• Sonuç bulunamadı

KOBİLERİ İZLEME KOMİTESİ

Belgede Komite Raporları (sayfa 27-31)

GÖREVİ ADI SOYADI BAŞKAN BANU KİPER BAŞKAN YRD. İDRİS AKBULUT SEKRETER MEHTAP KOÇER

ÜYE CENGİZ HERGÜNLÜ

ÜYE FİLİZ ÇÖMEZ

ÜYE AHMET DOĞAN

ÜYE SEDA BOZKUŞ ÇİLİNGİR

ÜYE ESRA YILMAZ

ÜYE ENGİN DURSUN

2019-2022 YILL ARI FAALİYET RAPORU

176

Özellikle ekonomik daralmaların yaşandığı ve belirsizliğin hakim olduğu böyle bir süreçte KOBİ’lerimizin avantaj elde etmesi mikro ihracat da dediğimiz e-ihracat kanallarına yönelmesiyle mümkün.

E-ihracat potansiyeline sahip yüz binlerce KOBİ için dünya fırsatlarla dolu.

Bu kapsamda Komite üyelerimiz, meslektaşlarımıza katkı sağlamak ve İsmmmo blog’da yayınlanmak amacıyla

“Mikro İhracat konulu sirküler “hazırlayarak İsmmmo blog yönetimine sunulmuştur.

Devlet KOBİ’lerin mikro ihracatı yani firmadan direkt tüketiciye yapılan online ihracatı benimsemesini kolaylaştırmak adına birçok teşvik vermektedir. E-ihracat yapanlar için prosedürlerden arındırılmış bir sistem bulunmaktadır.Türkiye’den yurtdışına yapılan bir satışta KDV hariç fatura tutarı 15 bin euro’dan az ve satışa konu olan malların ağırlığı 300 kilogramdan hafif ise, bunun mikro ihracat olarak yapılabilmektedir.

Gümrük beyannamesi yerine online ortamda Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı düzenlendiğini ve klasik ihracatta olduğu gibi gümrük müşavirine ihtiyaç bulunmamaktadır.

Bu kapsamda Komite üyelerimiz 2020 yılında;

• Meslektaşlarımıza katkı sağlamak ve İSMMMO blog’da yayınlanmak amacıyla “Mikro İhracat konulu sirküler

“hazırlayarak İsmmmo blog yönetimine sunulmuştur.

• Odamız adına Kobileri İzleme Komitesi olarak kendi içimizde oluşturduğumuz Kobi Ziyaretleri Grubu olarak çeşitli sektörlerden Kobiler ile görüşmeler yaparak hem genel gidişata hem de Pandemi sürecine dair görüşmeler yaptık. Ve bu konuda sirküler hazırlayarak İSMMMO Yönetimine sunduk.

COVID-19 küresel salgını ve etkileri 2021 yılında da devam etmiştir. Yeni dalgalar ve ortaya çıkan yeni varyantlar 2021’in ilk yarısında ülkemizde ve tüm Dünya’da devam etmiş ve hükümetimizi vaka sayılarını kontrol altında tutmak için bir dizi önlem almaya zorlamıştır.

Ancak, hastalığın kendisi 2020 yılından bu yana çok fazla değişmemiş olsa da, COVID-19 ile mücadele

önlemlerinin işgücü piyasası üzerindeki etkileri değişiklik göstermiştir. Yeni önlemlerin odak noktası, ekonomik sektörlerin çoğuna istisnalar tanırken, sosyal faaliyetlerin aşırı biçimde sınırlandırılmasına (bu faaliyetlerin gerçekleştiği mekanların kapatılması dahil) dayanmaktadır.

Pandeminin işgücü piyasası üzerindeki etkisi Temmuz 2021’den itibaren hafiflemeye başlamıştır.

Pandemi nedeniyle ekonominin ve hayatın yavaşlaması, şirketleri çalışanların maliyetleri konusunda endişeye sevk etmektedir. Büyük ve kurumsallaşmış şirketler bu konuda daha planlı ve iş güvencesini esas alarak politikalar belirlerken KOBİ ölçeğinde ve işletme sermayeleri nispeten daha zayıf olan şirketlerin devlet tarafından desteklenme ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bununla ilgili ülkemizde bazı adımlar atıldı ve atılmaya

2019-2022 YILL ARI FAALİYET RAPORU

da devam etmektedir. Ancak bu durumun “iş güvencesini” daha da teşvik edici hale gelmesi gerekmektedir.

