• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.1 Akdeniz Kentlerinin İrdelenmesi

4.1.6 Sosyo-kültürel yapı

Şekil 4.89 Tartus örneği (Anonymous 2011/65.

http://www.naomiflashman.co.uk/?p=545,

Girne: Girne Kalesi M.S. 7.yüzyılda, yoğun Arap akınlarına karşı korunmak için yapılmış, Venedikliler döneminden kalma arkeolojik bir yerleşmedir (Şekil 4.90).

Şekil 4.90 Girne örneği (Anonim 2011v.

http://www.odtu.edu.tr/~kktctntm/KKTC_tarihi/Girne.html,

144 

Selanik: Selanik geçmişte Osmanlı egemenliği altında bulunduğu için toplumsal yapısında islam etkileri de gözlemlenmektedir. Şekil 4.91’de de görüldüğü gibi farklı din, dil ve kültüre sahip insanlar bir arada yaşamaktadır. Siesta kültürü de sosyo-kültürel özelliklerden bir tanesidir.

Şekil 4.91 Selanik’de insanlar ve yaşam (Anonymous 2011/66.

http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/Macedonia/Thessalonik i/Thessaloniki/photo1028740.htm,

Cenova: Sosyo-kültürel yapıya ilişkin gözlemlenen en belirgin özellik siesta kültürüdür. İnsanların giyim ve davranışlarındaki rahatlık, günlük hayatta kadın ve erkeğin toplumsal mekanları eşit oranlarda kullandığı gözlemlenmiştir (Şekil 4.92).

Şekil 4.92 Cenova’da insanlar ve yaşam (Orjinal 2010)

Marsilya: Akdeniz’e kıyısı olmasına rağmen Avrupa kültürünün toplumsal yapı üzerindeki etkili olduğu ve bunun bir sonucu olarak insanlar arasında daha soğuk bir iletişimin bulunduğu gözlemlenmiştir. Siesta kültürünün de görüldüğü kentte kamusal alanların kullanım şekli ve kullanıcı kitlesi, aynı zamanda insanların giyim ve davranışlarındaki rahatlık, dikkat çeken özellikler olarak sıralanabilir. Toplum yapısını yansıtan şekil 4.93’teki fotoğraf tarihi kent merkezinden çekilmiştir.

Şekil 4.93 Marsilya’da insanlar ve yaşam (Orjinal 2010)

Montpellier: Fransa’nın bir diğer kıyı kenti olan Montpellier’de de siesta kültürü görülmektedir. İnsanlar arasında iletişim şekli, kamusal alanların kullanımı ve kullanıcı kitlesi bakımından Marsilya ile benzer özelliklerin görüldüğü kentte Arap ve müslüman nüfus oranı daha fazladır. Bu oranın insanların giyim ve davranışları üzerindeki etkileri gözlemlenen özellikler arasındadır. Şekil 4.94’de Montpellier tarihi kent merkezi girişinde çekilmiş fotoğraf görülmektedir.

146 

Şekil 4.94 Montpellier’de insanlar ve yaşam (Orjinal 2010)

Barselona: İspanya’nın önemli kentlerinden biri olan Barselona farklı din, dil ve milletten insanın ziyaretine uğrayan metropolitan bir kentdir. Buna bağlı olarak sosyo-kültürel yapı da çeşitlilik göstermektedir. İnsanların giyim ve davranışları, kamusal alanların kullanımı ve kullanıcı kitlesi profili ile de bunu kanıtlayan kentte insan ilişkilerinde Montpellier ve Marsilya’nın tersine sıcak bir iletişim gözlemlenmiştir.

Siesta kültürünün yaygın olduğu kentlerden biri de Barselona’dır. Kentin tarihi kent merkezinde çekilmiş şekil 4.95’teki fotoğraf Barselona’daki sosyo-kültürel yapıya bir örnektir.

Şekil 4.95 Barselona’da insanlar ve yaşam (Orjinal 2010)

Valensiya: İspanya’nın önemli kıyı kentlerinden bir diğeri olan Valensiya’da sosyo-kültürel yapı Barselona ile benzerlikler göstermektedir. İnsanların giyim ve davranışlarındaki rahatlık, kamusal alanları kullanımları veya bu alanlardaki kullanıcı profili kentin sosyo-kültürel yapısını açıklamaktadır. Valensiya’da da siesta kültürü öne çıkan özelliklerden birisidir. Bununla birlikte insan arasında Barselona’dan daha sıcak bir iletişimin olduğu gözlemlenmiştir. Şekil 4.96’da Valensiya’da günlük hayattan bir fotoğraf görülmektedir.

