlarımızda fiilen kalan; 3,36

Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetinden yararlanan; 3,4’tür.

(s) Bakım Hizmetleri

Korunma kararı ve/veya bakım tedbiri kararı alınmış olup, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, sevgi evleri, çocuk evlerinde bakılan çocukların korunması, bakımı, eğitimi, bir iş ve meslek sahibi yapılarak topluma yararlı bireyler hâline getirilmeleri ile ilgili her türlü çalışmalar yürütülmektedir. Çocukların barındırıldığı kuruluşlarda verilen koruma ve bakım hizmetlerinin standartlarını, ilke, usul ve esaslarını belirleme, izleme ve değerlendirme çalışmaları yapılmaktadır.

(t) Kuruluş Bakım Hizmetleri

Geçmiş yıllarda korunmaya ve bakıma ihtiyacı olan çocuklara verilen hizmetlerde kuruluş bakımı öncelikli iken, son yıllarda kuruluş bakımında bulunan çocukların; öncelikle ailesi yanına döndürülmesi, evlat edinme, koruyucu aile hizmetinden yararlandırılması, bunun mümkün olmadığı durumlarda çocuk evine ve sevgi evine (çocuk evi sitesi) yerleştirilmesi hedeflenmektedir. Halen kuruluş bakımından aile odaklı hizmetlere, koğuş tipi kuruluşlardan çocuk evi ve sevgi evleri (çocuk evi sitesi) gibi ev tipi bakım modeline geçiş yönünde çalışmalar sürdürülmektedir.

(i) Çocuk Yuvaları

0-12 yaş arası korunmaya muhtaç çocukların, bedensel, eğitsel, psiko-sosyal gelişimlerini, sağlıklı bir kişilik ve iyi alışkanlıklar kazanmalarını sağlamakla görevli ve yükümlü yatılı sosyal hizmet kuruluşlarıdır. Gerekli durumlarda 12 yaşını bitirmiş korunmaya muhtaç kız çocukları da yuvalarda bakılabilmektedir. 2014 yılı sonu itibariyle 10 çocuk yuvasında toplam 490 çocuğumuza fiilen bakılmaktadır.

(ii) Yetiştirme Yurtları

13–18 yaş arası korunmaya muhtaç çocukları korumak, bakmak ve bir iş veya meslek sahibi edinmeleri ve topluma yararlı kişiler olarak yetiştirilmelerini sağlamakla görevli ve yükümlü olan yatılı sosyal hizmet kuruluşlarıdır. 2014 yılı sonu itibariyle 20 yetiştirme yurdunda toplam 651 çocuğa fiilen bakılmaktadır. 4 yetiştirme yurdu(refakatsiz-sığınmacı)’nda 100 çocuğa fiilen bakılmaktadır. Ayrıca, çocuk yuvası ve kız yetiştirme yurdu olarak 0-18 yaş çocuklara hizmet veren 7 kuruluşumuzda 366 çocuğumuza fiilen bakılmaktadır.

(u) Kuruluşlarda Yapılan Düzenlemeler

2005 yılında uygulamaya konulan “Aile Yanında Destek ve Aileye Dönüş Projesi” kapsamında kuruluşlarda fiilen kalan çocuk sayılarında önemli ölçüde düşüş sağlanmıştır. ÇHGM, son yıllarda çocuk yuvalarımızın toplu bakım modelinden uzaklaştırılması için yatak odalarında ranzadan, tek kişilik yataklara geçilmiştir. Kuruluş kapasiteleri düşürülerek odaları 10-15 kişilik odalardan olanaklar ölçüsünde ve kuruluşun yapısına uygun olarak 2-4 kişilik odalar haline dönüştürülüp, odalarda ahşap yataklar, elbise dolapları, ayna, resimler asılarak sıcak ve samimi bir ortam sağlanmasına çalışılmaktadır.

