• Sonuç bulunamadı

Tümg ARMA⁄AN KULO⁄LU Ben çok somut ve net ifadelerde bulunmak

Belgede TÜM YÖNLERİYLE TERÖR (sayfa 32-36)

istiyorum. Tabii, bu iflin en zor k›sm› da psikoloji konusudur. Onu da Çelik Hocam›n inisiyatifine b›rak›yorum. Kendinin bu konuda uzmanl›k sahas› var, onu çok daha iyi aç›klar.

Zaten herkesin mutab›k kald›¤› bir konu siyasi kararl›l›k konusu; bunda bir tereddüdümüz yok. Tabii ki, birtak›m siyasi kararl›l›k içerisinde iç ve d›fl tedbirler almak laz›m. fiimdi, iç tedbirler nedir? Maddeler halinde onlar› ifade etmeye çal›flaca¤›m.

Birinci konu; biraz Edip Bafler Generalim de, Komutan›m da buna de¤indiler. Etnik; bu iflin esas› terör, ama bölücü terördür. Bunun esas›, etnik esasl›

bölücülük hareketidir. Bunun siyasi aya¤› var, bunun terör aya¤› var. ‹kisi de bölücü, ama ikisi de etnik esasta görev yap›yor. Ama birisi siyasi aya¤›n› yürütüyor, birisi askeri aya¤›n›, yani terör aya¤›n› yürütüyor.

Etnik esasl› bölücülük yapan siyasete bizim müsaade ve müsamaha etmememiz laz›m, bu birinci flart. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin içerisindeki bütün partiler Türkiye Cumhuriyeti’nin bekas›, varl›¤›, bütünlü¤ü ve halk›n refah› için çal›fl›r. Ama bunlar›n yollar› ayr›d›r, stratejileri ayr›d›r. Zaten siyasi parti olman›n özelli¤i buradan kaynaklan›r. Ama ana hedef beka, varl›k, bütünlük ve halk›n refah›d›r, bundan sapma olmaz.

Bir parti bunlar› bir tarafa b›rak›yor, etnik esasta bölücülük siyaseti yap›yor. Buna müsaade ve müsamaha edilemez. Ç›k›yor, Kürdistan s›n›rlar›ndan bahsediyor, F›rat’›n do¤usundaki Kürt co¤rafyas›ndan bahsediyor. Kimlik sorunundan tutun, kültürel haklar›ndan “biz alaca¤›z, flöyle yapaca¤›z, Kürdistan’da flöyle yapaca¤›z, böyle yapaca¤›z, bunu yapaca¤›z” diyor. Buna mutlaka son verilmesi laz›m.

Savc›lar›n harekete geçmesi, suç duyurusunda bulunmas›, dokunulmazl›klar oldu¤u için Büyük Millet Meclisi’ne müracaat etmesi, Büyük Millet Meclisi’nin kendi mekanizmas› içerisinde dokunulmazl›klar› kald›rmas› ve bunlar› yarg› yoluna sevk ederek, özellikle ve öncelikle Meclis içerisindeki bölücü siyasete son verilmesi, birinci görev bu. Bunun d›fl›nda, di¤erleri de yap›l›r.

‹kinci konu; ilk bafllang›çtaki konuflmamda belirtti¤im gibi terör devlete karfl›, yani terörle devlet karfl› karfl›yad›r; oradaki toplumu da bir araç olarak kullan›r. O zaman, devlet otoritesinin mutlak olarak sa¤lanmas› gerekir ve devlet otoritesinin zay›flamas›na müsaade ve müsamaha edilmemesi gerekir. Devlet’in her yerde varl›¤›n› tam olarak göstermesi gerekir. Onun için, bölgeye en tecrübeli bürokratlar› atamak gerekir. Valiyi, kaymakam›, nüfus memurunu, doktoru, ö¤retmeni, tapu kadastro memuruna kadar en tecrübelilerini oraya atay›p, devlet varm›fl burada diyerek, bütün mekanizmalar›yla iflleyen, devlet varm›fl diyerek, o devlet olgusunu ve devlet otoritesini orada göstermemiz laz›m.

Öyle valiye kömür falan tafl›t›rsan›z, devlet otoritesini ayaklar alt›na al›rs›n›z veya bakan› kap›n›n önüne b›rak›rsan›z, devlet otoritesini ve devletin güçlülü¤ünü mutlaka göstermek mecburiyetindeyiz. Efendim, “Devlet halka hizmet için vard›r” do¤ru, ama devlet otoritesi ve devletin ulviyeti de her zaman mevcut olmal›d›r ve bu otorite her yerde gösterilmek mecburiyetindedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin varl›¤›n›n sebebi, devletin ayakta kalmas›na ba¤l›d›r.

Bir di¤er konu; askeri tedbirler. Devlet otoritesini sa¤layacak konulardan birisi de Türk Silahl› Kuvvetleri’dir ve güvenlik güçleridir. fiimdi, siz Türk Silahl› Kuvvetleri’nin prestijini sarsmak, itibar›n› zedelemek, halk›n nezdindeki güvenini rencide etmek ve güven duygular›n› zedelemek için birtak›m yan olaylara sapar ve onu pasifize etmeye çal›fl›rsan›z, o zaman o mücadeleyi yapacak olan Silahl› Kuvvetlerin terörle yapt›¤› mücadeleye de engel olmaya çal›flm›fl anlam›nda bir durum ortaya ç›kart›rs›n›z. Gerçi, Türk Silahl› Kuvvetleri bundan etkilenmiyor. Azim ve kararl›l›¤›n› her zaman gösteriyor, hiç bunlara ald›rm›yor.

Türk Silahl› Kuvvetleri’nin bu konudaki görevi çok önemli, çünkü önce terörün askeri anlamda mutlaka ma¤lup edilmesi gerekiyor. Askeri anlamda ma¤lup edemedi¤iniz terör, devletle karfl› karfl›ya olur ve devletin otoritesini zafiyete u¤ratma amac›nda oldu¤u için, sürekli olarak yine devam edecek ve devletle karfl› karfl›ya gelecektir.

Biraz önce siz ifade ettiniz, “o Marksist-Leninist durumdan bir de¤iflime tabi oldu” diye. 1999 y›l›na kadar PKK bölücü terör örgütünün amac› önce kurtar›lm›fl, sonra kopart›lm›fl bölgeler yaratmakt›. Orada bir federasyon ortaya ç›kartmak ve daha sonra ba¤›ms›zl›¤a giden yolu açmakt›. Ama askeri alanda ma¤lup olunca, o zaman strateji de¤ifltirdi. Strateji neydi? Devlete ortak olmak, iki uluslu bir devlet yap›s›na dönüfltürme. Biz tek uluslu bir devletiz, ulus-devlet anlay›fl›na göre ve o felsefede kurulmufl bir Cumhuriyetiz. Bunu zedelemek, iki uluslu devleti ortaya ç›kartmak, üniter yap›y› bozmak. Bütün amac› bu ve bunun için de etnik esasl› bölücülük propagandas›n› yapmak ve bunu hem terör baz›nda, hem de siyaset baz›nda desteklemek; strateji de¤iflikli¤i yapmak.

Önceleri, belirtti¤im gibi PKK’n›n amac› buydu. Askeri alanda ma¤lup olunca, bu sefer iki uluslu devlet yaratmak için bir faaliyet içerisine girdiler ve terör faaliyetlerinin amac› önce iki uluslu devlet, üniter yap›y› bozma, sonra federasyon, sonra ba¤›ms›z devlete do¤ru gidifl ve di¤erleri ile birleflerek, büyük Kürdistan hayaline do¤ru bir t›rman›fl. Ama bafllang›çtaki o yolu açmadaki stratejilerde de¤ifliklik yapm›flt›.

O bak›mdan, askeri tedbirler son derece önemli. Askeri alanda mutlaka bask›n›n devam etmesi ve onun ifl yapamayacak hale gelmesi birinci faktör. Tabii ki, yarg›n›n ihtiyaç duydu¤u kanunlar›n, yani bu tedbirleri al›rken, birtak›m kanunlar Avrupa Birli¤i girifl sürecinde de¤ifltirildi. O kolluk güçlerinin görevleri, onlar›n yetkileri kald›r›ld› ve onlar› da yeniden düzenlemelerin yap›lmas› ve yarg›n›n süratle hareket etmesi.

Yarg›n›n verdi¤i cezalarda iki görev vard›r. Birincisi ›slah etmek, birisi de cayd›rmakt›r. Yani teröristlere karfl› hem ›slah edici, hem de cayd›r›c› faktör olarak ortaya ç›kmas› laz›m. E¤itim konusu, Çelik Hocam söyledi, teröristlerden de e¤itimli olanlar var, ama bunun yan›nda cahiller de var. Bir de onun ortam buldu¤u, toplumda cehalet çok fazla. Tabii ki, onun e¤itim seviyesinin yükselmesi, teröriste olan deste¤i de azaltacakt›r; ortam bulmas›na da imkân yaratmayacakt›r. O ilkö¤retim, sekiz y›ll›k ilkö¤retimin bölgede mutlaka iyi takip edilmesi ve tedrisat›na uygun olarak verilmesi ve iyi ö¤retmenler taraf›ndan tedris edilmesi son derece önemli. Tabii ki, bunun için Türkçe ö¤renilmesi laz›m.

Biz yanl›fl bir yol uygulad›k. Anadil kursu açt›k, Kürtçe kursu da açt›k. fiimdi anadil okulda ö¤renilmez, anadil anadan ö¤renilir, babadan ö¤renilir, kardeflten ö¤renilir, o ayr› bir konudur. Ona kimse dokunamaz, onu oturur konuflur, aile aras›nda bunu kullan›r. Ama e¤itim lisan› Türkçe. Kamu kurum ve kurulufllar›ndan istifadesi, belediyeden, mahkemeden, hastaneden, postaneden Türkçe.

Bunun kamu kurulufllar›ndan iyi istifade edilmesi ve devletin imkânlar›na çok iyi ulaflabilmesi için Türkçe ö¤renmesi laz›m. Bizim o bölgede Türkçe kursu açmam›z laz›m, çünkü Kürtçe’yi biliyorlar, bir k›sm› Türkçe’yi bilmiyorlar. Bunu da tabii isteyen al›r, istemeyen almaz, ama biz açmak durumunday›z, devlet olarak görevimizi yapmak durumunday›z. ‹yi bir e¤itim almas› için de okul öncesi e¤itimde, o anaokulu konusu vard›r ya bir y›ll›k, orada belki bunu mecbur tutup, orada Türkçe’yi ö¤retip, ilkö¤retim birinci s›n›fa Türkçeyi ö¤renmifl olarak gelip, tedrisat› iyi takip edip, iyi e¤itim almas›na da imkân yaratmam›z laz›m.

Nüfus kontrolü. Bir ailede en az on çocuk var. Bu on çocu¤a, ne e¤itim imkân›, ne istihdam imkân› ne de sa¤l›k imkân› götürebilirsiniz. Devletin böyle bir imkân› yok. Onun için nüfus kontrolü konusunda ikna edici birtak›m tedbirlerin oraya götürülmesi, ebeler, bu konudaki psikologlar, vesaire ile telkinlerde bulunulmas› da son derece önemli bir faktör.

Ekonomik teflvikler, istihdam olanaklar›n›n yarat›lmas› ve psikolojik tedbirlerin al›nmas›, ama da¤dan inmeyi teflvik etmek gibi, da¤a ç›kmay› önlemek için de ailelerle birtak›m iletiflim içerisine girilmesi de önemli. Birlik beraberlik duygusunun yarat›lmas› son derece önemlidir. O biraz önce konufltu¤umuz, Genelkurmay Baflkan›’n›n konuflaca¤› güne denk getirilen olaylar, Genelkurmay Baflkan›’na birlik, beraberlik ve bütünlü¤ü vermek için ortaya koydu¤u mesajlar› afla¤›ya çekmek maksad›yla yarat›lm›fl bir konudur.

D›fl tedbirler olarak da Avrupa Birli¤i bu konuda samimi de¤ildir; ülkeler samimi de¤ildir, ABD samimi de¤ildir, NATO samimi de¤ildir. NATO ülkeleri ayn› zamanda Avrupa Birli¤i’nin üyeleridir, ama terörle mücadele konusunda, “senin teröristin, benim teröristim” alg›lamas›na gitmesi ve bizdeki teröristleri, kafalar›n›n arkas›nda, özgürlük savaflç›s› olarak hâlâ görmeye devam etmeleri de bizim terörle mücadelemize sekte vuran konulardan birisidir. Bunun, biraz önce konufluldu¤u gibi iyi anlat›lmas› laz›m. Irak egemen bir ülkeyse, topraklar›ndan Türkiye'ye zarar verilmesini önler; de¤ilse, bunu iflgal alt›nda tutan Amerika önler. O önleyemezse, ben önlemek mecburiyetindeyim. Güvenli¤imi bir baflka organizasyona, baflka bir ülkeye devretme lüksüm de yok.

MET‹N KAYIHAN- Ya da emanet etme lüksüm hiç yok zaten.

Belgede TÜM YÖNLERİYLE TERÖR (sayfa 32-36)

Benzer Belgeler