• Sonuç bulunamadı

MESLEKİ UZMANLAŞMA KOMİTESİ

Belgede Komite Raporları (sayfa 34-38)

2019-2022 YILL ARI FAALİYET RAPORU

performansın değerlendirilmesi ve yatırım kararları verilmesinin kolaylaştırılması, hisse senedi fiyatlarının öngörülebilmesi ve yatırımcılar içim alım - satım stratejilerinin oluşturulmasına destek sağlanması, KOBİ’lerin artan kredi kullanım oranları ile artan kredi risk oranının daha doğru bir şekilde tahmin edilmesi, işletmelerin satış ve kar planlaması ile yatırım maliyeti gibi ölçütleri göz önünde bulundurularak risk sermayesi kararı alınabilmesi, kripto para birimlerinin fiyat ve işlem miktarındaki istikrarsızlık ve ani dalgalanmaların önceden tahmin edilmesi, şirketlerin finansal tablolarına dair makul bir güvence verilebilmesi ve yapılan usulsüzlüklerin tespiti, finansal krizin öngörülmesi makine öğrenmesi ile mümkün olmaktadır.

Çalışmanın ilk bölümünde, Endüstri 4.0 ve makine öğrenmesi, veri madenciliği ve makine öğrenmesi tekniklerinden bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise bu çalışmanın amacı olan makine öğrenmesinin finansman ve muhasebe alanındaki uygulamalarının incelenmesine yer verilmiştir. Bu kapsamda, makine öğrenmesinin finansman ve muhasebe uygulamaları üzerindeki etkisi ve finansman ve muhasebe alanlarındaki dönüşüm detaylı bir biçimde açıklanmıştır.

Makine Öğrenmesinin Muhasebe ve Finansman Alanında Kullanımı kitabımız İSMMMO web sitemizde elektronik yayın olarak

https://archive.ismmmo.org.tr/YAYINLAR/e_kitap/20102021_makine_ogrenmesinin_

muhasebe_ve_finansman_alaninda_kullanimi_kitapcik.pdf linkinden yayınlanmıştır

2. YENİ BİR UZMANLIK ALANI KOBİ DANIŞMANLIĞI

Mali müşavirlik mesleği gün geçtikçe çağın gereksinimlerine göre şekilleniyor.

Mesleğimizde kağıt ortamında tutulan defterlerden, elektronik ortamda tutulan belgelere ve elektronik defterlere geçilerek, değişim gösteren ve canlılık kazanmış bir meslek haline geliyor.

Kobi danışmanlığı mali müşavirlere yeni bir uzmanlık alanı sunacak, mesleklerine değer katacak ve iş yaşamlarında yeni bir alan yaratacaktır.

Aslında meslektaşlarımız bir taraftan mükelleflerinin muhasebe işlemlerini yaparken diğer taraftan da danışmanlıklarını da yapmaktadırlar. Bu danışmanlığı yaparken profesyonel bir dala çevirmek, mali müşavirlere katma değer sağlayacaktır.

Bir işletmenin faaliyetlerini geliştirebilmek için mali bütünlüğün

oluşturulması, yönetimin kurumsal olarak oluşturulması, finansal tabloların oluşturulması ve bu tablolar sayesinde firmanın ve karar alıcılarının doğru kararlar alabilmesi, finansal olarak yeterliliğin sağlanması için gerekenlerin

2019-2022 YILL ARI FAALİYET RAPORU

184

kazanımları sadece zihinlerinde taşımamalı ve bu kazanımları işletmelerin ve ülkenin gelişimi için verecekleri danışmanlık ile piyasaya sunmalıdırlar. Birçok sektörde ve firmada kazandıkları deneyimleri müşterilerine aktarabilecek ve onları yönlendirebilecek mali müşavirler ise bu konuda bir adım öne geçecektir. Profesyonel danışmanlık sayesinde, defter tutmanın ötesine geçerek yeni bir gelir kapısı kendileri için yaratabileceklerdir.

Elektronik kitap olarak hazırladığımız bu çalışmamız İSMMMO web sitemizde https://archive.ismmmo.org.

tr/YAYINLAR/e_kitap/07012021_kobi_danismanligi.ocak2021.pdf link üzerinden yayımlanmaya devam etmektedir.

3. YENİ BİR UZMANLIK ALANI KOBİ DANIŞMANLIĞI(CANLI YAYIN)

Soru cevaplarla Arabuluculuk sürecinde meslek mensuplarının yerinin konuşulduğu söyleşi, İSMMMO tv ekranlarından canlı olarak yayınlanmış olup, tekrarını izlemek isteyenler için https://www.youtube.com/

watch?v=4qpsAv55bWk adresinden ulaşabilirler.