Bu kapsamda, mevcut kuruluşlar iç düzenlemeler ile küçük gruplara bölünerek ev ortamına yakın üniteler oluşturulmuştur. Yuvaların çocukların evi olduğu gerçeğinden hareketle, yuvalarımız çocuklarımızın dinlenebilecekleri, televizyon seyredip, ders çalışabilecekleri çok amaçlı rahat, donanımlı, yaş durumlarına uygun olarak tefriş edilmiştir. Çocuklarımızın uygulama yaparak yemek yapmayı öğrenebilecekleri uygulama mutfakları ve tüm kuruluşlarımızda bilgisayar sınıfları oluşturularak çocuklarımızın bilgi ve teknolojiden yararlanmasına olanak sağlanmıştır.

Bahçe düzenlemesi yapılırken olanaklar ölçüsünde oyun bahçeleri, yeşil alanlar, kum havuzları, basket ve/veya futbol sahaları düzenlenmiştir. Özellikle kış aylarının yoğun geçtiği illerde çocuklarımızın bina içinde oyun oynayabilecekleri veya boş zamanlarını değerlendirebilecekleri kış bahçeleri oluşturulmuştur.

Kuruluşlarımızda her 8 çocuk için yalnızca çocukların bakımından sorumlu bir bakım elemanı istihdam edilmiş olup temizlik hizmeti ayrıştırılmıştır. Çocuk bakım elemanları Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi Bölümü mezunları veya lise mezunu çocuk bakımı konusunda sertifika programına tabi tutulan kişiler arasından seçilmekte olup, süreç içerisinde çeşitli eğitim programları ile desteklenmektedir.

(i) Çocuk Evleri Sitesi ( Sevgi Evleri)

0-18 yaş arası en fazla 12 çocuğun üçer kişilik odalarda kaldığı, çocukların yaşlarına uygun gelişim ihtiyaçları dikkate alınarak site içerisinde inşa edilen, müstakil villa tipi evlerden oluşan aile ortamına benzer yapı ve ilişki sisteminde hizmet veren yatılı sosyal hizmet kuruluşlarıdır.

2014 yılı sonu itibariyle 73 sevgi evi sitesinde (470 Villa Tipi Ev) toplam 4352 çocuğumuza fiilen bakılmaktadır.

(ii) Çocuk Evleri

Her ilin sosyal, kültürel ve fiziksel yapısı çocuk yetiştirmeye uygun bölgelerinde, tercihen il merkezinde, okullara ve hastanelere yakın apartman dairesi veya müstakil dairelerde 0-18 yaş grubu 5 - 8 çocuğun bir ev ortamı oluşturularak bakıldığı hizmet modelidir. 2014 yılı sonu

(iii)Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi (ÇEKOM)

Çocuk evlerinin illerde planlanması, açılış ve işleyişine ilişkin her türlü işlemler ile harcamaların yapılması, takibi, denetlenmesi ve çocuk evleri arasındaki koordinasyonun sağlanması amacıyla oluşturulan merkezlerdir. 2014 yılsonu itibariyle ülke genelinde 74 ilde Çocuk Evi Koordinasyon Merkezi hizmet sunmaktadır.

(iv) Çocuk Koruma, İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimi (ÇOKİM) Çocuk Koruma, İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimi; korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocuklar hakkında mahkeme kararı alınıncaya ve/veya uygun hizmet modeli belirleninceye kadar barınma ve temel gereksinimleri karşılanmak üzere hizmet veren birimlerdir.

2014 yılsonu itibariyle ülke genelinde 43 ilde 53 Çocuk Koruma ve İlk Müdahale Birimi hizmet vermektedir.

