• Sonuç bulunamadı

MAHALLİ İDARELERDE SOSYAL YARDIMLAR

Belgede 2015 YILI İDARE FAALİYET RAPORU (sayfa 153-164)

ASPB Taşra Teşkilatı Cinsiyet Dağılımı

MAHALLİ İDARELERDE SOSYAL YARDIMLAR

Mahalli idarelerin bütçe istatistikleri incelenerek yıllar içinde kaynak kullanım durumları, cari transfer kalemlerinin dağılımı, hanelere yapılan sosyal transferlerin boyutu incelenmiştir. Çalışma kapsamında;

 İl Özel İdaresi Bütçe İstatistikleri

 Bağlı İdareler Bütçe İstatistikleri

 Büyükşehir Belediyeleri Bütçe İstatistikleri

 Büyükşehir Dışı İl Belediyeleri Bütçe İstatistikleri

 İlçe ve Belde Belediyeleri Bütçe İstatistikleri

 Mahalli İdari Birlikleri Bütçe İstatistikleri

dahil edilmiş ve il bazlı niceliksel analizler yapılmıştır. 2016 yılında mahalli idarelerin yürüttüğü sosyal yardımların niteliksel özellikleri incelenerek çalışmaya dahil edilecektir.

EĞİTİMLER

Bakanlığımız koordinesinde SYD Vakıflarınca yapılan gelir testi işlemlerinde çalışanların bilgilerinin artırılması, yapılacak iş ve işlemlerde yeknesaklığın sağlanması, SYD Vakıfları arasında uygulama birliğinin sağlanması ve SYD Vakıfları ile SGK Müdürlükleri arasında koordinasyonun

154

sağlanması amacıyla 14-17 Aralık 2015 döneminde Antalya’da “Genel Sağlık Sigortası Gelir Testi İşlemlerine Yönelik Hizmet İçi Eğitim Programı” 1001 SYD Vakıf görevlisinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Projesi kapsamında geliştirilen modüllerin yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında TÜBİTAK tarafından eğitimler verilmektedir. 2015 Yılında TÜBİTAK tarafından verilen sistem eğitimleri;

DIŞ İLİŞKİLER

İSEDAK Uluslararası Yoksullukla Mücadele Çalışma Grubu: İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) 4 daimi komitesinden biri olan İSEDAK bünyesinde bulunan 6 çalışma grubundan Yoksullukla Mücadele Çalışma Grubu’nda ülkemizi Bakanlığımız temsil etmektedir. Bakanlığımız Bakanlığımız adına 6 ayda bir düzenlenen bu çalışma grubunun faaliyetlerine katılım sağlamakta ayrıca, yılda bir düzenlenen Çalışma gurubu Kontak Kişileri toplantılarına ve Bakanlar düzeyindeki toplantısına uzman desteği sağlanmıştır.

"Bölgesel Yoksulluğu Azaltma Politikaları" Eğitim Programı: İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ile işbirliği kapsamında 3-4 Ağustos 2015 tarihlerinde Arnavutluk’ta gerçekleştirilen “Bölgesel Yoksulluğu Azaltma Politikaları”

başlıklı eğitim programına Daire Bşk. V. Nevzat Fırat KUNDURACI eğitmen olarak katılmıştır.

İSEDAK Üyesi Ülkelerde Sosyal Güvenlik Ağları için Yönetim Bilgi Sistemlerinin Tasarımı ve Uygulaması Projesi Kapsamında Eğitim: İSEDAK tarafından finanse edilen ve Surinam Sosyal İşler Bakanlığınca hazırlanan 250.000.-Dolar tutarındaki proje kapsamında Bakanlığımız tarafından Surinam Sosyal İşler Bakanlığı personeline eğitim verilmiştir.

Tarih İlgili Modül Kişi Sayısı Eğitim Profili Eğitim Yeri Eğitim Tipi

14 - 17 Aralık 2015 GSS Gelir Tespiti ve Katılım Payı

Yardımı Modülü 1001 SYD Vakıf Müdürleri Kurum Dışı

(ANTALYA) Seminer Eğitimi

10 - 11 Eylül 2015 Bütünleşik 5.13 Versiyon Eğitimi 10 Yardım Masası

Kurum İçi (TÜBİTAK BİLGEM YTE)

Seminer Eğitimi

12 Ağustos 2015 Demirbaş ve Stok Yönetimi

Modülü Eğitimi 5 Yardım Masası

Kurum İçi (TÜBİTAK BİLGEM YTE)

