• Sonuç bulunamadı

Masa Tenisi Şampiyonası 6-9 Ekim 2015 tarihleri arasında Trabzon İlinde

Belgede 2015 YILI İDARE FAALİYET RAPORU (sayfa 192-200)

YÖNLENDİRME YAPILAN KURULUŞ YÖNLENDİRME SAYISI

ÇHGM 7.Türkiye Masa Tenisi Şampiyonası 6-9 Ekim 2015 tarihleri arasında Trabzon İlinde

yapılmıştır. 272 çocuk ve 136 personelin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Erkeklerde:

Amasya 1., İstanbul 2., Ordu 3.Kızlarda: Hatay 1., Tokat 2., Konya 3. olmuştur.

193

Eğitim Faaliyetlerine İlişkin İstatistiki Veriler

Akademik ve sosyal başarı teşvik edilmiş bu çerçevede;

Koruma ve bakım altındaki çocukların ilk defa özel okullara ücretsiz olarak gönderilmesi sağlanmıştır. Bu okullara;

 2011-2012 yılında 157 çocuğumuzun kaydı yapılmıştır.

 2012-2013 yılında 359’a,

 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında ise özel okula giden çocuk sayımız 367’ye ulaşmıştır.

 2014 -2015 eğitim ve öğretim yılında ise özel okula giden çocuk sayımız 377,

 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında ise özel okula giden çocuk sayımız 483’e yükselmiştir.

2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılında;

 421 çocuğumuz üniversite sınavına girmiş ve %71’lik bir başarı oranı ile 298 çocuğumuz bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilmiştir.

 1223 çocuğumuz Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavına girmiş ve %86 başarı oranı ile 1051 çocuğumuz TEOG Sınavı sonucuna göre bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilmiştir.

 Kuruluşlarımızda fiilen kalan çocuklarımızın;

Okul Başarı Not Ortalaması;

 2011- 2012 Eğitim ve Öğretim Yılında 3,13 iken;

 2012-2013 Eğitim ve Öğretim Yılında 3,33‘e yükselmiştir.

 2013-2014 Eğitim ve Öğretim Yılında 3,36,

 2014-2015 Eğitim ve Öğretim Yılında 3,3 olmuştur.

Koruyucu Aile hizmetinden yararlanan çocuklarımızın Okul Başarı Not Ortalaması 2014-2015 Eğitim ve Öğretim Yılında 3,6 olmuştur.

Tablo 16: 2002 ve 2015 Yılına Ait Koruma ve Bakım Altındaki Çocuklara İlişkin Eğitim Verileri

Eğitim Verileri 2002 2015

Yükseköğrenime Yerleşme Oranı 31% 71%

TEOG Başarı Oranı 13% 86%

Özel Okula Giden Çocuk Sayısı 483

Bakım Hizmetlerine Yönelik Faaliyetler

Korunma kararı ve/veya bakım tedbiri kararı alınmış olup, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, Çocuk evleri sitesi( sevgi evleri), çocuk evlerinde bakılan çocukların korunması, bakımı, eğitimi, bir iş ve meslek sahibi yapılarak topluma yararlı bireyler hâline getirilmeleri ile ilgili her türlü çalışmaları yürütülmektedir. Çocukların barındırıldığı kuruluşlarda verilen koruma ve bakım hizmetlerinin standartlarını, ilke, usul ve esaslarını belirleme, izleme ve değerlendirme çalışmaları yapılmaktadır.

194

Geçmiş yıllarda korunmaya ve bakıma ihtiyacı olan çocuklara verilen hizmetlerde kuruluş bakımı öncelikli iken, son yıllarda kuruluş bakımında bulunan çocukların; öncelikle ailesi yanına döndürülmesi, evlat edinme, koruyucu aile hizmetinden yararlandırılması, bunun mümkün olmadığı durumlarda çocuk evine ve çocuk evi sitesi( sevgi evine) yerleştirilmesi hedeflenmektedir. Halen kuruluş bakımından aile odaklı hizmetlere, koğuş tipi kuruluşlardan çocuk evi ve çocuk evi sitesi (sevgi evleri) gibi ev tipi bakım modeline geçiş yönünde çalışmalar sürdürülmektedir.

