• Sonuç bulunamadı

SOSYAL YARDIM YARARLANICILARININ ANALİZ ÇALIŞMASI

Belgede 2015 YILI İDARE FAALİYET RAPORU (sayfa 150-153)

ASPB Taşra Teşkilatı Cinsiyet Dağılımı

SOSYAL YARDIM YARARLANICILARININ ANALİZ ÇALIŞMASI

Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi veri tabanında kayıtlı yaklaşık 3 milyon sosyal yardım yararlanıcısının demografik bilgileri, sosyal güvenlik ve sosyal yardım durumları Türkiye geneli ve il -bölge bazlı analiz edilmiştir. Demografik göstergeler, hane kompozisyonları ve sosyal yardımlardan yararlanma durumları çapraz tablolar ile analiz edilerek ilişki yapıları incelenmiştir.

2015 yılında; 2014 dönemini kapsayan analizler tamamlanmıştır. 2016 yılının ilk çeyreğinde 2015 yılı verilerinin analiz edilmesi planlanmaktadır.

Sosyal gelişme endeksi – 2015 raporu türkiye analizi ve politika önerileri

Ülkelerin gelişmişlik düzeyinin ölçülmesinde ağırlıklı olarak GSYH veya GSMH’nin kullanılmasına ve UNDP tarafından yayınlanan İnsani Gelişme Endeksine yönelik eleştiriler neticesinde New York merkezli Social Progress Imperative tarafından Harvard Üniversitesi ve MIT akademisyenlerinin uluslararası iş çevreleriyle gerçekleştirdikleri görüşmeler sonucunda Sosyal Gelişme Endeksi geliştirilmiş ve ilk defa 2013 yılında açıklanmıştır. 2015 yılında yayınlanan üçüncü rapor ve önceki raporlar doğrultusunda Türkiye’nin çok boyutlu ve karşılaştırmalı analizi yapılmıştır.

Ulusal yoksullukla mücadele stratejisi

AB İlerleme Raporlarında yer alan ulusal strateji eksikliği eleştirilerinin Ulusal Yoksullukla Mücadele Stratejisi ile ortadan kaldırılması için “İnsani Gelişmeye Geçiş Stratejisi” adı ile

151

ülkemizin ilk ulusal yoksullukla mücadele strateji belgesi hazırlıklarını yürütüyoruz. Stratejide;

 Sürdürülebilir tüketim imkanının sağlanması,

 Eğitim, sağlık gibi kamu hizmetlerine erişim,

 Ekolojik kaynaklara erişim,

 Bilgi kaynaklarına erişim,

 Farkındalığın ve sosyal katılımın arttırılması,

 Etkin bir ölçeme ve izleme sisteminin kurulması,

 İdari ve finansal kapasitenin geliştirilmesi,

 Erişim kanallarının geliştirilmesi,

vb. çok boyut birlikte tasarlanarak yoksullukla mücadele araçları çatı program altında koordineli şekilde yürütülecektir, istihdam, sosyal güvenlik ve sosyal yardım araçları arasında bütünlük ve uygulama birlikteliği sağlanacak ve temel amacımız geliştirilerek yoksullukla mücadeleden, insani gelişmeye geçiş amacına yükseltilecektir.

Yoksulların bilgi toplumuna dönüşüm sürecine katılım projesi

Yoksulları kalıcı olarak yoksulluktan kurtarmak amacıyla kişisel gelişimlerinin arttırılmasına önemlidir. Günümüzde internet kullanımı, bireylerin ekonomik ve sosyal açıdan daha kaliteli bir yaşama ulaşmasında, kişisel gelişimlerini arttırmalarında giderek artan bir öneme sahiptir. Bu noktadan hareketle, yoksul vatandaşlarımıza güvenli internet erişimini ücretsiz olarak sağlamaya yönelik çalışmalara başlamıştır. Bu uygulama sayesinde, bir yandan yoksul hanelerdeki çocuklarımızın başarı düzeylerinin yükselmesinde önemli olan bilgi kaynaklarına, güvenli ortamlarda erişimlerinin arttırılması, diğer yandan ise iş arayan yoksul vatandaşlarımızın istihdam özelliklerini geliştirici kaynaklara ve iş olanaklarına erişimlerinin arttırılması hedeflemektedir. Orta vadede, yoksul vatandaşlarımızın bilgi toplumuna dönüşüm sürecine katılımı sağlanacak ve yoksulluğun nesiller arası aktarımının engellenmesinde önemli sonuçlar ortaya çıkacaktır. 2015 yılında Proje kapsamında uygulama alternatifleri ve projeksiyonlar hazırlanmıştır. 2016 yılında teknik çalışmaların tamamlanmasına müteakip yoksullara ücretsiz internet uygulamasının başlaması beklenmektedir.