Seminer Eğitimi

14 - 15 Temmuz 2015 Bütünleşik 5.12 Versiyon Eğitimi 10 Yardım Masası

Kurum İçi (TÜBİTAK BİLGEM YTE)

Seminer Eğitimi

25 Haziran 2015 Kaynak Talebi Modülü 2 Yardım Masası

Kurum İçi (TÜBİTAK BİLGEM YTE)

Seminer Eğitimi

17 Haziran 2015 Projeler Modülü Eğitimi 2 Yardım Masası

Kurum İçi (TÜBİTAK BİLGEM YTE)

Seminer Eğitimi

16 Haziran 2015 Demirbaş ve Stok Yönetimi

Modülü Eğitimi 2 Yardım Masası

Kurum İçi (TÜBİTAK BİLGEM YTE)

Seminer Eğitimi

20 - 21 Nisan 2015 Projeler Modülü Eğitimi 10 Yardım Masası

Kurum İçi (TÜBİTAK BİLGEM YTE)

Seminer Eğitimi

10 - 11 Nisan 2015 Bütünleşik 5.9 Versiyon Eğitimi 10 Yardım Masası

Kurum Dışı (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı)

Seminer Eğitimi

3 Mart 2015 Demirbaş ve Stok Yönetimi

Modülü Eğitimi 10 Yardım Masası 21 Ocak 2015 Kaynak Talebi Süreci İşlemleri

Eğitimi 10 Yardım Masası Seminer Eğitimi

TÜBİTAK BİLGEM YTE 2015 Yılı Bütünleşik Projesi Eğitimleri

155

21-24 Aralık 2015 tarihlerinde Surinam’ın Başkenti Paramaribo’da düzenlenen eğitim programına Bakanlığımızden Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı Ersin KAYA eğitmen olarak katılmıştır.

Surinam Sosyal İşler Bakanlığı personeline eğitim faaliyetleri kapsamında,

Yoksullukla mücadele alanında Bilgi İşlem Teknolojilerinin kullanımı,

Yeni sosyal yardım programlarının tasarımı,

Hedefleme mekanizmaları ile alandaki riskler ve fırsatlar,

konularında çeşitli sunumlar ve interaktif uygulamalar gerçekleştirilmiştir.

“Uluslararası Yoksullukla Mücadele Çalıştayı”: 13.10.2015-14.10.2015 tarihlerinde SESRIC’te

“Uluslararası Yoksullukla Mücadele Çalıştayı” ve 15.10.2015 tarihinde çalıştay katılımcılarıyla Keçiören saha ziyareti gerçekleştirilmiştir.

Şartlı Eğitim Yardımı Programının Lise Devam Oranları Üzerine Etkisinin Arttırılması Projesi: Avrupa Birliği ve Türkiye Devleti’nin eş finansmanı ile Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen bu proje ile yoksul ailelerin okulu erken bırakma riski altında olan lise çağındaki çocuklarına 2014-2015 ve 2015-2016 eğitim-öğretim yıllarında birer kere teşvik verilerek destek olunmuştur. Proje; AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA 4) İnsan Kaynağının Geliştirilmesi Programı kapsamında hazırlanmış ve AB komisyonu tarafından 12.11.2014 tarihinde onaylanmıştır.

Proje bütçesinin % 85’i AB kaynakları ile karşılanmakta; % 15’lik kısım eş finansman kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynaklarından karşılanmaktadır. Proje çerçevesinde;

Teşvik ödemelerinin ilki 2014-2015 eğitim-öğretim dönemi Ekim ve Kasım aylarında okullarına devam eden 9, 10 ve 11. sınıftaki toplam 229.207 fayda sahibi lise öğrencisinin annelerinin hesabına öğrenci başı 172,89-TL olmak üzere toplamda 39. 627.598,23 TL olarak 2014 yılı Aralık ayında yatırılmıştır.

Ödemelerin ikincisi 2015-2016 eğitim-öğretim dönemi Ekim ve Kasım aylarında okullarına devam eden 9, 10, 11 ve 12. sınıflardaki toplam 330.653 fayda sahibi lise öğrencisinin annelerinin hesabına öğrenci başı 226,10-TL olmak üzere toplamda 75.753.594,26 TL olarak 2015 yılı Aralık ayında yatırılmıştır.

ŞEY fayda sahiplerinin okulu erken bırakma riskleri üzerinde doğrudan ya da dolaylı etkisinin olması öngörülen aktif birtakım önlemler ve bu problemi bilimsel yöntemlerle inceleyen; eğitim, danışmanlık, rehberlik, anket, çalıştay, etki değerlendirme çalışması gibi aktiviteler gerçekleştirilecektir.