Tablo 52: Kuruluşların İstatistiksel Dağılımı 

Kuruluşun Adı Sayı Kapasite Kayıtlı Fiilen Bakılan

Kişi Sayısı

Çocuk Yuvası (0-6) 2 146 263 95

Çocuk Yuvası (7-12) 3 158 196 155

Çocuk Yuvası (0-12) 5 428 293 240

YUVA Ara Toplam 10 732 752 490

Çocuk Yuvası ve Yetiştirme Yurdu (0-18) 7 719 459 366

Sevgi Evi (0-18) (442 Villa Tipi Ev)+(28 Blok)

TOPLAM(470 Villa Tipi Ev) 73 5666 5544 4352

Kız Yetiştirme Yurtları 3 180 253 99

Kız Yetiştirme Yurtları (RFSÇ) 1 30 18 15

Erkek Yetiştirme Yurtları 17 1065 883 552

Erkek Yetiştirme Yurtları (RFSÇ) 3 108 129 85

YURT Ara Toplam 24 1.383 1.283 751

Toplam 114 8500 8038 5959

Çocuk Evi (0-18) 1015 5887 5261 5068

Genel Toplam 1129 14387 13.299 11.027

ÇOCUK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI ARALIK AYI İTİBARİYLE

(v) Hizmet Dönüşümü Kapsamında Yürütülen Faaliyetler

ÇHGM korunmaya muhtaç çocuklara ilişkin temel hizmet politikası; çocukların kuruluş bakımına alınmadan aile odaklı hizmet modellerinden yararlandırılması, kuruluş bakımında bulunan çocukların ise öncelikle aile yanına döndürülmesi, evlat edinme, koruyucu aile hizmetinden yararlandırılması; aile odaklı hizmet modellerinden yararlandırılamayan toplu bakım modeli olan kuruluş bakımında bulunan çocukların, ev tipi bakım modeli olan çocuk evine ve sevgi evine yerleştirilmesi, suça sürüklenen, suç mağduru çocukların ise ihtisas kuruluşlarına naklinin gerçekleştirilmesidir. Bu kapsamda süreç içerisinde kademeli olarak ülke genelinde kuruluş hizmet dönüşümü çalışmaları gerçekleştirilerek, toplu bakım hizmeti sunan çocuk yuvası ve yetiştirme yurdu hizmetleri sonlandırılmaya başlanmıştır.

Kapasitenin çok altında hizmet veren ve hizmetinin sonlandırılması planlanan çocuk yuvası ve yetiştirme yurtlarının kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve çocukların yüksek yararı göz önünde bulundurularak kuruluş bakımındaki durumu uygun olan çocukların aile odaklı hizmetlerden yararlandırılması, aile odaklı hizmetlerden yararlandırılamayan ve durumu uygun olan çocukların çocuk evine yerleştirilmesi, suça sürüklenen suç mağduru çocukların ihtisas kuruluşlarına naklinin gerçekleştirilmesi ve ilgili mevzuat doğrultusunda hizmet dönüşümünün tamamlanması kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Hizmeti sonlandırılacak olan kuruluşlarımızın kapanış, hizmet fonksiyon değişikliği ve boşaltılacak olan hizmet binalarında, planlanan hizmet modellerine (ÇEKOM, ÇOKİM, KBRM, BSRM) ilişkin değerlendirme ve gerekli belgelerin ÇHGM’ne iletilmesini müteakip durumu hizmet dönüşümüne uygun olan kuruluşlar iç mekan düzenlemesi ve isim değişikliği yapılarak çocuk evleri sitesine (sevgi evi) dönüştürülmüştür.

(w) Araştırma Faaliyetleri

Kurum Bakım Türlerinin Etki Analizi Araştırması

Bakanlığımız ile Gazi Üniversitesi işbirliği kapsamında Aralık 2013 tarihinde tamamlanan Kurum Bakım Türlerinin Etki Analizi Araştırması proje sonuçları değerlendirilerek eylem planını oluşturulmuştur.