Şirketlerin ise bu durumda panikle ve ani kararlarla davranmak yerine, birkaç ay sonra normalleşme başlayınca nitelikli iş gücü ile işlerine devam etmeleri konusunda politikalar geliştirmeye çalışmaları gerekmektedir. Bu durumun geçici olduğu unutulmamalıdır.

Kobileri İzleme Komitesi olarak 2021 yılında öncelikle sağlığımızı korumaya ve mesleğimizi en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştık.

Komitemiz 2021 yılında çevrimiçi ve yüzyüze toplantılarla faaliyetlerine devam etmiştir. Ancak pandemi süreci nedeniyle alınan kararların birçoğunu 2021 yılı içinde hayata geçiremedik.

20 Haziran 2021 tarihinde çevrimiçi yapılan toplantıda alınan kararlar ; Komitemizin çalışmaları için yeni gündem ve fikirler üzerine konuşuldu. Üzerinde durulan 3 başlık aşağıdaki gibidir :

• Pandeminin hangi sektörler için avantaj, hangi sektörler için dezavantaj sağladığını gösteren bir analiz raporu hazırlanabilir, sektörler için tavsiyelerde bulunulabilir.

• Meslek odalarından birini belirleyip yöneticilerine davette bulunarak 1-1,5 saatlik webinar organize edilebilir. Kendi meslek gruplarının sorunlarını paylaşması sağlanabilir.

• Örneğin Eğitim sektörü ve bağlantılı olduğu sektörlerin yöneticileriyle de bir araya gelinerek bir söyleşi düzenlenebilir.

06 Temmuz 2021 tarihinde 2021 yılının ilk yüzyüze toplantısını gerçekleştirdik. Toplantıda alınan kararlar ;

• Kobilerin Pandemiden kaynaklı ekonomik, sosyal, toplumsal etkilerini ve bu etkilerin çözümlerine yönelik bir webinar düzenlenmesine karar verildi.

18.07.2021 tarihinde çevrimiçi toplantı yaptık.Toplantıda alınan kararlar ;

• Covid-19 Sonrası Tedarik Zincirindeki Fırsatı Fırsatçılığa Çevirmeyelim Başlıklı Taslak Sirküler hazırlanması ve yayınlanması.(Taslak sirküler hazırlandı.)

2019-2022 YILL ARI FAALİYET RAPORU

178

Meslektaşlarımızın pandemi sürecinde yaşadıkları sorunları da kısaca özetlersek;

Tüm bu etkinlik ve çalışma niyetlerimizi hayata geçiremedik. Çünkü bizde dahil olmak üzere toplum olarak Covid-19’ dan o kadar endişelendik ki, hayatımızı minimum seviyede yaşamaya çalıştık. İşlerimizi mecburen steril hale getirdiğimiz evlerden,mecbur oldukça da ofislerimize giderek yapar hale geldik. Kendimizden arkadaşımızdan bulaş riski ile kaçar hale geldik.

Etkinlik yapmak isteseniz de işyeri sahipleri rutin iş dışında genellikle Covid-19 riski ile birebir görüşmeye yanaşmamaktadır.

2021 yılının son aylarında oluşan kur dalgalanması da Kobilerin faaliyetlerini olumsuz etkilemiştir.

Hayatımızdaki tüm bu zorluklara rağmen çalışmaya, üretmeye devem etmek istiyoruz.

2019-2022 YILL ARI FAALİYET RAPORU

Tüm dünyayı etkisi altına alarak 2020 yılının Mart ayından itibaren Ülkemizde de görülen COVID-19 pandemisi devam ederken bir taraftan da yeni normalleşme sürecine adapte olmaya çalışıyoruz.

Bu dönem içinde pandemi sebebiyle 40 meslektaşımız vefat etmiş, yaklaşık 551 meslektaşımız da COVID-19 tedavisini tamamlayarak sağlığına kavuşmuştur.

Bizler çok büyük bir aileyiz. Pandemi sürecinde vefat eden

meslektaşlarımızın ailelerini ve tedavisini tamamlayan meslektaşlarımızı arayarak yanlarında olduğumuzu herhangi bir ihtiyaçlarının olup olmadığı sorduk.

Tedavisi devam eden meslektaşlarımızın bürolarında yapamadıkları işler konusunda da diğer meslektaşlarımızla birlikte mesleki anlamda desteğimizi sağladık.

Belgede Komite Raporları (sayfa 27-31)

Benzer Belgeler