• Sonuç bulunamadı

TÜRK TİCARET MEVZUATI KOMİTESİ

Belgede Komite Raporları (sayfa 56-59)

2019-2022 YILL ARI FAALİYET RAPORU

maliyeti arttırır bir durum olduğu, Kuruluş aşamasında e-defter müracaatının yapılabilmesi gerekliliği, tasdik işlemlerinin online olması gerektiği, Yabancı ortaklı büyük şirketlerin, sermaye artırımı tescil sürelerinin, yabancı ortaklar tarafından çok uzun bulunduğu ve öncelikli işlemler arasına alınması gerekliliği, Şirket kuruluşlarında, işçi çalıştırılmayacağı bildiriminde bulunulduğu halde Sicil müdürlüğünce, bağlı bulunan SGK Müdürlüklerine bildirimde bulunması, re’sen dosya açılmasına neden olduğu, işçi çalıştırmaya başlandığı zaman ise Sgk Müdürlüklerinde re’sen açılan dosyanın iptal edilmesi gerekliliğinin mükerrer iş yüküne ve zaman kaybına sebebiyet vermesinin SGK Müdürlüklerinin de aynı durumdan muzdarip olduğu , Yine e-bildirge kayıt ekranında sigortalı çalışan meslek kodu ve işe başlama tarihinin yazılması, işçinin çalışmaması durumlarında düzeltilmesi zaman alan işlemlerden olduğu, Eminönü merkezde kullanıma açık bir Fotokopi makinesinin olmamasının zaman kaybına sebebiyet vermesi gibi konular tespit edildiği ve Tespit edilen konuların, kesinlikle bir şikayet niteliğinde olmadığını, iyileştirmeye açık noktalar olarak kurumca değerlendirmeye alınmasını, ve Kurum tarafından gelecek talep ve uyarıları, Komite olarak İSMMMO’na ileteceğimizi beyan ederek Ortak amaç ta buluşan iki ayrı kurum için, faydalı olacağını düşündüğümüz, bir Webinar çalışmasını talebinde bulunulmuştur.

Komitemiz İstanbul Ticaret Odasından bağımsız olarak, Komitemizden sorumlu Yöneticimiz Sayın Halim Bursalı’nın yönetiminde 02/05/2021 Pazar günü Saat:16:00’ da İSMMMO TV’de “GÜNCEL TTK VE TİCARET SİCİL UYGULAMALARI” konulu WEBİNAR gerçekleştirmiş olup, Genel Mersis ve Ticaret Sicili Uygulamaları, Hamiline Payların Merkezi Kayıt Kuruluşuna Bildirimi, Sermaye Artırımı-Azaltımı İşlemleri gibi Konular İşlenmiş, Bilgi ve önerilerini bizlere sunarak değer katan Konuşmacılarımız Ticaret Sicil Danışmanı Sayın Hür Yalçınkaya ve İSMMMO Eğitmeni Sayın Hilmi Karaer’e canlı olarak Meslektaşlarımız açısından soru – cevap fırsatı oluşturulmuştur.

Komitemiz rutin aylık toplantılarına devam ederek başka bir farkındalık konusu olan Konkordato Süreçlerinde Mali Müşavirliği ele almış ve bu konuda bir WEBİNAR düzenlemiştir.

28 Haziran 2021 Pazartesi günü Saat:16:00’ da İSMMMO TV’de gerçekleştirdiğimiz “KONKORDATO SÜREÇLERİNDE MALİ MÜŞAVİRLİK” konulu WEBİNAR’ da;

Konkordato öncesinde dosya hazırlama, Rayiç Bedel Bilançosu hazırlama, Devam eden süreçlerde meslek mensuplarının verebileceği danışmanlık ve diğer hizmetler gibi Konular İşlenmiş, Bilgi ve önerilerini bizlere sunarak değer katan Konuşmacımız, Sayın Prof. Dr. Mert Erer’ e(Marmara Üniversitesi) canlı olarak Meslektaşlarımız açısından soru – cevap fırsatı oluşturulmuştur.

