• Sonuç bulunamadı

1.8 Çocuk Resimler

1.8.19 Sosyo-duygusal gelişimin bir göstergesi olarak resim

İletişim Kopukluğu: Çocuk, yakınındaki figürleri çizerken asla farkına varmadan kendi düşüncelerini ortaya koyar. Ailesindeki insanları çizerken de istemeden de olsa aynı şekilde kendi düşüncelerini ortaya koyar. Kendisini grubun dışında hisseden çocukların çizdikleri figürlerde genellikle kendilerini grubun dışında çizdiği belirlenmiştir. Yalıtılmışlık duygusu ayrıca mesafeyle, psikolojiyle, alan gereksinmesiyle gösterilebilir; böyle zamanlarda çocuk kendisini, anne babasıyla ortasına bir nesne koyar ve ayırır. Aile bireyleriyle iletişime geçilememesi bazen de aileyi konu alan resimlerde çocuk tarafından figürlerin çizilmemesi sayesinde ifade edilebilir. Aile içindeki iletişim kuramama da bazen de çocukların çizdikleri resimlere kompartmanlaştırma olarak yansıyabilir. Kompartlaştırma, ailedeki bir bireyin diğer bireyden ayrılmasını gösteren bir kavramdır (Yavuzer, 2018).

 Kardeş İlişkileri ve Kardeş Kıskançlığı: Çocuk kardeşi gelmeden önce genellikle çizdikleri resimlerde bütün aile bireylerini çizer. Daha sonra kardeşi doğduktan sonra çocuk yaptığı resimlerde anne babasını ve kendisini çizerken, yeni doğan kardeşini çizmeyebilir. Daha sonra kardeşi geldikten sonra çocuk, resimdeki bütün aile bireylerinin gözünü aynı tarafa çizerken kendi gözlerini ise bütün ilgiyi toplayan yeni doğan kardeşine bakarken çizer. Çocuk bunu bu şekilde yaparak kardeşini kıskandığını belli eder. Daha sonraki çizdiği resimlerde ise abisini kocaman kendisini ise daha ufak çizerek abisiyle yarış halinde olduğunu göstermektedir. İzlenilen davranış bozuklukları: tikler,

89

sıkıntı ve huzursuzluk belirtileri, anneye gösterilen olumsuz davranışlar, bir eşya çalma, zarar verme, yalan söyleme, tuvaletini kaçırma (Yavuzer, 2018). 1.8.20 Çocuk resimlerinde renkler

Doğa da kendiliğinden bulunan, hiçbir şekilde karıştırılmadan bulunan üç adet renk vardır. Bu renklere ana renkler denir. Bunlar; kırmızı, sarı ve mavidir. Bu renklerin birbiri ile karışımından ortaya çıkan renklere ise ara renkler denir. Bu ara renklerde; yeşil, turuncu ve mordur. Sarı ve mavinin karıştırılmasından yeşil renk elde edilir. Kırmızı ve mavi rengin karıştırılmasıyla mor renk edilir. Kırmızı ve sarı rengin karıştırılmasıyla da turuncu renk elde edilir (Güvenç, 2005). Renkler insanların üzerinde psikolojik olarak etki yaptığı için sıcak ve soğuk olarak ayrılmıştır. Turuncu, sarı ve kırmızı renkler ateşe yakın olduğu için sıcak renklerdir. Bu renklere zıt olarak: mor, yeşil ve mavi sönen ateşe daha yakın olduklarından soğuk renklerdir. İçerisinde mor, mavi ve yeşil bulunan bütün renklerde soğuk olarak bilinir. Sıcak renklerin soğuk türleri olduğu gibi soğuk renklerin sıcak türleri de vardır. Soğuk renkler genellikle mor, koyu yeşil, açık yeşil, yeşil, siyah mavisi koyu mavi, deniz mavisi gibi renklerdir. Sıcak renkler insanın içini kıpır kıpır ediyor ama çok fazla kullanıldığı zaman bakıldığından yorgunluk verebilir. Soğuk renklerde insanı dinlendirir (Parromon, 2000).