Çocukların Kuruluştan İzinsiz Ayrılma Nedenlerine Etki Eden Faktörler Araştırması Koruma ve bakım altında bulunan çocukların kuruluş bakımını izinsiz terk etmelerine etki eden faktörlerin araştırılarak kuruluşlarımızda verilen hizmetlerde yapılacak düzenlemelerin ve alınacak önlemlerin gözden geçirilmesi kapsamında mevcut izinsiz ayrılan çocuklara yönelik 2015 yılında tamamlanmak üzere araştırma yapılması çalışmalarına başlanmıştır.

(x) Proje Faaliyetleri

Bakanlığımızın Stratejik Planı çerçevesinde hizmet sunumunun iyileştirilmesinde ve kurumsal kapasitenin artırılmasında etkili olacak konular belirlenerek kaliteyi artırmaya yönelik projeler geliştirilmiştir.

Risk Haritası Projesi

2012-2013-2014 yıllarında koruma ve bakım altına alınan çocukların sosyo- demografik aile özellikleri dikkate alınarak koruma ve bakım altına alınma nedenlerinin illere göre tespit edilmesi ve bu kapsamda risk haritasının çıkarılması sonucunda risk altında bulunan kesimlere yönelik götürülecek hizmetlerin belirlenmesi kapsamında “Risk Haritası Projesi “başlatılmıştır.

Minimum Standartlar İzleme ve Değerlendirme Sistemi Projesi

BM tarafından belirlenen uluslararası minimum standartların ülkemize uyarlanması ve bununla ilgili Bakanlığımıza bağlı kuruluşlarda bir yazılım programı ile bir takip, izleme ve raporlamanın oluşturulacağı sistem kurulması hedeflenmektedir.

Minimum Standartlar İzleme ve Değerlendirme Yazılım Programına İlişkin Sistem 03/06/2013 tarihi itibariyle hizmete açılmış olup, 81 ilde uygulanmasına başlanmıştır. Minimum Standartlar İzleme ve Değerlendirme Sisteminin yaygınlaştırılması çalışmaları devam etmektedir. 2014 yılında kuruluşlarda uygulamanın yaygınlaştırılması kapsamında gerekli rehberlik ve yönlendirmeler yapılmış olup, 2015 yılında sistemin aile odaklı hizmetler kapsamında aktif olarak kullanımı hedeflenmektedir. Sistemin yaygınlaştırılması kapsamında illere yönelik yerinde rehberlik ve izleme çalışması yapılması planlanmıştır.

Öz Değerlendirme Projesi

Öz değerlendirme Projesi Bakanlığımız Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün koordinasyonu, İç Denetim Birimi Başkanlığının danışmanlığı ve UNICEF’in teknik desteği ile yürütülmüştür.

UNICEF tarafından belirlenen Dr. Ian Milligan ve Ronnie Hill isimli iki yabancı uzman tarafından proje ekibine danışmanlık sağlanmıştır.

Öz değerlendirme, çocuk kuruluşları yöneticileri tarafından, çocuk bakım hizmetleri alanındaki kalite hedeflerine ulaşma yeterliliğinin, minimum standartlar temel alınarak geliştirilen hedefler ve kriterler çerçevesinde, çocukların, ailelerin, çalışanların ve diğer paydaşların katılımı ile değerlendirilmesidir.

Proje sonucunda, çocuk bakım hizmetleri alanında çalışan yöneticilerin, belirlenmiş kalite göstergeleri doğrultusunda, kendi hizmetlerini değerlendirmelerine yönelik bir araç olan “Öz Değerlendirme” sistemine ilişkin Uygulama Rehberi oluşturulmuştur.

