• Sonuç bulunamadı

Aile Şûrası

Belgede 2014 YILI FAALİYET RAPORU (sayfa 128-132)

(2) AİLEYE YÖNELİK HİZMETLER

VI. Aile Şûrası

Aile politikaların ulusal ölçekte ele alındığı Aile Şûralarının altıncısı 2014 yılında düzenlenmiştir. Aile merkezli koruyucu ve önleyici sosyal politikalar teması çerçevesinde birçok görüş ve önerinin dile getirildiği Şûra, 14-15-16 Mayıs 2014 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

14-19 Yaş Arası Eğitime Devam Eden Gençlerde Bağımlılık Araştırması

Türkiye’de 14–19 yaş arası eğitime devam eden gençlerin sigara, alkol, uyuşturucu, illegal ilaç ve internet kullanım alışkanlıklarının tespitine ilişkin, ülke çapında bu yaştaki öğrencilere anket uygulanarak, niceliksel bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada ayrıca belirli sayıdaki Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmeni ile yarı yapılandırılmış mülakat veya odak grup görüşmeleri yöntemleriyle niteliksel veri toplanmaktadır. 2015 yılı sonunda araştırma sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Türkiye’de Boşanma Nedenleri ve İleri İstatistik Analizi Araştırması

Araştırma, Türkiye’de boşanma nedenlerini niteliksel olarak araştırmak, Cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan boşanma sayılarını ve hukuki sebeplerini derlemek, boşanma konusundaki hukuki dönüşümü incelemek, 100 yıllık dönemde boşanma sayılarını projekte edecek matematiksel çalışmalar yapabilmek amacıyla tasarlanmıştır.

Dünyadaki belli başlı ülkelerle Türkiye’nin boşanma oranlarının karşılaştırmasına imkân verecek çalışma ile boşanmanın temel sosyal, kültürel ve ekonomik sebeplerini belirlemek amaçlanmıştır.

Türkiye'de Evlilik Tercihleri Etüt Araştırması

Türkiye’de son yıllarda evlilik tercihlerinde gerçekleşen değişimler ve evlilik çalışmalarında özel bir öneme sahip “erken evlilikler” olgusu araştırmanın konusunu oluşturmuştur. Bu doğrultuda güncel bir literatür taraması yapılmış, sonrasında meslekleri nedeniyle erken evlilik olgusuyla karşılaşan uzmanlarla (doktor, hakim, psikolog) görüşmeler yapılmış ve bu çalışma çerçevesinde öne çıkan tespitler ışığında politika geliştirmeye yardımcı olacak öneriler ortaya konmuştur.

2014 yılında ayrıca;

 Merkezden veya Yerelden Yönetim Tartışmaları Bağlamında Sosyal Hizmetlerin ve Yardımların Yeniden Organizasyonunun Etüdü,

 Korunmaya Muhtaç ve Tipik Gelişim Gösteren 4-6 Yaş Grubu Çocukların Sosyal Beceri Gelişimine Genel Bir Bakış,

 Sosyal Hizmet Merkezlerinde Çalışan Personelin İş Memnuniyeti ve Eğitim İhtiyacı ,

 Sevgi ve Çocuk Evlerindeki Bakım ve Grup Sorumlularının Eğitim İhtiyaçları,

 Karaman İlinde İntiharlar,

 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynağıyla Toplu Konut İdaresi Başkanlığına Yaptırılan Sosyal Konutlar

konularında da çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

(j) Diğer Faaliyetler

Romanlara Yönelik Sosyal Politika Faaliyetleri

10 Aralık 2009 tarihinde 5 Roman Federasyonu ve 80 Roman dernek temsilcisinin katılımıyla;

ayrımcılık, barınma, eğitim, istihdam, sağlık ve vatandaşlık haklarının geliştirilmesi konularının ele alındığı Roman Çalıştayı gerçekleştirilmiştir. Başlayan sürece ilişkin olarak ilgili Bakanlıkların temsilcileri ile gerçekleştirilen “Romanların Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu toplantıda; genel koordinatör olarak Bakanlığımız belirlenmiştir. Aynı toplantıda, yürütülecek çalışmaların; eğitim (koordinatör Milli Eğitim Bakanlığı), istihdam (koordinatör Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Bakanlığı), güvenlik (koordinatör İçişleri Bakanlığı), iskan (koordinatör Çevre ve Şehircilik Bakanlığı), sağlık (koordinatör Sağlık Bakanlığı) ve sosyal politika (koordinatör Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı) olmak üzere altı başlık altında ve ilgili Bakanlıklarca kendi alanlarında yürütülmesi kararı verilmiştir.