Tablo 17:Bakım Hizmetleri Daire Başkanlığına Bağlı Kuruluşlara İlişkin İstatistikler Bakım Hizmetleri Daire Başkanlığına Bağlı Kuruluşlar

Kuruluş Türü Sayı Kapasite Fiilen

0-12 yaş arası korunmaya muhtaç çocukların, bedensel, eğitsel, psiko-sosyal gelişimlerini, sağlıklı bir kişilik ve iyi alışkanlıklar kazanmalarını sağlamakla görevli ve yükümlü yatılı sosyal hizmet kuruluşlarıdır. Gerekli durumlarda 12 yaşını bitirmiş korunmaya muhtaç kız çocukları da yuvalarda bakılabilmektedir. 2015 yılı sonu itibariyle 7 çocuk yuvasında toplam 390 çocuğumuza fiilen bakılmaktadır.

Yetiştirme Yurtları

13–18 yaş arası korunmaya muhtaç çocukları korumak, bakmak ve bir iş veya meslek sahibi edinmeleri ve topluma yararlı kişiler olarak yetiştirilmelerini sağlamakla görevli ve yükümlü olan yatılı sosyal hizmet kuruluşlarıdır. 2015 yılı sonu itibariyle 10 yetiştirme yurdunda toplam 401 çocuğa fiilen bakılmaktadır. Ayrıca, çocuk yuvası ve kız yetiştirme yurdu olarak 0-18 yaş çocuklara hizmet veren 6 kuruluşumuzda 319 çocuğumuza fiilen bakılmaktadır.

Kuruluşlarda Yapılan Düzenlemeler

2005 yılında uygulamaya konulan “Aile Yanında Destek ve Aileye Dönüş Projesi” kapsamında kuruluşlarda fiilen kalan çocuk sayılarında önemli ölçüde düşüş sağlanmıştır. Bakanlığımızce, son yıllarda çocuk yuvalarımızın toplu bakım modelinden uzaklaştırılması için yatak odalarında ranzadan, tek kişilik yataklara geçilmiştir. Kuruluş kapasiteleri düşürülerek odalarda kalan çocuk sayıları 10-15 kişilik odalardan olanaklar ölçüsünde ve kuruluşun yapısına uygun olarak 2-4 kişilik

195

odalar haline dönüştürülüp, odalarda ahşap yataklar, elbise dolapları, ayna, resimler asılarak sıcak ve samimi bir ortam sağlanmasına çalışılmaktadır.

Bu kapsamda, mevcut kuruluşlar iç düzenlemeler ile küçük gruplara bölünerek ev ortamına yakın üniteler oluşturulmuştur. Yuvaların çocukların evi olduğu gerçeğinden hareketle, yuvalarımız çocuklarımızın dinlenebilecekleri, televizyon seyredip, ders çalışabilecekleri çok amaçlı rahat, donanımlı, yaş durumlarına uygun olarak tefriş edilmiştir. Çocuklarımızın uygulama yaparak yemek yapmayı öğrenebilecekleri uygulama mutfakları ve tüm kuruluşlarımızda bilgisayar sınıfları oluşturularak çocuklarımızın bilgi ve teknolojiden yararlanmasına olanak sağlanmıştır.

Bahçe düzenlemesi yapılırken olanaklar ölçüsünde oyun bahçeleri, yeşil alanlar, kum havuzları, basket ve/veya futbol sahaları düzenlenmiştir. Özellikle kış aylarının yoğun geçtiği illerde çocuklarımızın bina içinde oyun oynayabilecekleri veya boş zamanlarını değerlendirebilecekleri kış bahçeleri oluşturulmuştur.

Kuruluşlarımızda her 8 çocuk için yalnızca çocukların bakımından sorumlu bir bakım elemanı istihdam edilmiş olup temizlik hizmeti ayrıştırılmıştır. Çocuk bakım elemanları Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi Bölümü mezunları veya lise mezunu çocuk bakımı konusunda sertifika programına tabi tutulan kişiler arasından seçilmekte olup süreç içerisinde çeşitli eğitim programları ile desteklenmektedir.

