• Sonuç bulunamadı

3.6.5.2 Türkiye-Bulgaristan Sınır Ötesi İşbirliği Programı

Avrupa Birliği’nin desteklediği “Bulgaristan ile Sınır Ötesi İşbirliği Programı”

her iki ülke sınırında yer alan; Türkiye tarafında Edirne ve Kırklareli İlleri ile Bulgaristan tarafında Hasköy, Yambol ve Burgaz idari yerleşme birimleri arasındaki yerel işbirliğini kapsamaktadır. Program 2004 yılında uygulanmaya başlanmış olup, 2004-2006 dönemini kapsamaktadır. Avrupa Komisyonu 2004-2006 döneminde bu program için 15 milyon euro hibe kaynak tahsis etmiştir. Toplam bütçe, 4,5 milyon eurosu ulusal bütçe katkısı olmak üzere 19,5 milyon eurodur. Bu programın uygulamaya konulmasına yönelik pilot bir faaliyet olarak 2003 yılında Ortak Küçük Projeler Fonu Hibe Programı için 500 bin euro kaynak tahsis edilmiştir.

Programın genel amacı, Türkiye-Bulgaristan arasındaki sınır bölgesinin, yerel/bölgesel kalkınma alanında sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde desteklenmesi, Türkiye-Bulgaristan sınırın her iki tarafında işbirliği ağlarının oluşturulması ve geliştirilmesi, bu ağlar ile Avrupa Birliği ağları arasında bağlantı kurulmasının teşvik edilmesidir.

Programın öncelik ve tedbirleri ise: Sınır ötesi alt yapıların geliştirilmesi ve modernizasyonu, çevrenin korunması, geliştirilmesi ve yönetimi, bütünleştirilmiş su yönetimi ve korunması, doğal kaynaklar ve biyo-çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması, doğal afetlerde işbirliği, kişisel/toplumsal

      

4 DPT, Türkiye Avrupa Birliği Mali İş Birliği Kapsamındaki Bölgesel Kalkınma Programları, Ankara, 2005.

faaliyetler. Bu öncelikler altında; ekonomik kalkınma, turizm, kültür alışverişi ve yerel düzeyde kurumsal kapasite oluşturma konularında yarışma usulüyle ortak projeler desteklenmektedir.

Program Bütçesi: Sınır Ötesi Altyapı (8.667.000), Çevrenin Korunması (9.333.000), Kişisel/Toplumsal faaliyetler (1.500.000), Toplam 19.500.000 EURO’dur

Programın 1. ve 2. önceliği kapsamına giren projelerin belirlenmesi sürecinde; proje önerisinde bulunan kurum ve kuruluşların teklifleri, Valilikler kanalıyla toplanıp, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu’nun desteği ile DPT Müsteşarlığı koordinasyonunda değerlendirilerek seçilmektedir. Seçilen projelerin, güçlü sınır ötesi etkilerinin bulunması ve Bulgaristan tarafının önerdiği söz konusu alanlardaki işbirliğine uygun projeleri tamamlayıcı niteliğe sahip olması önemle dikkate alınan temel hususlardır.

Bu kapsamda, 2003 yılında yürütülen çalışmalar sonucunda Edirne il merkezinde yer alan Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nın Restorasyonu Projesi 2004 yılı programında yer almaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Kırklareli’ndeki Dereköy-Aziziye Karayolu’nun 5 km’lik kısmının Rehabilitasyonu Projesi 2005 yılı Mali İşbirliği programına önerilmiştir.

Bu projelerin yanında, Tunca Nehrinde suların ortak ve bütünleştirilmiş yönetimi ve izlemesini sağlamak üzere; Istranca Dağları Bölgesindeki ekosistem, biyo- çeşitlilik ve doğal kaynakların muhafazası, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak üzere; sınır bölgesindeki doğal afetlerde bölgesel işbirliğinin kurulması ve geliştirilmesi, afet durumunda erken uyarı sisteminin kurulması ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak üzere belirlenecek ortak projelere her iki ülke tarafından bütçe tahsis edilecektir.