Şekil 4.96 Valensiya’da insanlar ve yaşam (Orjinal 2010)

Tetuan: Fas’ın kıyı kentlerinden biri olan Tetuan’da gerek mimari gerekse sosyo-kültürel yapıda islami kültürün yansımaları görülmektedir. Mahremiyetin, insanların giyim ve davranışlarından, kamusal alanların kullanımına kadar toplumsal yapıyı şekillendiren önemli bir kavram olduğu görülmektedir (Şekil 4.97).

148 

Şekil 4.97 Tetuan’da insanlar ve yaşam (Anonymous 2011/67.

http://www.superstock.com/stock-photos-images/1566-552608,

Cezayir: Müslüman-Arap kültürünün görüldüğü Cezayir’de de mahremiyet kavramı toplumsal yaşamı şekillendirmektedir. İnsanların giyim ve davranışlarının yanı sıra kamusal alanları kullanımlarında da bu kültürün yansımaları görülmektedir (Şekil 4.98).

Şekil 4.98 Cezayir’de insanlar ve yaşam (Anonymous 2011/68.

http://v4.cache5.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos /original/11486484.jpg?redirect_counter=1,

Sus: Sus, Müslüman-Arap Tunus’un kıyı kentlerinden biridir. Fas ve Cezayir’de olduğu gibi sosyo-kültürel yapı islami kültürün etkisi altındadır. Bu durumda islami kültürün,

sosyo-kültürel yapı açısından önemli bir ayırt edici haline geldiği görülmektedir (Şekil 4.99).

Şekil 4.99 Sus’da insanlar ve yaşam (Anonymous 2011/69.

http://i.images.cdn.fotopedia.com/flickr-5390906555-original/,

Derne: Derne de Müslüman-Arap kültürün etkisindeki kıyı kentlerinden biridir. Kentte dikkat çeken özelliklerden biri kamusal alanlarda kadınların görülmemesi, kullanıcı profilinin sadece erkeklerden oluşmasıdır (Şekil 4.100), (Prof. Dr. Halim Perçin ile sözlü görüşme). Dolayısıyla Tetuan, Cezayir ve Sus’a göre toplumsal yapının daha kapalı ve tutucu olduğu söylenebilir.

Şekil 4.100 Derne’de insanlar ve yaşam (Orjinal 2009)

İskenderi önemli kı giyimlerin göre İske alanların k

Şekil 4

Akka: İsr kültürel y kullananla insanların

Şekil 4

iye: Müslüm ıyı kentlerin ne yansımak enderiye’de

kullanımı ve

.101 İskend http://

rail’in kıyı k apıda buna arın profilin

giyimlerind

.102 Akka’d www.a

man-Arap to nden bir ta ktadır. Bun daha raha e kullanıcı p

deriye’de ins /cdn.wn.com

kentlerinden a bağlı olara nin değiştiğ

deki rahatlık

da insanlar archnet.com

1 oplum yapı anesidir. İs na rağmen at yaşam ş profili de bu

sanlar ve ya m,

n biri olan A ak hem kam ği gözlemlen k da dikkat

ve yaşam (A m,

50 

ısı ile İsken slami kültür

diğer Müs şekli gözlem unu doğrula

aşam (Anon

Akka Yahud musal alan

nmektedir.

çeken özell

Anonymous

nderiye de M rün en bel slüman-Arap

mlenmekted amaktadır (Ş

nymous 201

di kültürünü kullanımını Müslüman-liklerdendir

s 2011/52. h

Mısır’ın ve irgin etkisi p ülkelerin dir. Nitekim Şekil 4.101)

1/70.

ün etkisinde ın, hem de -Arap toplu r (Şekil 4.10

http://

Akdeniz’in i insanların n kentlerine m kamusal ).

edir. Sosyo-bu alanları umlara göre

02).

n n e l

-ı e

Tripoli: Tripoli Arap bir ülkenin kıyı kenti olmasına rağmen, dini yapı açıdan farklılıklar göstermektedir. Toplumun büyük çoğunluğu müslüman olmakla birlikte çok az hristiyan da bulunmaktadır. Ancak toplumsal yapıda daha çok müslüman kültürün etkisi gözlemlenmektedir (Şekil 4.103).

Şekil 4.103 Tripoli’de insanlar ve yaşam (Anonymous 2011/53.

http://forum.tayyar.org/f10/discover-tripoli-trablos-caza-19949/,

Girne: Türk ve müslüman toplum yapısına sahip Girne, Arap kentlerine göre oldukça rahat yaşam şekli ile daha çok Cenova, Marsilya veya Barselona gibi kentlerdeki yaşam seviyesine sahiptir. İnsanların giyim ve davranışlarındaki rahatlık, aynı zamanda kamusal alanları kullanım şekilleri de bunu doğrular niteliktedir (Şekil 4.104).

Şekil 4.104 Girne’de insanlar ve yaşam (Anonim 2011y.

152