Çocuk Evleri Sitesi( Sevgi Evleri)

0-18 yaş arası en fazla 12 çocuğun üçer kişilik odalarda kaldığı, çocukların yaşlarına uygun gelişim ihtiyaçları dikkate alınarak site içerisinde inşa edilen, müstakil villa tipi evlerden oluşan aile ortamına benzer yapı ve ilişki sisteminde hizmet veren yatılı sosyal hizmet kuruluşlarıdır.

2015 yılı sonu itibariyle 86 çocuk evleri sitesinde( sevgi evi) (593 Villa Tipi Ev) toplam 4590 çocuğumuza fiilen bakılmaktadır.

Çocuk Evleri

Her ilin sosyal, kültürel ve fiziksel yapısı çocuk yetiştirmeye uygun bölgelerinde, tercihen il merkezinde, okullara ve hastanelere yakın apartman dairesi veya müstakil dairelerde 0-18 yaş grubu 5 - 8 çocuğun bir ev ortamı oluşturularak bakıldığı hizmet modelidir. 2015 yılı sonu itibariyle 1057 çocuk evinde toplam 5366 çocuğumuza fiilen bakılmaktadır.

Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi (ÇEKOM)

Çocuk evlerinin illerde planlanması, açılış ve işleyişine ilişkin her türlü işlemler ile harcamaların yapılması, takibi, denetlenmesi ve çocuk

evleri arasındaki koordinasyonun sağlanması amacıyla oluşturulan merkezlerdir. 2015 yılsonu itibariyle ülke genelinde 75 ilde 76 Çocuk Evi Koordinasyon Merkezi hizmet sunmaktadır.

Çocuk Koruma, İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimi (ÇOKİM)

196

Çocuk Koruma, İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimi; korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocuklar hakkında mahkeme kararı alınıncaya ve/veya uygun hizmet modeli belirleninceye kadar barınma ve temel gereksinimleri karşılanmak üzere hizmet veren birimlerdir.

2015 yılsonu itibariyle ülke genelinde 36 ilde 46 Çocuk Koruma ve İlk Müdahale Birimi hizmet vermektedir.

Hizmet Dönüşümü Kapsamında Yürütülen Faaliyetler

Bakanlığımızün korunmaya muhtaç çocuklara ilişkin temel hizmet politikası; çocukların kuruluş bakımına alınmadan aile odaklı hizmet modellerinden yararlandırılması, kuruluş bakımında bulunan çocukların ise öncelikle aile yanına döndürülmesi, evlat edinme, koruyucu aile hizmetinden yararlandırılması; aile odaklı hizmet modellerinden yararlandırılamayan toplu bakım modeli olan kuruluş bakımında bulunan çocukların, ev tipi bakım modeli olan çocuk evine ve çocuk evleri sitesine (sevgi evine) yerleştirilmesi, suça sürüklenen, suç mağduru çocukların ise ihtisas kuruluşlarına naklinin gerçekleştirilmesidir. Bu kapsamda süreç içerisinde kademeli olarak ülke genelinde kuruluş hizmet dönüşümü çalışmaları gerçekleştirilerek, toplu bakım hizmeti sunan çocuk yuvası ve yetiştirme yurdu hizmetleri sonlandırılmaya başlanmıştır

Kapasitenin çok altında hizmet veren hizmetinin sonlandırılması planlanan çocuk yuvası ve yetiştirme yurtlarının kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve çocukların yüksek yararı göz önünde bulundurularak kuruluş bakımındaki durumu uygun olan çocukların aile odaklı hizmetlerden yararlandırılması, aile odaklı hizmetlerden yararlandırılamayan ve durumu uygun olan çocukların çocuk evine yerleştirilmesi, suça sürüklenen suç mağduru çocukların ihtisas kuruluşlarına naklinin gerçekleştirilmesi ve ilgili mevzuat doğrultusunda hizmet dönüşümünün tamamlanması kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Hizmeti sonlandırılacak olan kuruluşlarımızın kapanış, hizmet fonksiyon değişikliği ve boşaltılacak olan hizmet binalarında, planlanan hizmet modellerine (ÇEKOM, ÇOKİM, KBRM, BSRM) ilişkin değerlendirme ve gerekli belgelerin Bakanlığımıze iletilmesini müteakip durumu hizmet dönüşümüne uygun olan kuruluşların iç mekan düzenlemesi ve isim değişikliği yapılarak çocuk evleri sitesine (sevgi evi) dönüştürülmüştür.