Dezavantajlı Kadınların İstihdamının Arttırılması Projesi: Proje, dezavantajlı kadınların iş piyasasına katılımını ve kadın istihdamının artırılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Proje sayesinde, mesleki eğitim, rehberlik, kamu hizmetlerine erişim ve rehabilitasyon destekleri ile dezavantajlı kadınların istihdam edilebilirliklerinin artırılması ve işverenlere hedef kitledeki kadınları istihdam etmeleri durumunda iş ve işveren paylarının proje kapsamında ödenmesi ile bu kadınların istihdam edilmesinin sağlanması hedeflenmektedir. Proje ile söz konusu hedef kitleye mesleki eğitimler, rehberlik, kamu hizmetlerine erişim ve rehabilitasyon kurslarının düzenlenmesi, 5.000 dezavantajlı kadının istihdam edilmesi planlanmaktadır.

156

(2) AİLEYE YÖNELİK HİZMETLER Aile Eğitim Programı (AEP)

“Eğitim ailede başlar” ilkesinden hareketle Bakanlığımız tarafından, bilgi çağının gereklerine uygun olarak toplumun dikkatinin ailenin önemine çekilmesi, aile bireylerinin karşılaştıkları sorunların en aza indirilebilmeleri ve sorunların aile odağında çözülmesine yönelik olarak Aile Eğitim Programı (AEP) hazırlanmıştır. Aile Eğitimi Programı; aileleri bilgilendirmeye ve bilinçlendirerek yaşam kalitelerini arttırmaya dönük önemli bir adımdır. Bu program, aile üyesi bireylerin çağın gerektirdiği temel aile yaşam becerilerine yönelik bilgi, beceri ve tutumları kapsamlı olarak edinebilmeleri için gündelik yaşamın bütününü kuşatan eğitim ve iletişim, hukuk, iktisat, medya ve sağlık alanlarında olmak üzere 26 modülden oluşmaktadır. Eğitim, STK’lar, Kültür Merkezleri, kamu kurum ve Kuruluşları, Okulöncesi, İlköğretim ve Ortaöğretim Düzeyinde Eğitim Veren Kurumlar, Yaygın Eğitim Kurumları, Yükseköğretim Kurumları, Dinî Kurumlar, Sağlık Kuruluşları, Özel İşletmeler, Özel Kurslar, Psikolojik Danışma ve Terapi Merkezleri, Yerel Yönetimlere Ait Merkezler, Meslek Odaları, Birlik, Sendika, Kooperatif vb. Kuruluşlar tarafından verilebilmektedir. Türkiye genelinde formatörlerimiz ve eğiticilerimiz aracılığıyla halka yönelik eğitimlerimiz devam etmektedir.

30 Mart – 03 Nisan 2015 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı Sosyal Hizmetler Dairesinde görev yapan 39 meslek elemanına Lefkoşa’da Aile Eğitim Programı (AEP) Eğitici Eğitimi programı kapsamında eğitici eğitimi verilmiştir.

Ayrıca 12 – 16 Ekim 2015 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü, Magosa Belediyesi ve Maraş Birlik ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği Aile Eğitim Programı (AEP) Eğitici Eğitimi programı kapsamında 18 kişiye (PDR, Psikolog ve Çocuk Gelişimcisi) eğitici eğitimi verilmiştir.

UNICEF Türkiye Temsilciliği işbirliğinde Suriye vatandaşlarına yönelik Aile Eğitim Programını (AEP) hayata geçirmek üzere çalışmalara başlanmıştır. Çadırkent ve konteynır kentlerde yaşamını sürdüren Suriye vatandaşlarının bugünkü yaşam şartlarında, ihtiyaçlarına cevap verebilecek on dokuz konu, Bakanlığımız yetkilileri, Suriyeli temsilciler ve UNICEF Türkiye Temsilciliği tarafından yapılan ortak akıl toplantısında tespit edilmiştir. Bu konular süratle Arapçaya çevrilmiş, sunuma hazır hale getirilmiştir. Bu eğitimlerin Suriyelilere kendi vatandaşları tarafından verilmesinin hem temas edilecek halk açısından manen hem de eğitimi verecek kişiye UNICEF tarafından maaş ödemesi planlandığından madden destek sağlayacağı düşünülmüştür. Sarıçam, Elbeyli, Nizip 1, Nizip 2, Islahiye, Karkamış, Akçakale, Harran, Öncüpınar, Ceylanpınar, Viranşehir ve Cevdetiye barınma merkezlerinde AEP formatörlerimiz tarafından, üniversite mezunu 105 Suriye vatandaşına eğitici eğitimi verilmiş olup, eğiticilerin açtığı halk eğitimleri devam etmektedir. 2016 yılı itibariyle 10 kampta daha bu eğitimlerin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

AEP eğitici eğitimleri ve halk eğitimleri 2013 yılından itibaren devam etmektedir. Bu doğrultuda 2015 yılında 25 eğitici eğitimi ile 691 kişiye, 2.199 halk eğitimi ile 116.577 kişiye ulaşılmıştır.