 Kırmızı: Aşk, hareket, titreşim, gerilim ve ateşin temsilcisi kırmızıdır. Bayraklarda kullanılması temsil ettiği milleti heyecanlandırır. Sürati çağrıştırdığından spor araçlarda, iştahı açtığından büyük yiyecek firmalarının vazgeçilmez rengidir. Adrenalin, ateş, tutku, heyecan, öfke, tehlike, yıkım, cesaret ve kan rengidir kırmızı. Kısa süreli etkisi yaratıcılık sayılsa da uzun süreli kullanımlarda sinirlerin gerilmesine neden olur (Fiel, 2000).

 Turuncu: Turuncu, şenliktir. Turuncu her ne kadar bilgeliğin ve neşenin göstergesi sayılsa da aşırı turuncu renk kullanımı sinir sistemini olumsuz etkiler. Yeşilin sükuneti ve mavinin huzuru ile dengelemek mümkün olabilir (Güvenç, 2005).

 Yeşil: Göz dinlendiren, huzur veren yatıştırıcı ve sakinleştirici bir renktir. Güven duygusunu çağrıştırdığından ameliyathanelerde, banka logolarında, askeriyede sıklıkla tercih edilir (Güvenç, 2005).

90

 Sarı: Sarı, yaşam enerjisidir. Zihinsel etkinlikleri hareketlendiren sarı lezzetli bir moral meyvesidir. Bu sayede yaşama sevinci, kendine güven, iyimserlik ve moral depolamaya da yardımcıdır. Sarı güneşin rengidir. Trafik ışıklarındaki sarı tükenecek bir zamanı, güvenlik halinin geçiciliğini ifade eder. Sarının parıltısı aynı zamanda zekâyı da temsil eder. Sararmak deyimiyle farklı olmakla birlikte yaygın bulaşıcı hastalık tehlikesi olan yerler sarı bayrak ve flamalarla işaretlenir. Sarı rengin eğlence, keyif ve neşesi uzun süreli temaslarda rahatsız edici olmaktadır (Güvenç, 2005).

 Mor: Mor, başarıdır. Hayatımızdaki fiziksel ve ruhsal terazi vazifesini üstlenen mor bu görevini tamamladığında bireyi başarıya da ulaştırmış olur. Başarı, sanat, asalet ve özgüven temsilcisidir. Zenginlik, şatafat, lüks eskiden beri mor rengi kullanmıştır. Yaratıcılık etkisinden ötürü sanatçı rengi olarak bilinirse de mor renk intihar edenlerin en sevdiği renk olarak bilinir. İnsanların bilinçaltını korkuttuğu da saptanmıştır (Güvenç, 2005).

 Mavi: Mavi, dinginliktir. Üzüntümüzü azaltan, sezgilerimizi güçlendiren, vücut enerjimizi dengeleyen, bize ilham veren mavi renk, sanatçı kişiliğimizi geliştirmemize yardımcı olabilir. Rahat bir ortamı, denizi ve gökyüzünü, sonsuzluğu ifade eder. Soğuk bir renk olduğu için geniş alanlarda kullanımı kasvetli bir görünüm sağlar. Nazar boncuğudur mavi. Gece ile yıldız, meditasyon ve yogadır aynı zamanda (Artut,1990).

 Beyaz: Barış ve ateşkesin bayrağı, gelin kızlarımızın duvağı saflık simgesi beyazdandır. Bütün renkleri içinde barındıran beyaz renk sağlık ve hijyenin vurgulanması için kullanıldığı gibi serinkanlılık, istikrar, dürüstlük, zarafet ve asaleti de temsil etmektedir (Güvenç, 2005).

 Siyah: Işığı absorbe ettiği için siyah konsantrasyon sağlar. Gece karanlığını, korkuyu, fluluğu, kargaşayı ve ölümü andırdığı için yası çağrıştırır. Makam araçları ve güçlü araçların (jip) siyah tercih edilmesi bu sebeptendir (Güvenç, 2005).