Minimum Standartlar İzleme ve Değerlendirme Sistemi

2005-2008 yılları arasında UNICEF'le işbirliği içinde ve Avrupa Birliği'nin desteğiyle yürüttüğü

"Türkiye'de Çocuklar için İyi Yönetişim, Koruma ve Adalete Doğru" (Önce Çocuklar) projesi kapsamında, Ebeveyn Bakımından Yoksun Çocuklar İçin Minimum Standartlar, Ebeveyn bakımından yoksun çocuklara bakım, eğitim, koruma ve gözetim hizmeti sunan tüm kurumların katılımıyla Türkiye'ye uyarlanmıştır.Bakanlığımız hizmet alanı kapsamında koruma/bakım tedbir kararlı çocuklara sunulan aile odaklı bakım hizmetleri başta olmak üzere kuruluş bakım ,rehabilitasyon ve bakım sonrası izleme süreçlerini mesleki uygulama, kişisel bakım , kaynaklar, yönetim ve personel başlığı altında 28 standart kapsamında birey bazlı izleme raporlama ve puanlama imkanı tanıyan “Minimum Standartlar İzleme ve Değerlendirme Yazılım Programına İlişkin Sistem” in kullanımı ve yaygınlaştırılması çalışmaları 2015 yılında da devam etmiştir.

Çocuk Destek ve Gelişim Programı

197

Çocuk Evleri, Çocuk Evleri Sitesi, Yetiştirme Yurtları ve Çocuk Yuvalarında korunma ve bakım altında bulunan çocukların ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulacak modüllerin belirlenmesi, eğitimlerin standartlaştırılması, değişen şartlara göre kendini yenileyebilen, müdahale yöntemlerini de içeren bir modüler sistem oluşturulması amacıyla “Çocuk Destek ve Gelişim Programının” oluşturulmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Bu kapsamda risk analizi yapılarak ihtiyaç ve sorunların tespit edilmesi amacıyla 22-23 Haziran 2015 tarihleri arasında Proje ekibi ve Bakanlığımız merkez ve taşra personelinin katılımı ile bir çalıştay gerçekleştirilerek çalışmalara başlanılmıştır.

Söz konusu çalıştayda “Çocuk Destek ve Gelişim Programına” yönelik oluşturulan taslak modüllerin tespit edilen ihtiyaçları karşılaması ve sorunların giderilmesine yönelik incelenmesi, değerlendirilmesi, geliştirilmesi ve yetersiz kalan noktaların tespit edilerek giderilmesi amacıyla 05-06 Ekim 2015 tarihlerinde ikinci bir çalıştay gerçekleştirilmiştir.

Tüm bu çalışmalar sonucunda Bireysel Risk Değerlendirme Formu (BİRDEF), Destekleyici Ortam, Grup Çalışmaları, Krize Müdahale başlıkları altında modüller oluşturulmuştur. Bu modüller ile;

 Çocukların gelişimsel özelliklerine göre risk, ihtiyaç ve sorunlarını saptayacak değerlendirme araçları geliştirilmiştir.

 Çocukların gelişim dönemlerine göre edinmeleri gereken beceriler (sosyal, duygusal, bilişsel vb.) saptanılarak, buna uygun bireysel ve grup çalışmalarının formatı ve içeriği hazırlanmıştır.

 Özel durumlarda yapılması gerekenler belirlenerek kılavuz hazırlanmıştır (örneğin çocuk evine/çocuk evi sitesine geç gelme, ders çalışmama, özel gereksinimli çocukların durumları, akranlarla olumsuz ilişkiler, akran zorbalığı, psikiyatrik problemler, uyum problemleri, zararlı maddelerin kullanımına karşı koruyucu ve önleyici yaklaşımlar, izinsiz eşya kullanımı vb.).

 Çocukların ailelerine rehberlik ve danışmanlık edecek şekilde edinilmesi gereken tüm bilgi ve becerilerin kazandırılması, kriz durumların yönetilmesi gibi durumlara yönelik çalışmalara yer verilmiştir.