Öz Değerlendirme Rehberi ile çocuk bakım hizmetlerinin kalitesini artırmak ve hizmetten yararlanan çocukların refahına katkı sağlamak üzere bir öz değerlendirme çerçevesi sunulmaktadır. Bu çerçeve aynı zamanda;

 Çocuk bakım hizmetleri alanında hedeflerin gerçekleştirilmesini engelleyebilecek risklerin belirlenmesi ve yönetilmesi,

 Geliştirilmesi gereken alanların belirlenmesi,

 İyi uygulamaların da ortaya konulması ve yaygınlaştırılması,

 Hizmetlerin çocuklara ilişkin sonuçlarının değerlendirilmesi,

 Çocuklar, aileleri ve çalışanların hizmet sunum süreçlerinin gelişimine aktif katılımının sağlanması,

 Hizmetlere ilişkin hesap verme sorumluluğunun yerine getirilmesi,

 Çocuk kuruluşlarına ilişkin denetimlerin etkinliğinin artırılması konularında da önemli katkılar sağlayacaktır.

Bakanlığımıza bağlı 6 yaş ve üzeri çocuklara hizmet verilen Sevgi Evleri, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezleri ve Çocuk Evleri, Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezleri ve Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimleri öz değerlendirme kapsamına alınmış olup, UNİCEF’in desteği ile eğitici eğitimleri verilmiştir. Sistemin 2015 yılı Ocak ayı itibariyle uygulanmaya başlanması planlanmıştır. Ayrıca sistemin yaygınlaştırılması kapsamında illere yönelik yerinde rehberlik ve izleme çalışması yapılması planlanmıştır.

(y) Eğitim Faaliyetleri Öz değerlendirme Eğitimi

Bakanlığımıza bağlı 6 yaş ve üzeri çocuklara hizmet veren Sevgi Evleri, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezleri ve Çocuk Evleri, Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezleri ve Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimleri öz değerlendirme kapsamına alınmış olup, UNICEF’in desteği ile 53 kişiye eğitici eğitimi verilmiştir. Taşra teşkilatında programı uygulayacak ilgili personelden 732 kişi 17 Kasım-25 Aralık 2014 tarihleri arasında 20 kişilik guruplarda 4 günlük eğitime alınmıştır.

(z) Denetim Faaliyetleri

Bakanlık Makamının 31/07/2012 tarih ve 232 sayılı Onayları ve Denetim Hizmetleri Başkanlığının 07/03/2014 tarihli ve 37230 sayılı görev emrine istinaden Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünde bir denetim gerçekleştirilmiştir. Söz konusu raporun değerlendirme bölümünde;

koruyucu aile yanında bakımı, aile yanında bakımın mümkün olmadığı durumlarda ise çocuk evi ve sevgi evinde bakımı olan Daire Başkanlığının yaptığı görevler irdelendiğinde hizmet veren kuruluşların;

Fiilen; kira, tefriş, onarım ve hizmet alımı personeli, mamul yemek alımı ve araç kiralama planlamasına ilişkin iş ve işlemlerine yönelik planlama yapıldığı,ek ders karşılığı görevlendirilecek personele ilişkin iş ve işlemlerin yürütüldüğü, kuruluşlara yönelik istatistiki verilerin toplandığı, kuruluş açma, kapatma, hizmet dönüşümü, kapasite, isim ve fonksiyon değişikliği taleplerinin değerlendirildiği, buna ilişkin işlemlerin yapıldığı, soru önergeleri, Vatandaş Dilekçeleri, Bimer, Bilgi Edinme vb, İş ve işlemlerin yürütüldüğünü tespit etmiş olup, Bakım Hizmetleri Daire Başkanlığının fonksiyonel olarak Kuruluşların mesleki çalışmalarını izlemek, değerlendirmek, geliştirilmesine, işletilmesine, hizmetin etkinliği ve verimliliğinin artırılmasına yönelik plan ve programların hazırlanması ile yeni projeler için ihtiyaç programı tespit edilmesine ilişkin önerilerde bulunmak asli iş ve işlemleri olmalıdır. Bakım Hizmetlerinin içinde bulunduğu ve kendisine yüklenen işlerin, kurumların idari ve mali iş ve işlemleri olduğu, bu görevleri Bütçe-Kaynak Yönetimi-İnsan Kaynakları-Araştırma ve Geliştirme birimleri altında değerlendirilmesi önerilmiştir.