Mahalle bazlı sosyal uyum analizi

Ülkemizde yoğun göç almış, mekân kalitesi düşük, işsizlik, eğitim ve yoksulluk sorunlarının yoğunlaştığı alanların belirlenmesi ve detaylı analiz edilmesine yönelik olarak Sosyal Uyum Analizi başlatılmıştır. Bu çalışmayla, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi veri tabanında kayıtlı veriler ve ilgili kurumların veri tabanlarından yapılan sorgulamalar kullanılarak ülke çapında yaklaşık 49 bin mahallenin sosyal riskleri ortaya çıkarılarak 2016 yılı içinde ülkemizde ilk defa mahalle düzeyinden, ilçe düzeyinde ve il düzeyinde sosyal riskleri alt kategorileri ile birlikte ölçen Sosyal Uyum Endeksi çalışmalarını yayınlanacaktır. 2015 yılı içinde risk kategorileri belirlenmiş, 200 gösterge üzerinden sorgulamalar tamamlanmış ve analizler başlamıştır.

Türkiyede sosyal yardım sisteminin karşılaştırmalı analizi projesi

Dünya Bankası ile işbirliği içinde 2014-2016 dönemi içinde Türkiye’de Sosyal Yardım Sisteminin Karşılaştırmalı Analizi projesi yürütülmektedir. Sosyal yardım sisteminin dünya uygulamaları çerçevesinde karşılaştırmalı görünümü analiz edilmektedir. Proje kapsamında ayrıca Bütünleşik

152

Sosyal Yardım Bilgi Sisteminin iletişim stratejisini geliştirmeye ve Sistemin alandaki öncü rolünün diğer ülkelere tanıtılmasına yönelik çalışmalar yapılmıştır. Projenin ana bileşenleri

KARŞILAŞTIRMA DENEYİM

Harcama Miktarı ve Yararlanıcı Sayısı Analizi Performans Değerlendirmeye Yönelik İstatistiklerin Analizi

Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sisteminin Verilerinin Analizi

Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sisteminin Broşürlerinin Hazırlanması

Vaka Çalışması

HEDEFLEME REFORM

Mevcut Uygulamaların ve Planların İncelenmesi

Asgari Gelir Desteği Programlarının Tartışılması

AKTİVASYON ÇAPRAZ ANALİZ

Faydalanıcıların Bağımlılık Analizi Aktivasyon Atölye Çalışması

Belediye Vaka Çalışması

Vakıf performansının incelenmesi Yararlanıcı Odak Grupları ve Anketleri Afetlerde ayni bağış ve depo yönetimi

Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) Lojistik ve Bakım Servisi altında yer alan “Ayni Bağış Depo Yönetimi ve Dağıtım Hizmet Grubunun” Ana Çözüm Ortağıdır. Bağış Depo Yönetimi ve Dağıtım Hizmet Grubu Planı hazırlanmış olup il planları hazırlanmaktadır.

Plana göre, ayni bağışlar, bağışçı tarafından her il ve ilçede kurulu Vakıflara teslim edilecek olup bu bağışlar ilçe tasnif depolarında toplanarak her ilin merkez Vakfı koordinasyonundaki lojistik merkezine ulaştırılacaktır. Merkez Vakıfları ise bu bağışları ana depoya iletecektir. Ana depodan yardım dağıtım merkezleri ya da ileri dağıtım noktaları aracılığıyla afetzedeye doğrudan ya da ilgili hizmet grubuna ulaştırılacaktır.

153

ŞARTLI EĞITIM YARDIMI PROGRAMININ LISE DEVAM ORANLARI ÜZERINE

Belgede 2015 YILI İDARE FAALİYET RAPORU (sayfa 150-153)