 Toplu bakımın olumsuzluklarını engellenmeye çalışılacak, çocukların aidiyet duygularını geliştirip toplumla uyumlu olma sürecini hızlandırılması noktasında gerekli profesyonel çalışmaların yapılması sağlanacaktır.

Bu bağlamda ileriki süreçte; Program için gerekli yazılımların oluşturulması, eğitici eğitimlerinin ve personel eğitimlerinin planlanması ve uygulanması sağlanılarak “Çocuk Destek ve Gelişim Programının” Çocuk Bakım Kuruluşlarında uygulamaya koyulması için çalışmalar devam etmektedir.

Öz değerlendirme Eğitimi

Bakanlığımıza bağlı 6 yaş ve üzeri çocuklara hizmet veren Çocuk Evleri sitesi (Sevgi Evleri), Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezleri ve Çocuk Evleri, Koruma Bakım

198

ve Rehabilitasyon Merkezleri, Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezleri ve Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimlerinin öz değerlendirme kapsamına alınmış olup UNICEF’in desteği ile Ülke genelinde Özdeğerlendirme kapsamında gerçekleştirilen 16 bölge toplantısına iştirak eden 78 İl 'e yerinde eğitim ve rehberlik hizmeti verilmiştir.

Minimum Standartlar İzleme ve Değerlendirme Sistemi Eğitimi

Minimum Standartlar İzleme ve Değerlendirme Sistemini sistemi kullanma konusunda yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla 2015 yılı içerisinde Ülke genelinde Özdeğerlendirme kapsamında gerçekleştirilen bölge toplantılarından 5 bölge toplantısına iştirak eden 22 il ve ayrıca 3 il olmak üzere toplam 25 il'e Minimum standartlar konusunda eğitim ve rehberlik verilmiştir

Sosyal Rehabilitasyon Hizmetlerine Yönelik Faaliyetler

Suç mağduru, suça sürüklenen, sokakta sosyal tehlikelerle karşı karşıya olan, madde bağımlısı ve refakatsiz çocuklardan haklarında korunma kararı ve/veya bakım tedbir kararı alınan 11-18 yaş aralığında çocukların korunması, bakımı ve psikosoyal destek çalışmaların sağlamak üzere Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Çocuk Destek Merkezleri oluşturulmuştur. Bu merkezler;

çocukların suça sürüklenmeleri, suç mağduru olmaları ve sokakta sosyal tehlikelerle karşı karşıya bulunmaları nedeni ile yaşadıkları travmaların etkilerini en aza indirilmesini amaçlanmaktadır.

Çocuk Destek Merkezleri

Suça sürüklenmesi, suç mağduru olması veya sokakta sosyal tehlikelerle karşı karşıya kalması sebebiyle haklarında bakım tedbiri veya korunma kararı verilen çocuklardan; psiko-sosyal desteğe ihtiyaç duyduğu tespit edilen çocukların temel gereksinimlerini karşılamak, fiziksel, duygusal, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını belirleyerek gerekli müdahaleleri gerçekleştirmek, aile ve yakın çevrelerine dönmelerini veya diğer sosyal hizmet modellerine hazır hale gelmelerini sağlamak üzere geçici süre ile bakım ve korunmalarının sağlandığı, merkezlerdir.

Çocuk Destek Merkezlerinde; korunma ve bakım altında bulunan çocukların yaşadıkları travmanın azaltılması, kişilik gelişiminin sağlanması, suç ve madde bağımlılığı ile ilgili davranış değişikliğinin oluşturulması ve kurallı yaşam becerisinin kazandırılması ile en kısa zamanda kendi ailesine döndürülmesi nihai amaç olup, ailesi yanına döndürülemeyen çocukların ise diğer çocuk bakım kuruluşlarına nakledilmesi hedeflenmektedir.