Ülke Strateji Belgesinde değerlendirilmek üzere ATHGM koordinasyonunda, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Roman Dernekleri Federasyonları ve Dernek temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirilmiştir.

“Romanlara Yönelik Sosyal Politika Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı” hazırlanmasına karar verilmiştir. Tüm ilgili sektör temsilcilerinin ve geniş bir toplumsal kesimin katılımıyla söz konusu belgenin hazırlanması için gerekli çalışmalar devam etmektedir.

Diğer taraftan ATHGM koordinasyonunda hazırlıkları yürütülen “Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Arttırılması Projesi” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı’nın program otoritesi olduğu AB Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) İnsan Kaynaklarını Geliştirme Operasyonel Programı çerçevesinde hazırlanmıştır.

Proje Tanım Belgesi (Operasyon Tanımlama Belgesi) ve Teknik Şartnamesi 2014 yılında tamamlanarak Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından onaylanmış ve ihaleye çıkılmıştır.

2015 yılında ihale süreci devam edecek olan bu projenin aynı yıl uygulamaya geçmesi beklenmektedir.

İnternet Kafelerin Sorunları Ve Çözüm Önerileri

Tüm dünyada kalkınma ve gelişmişlik göstergeleri ile bilgi teknolojilerine ulaşım ve bunları kullanma verileri birbirine paralel olarak ilerlemektedir. Teknolojiyi doğru ve etkili kullanmak,

dönüşmüştür. Evlerimiz ve işyerlerimiz dışında internet kullanımının en yaygın olduğu yerlerden biri de internet kafelerdir.

Bu mekânların etkili ve verimli olmasının yanında, güvenli olması da son derece önemlidir.

Ayrıca internet kafelerin çocukların ve gençlerin psikolojik ve fizyolojik sağlıklarına zarar vermeyecek alt yapı ve fiziki şartlara sahip olması da bir o kadar gereklidir.

İnternet kafelerle ilgili olarak Bakanlığımızın doğrudan ve dolaylı sorumluluk alanı ve bu alanlarda yapılacak çalışmaları bulunmaktadır. Bakanlığımız bu doğrultuda;

Başbakanımızın talimatıyla Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yürütücülüğünde internet kafelerin toplum üzerinde etkileri konusunda bir Ulusal Eylem Planı Taslağı hazırlanmış olup, çalışmalar devam etmektedir.

İnternet kafelerin olumsuz etkilerinin giderilmesi amacıyla ve internet kafe işletmecileri ve yöneticilerine kapasite artırımına yönelik 31 Ekim - 1 Kasım tarihleri arasında Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile birlikte “İnternet Salonu İşletmecileri ve Yöneticileri Uyum Eğitimi” programı kapsamında 81 İl Müdürlüklerimizden 90 kişinin katılımı ile eğitici eğitimi gerçekleştirilmiştir.

Teknolojinin bilinçli ve duyarlı kullanımı açısından Aile Eğitim Projesi kapsamında Medya Okuryazarlığı modülü hazırlanmaktadır. Bu modül ile ailelerimiz “dijital okur yazarlık” “internet okur yazarlığı” konularında belli bir duyarlılığa sahip olacaklardır

Madde Bağımlılığı İle İlgili Sorunlar Ve Çözüm Önerileri

Toplumda bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımı ve bağımlılığı önlemek, bu maddelerin yarattığı bireysel ve toplumsal sorunları engellemek ve toplumda sağlıklı davranışların gelişmesini sağlamak amacıyla toplumun sağlıklı ve üretken yaşamasını sağlamaya yönelik strateji ve etkinliklerin düzenlenmesi Bakanlığımız görevleri arasında yer almaktadır.

Alkol ve madde kullanımıyla mücadele kapsamında, birincil koruyucu çalışma yürütmek büyük önem taşımaktadır. Madde kullanımını doğurabilecek aileye ait risk faktörlerinin azaltılması ve/veya ortadan kaldırılması için; ailenin maddi yönden desteklenmesi, aile yaşamı için fiziksel ortamın iyileştirilmesi, iş temini, eğitim öğretim imkânlarının geliştirilmesi, aile içi ilişkiler ve çatışma çözümü gibi alanlarda faaliyetler yürütülmesi de bu alanda doğabilecek sosyal sorunları en aza indirecektir.