Komitemiz 2021 yılının son çalışması olarak , “Yabancı Şahısların Türkiye’deki Vergi Borçlarından Sorumluluklarına İlişkin Sirküler” Yayınlamıştır.

Ülkemiz açısından Ekonomik Güven ortamının sağlanmasında önemli bir rolü olan Yabancı yatırımcıların, Ülkemizde faaliyet gösteren Şirketleri ve bunların Kanuni temsilcilerinin vergisel sorumluluklarına karşı olan

2019-2022 YILL ARI FAALİYET RAPORU

206

kapsamında incelenmiş ve Çalışma süreci boyunca bizlere desteğini sunan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk ABD Başkan’ı Sayın Av. Prof. Dr. Cenker Göker’in katkılarıyla birlikte bir Sirküler haline getirilerek

“YABANCI ŞAHISLARIN TÜRKİYE’DEKİ VERGİ BORÇLARINDAN SORUMLULUKLARINA İLİŞKİN SİRKÜLER başlığında Komite Çalışmamız olarak yayınlanmıştır.

Komitemiz 2022 yılında, Pandemi’nin Kaybettirdiği zamanı kazandırmak adına yeni bir çalışma planı oluşturmayı hedeflemiş ve “Bağımsız Denetim Kuruluşlarının, Kamuyu Aydınlatma Belgelerinden doğan Hukuki Sorumluluğu” konusunda farkındalık yaratmak amacı ile çalışmalarını sürdürmektedir.

2019-2022 YILL ARI FAALİYET RAPORU

Komite üyeleri ve Yetkilendirilme: UİK Komitesi 11 üyede oluşmuştur. Bu üyeler arasında 1 Başkan,1 başkan yardımcısı , 1 sekreter ve 8 üye ile dönemselliği 01/05/2019 belirtilmesine rağmen Komitemiz ilk kez 04 Mart 2020 tarihinde alınan komite kararı gereği görev ve temsil yetkilendirilmesi ile çalışmalara başlanılmıştır.

Komitenin Amacı ve genel bilgiler:

UİK komitesi temel amacı Odamızla ilgili uluslararası global tanıtımlarını belirlemek ve kişi, kurum ve kuruluşlar arasındaki mesleki ilişkileri geliştirmek.

Türkiye ve yurt dışındaki meslek örgütleri,diğer yabancı STK ile mesleki ve diğer icrai bağlantıları kurmak ve muhasebe ,müşavirlik ve meslek mevzuatı ile alakalı çözüm sağlayıcısı olmak.

Mesleği uluslararası ölçekte bilinirliği sağlamak,sanal görsel,basılı ve elektronik ortamlarda tanıtmak,temsil etmek ve geliştirmek.

Komite araştırma ve geliştirme çalışmaları:

Odamızın uluslararası alanlarda tanıtımı etkinliğini arttırmak, ilişkilerini kuvvetlendirebilmek, ülke içinde ve ülke dışında faaliyet gösteren meslektaşlarımız, yatırımcılar ve kurumlar ile koordineli çalışabilmek açısından yapılabilecek konular üzerinde komite içerisinde iki ayrı çalışma grubu oluşturularak eş zamanlı çalışmalar yapılmaya başlanmıştır.

WEB çalışma grubu,

Yabancı STK ve benzeri kurululara iletişim çalışma grubu,

Komite faaliyetleri ve faaliyetlere ilişkin önemli gelişmeler,

Uluslararası İlişkiler Komitesi faaliyet dönemi içerisinde gerek komite amaçlarına ulaşmak ve gereke üyeler arasında komite iletişimi ve kültürünün gelişmesi ve sosyal ilişkilerin olgunlaşmasına yönelik 6 kez fiziki ortamda ve 6 kez sanal ortamda, zoom aracılığı ile, toplantılar gerçekleştirmiştir.

Komitemiz 04 mart 2020 ‘de öncelik olarak yeni atamalar ile birlikte, komite içerisinde görev dağılımları yapılmıştır. Görev dağılımı sonrası ilk olarak bir önceki dönem komite çalışmaları incelenerek komite durum tespit

Belgede Komite Raporları (sayfa 56-59)

Benzer Belgeler