Tablo 18: Çocuk Destek Merkezlerine İlişkin İstatistikler

Çocuk Destek Merkezi Sayısı 67

Çocuk Destek Merkezlerinin Kapasitesi 2.336

Çocuk Destek Merkezlerinde 2015 Yıl Sonu İtibariyle Hizmet Alan Çocuk Sayısı 1.241 Çocuk Destek Merkezlerinde 2015 Yılı İçerisinde Hizmet Alan Çocuk Sayısı 2.326

Çocuk Destek Merkezi Yeni Tip Mimari Proje

Çocuk Destek Merkezlerinin hizmet kapasitesinin nitelik ve niceliğini artırmaya yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Çocuklara yönelik hizmet veren binaların yapıları iyileştirilmiş, psiko-sosyal destek hizmetinin sağlanabileceği yeni hizmet binaları oluşturulmaktadır. Yeni oluşturulan projelerde kampüs içerisinde villa tipi evlerden oluşan yaşam üniteleri, çocukların iş ve uğraşı yapabileceği

199

alanlar, açık ve kapalı spor alanları, hobi bahçeleri, hayvan barınakları, eğitim atölyeleri, terapi odaları ve görüşme odaları gibi alanların oluşturulduğu, çocukların kendilerine zarar vermesini önleyen malzemelerin kullanıldığı ve çocukların takip ve kontrolünü sağlayan akıllı binalar oluşturulmaktadır. Merkezler en fazla 40 kapasiteli olarak hizmete açılmaktadır. Çocukların kaldığı villa tipi evler 10 çocuğun kalabileceği şekilde yapılmaktadır. Evler çocuklarda mahremiyet duygusunun oluşturulması ve birbirlerine zarar vermemesi için tek kişilik veya üç kişilik odalar şeklinde planlanmıştır.

Çocuk Destek Merkezlerinin İhtisas Alanları

Merkezler; çocukların mağduriyet, suça sürüklenme, sokakta yaşama, gebelik, madde bağımlılığı gibi ihtisas alanlarında yaş gruplarına (11-14/15-18) ve cinsiyetlerine göre ihtisaslaştırılmaktadır.

Çocuk Destek Merkezlerinde Bulunan Çocukların Eğitimi

Çocukların eğitim ve öğretim sistemi içerisinde örgün eğitime devam etmesinin riskli olduğu durumlarda eğitim tedbiri kapsamında merkezlerin içinde oluşturulan sınıflarda bireyselleştirilmiş eğitim alması için il milli eğitim müdürlüğü ile işbirliği yapılmaktadır.

Merkezde bulunan çocukların eğitim ve öğretimine yönelik olarak tüm ihtiyaçları karşılanmaktadır.

Çocukların burs, kredi, harç ve öğrenci yurtlarından yararlanmaları sağlanmakta ve öğrenimleri süresince izlenerek gereksinimleri karşılanmaktadır. Bununla birlikte kuruluşa gelirken eğitim siteminin dışında kalmış olan çocukların da eğitimlerini tamamlamaları için çocukların açık ilköğretim, açık lise gibi eğitim sistemi içinde yer almaları sağlanmakta ve yine tüm eğitim imkânları bu çocuklar için de sunulmaktadır. Çocukların eğitimlerini tamamlamaları öncelikli hedefimiz olduğundan Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile işbirliği yapılmaktadır. Ayrıca çocukların rehabilitasyonlarının sağlanması, meslek edinmesi, bilgi ve beceri kazanmaları amacıyla kurs programları planlanmakta, çocukların istek ve yetenekleri dikkate alınarak bu kurslarda aktif görev ve sorumluluk almaları sağlanmaktadır.

Çocukların Sağlık Takibi

Çocukların düzenli aralıklarla sağlık kontrolleri yapılmakta ve her çocuk için sağlık dosyası hazırlanmaktadır. Sağlık takip ve tedavileri kamu kurum ve kuruluşlarına ait hastaneler veya üniversite hastanelerinde yaptırılmakta olup bu hastanelerde tedavinin mümkün olmadığı hallerde ise anlaşmalı özel hastanelerde de tedavileri yaptırılmaktadır. Bu kapsamda hastaneye sevk edilen, tedavisi süren çocuklara refakat edilmekte ve taburcu edildiklerinde merkez tarafından sağlık durumları takip edilmektedir.