4. KURUMSAL YÖNETİM SÜRECİNDE MALİ MÜŞAVİRİN ROLÜ(CANLI YAYIN)

Soru cevaplarla Kurumsal Yönetim Sürecinde Mali Müşavirin Rolü sürecinde aşağıdaki soruların cevapları aranmış olup, İSMMMO tv ekranlarından canlı olarak yayınlanmıştır. Tekrarını izlemek isteyenler için https://form.ismmmo.

org.tr/tvizle.asp?id=557 adresinden ulaşabilirler.

 Kurumsal yönetim nedir?

 Kimler Kurumsal Yönetime göre yaşamalı?

 Kurumsal Yönetim olmazsa ne olur?

 Kurumsal Yönetim Sürecinde Sürdürülebilirlik

2019-2022 YILL ARI FAALİYET RAPORU

5. 6698 SAYILI KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU (KVKK) (CANLI YAYIN)

Soru cevaplarla Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde sorumluluklar, bildirim yükümlülükleri, Verbis ile ilgili süreçler ve daha birçok sorunun cevabı aranmış olup, İSMMMO tv ekranlarından canlı olarak yayınlanmıştır. Tekrarını izlemek isteyenler için https://form.ismmmo.org.tr/tvizle.asp?id=562 adresinden ulaşabilirler.

6. TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ BİLİRKİŞİ BAŞVURUSU YOL HARİTASI

Tüketici hakem heyetlerinde görülen tüketici uyuşmazlıklarında adalete uygun bir şekilde karar verilebilmesi amacıyla sık bir şekilde başvurulan bilirkişilik müessesine ilişkin münferit ve kapsamlı bir yasal düzenleme yapılması doğrultusunda Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Tüketici Hakem Heyetleri Bilirkişilik Yönetmeliği” 9/7/2020 tarihli ve 31180 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanmıştır. 

İlgili yönetmelik kapsamında; 15.10.2020 tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan duyuruya göre, Tüketici Hakem Heyetlerine bilirkişilik başvurularına ilişkin yol haritası İSMMMO web sitemizde elektronik yayın olara https://issuu.

com/istanbulsmmmodasi/docs/tuketicihakemheyetleribilirkisiyol_haritasi?ff linkinden yayınlanmıştır.

2019-2022 YILL ARI FAALİYET RAPORU

186

Meslek yasası komitesinin görev tanımı ; Mesleğimiz ile ilgili incelemeler yapmak, yararlı ve gerekli gördüğümüz tedbirleri görüşülmek üzere yönetim kuruluna teklif etmek. Meslek Yasası ile ilgili meclis gündeminde yer alan konularda başkan ve komite üyesi arkadaşlarla fikir alışverişi yapmak.Mesleğimize İlgili mevzuatla verilen diğer görevleri yerine getirmek. Mesleğimize ait işler hakkında, meclis veya yönetim kurulu tarafından bilgi istenmesi halinde, bu konuda araştırma yapmak ve istemi cevaplandırmak.

Vizyonumuz; “Ekonominin unsurlarını toplum adına denetleyen, Türk muhasebe mesleğinin üyelerini, ülkemizde ve uluslar arası düzeyde saygın bir konuma getirmek” olmalıdır.

Misyonumuz ; Dürüstlük, tarafsızlık ve bağımsızlık,

- Sürekli eğitim ve yaşam boyu öğrenme,

- Yenilikçilik ve öncülük,

- Toplum çıkarları ve sosyal sorumluluk,

- Mesleki ve Teknik açıdan mükemmellik,

- Ekonomi ve iş dünyası ile uyum içinde birliktelik, en önemli mesleki değerlerimizdir.

Mesleğimiz gereği sürekli yeniliklerle ve gelişmelerle karşılaştığımızdan, Meslek Yasamızın günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Meslek Yasamızın çağdaş uygulanabilir bir yasa haline kavuşması için Mart 2019 tarihinden 2022 tarihine kadar 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu üzerine en az ayda bir kere olmak üzere toplantılar düzenledik. Bu toplantılarda Meslek Yasamızda bulunan tüm maddeler ile bazı yönetmelikleri inceleme, değerlendirme ve düzeltmeler yapma fırsatı bulduk, buluyoruz. Mevcut Meslek Yasamızın bize sağlamış olduğu avantaj ve dezavantajları inceledik. Meslek Hukukumuzun ve meslektaşlarımızın geleceğini ilgilendiren önemli konuları özellikle değerlendirerek mesleğin yarınlarının en iyi şekilde oluşturulmasına yönelik çeşitli yenilik önerileri yaptık. Meslek Yasamızın hukuken bize tanımış olduğu fakat uygulamada çeşitli yaptırımlarla karşılaştığımız sorunlarla ilgili bu haklarımızı güçlendirecek yenilik önerileri yaptık.

Belgede Komite Raporları (sayfa 34-38)

Benzer Belgeler