Ayrıca mesleki eğitimlere daha çok ağırlık verilmesi, Çocuk Evi Koordinasyon Merkezi Sorumluları ve Çocuk Evi Sorumlularına, Sevgi Evleri, Çocuk Yuvası, ÇEKOM ve Yetiştirme Yurdu Müdürlerine yönelik hizmet içi eğitimlerin yoğunlaştırılması önerilmiştir.

İç Denetim Çalışmaları

Müsteşarlık Makamının 20/03/2014 tarih ve 44620 sayılı Onayı ile 2014 yılı iç denetim programı kapsamında çocuk evleri koordinasyon merkezleri ve çocuk evlerine yönelik denetim yapılmış olup, hazırlanan bulgu paylaşım formlarında çocuk evleri ve işleyişine ilişkin tespit edilen risklere yönelik tespitlerle ilgili çalışmalar sürdürülmektedir.

Sosyal Rehabilitasyon Hizmetleri

Suç mağduru, suça sürüklenen ve sokakta yaşayan çocuklara hizmet veren merkezlerin isimlerinin, çocukların özelliklerine göre farklı isimlerle adlandırılması, çocukların korunmaya muhtaçlığı ve mağduriyetlerine işaret etmekte olup, hem kendilerine yönelik algılarında hem de okul ve sosyal hayatlarında akranları tarafından olumsuz bakış açısı gelişmesine sebep olduğundan Kanunda Çocuk Destek Merkezleri olarak yeniden tanımlanmıştır.

Bakanlığımız suç mağduru, suça sürüklenen, sokakta ve risk altında bulunan çocuklara özgü Çocuk Destek Merkezleri oluşturmaktadır. Merkezler, çocukların temel gereksinimlerini karşılamak, fiziksel, duygusal, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını belirleyerek gerekli müdahaleleri gerçekleştirmek, aile ve yakın çevrelerine dönmelerini ve diğer sosyal hizmet modellerine hazır hale gelmelerini sağlamak üzere hizmet vermektedir.

Yeni Tip Mimari Proje

Çocuk Destek Merkezlerinin hizmet kapasitesinin nitelik ve niceliğini artırmaya yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Çocuklara yönelik hizmet veren binaların yapıları iyileştirilmiş olup, rehabilitasyon hizmetinin sağlanabileceği yeni hizmet binaları oluşturulmaktadır. Yeni oluşturulan projelerde kampüs içerisinde villa tipi evlerden oluşan yaşam üniteleri, çocukların iş ve uğraşı yapabileceği alanlar, açık ve kapalı spor alanları, hobi bahçeleri, hayvan barınakları, eğitim atölyeleri, terapi odaları ve görüşme odaları gibi alanların oluşturulduğu, çocukların kendilerine zarar vermesini önleyen malzemelerin kullanıldığı ve çocukların takip ve kontrolünü sağlayan akıllı binalar oluşturulmaktadır. Merkezler en fazla 40 kapasiteli olarak hizmete açılmaktadır. Çocukların kaldığı villa tipi evler 10 çocuğun kalabileceği şekilde yapılmaktadır.

Evler çocuklarda mahremiyet duygusunun oluşturulması ve birbirlerine zarar vermemesi için tek kişilik veya üç kişilik odalar şeklinde planlanmıştır.

Bakanlığımıza bağlı olarak 62 Çocuk Destek Merkezi hizmet vermektedir. Merkezlerin hizmet kalitelerinin artırılması ve sayısının artırılması amacıyla çalışmalarımız devam etmektedir.

Bakanlığımıza bağlı olarak 62 Çocuk Destek Merkezi hizmet vermektedir. Merkezlerin hizmet kalitelerinin artırılması ve sayısının artırılması amacıyla çalışmalarımız devam etmektedir.

Belgede 2014 YILI FAALİYET RAPORU (sayfa 156-165)