Bu üç ortak projenin hazırlık çalışmalarının yürütülmesi amacıyla her bir proje için teknik yardım ekibi görevlendirilecektir. Teknik yardım ekipleri, projelerin onay için Avrupa Komisyonuna sunulmasında gerekli bütün dokümanları hazırlayacaktır. Istranca Dağlarında gerçekleştirilecek olan proje için teknik yardım ekibi göreve

başlamış bulunmaktadır. Diğer iki ortak proje ile ilgili olarak 2005 yılının üçüncü çeyreğinde çalışmalar başlatılacaktır.

2003 yılı Katılım Öncesi Mali Yardım Programında yer verilen Ortak Küçük Projeler Fonu Hibe Programının uygulanması 26 Ekim 2004’te ilan edilen Teklif Çağrısı ile başlamıştır. Bu kapsamda, 18 Kasım 2004 tarihinde Edirne’de ve 19 Kasım 2004 tarihinde Kırklareli’nde programın tanıtımı amacıyla bilgilendirme toplantıları düzenlenmiştir. Bilgilendirme toplantılarını takiben, 20-22 Kasım 2004 tarihleri arasında Edirne’de ve 24-27 Kasım 2004 tarihleri arasında Kırklareli’de proje hazırlama eğitimleri verilmiştir. 2005 Ocak ayı itibarıyla, başvuru yapan kuruluşların projeleri Merkezi Finans ve İhale Birimi’nde toplanan Değerlendirme Komitesi tarafından değerlendirilmekte olup, 2005 yılının ikinci yarısında başarılı bulunan projelerin finasman anlaşmaları imzalanacaktır.

3.6.6. Trakya’da Çevre Düzeni Planları

5

Bu başlık altında Çorlu-Çerkezköy-Marmaracık-B.Karıştıran-Muratlı Planlama Alt Bölgeleri 1\25 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı, 1\ 100 000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı ve 1\100 000 Ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı ve Trakya Bölgesi irdeleniştir.

3.6.6.1. Çorlu-Çerkezköy-Marmaracık-B.Karıştıran-Muratlı

Planlama Alt Bölgeleri 1\25 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı

Bu planda amaç, 1\100 000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı’nda belirtilen koruma kullanma ilkeleri doğrultusunda 1\25 000 ölçekli arazi kullanım karalarının oluşturulmasıdır. Planlama alanı 1\100 000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı’nda belirlenmiş birbirine komşu Çorlu-Çerkezköy ve Marmaracık-B.Karıştıran-Muratlı belediye sınırlarını ve plan hükümlerini kapsamaktadır. 1\100 000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı’nda belirtildiği şekilde Planlama Alt Bölgesi sınırları içerisinde

      

hazırlanan bu çevre düzeni palanının hedefleri ise; planlama alanının doğal ve kültürel değerlerini ve ekolojik dengesini koruyarak 1\100 000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı kararlarını hayata geçirmek, farklı sektörlerin gelişme hedeflerini, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda sağlıklı bir çerçevede geliştirmek. Bu hedefe uygun olarak planlama alanı içerisinde kalan ve doğal kaynaklar ile ekolojik özellikleri açısından önem arz eden alanların koruma ve kullanma dengelerinin kurulmasını sağlamak, kısıtlı ve kıymetli tarım alanlarını korumak, düzensiz yapılaşma ve sanayileşmeyi önleyerek gelişmeyi kontrol etmek ve yönlendirmek, alt ölçeklerde hazırlanacak her türlü fiziksel planlara girdi olacak planlama kararlarının temelini oluşturmak, planlama alanı sınırları dahilinde her türlü sosyo-ekonomik gelişme ile tarımsal, ticari, endüstriyel üretim faaliyetleri ve hizmet arz talebi kapsamındaki ilişkilerin mekansal dağılımını düzenlemek, planlama alanı sınırları içinde ileri ve temiz teknolojiye dayalı sanayinin geliştirilmesini sağlamak, sanayi sektöründen kaynaklanan kirliliğin kontrol altına alarak Ergene Havzasında oluşan kirliliği azaltmaktır.

3.6.6.2. 1\100 000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası