• Sonuç bulunamadı

2. Spor Sponsorluğunun Tarihçesi

2.3. Spor Sponsorluğunun Türleri

Spor bir çok kiĢiyi aynı anda bir araya getirebilen önemli bir güce sahip olmuĢtur. Bu özelliği ile sosyal hayat üzerinde güçlü bir etki oluĢturmuĢ ve popüler bir kavram haline gelmiĢtir. Sporun büyük bir endüstriye dönüĢmesinin altında da „toplumsal gücü‟ yatmaktadır. Spor branĢları, haberleri, spor uzmanları yaĢamın her anında tüketicinin karĢısına çıkmakta ve rağbet görmektedir. Bu özelliğini gellikle kimi branĢlarda ticarileĢmenin katkısını da alarak daha büyük gruplara taĢımıĢtır. Birbirine bağlantılı olan iĢ alanlarını etkileme gücünü de katarak büyük ölçekli bir endüstri haline dönüĢmüĢtür (AltunbaĢ, 2007: 93).

Sponsorluk yapmayı isteyen her iĢletme belirlediği hedeflere varmak için, spor dallarının ve sporcuların perspektiflerini değerlendirerek ve alıcı kitlelerine gönderceği mesajları belirleyerek kendisine uygun olan bir ya da birden çok sporcu veya spor dalını destekleyecektir. Spor sponsorluğu kategorilerini farklı Ģekillerde

sınıflandırabilmekle birlikte, ele aldığı öğelere göre bireysel sporcuların, takımların ve spor organizasyonlarının sponsorluğu olarak üç kategoriye ayırarak araĢtırmak mümkündür. 2002 yılında yapılan bir araĢtırmada spor organizasyonların sponsorluğu (federasyonların, liglerin, yarıĢmaların) % 44 oranıyla en önemli sponsorluk kategorisi olarak ortaya çıkmıĢtır. Takım sponsorluğu %25, olay sonsorluğu %22, resmi ortakların %4, bireysel sporcuların sponsorluğu %3 ve resmi tedarikçilerin oranı %2 olmuĢtur (Okay, 2012: 114).

2.3.1. Bireysel Sporcuların Sponsorluğu

Amatör veya profesyonel sporcuların yapmakta oldukları spor dallarında baĢarılı olanların, daha önceleri o spor dallarında baĢarılı olmuĢ olanların ya da sonrasında baĢarılı olabilecek olan sporcuların gereksinimlerinin karĢılanması ya da maddiyat açısından desteklenmesiyle sponsorluk yapılmaktadır. Ürün, iĢletme ya da marka belirlemiĢ olduğu amaçlara desteklenen sporcular aracılığıyla daha hızlı ulaĢmak, ürünlerin kullanımı yada reklamları aracılığıyla birden çok gruplara eriĢmek maksatıyla bireysel sporcuları desteklemektedir (Okay ve Okay, 2007: 472).

Veltri ve Long (1988)'a göre, sporcular iki çeĢit mali destek alırlar. Bunlardan ilki "spor maksatlı ürünler", ikincisi ise "spor dıĢı ürünler". Spor maksatlı ürünler sporcunun kendi branĢını yapması için lazım olan araç gereç olarak tanımlanır (ayakkabı, raket, kayak vb.). Spor dıĢı ürünler ise doğrudan yapılan spora iliĢik olmayan baĢka bütün ürün ve hizmetleri kapsar (otomobil, kozmetik vb ürünler) (ġahin, 2009: 15).

Bireysel sporcu sponsorluğunda bir sporcuya değiĢik nedenlerle sponsorluk yapılmaktadır. Sporcu sponsora ün veya marka farkındalığı yükseltme fırsatı sağlayabilir. Amerika‟daki bir turnuvada John Mc Enroe, Wendy‟s hamburger zincirinin ismini taĢıyan bir iĢareti t-shirt‟ünün kolları üzerinde taĢıyordu. Bunun için sporcuya 10.000 dolar ödendi (Argan, 2001: 31).

Sponsor kuruluĢların bireysel sporcuları desteklemesinden kazanacağı yararları ve sporcudan beklentilerini aĢağıdaki maddeler gibi belirtmekmümkündür:

 Sporcunun kıyafeti üzerine destekleyen kuruluĢun adının belirtildiği ya da teçhizatı giymesi. Mesela pek çok spor faaliyetinde Adidas kurumunun sporculara

teçhizat desteğinde bulunması ya da sporcuyu destekleyen firmanın adının gösterildiği bir bez parçasının sporcunun formasının üzerine iliĢtirilmesi.

 Sporcuların dolaysız olarak reklamlarda kullanılarak seyircileri ürün ya da hizmeti satın almaya davet etmeleri. Mesela, Arçil-ġota‟nın Sarelle reklamı, Saba televizyon reklamında bir futbolcunun Saba iyi televizyon demesi vs .

 Hususi günlerde veya misafirperverlik faaliyetlerinde desteklenen sporcunun çağrılan büyük alıcı kitle mensuplarıyla iletiĢim kurmada ya da iĢletme lehinde pozitif bir hava oluĢturmada kullanılması.

Sponsor iĢletme, bireysel sporcuların sponsorluğunda bulunarak tanıtımını, reklamını yapabilir ve alıcı kitlesiyle veya alıcı kitlesini cezbedecek bireylerle iĢletmeyle ilgili olumlu bir iletiĢimin kurulmasına yardımcı olabilir (Ekici ve Sönmez, 2010: 174).

Bir sporcunun sponsorlar tarafından desteklenebilmesi için alıcı kitlelerin ilgisini çekme, markanın ya da ürünün daha rahat benimsenmesini sağlamak için popüler ya da potansiyel yıldız olabilecek bir birey olması; dürüst, inandırıcı, sempatik ve medyatik olması, doping, alkol, uyuĢturucu kullanma gibi olumsuz alıĢkanlıklarının olmaması gerekmektedir. Sporcunun bireysel hayatında da olumsuz bir durum olmamasına ve daha önce çok sayıda reklamda yer almamasına itina gösterilmelidir (Akyüz, 2017: 63).

Bireysel sporcuların sponsorluğu konusunda örnek verilebilecek firmalar: Bedensel engelli silah atıcısı Pervin Ayli, Bedensel Engelliler Dünya Atıcılık ġampiyonası'nda, Turkcell'in sponsorluğunda yarıĢacak. Pervin Ayli, 16-25 Temmuz tarihlerinde gerçekleĢtirilecek Bedensel Engelliler Dünya Atıcılık ġampiyonası‟nda, Türkiye adına yarıĢacak. Turkcell, bireysel sporlara verdiği destek kapsamında, Hırvatistan‟ın baĢkenti Zagreb‟de düzenlenecek organizasyonda Türkiye adına yarıĢacak Turkcell Global Bilgi çalıĢanı Pervin Ayli‟yi destekleme kararı aldı. Havalı Silahlarda 2006, 2007 ve 2008‟de Türkiye birincilikleri, 2009‟da Türkiye ikinciliği, Hırvatistan, Polonya ve Almanya‟da düzenlenen uluslararası yarıĢmalarda dereceler, GAP Oyunları‟nda birincilik gibi bir çok baĢarılı iĢler çıkaran Pervin Ayli, bu sene yaptığı derecelerle olimpiyat baraj puanını geride bırakarak, 2012‟deki Londra Olimpiyatları‟na katılmaya hak kazandı (www.engelliyim.net) .

Uygulamada bireysel sporcu sponsorluğu örneklerini sayacak olursak, Nike‟ın Michael Jordan ile yaptığı sponsorluk sözleĢmesi gösterilebilir. „Air Jordan‟ isimli bir spor ayakkabı üreten Nike, yeni ürünün ilk satıĢlarından 100 milyon dolar kar elde etmiĢtir. Ayrıca teniste büyük baĢarılarelde etmiĢ Amerikalı Williams kardeĢlerin 1999 yılından itibaren sponsorluğunu üstlenen Wilson adlı raket firması, geçen süre içerisinde sporcuların baĢarıları doğrultusunda sponsorluk alanında ismini duyurmuĢtur (Atasoy, 2016: 51).

Bunun yanında Vestel Avrupa ġampiyonu Süreyya Ayhan‟a Dünya ġampiyona‟sında sponsor olmuĢtu. Ayhan‟ın adının skandallara karıĢması Vestel‟in imajı için de yaralayıcı olmuĢtur (www.bunlarlazim.com).

Bireysel sporcunun sponsorluğuna en baĢarılı model olarak 1996 senesinde Türkiye piyasasına giren Quantum saatlerinin 1999 senesinden itibaren serbest dalıĢ yapan Yasemin Dalkılıç‟ın sponsorluğu örnek verilebilir. Quantum yaptığı sponsorluk vasıtasıyla hem piyasada kendisini tanıtmıĢ, hem de desteklediği sporcunun baĢarılı olması sebebiyle adını medyada ve uluslararası arenada duyurma fırsatını elde etmiĢtir (Okay ve Okay, 2007: 473).

2.3.2. Spor Takımlarının Sponsorluğu

Takım sponsorluğu, sporcu sponsorluğundan epeyce değiĢiktir. Takım sponsorluğu ile, bir hedef kitleye sponsorluk yapılır ve bir marka ya da Ģirket adı bu takım ile beraber takdim edilir. Oysaki sporcu sponsorluğunda bireysel olarak sponsorluk yapılır (Argan, 2001: 34).

Spor takımlarının sponsorluğunda doğru olan, sponsor iĢletme için reklam etkinliklerinde bulunan takımlara mali destek yapılmasıdır. Sponsorluğu yapılan takımlar, bireysel sporcuların desteklenmesi gibi sponsor iĢletmeyi ya da Ģirketi üzerinde taĢıdıkları ya da kullandıkları spor malzemeleri ve giyimleriyle seyircilere belirtmek, reklamlarda yayınlanması (pepsinin A Milli Futbol Takımımızın sponsorluğunu yapması ve reklamlarda takımı kullanması) ve takım içinden bireysel sporcuların sponsorluğundaki gibi bilinen vasıflar taĢıyan sporcuların seçilerek alıcı kitleyle iletiĢim kurmada kolaylıklar sağlamaktadır (Koç ve ark., 2003: 69).

Spor takımlarının sponsorluğunda, özellikle takım olarak yarıĢan sporcular desteklenmekle birlikte bunların içerisinde en fazla futbol takımlarının desteklendiği dikkat edilmiĢtir (Ekici ve Sönmez, 2010:176).

Sporcu sponsorluğunda olduğu gibi, takım sponsorluğunda da değiĢik dönem bulunmaktadır. Takımdaki bir kısım sporcular, takım sponsorluğunun yanı sıra kendi bireysel sponsorluklarını da toplu olarak kullanabilmektedirler(Argan, 2001: 34).

Bir sponsorun pek çok takımı alıcı kitlelerine varmak gayesiyle desteklemesi de mümkündür. Örneğin, Adidas hem milli takımın, hem de Fenerbahçe, Galatasaray, Ankaragücü ve Samsunspor‟un sponsorluğunu yapmaktadır. Bu biçimde spor programlarında ve haberlerinde sponsor Ģirketlerin reklamı sağlanmıĢ olmaktadır. Diğer taraftan önemli takımlarla anlaĢma yapan markalar, yalnız futbolda değil öbür spor dallarında da sonsuz malzeme desteğinde bulunmakta ve anlaĢtıkları takımın isim mülkiyetini kullanmak amacıyla 1,600 bin dolar vermiĢtir (Okay ve Okay, 2002: 584).

Bir takım sponsorluğu, para, ekipman, teknik asistanlık, yönetimsel uzmanlık, ulaĢtırma ya da bunların kombinasyonunu içerebilir. Bu tip sponsorluğun tehlikesi Ģudur: Eğer sponsorluğu yapılan takım yarıĢmada kötü ise, kamunun ilgisini çok iyi çekmeyecektir. Bunun yanı sıra eğer sponsorluğu yapılan takım seyirci üzerinde zıt bir etki yaratırsa bu sponsoru da olumsuz etkileyecektir. Eğer takım devamlı olaylara katılıyorsa, kamuoyu bu takımın sponsorun ürünleri ile değil Ģiddeti ile hatırlayacaktır. Eğer takım kötü ise yarıĢmadan ilk baĢlarda elenecek ve medyanın ilgisini yeterince çekmeyecektir (Argan, 2001: 35).

ÇeĢitli turnuvalara, olimpiyatlara, Dünya ve Avrupa kupalarına, ülke oyunlarına eklenen takımların sponsorlarca desteklenmesiyle bu Ģekil çalıĢmalarda bilinen unvan ve amblemlerin sponsor Ģirketlerce kullanılması da mümkündür. Takımın sponsorluğunu yapan Ģirket ya da iĢletmeler yaptıkları destek karĢılığında hem bu tip sözler kullanılabilmekte hem de turnuva ya da oyunların resmi amblem ve logoların ürettiği ürün veya sunduğu hizmetlerde makul yer ve mekanlarda kullanma hakkına sahip olmaktadırlar (Okay, 1998: 74).

THY örneğine bakıldığında, senelerdir Türkiye Futbol Federasyonu ile yürüttükleri bir Milli Takım sponsorluğu vardır. Bunun dıĢında Ġstanbul Cup ve Dünya Okçuluk Federasyonu‟nu ile iĢbirlikleri ile tenis, okçuluk gibi değiĢik sporlara

desteği görülmektedir. 2009 yılında Barcelona Kulübü‟ne sponsor olmuĢtur ve devamında Manchester United ve Eurolegue sponsorluğunu yapmıĢtır. Barcelona sponsorluğunda dünyanın en ünlü kulübü olarak değerlendirdiğimiz zaman Barcelona ulaĢılabilecek en büyük hedeftir. Futbolun dıĢında basketbol ve diğer spor dallarına da el atan THY baĢarılı bir Ģekilde markasının imajını güçlendirmeye devam etmektedir (www.sportsmillenium.com ).

Ġngiltere‟de 350 civarında restorana sahip olan Burger King de yapmıĢ olduğu sponsorluklar içinde takım sponsorluğuna da yer vererek markanın algılanmasını ve restoranlarına gelen müĢterilerin sayılarını arttırmak amacıyla ikinci kez Ġngiltere Olimpik Takımı‟nın sponsorluğunu yapmayı seçmiĢtir (Argan ve Katırcı, 2002: 388- 389).

Spor takımlarının baĢarılı olması da yeni sponsorları kulüplere çekmektedir. Son yıllarda Türk futbolundaki baĢarı nedeniyle daha önce Türkiye‟deki futbol kulüplerinde sponsorluk yapmamıĢ olan Reebok, Reuch, Uhlsport ve Ellese gibi firmaların 2002 yılında sponsorluğa baĢladıkları görülmektedir (Okay ve Okay, 2002: 585).

Spor takımlarının sponsorluğunun güçlü olmasında kulübün prestiji, soy kütüğü, ünü, yıldız oyuncuları, performansı gibi etkenlerinde iĢlevi mevcuttur. Öte yandan sponsorluk alanının seçiminde sesleniĢdebulunulacak alıcı gruplara ulaĢmada en uygun olan alanlar belirlenmelidir. Takım sporlarının sponsorluğu, markanın alıcı grup tarafında görülmesi, basında ve televizyonda gösterilmesi ve alıcı grup ile iliĢki kurmada bir takım ayrıcalıklar sağlaması nedeniyle yapılmaktadır (Argan, 2001: 36).

2.3.3. Spor Organizasyonlarının Sponsorluğu

Spor olayı ve spor organizasyonlarının sponsorluğu bu baĢlık altında incelenebilir. Olay ve organizasyon sponsorluğu, sporcu ve takım sponsorluğundan büyük miktarda değiĢiktir, lakin aynı prensipler uygulanır. Spor olayları/organizasyonları sponsorluğu, toplumda iyi bir imaj bırakmak ve ürün farkındalığı yaratmak için iĢletmelere ek imkânlar tanır. Bu sponsorluk, sporcu ve takım sponsorluğu kadar mühimdir. Spor olayları yapılmaksızın yarıĢmalar için imkân bulmak muhtemel olmayabilir. Bu yönden, olimpiyat gibi küresel spor

organizasyonlarındaki pek çok spor dalında, takım seviyesinde ve sporcu düzeyinde sponsorlukların mevcutluğu hemen göze çarpmaktadır (Argan, 2004: 64-65).

Ulusal spor organizasyonlarının sponsorluğu, ulusal spor federasyonları tarafından organize edilen her dalın Türkiye Ģampiyonaları, Türkiye kupaları, Türkiye ligleri, ulusal turnuvaları kapsamaktadır. Coca Cola, 1928 Amsterdam Olimpiyat Oyunlarından beri devamlı olarak Olimpiyat Oyunları Sponsorluğu yapmaktadır. Coca Cola bütün oyunlar süresince sayılarca meĢrubat dolabı koymuĢ ve anlaĢması icabı sponsor olduğu her yerde Pepsi Cola'nın gösterilmesini engellemiĢtir. Olimpiyat Oyunları sponsorluğunu daha çok toplumsal ürünler üreten kuruluĢların (Coca Cola, Kodak, Visa vb. gibi) aldığını duymaktayız. Olimpiyat Oyunlarının sponsorları, sponsor haklarını alabilmek için yüklü tutarda paralar ödese de, temel hedef televizyon aracılığıyla alıcı grupla iletiĢim kurmaktır (ġahin, 2009: 16-17).

Spor organizasyonlarının sponsorluğunda yapılan spor olayları hem teçhizat, hem de bilhassa para yönünden desteklenmektedir. Bu alanda sponsorlara gereksinim epeyce çoktur. Çünkü yapılan örgütlemelerin, iĢlerin (ulusal/uluslararası yarıĢmalar, kupalar, olimpiyatlar gibi) ücretleri epeyce yüksektir (Argan ve Katırcı,2002: 389).

Sponsorluk gelirlerin en çok oluĢturulduğu turnuvaların baĢında Dünya Kupası ve Olimpiyatlar gelmektedir. FIFA‟nın açıklamlarına göre 2006 Dünya Kupası‟ndan elde edilen pazarlama geliri 2,4 milyar doların 896 milyon dolarlık kısmı sponsorluk gelirleri oluĢturmaktadır. 2006 Dünya Kupası‟nın on beĢ resmi sponsoru olan Adidas, Budweiser, Avaya, Coca-Cola, Continental, Deutsche, Telekom, Emirates, Fujıfilm, Gillette, Hyundai, MasterCard, McDonald‟s, Philips, Toshiba ve Yahoo‟nun, bu turnuvaya yaklaĢık 896 milyon dolar tutarında sponsorluk desteği bulundukları görülmektedir (Tanyeri, 2012:175-176).

Spor organizasyonlarının sponsorluğu, kuruluĢlara reklam olanakları sağladığı gibi; kuruluĢa, Red bull, Camel Trophy, Malboro Adventure Team gibi organizasyonlara adını verme, maskot kullanımı, logo ve ilanlardan yararlanabilme, önemli müĢterilere bilet ve VIP‟te yer temin imkanları da vermektedir (Canöz, 2010: 147).

Organizasyonlar baĢarıyla bitirmek isteyecekleri Ģeyin ne olduğuna kesin olarak karar vermelidir. Ġngiltere'de Gillette tanıtım amacıyla spor sponsorluğunun

bazı alanlarına öncülük etmiĢtir ve dikkat çekici bir baĢarı göstermiĢtir. Örneğin "knock out" olmuĢ kriketin desteklenmesi gibi. Daha sonra Ģirket, izleyicilerinin ve dinleyicilerinin bir kısmının otomatik olarak sponsore edilmiĢ olay ile Ģirketin ürünleri arasında bir bağlantının kurulmadığının anlaĢılmasından sonra karıĢtırılan projesinin metodlarını düzeltmiĢtir. Gillette unutulmuĢ bir kriket oyuncusunun adıydı. Birkaç ulusal Ģirket, ulusal sponsorluk olaylarının esas olarak eğlence alanında çoğalmasında etkili olmuĢtur. Özellikle alıĢveriĢ edenlerin bir kısmı eğlendirildiğinde, (misafir edildiğinde) bu kimselerin Ģirketle iyi bir iliĢki kurması sağlanmıĢ oluyordu (Haywood, 1994:201-202). Gillet iĢletmesi 20 yıl zarfında kriket sporunu desteklemesi ardından pazar araĢtırmaları, kiĢilerin Gillet ismini traĢ bıçakları ile değil kriket sopalarıyla benimsemeye baĢladığını göstermiĢtir (Güçlü, 2001: 234).

Spor sponsorluğu faaliyetinde bulunmak isteyen iĢletmeler olay ve ürünleri/markaları ile spor olayı arasında bağ kurarak kurumsal ya da tutundurma ile alakalı amaçlarına ulaĢmak isterler. Bu gayeyle birtakım spor olaylarına sponsorluk yaparlar. Kimi zaman iĢletmeler destekledikleri spor olayına adlarını verebilmektedirler. Küçük bir golf lig sistemi olan Nike Tour buna bir modeldir. Çok seviyeli bir sponsorluk türü olan Nike Tour; misafir etme, medya ücreti, sporcu giriĢi, ürün sunma ve ad verme hakkı gibi mühim tutundurma araçlarını kapsamaktadır. Nike‟nin bu olaya desteği ise, bu organizasyonun baĢarılı olabilmesi için gerekli mali ve idaresel istekleri karĢılamaktır. Nike, sponsorluk vasıtasıyla olayını tanıtıp uluslar arası medyada yer bulma fırsatı sağlamaktadır (Argan, 2001: 37).

KuruluĢlar son zamanlarda spor liglerindeki sponsorluklara büyük meblağlarda kaynak ayırarak, ünlerini spor vasıtasıyle daha tanınır duruma getirmeye çalıĢmaktadırlar. Bunun için markalar spor liglerine kendi isim ve markalarını vermeyi tercih etmektedirler. Türkiye‟nin önde gelen GSM operatörü ve teknoloji Ģirketi „Turkcell‟, 11 Ağustos 2005 tarihinde Türkiye Profesyonel Futbol Ligi‟ne adını vermesinin arkasından ligin adı Turkcell Süper Lig olarak değiĢtirildi, beyaz eĢyanın güçlü markalarından „Beko‟ da basketbolla anımsanarak Beko Basketbol Ligi‟ne ismini vermiĢtir. Meyve suyu piyasasında faaliyet gösteren „Aroma‟ ise Türkiye Voleybol 1. Ligine ismini vererek Aroma Voleybol 1. Ligi; Katılım bankası „‟Bank Asya‟‟, süper ligin arkasından ilgiyle izlenen futbol 1. ligine Bank Asya 1.

Lig adını; „‟Fortisbank‟‟, Türkiye‟de futbol kulüpleri açısından önemli olan Türkiye Kupası‟na sponsorluk ismi vererek Fortis Türkiye Kupası olmasını sağlamıĢtır. „‟Nike‟‟ ise Türkiye‟deki halı saha ligine adını vererek Nike markası ile halı sahaları bütünleĢtirmiĢtir. (Canöz, 2010: 147-148).

Spor sponsorluklarında, desteklenecek spor faaliyeti ile iĢletmenin ulaĢmayı amaçladığı hedef kitlenin yaĢ ortalaması uyum içinde olmalı, spor dalı medya tarafından kabul görmelidir. Takım veya bir kulübün desteklenmesi durumunda ise, taraftar sayısı, sponsorluğun iĢletmeye getirisi ve reklam giderleri dahil olmak üzere maliyet üzerinde durulmalıdır (Peltekoğlu, 2004: 297).

Spor organizasyonlarının sponsorluğu gerçekleĢtiren bir iĢletmenin kesinleĢmiĢ hakları dıĢında elde edebileceği genel yararlar aĢağıdaki baĢlıklar olabilir:

 Spor sahalarına reklam panoları koymak,

 Spor teçhizatı ve araçların üzerinde sponsor firmanın tanıtımının gösterilmesi,

 Sporcuların forma reklamı, motor sporlarında araç ve yarıĢmacı, bakım ekibinin kıyafeti üzerindeki reklamlar,

 Yapılan spor olayı ile ismini birleĢtirme. Örneğin; Bank Asya 1. Ligi,  Basılı materyallerde iĢletmenin adının basılması. BroĢür vb.

 Sponsorluğu yapılan önemli organizasyonların medya vasıtası ile büyük gruplara duyurulması (Ekici ve Sönmez, 2010: 177).

Olimpiyatlar gibi önemli organizasyonlar yalnızca reklamlardan ya da televizyon yayın haklarından sağlanan gelirle yapılmamakta, bunlarla birlikte Uluslararası Olimpiyat Komitesi‟nin sunduğu haklardan yararlanan „‟TOP sponsorlar‟‟ın yardımlarıyla gerçekleĢtirilebilmektedir (Okay, 2012: 141-142) .