Sosyal Sportif ve Kültürel Faaliyetler

Çocuk Destek Merkezlerinde; çocukların müzik, tiyatro, resim, el sanatları vb. faaliyetlerden yararlanabilecekleri sosyal ve sportif amaçlı salonlar düzenlenmekte ve bu faaliyetleri yürütmek üzere branş öğretmeni, üniversitelerin ilgili bölümlerinden spor, müzik, tiyatro, halkoyunu, drama eğitimi verebilecek çeşitli branşlarda personel desteği sağlanmaktadır. Çocukların, müzik, spor, tiyatro, resim ve her türlü diğer etkinliklerden, kamu kurum ve kuruluşları veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenecek kurslardan yararlandırılmaları sağlanmakta ve bu etkinliklerde yer almaları için gereken destek verilmektedir.

200

Mesleki Çalışmalar

Merkezlerimizde rutin olarak vaka tartışma ve değerlendirme toplantıları düzenlenmekte, toplantılarda merkezden hizmet almakta olan çocuğa ilişkin yapılan çalışmalar, çocuğun uygulanan programlardan yararlanma düzeyi ve rehabilitasyon sürecinin işleyişine dair değerlendirmeler yapılmaktadır. Çocuğun rehabilitasyon sürecinin devamı veya sonlandırılması, aile veya yakınlarına dönüşü, farklı sosyal hizmet modellerinden yararlandırılması değerlendirilerek vakanın çözümüne ilişkin kararlar alınmakta ve bu doğrultuda iş bölümü yapılmaktadır. Fiziksel ve psiko-sosyal sorunları nedeniyle uyum sorunu devam eden çocuklar çok yönlü ele alınarak, bu yönde uygun çözüm yolları aranmaktadır. Çocuk ve Ergen psikiyatristi veya psikiyatrist ya da diğer görevlilerin vakaya ve tedavi sürecine ilişkin değerlendirmeleri vaka tartışma ve değerlendirme toplantılarında göz önünde bulundurularak rehabilitasyon süreci yürütülmektedir.

Anka Çocuk Destek Programı

Çocuk Destek Merkezlerinde uygulanacak Psikososyal Destek ve Müdahale Programı geliştirilmiş programın uygulanmasına yönelik; meslek elemanlarına uygulayıcı eğitimi, kuruluş müdürlerine yönelik bilgilendirme eğitimi ile eğitici eğitimleri verilerek 2014 yılı Aralık ayında program uygulamaya başlanmıştır. 2015 yılında Çocuk Destek Merkezlerinde göreve başlayan ve eğitim almamış Danışman personele Uygulayıcı Eğitimi ile Bireysel Görüşme Teknikleri ve Aile ile Çalışma alanlarında da eğitim verilerek Program kapsamında eğitimler tamamlanmıştır.

Anka Çocuk Destek Programıyla suça sürüklenmeleri, suç mağduru olmaları ve sokakta sosyal tehlikelerle karşı karşıya bulunmaları nedeni ile yaşadıkları travmaların etkilerinin en aza indirilmesi amaçlanan bu çocuklarımızın; düşünen, kendini geliştiren, kendine ve başaracağına inanan, yaşam becerisini zenginleştiren, entelektüel kapasitesini geliştiren, refah ve mutluluk içinde yaşam kalitesini arttıran çocuklar olmaları hedeflenmektedir.

Çok yönlü yaklaşım ve müdahaleyi amaçlayan Anka Çocuk destek Programı, Bireysel İhtiyaç ve Risk Değerlendirme Formu (BİRDEF), Destekleyici Ortam Bileşenleri, Grup Çalışmaları, Bireysel Danışmanlık, Aile Çalışmaları, Destekleyici Personel İçin Yaklaşım İlkeleri, Krize Müdahalede Kurumsal Yaklaşım bileşenlerinden oluşmaktadır.

Merkeze kabulü yapılan her çocuğa atanan danışman tarafından ilk 10 gün içinde çocuğa bireysel ihtiyaç ve risk değerlendirme (BİRDEF) formu doldurulmaktadır. Bu formla çocuğa uygulanacak

Merkeze kabulü yapılan her çocuğa atanan danışman tarafından ilk 10 gün içinde çocuğa bireysel ihtiyaç ve risk değerlendirme (BİRDEF) formu doldurulmaktadır. Bu formla çocuğa uygulanacak

Belgede 2015 YILI İDARE FAALİYET RAPORU (sayfa 192-200)