Bu gerekçelerden hareketle Bakanlığımız kuruluş Kanununda bu alanda görevler eklenmiştir.

633 sayılı Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname de yer alan görevlerimiz dâhilinde madde bağımlılığını önleme alanında yürütülen çalışmalar şunlardır;

Ülkemizin uyuşturucu madde kaçakçılığı ve bağımlılığı ile mücadele faaliyetlerini stratejik bir planlama zeminine oturtan ve 2013-2018 yıllarını kapsayan “Ulusal Uyuşturucu Politika Ve Strateji Belgesi” ile 2013-2015 yılları arasında yerine getirilmesi öngörülen faaliyetleri kapsayan

“Ulusal Uyuşturucu Eylem Planı”, EGM KOM Daire Başkanlığı’na bağlı Türkiye Uyuşturucu

Ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) tarafından, ilgili tüm kurumlarımızın katkı ve mutabakatı ile hazırlanarak 02.09.2013 tarihli ve 41654118/951.01/00804 sayılı Başbakan Olur’u ile onaylanarak yürürlüğe konmuştur.

Bu doğrultuda;

Bakanlığımızın Tespit, Önleme, Mücadele ve Tedavi Sonrası Takip aşamalarında hizmet sunumunu hedefleyen Eylem Planının oluşturulması çalışmalarında Sivil Toplum Kuruluşlarının görüş ve önerileri alınarak Eylem Planı taslağı hazırlanmıştır.

Bakanlık personelimizin ve ailelerin madde bağımlılığı konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla madde kullanımına karşı koruyucu ve önleyici tedbirler alınması konusunda Aile Eğitim Programı kapsamında madde kullanımına karşı koruyucu ve önleyici tedbirlerle ilgili yeni bir modül eklenmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Bu modül ile ailelerimiz “madde kullanımı ve bağımlılık” konularında belli bir duyarlılığa sahip olacaklardır.

Eylem Planı kapsamında; bağımlı olan ya da risk altında olan bireylere önleyici sosyal hizmetlerin sağlanması,

Genç nüfusta uyuşturucu kullanım yaygınlığı ve uyuşturucu bağımlılarının sosyal ihtiyaçlarını tespit etmeye yönelik Türkiye’deki verilerinin toplanması amacıyla bir araştırma yapılması, Uyuşturucu madde kullanımı ve bağımlılığı alanında çalışan STK’lara yönelik bilgilendirme ve değerlendirme toplantıları düzenlenmesi, planlanmaktadır

Avrupa Birliği(AB) bünyesindeki uluslararası fonların kullanımı ve bu fonların çeşitli projeler yoluyla bu alanda çalışan STK’lara aktarılması ve finansal kaynaklara erişimi kolaylaştırmak amacıyla madde bağımlılığı alanında hizmet vermekte olan Sivil Toplum Kuruluşların temsilcilerine bir günlük “Proje Hazırlama Eğitimi: Avrupa Birliği Fonları: Nasıl Faydalanırım”

konulu eğitim verilmiştir.

"Uyuşturucu Bağımlılarını Topluma Kazandırma Eylem Planı (TOKEP)" kapsamında TUBİM koordinasyonunda yapılan ve yapılacak olan çalışmalara katkıda bulunulmaktadır.

Uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele çalışmaları 2014 yılında hızlanarak devam etmiş ve özellikle sentetik uyuşturucuların yaygınlaşması ve uyuşturucu kullanım yaşının gittikçe düşmesi üzerine Bakanlar Kurulu düzeyinde acil önlemler alınarak Acil Eylem Planının hazırlıkları başlamış ve hızla uygulanacak tedbirlerin koordinasyonu amacıyla Uyuşturucuyla Mücadele Yüksek Kurulu oluşturulmuştur. Bakanlığımız da bu yüksek Kurulda temsil edilmektedir ve bu alanda diğer kamu kuruluşlarıyla koordinasyon içerisinde 2014 yılında yapılan çalışmalara katılım sağlanmış ve uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele konusunda ülkemizin ileri gelen uzmanlarıyla 2014 yılı sonunda bir çalıştay düzenlenmiştir. Uyuşturucu bağımlılarının toplumsal hayata uyumunu sağlamak amacıyla “sosyal uyum” hedefiyle gerçekleştirilecek hizmetlerin sunulması için hazırlık çalışmaları devam etmektedir.

Belgede 2014 YILI FAALİYET RAPORU (sayfa 128-132)