Spor sponsorluğuna yapılan katkılar sadece sporculara yönelik olmayıp aynı zamanda spor faaliyetlerinin gerçekleĢeceği alanlara yatırım Ģeklinde de değerlendirilmektedir. Almanya‟da Hamburg Futbol takımının oynadığı AOL Arena Stadı, ABD‟de Atlanta Basketbol Takımı‟nın Philips Arena Stadı örnek gösterilebilir. Spor alanlarının veya stadyumların sponsorluğunu yapan firmaların kendi isimlerini spor alanlarının önlerine koymaları hem tanıtım açısından hem de iletiĢim araçları vasıtasıyla daha geniĢ kitlelere karĢılaĢmaların anlatılacağı vakit sponsor firmanın

adının da söylenmesi açısından sponsora faydalar sağlamaktadır (Okay ve Okay, 2002: 591).

Türkiye‟den de örnek verecek olursak Türk Telekom Galatasaray Arena Stadı ve en yakın örneğimiz de Torku Selçuk Üniversitesi Kapalı Spor Salonu‟nu göstermek mümkündür.

Sponsorluğun tüm üç Ģeklinde de bir spor olayı ile bir firma ismi bütünleĢtirilerek amaca ulaĢılmaya çalıĢılır. Bununla birlikte bu üç sponsorluk türünün sağladığı faydalar arasında farklılıklar bulunmaktadır. Önemli olan firmanın amacına, hedef kitlesine ve bütçesine göre sponsorluk seçmesidir (Argan, 2001: 39).

2.3.4. Spor Yayınlarının Sponsorluğu

Spor yayınların sponsorluğu, sporla alakalı yayın yapan televizyon programlarını, sporla bağlantılı derneklerin, vakıfların çıkarmıĢ oldukları yayımların, birtakım gazete ve dergilerin sayfalarının sponsorluklarını kapsar. Bu tür sponsorlukta hedef direk alıcı gruba ulaĢmak için yapılan TV, gazete, dergi vb. gibi yayınlar destekte bulunarak yer alarak spor kamuoyunda pozitif imaj bırakmaktadır (Soyer, 2003: 95).

Toplumda yüksek bir tanınırlık oranı elde etmek isteyen kuruluĢlar çeĢitli programların sponsorluğunu üstlenerek, sesli anonslar ya da görsel öğelerle veya her ikisiyle birlikte izleyicilere kendilerini duyurmaya ve tüketicinin kendileri hakkında olumlu duygu ve düĢünceler geliĢtirmesini sağlamaya çalıĢmaktadırlar. Televizyonun gündelik hayatda fazla geniĢ bir araç durumuna gelmesi iĢletmeleri ulaĢmak istedikleri alıcı gruplara yönelik programların sponsorluğunu yapmaya yönlendirmiĢtir. Fakat istenilen programın kategorisi ile iĢletmenin vermek istediği mesaj arasında bir bağın olmasına mutlak suretle önem verilmesi gerekmektedir (Akyüz, 2017: 69-70).

2.3.5. Spor Tesisleri Sponsorluğu

Genellikle, spor tesisi sponsorluğunda sponsor kuruluĢun adı ya da logosu spor tesisin adının önüne konularak yapılan tesisin isim hakkı sponsora devredilmektedir. Faaliyetteki örnekleri arasında ilk olarak Allianz Sigorta firmasının Münih‟te sponsorluğunu üstlendiği ve hem 1860 Münih ve Bayern Münih gibi futbol

takımlarına hem de Almanya A Milli Futbol Takımı‟na ev sahipliği yapan stadyum gelmektedir. Diğer taraftan Londra‟ da Arsenal takımına ev sahipliği yapan stadyumun yapımına Emirates Havayolları sponsor olmuĢ ve isim hakkını 100 milyon poundluk ücret karĢılığında 15 yıllığına yapılan anlaĢma ile elde etmiĢtir (Atasoy, 2016:58).

Türkiye‟ den spor tesisleri sponsorluğuna güncel bir örnek ise; Fenerbahçe Spor Kulübü stadın ġükrü Saraçoğlu ismi Ülker ile sponsorluk anlaĢması imzalamasıyla Ülker Stadyumu Fenerbahçe ġükrü Saracoğlu Spor Kompleksi olarak değiĢtirilmesidir.

Spor tesisleri, spor araç-gereçleri sponsorluğu, spor tesisinin yapımını restore edilmesini, tefriĢini yapım ya da tesisin kondisyon salonunun donanıma dair sponsorluk yatırımlarını kapsar. Belirtilen destekler yapıldıktan sonra tesisin, kondisyon salonuna sponsorun adı ve/veya logosu verilerek sponsorluk hayata geçirilir (Soyer, 2003:96).

Benzer Belgeler