Toplamda 234 eğitici eğitimi ile 7.319 kişiye, 6.850 halk eğitimi ile 422.157 kişiye eğitim verilmiştir. Ayrıca, “Değerler Eğitimi”, “Tek Ebeveynli Aileler” ile “Kuşaklar Arası İletişim”

modülleri de hazırlanmakta olup akademisyen ve uzmanlarca yazım çalışmaları devam etmektedir.

157

Aile Eğitim Programına eklenecek “Tek Ebeveynli Aileler” kitabında yer alacak içeriğin oluşturulması ve değerlendirilmesi amacıyla 19.06.2014 ve 21.05.2015 tarihlerinde Bakanlığımızda akademisyenlerin katılımıyla iki ortak akıl toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Aile Eğitim Programı kitaplarımız http://www.aep.gov.tr/ internet adresinin yayınlar bölümünde PDF formunda ve AEP uzaktan eğitim bölümünde ise AEP öğrenme platformu başlığı altında e-öğrenmeye imkân verecek şekilde yer almaktadır.

Evlilik Öncesi Eğitim Programı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri kapsamında geliştirmiş olduğu programlardan bir tanesi de “Evlilik Öncesi Eğitim Programı”dır. Evlilik Öncesi Eğitim Programı ile evlilik çağına gelmiş ve aile kurmak için bir araya gelen çiftlerin, evlilik hayatına hazırlanmaları amaçlanmaktadır. Evlilik uyumunda; eşlerin evlilik öncesi hazırlığının ve evlilik problemleri henüz ortaya çıkmadan eğitim almalarının önemi bütün dünyada bilimsel çalışmalarla da ortaya konulmaktadır. Evlilik Öncesi Eğitim Programı sadece evlenmek üzere gelen çiftlere değil, silah altındaki er ve erbaşlara, polis okulları ve üniversitelerin son sınıf öğrencilerine de verilmektedir. Bu eğitimin üç kitabı bulunmaktadır:

1. Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri 2. Aile Hukuku

3. Evlilik ve Sağlık

Aile Eğitim Programının 4 alanını (hukuk alanı hariç) içeren 21 Modülü ile Evlilik Öncesi Eğitim Programının dijital ortamda aile üyelerinin internet üzerinden erişimlerini sağlayan uygulama da başlatılmıştır.

Evlilik yaşantısına bilinçli bireyler olarak girilmesini sağlamak amacıyla özellikle belediyeler aracılığıyla 2015 yılında ise 27 kişiye eğitici eğitimi, 130.643 kişiye halk eğitimi verilmiştir.

Ülkemiz genelinde toplamda 3197 eğitici ile 283.850 kişiye ulaşılmıştır.

Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlığı

Bakanlığımızın sosyal ve kültürel dokudaki aşınmalara karşı aile yapısının ve değerlerinin korunarak gelecek nesillere sağlıklı biçimde aktarılmasını sağlamak üzere; ulusal politika ve stratejilerin belirlenmesini koordine etmek, aile bütünlüğünün korunması ve aile refahının artırılmasına yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerini yürütmek, ayrıca çocukların her türlü ihmal ve istismardan korunarak sağlıklı gelişimini temin etmek üzere; ulusal politika ve stratejilerin belirlenmesini koordine etmek, çocuklara yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerini yürütmek yükümlülükleri bulunmaktadır.

Evliliğin kuruluş ve işleyişinde çiftlerin muhtemel sorunlarına çözüm üretebilmeleri evlilik başarısında önemlidir. Evlilik sorunlarında ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından profesyonel psiko-sosyal danışmanlık desteği önem arz etmektedir. Çiftlerin aile içi iletişim, ilişki, vb. sorunları nedeni ile boşanma düşüncesinde veya hukuksal süreçte olup ortak karar ile boşanma süreci danışmanlığı almak için ilgili kurumlara başvuru yapmaları veya yönlendirilmeleri sonucunda bu süreci sağlıklı olarak yönetebilmeleri amacıyla verilen danışmanlık hizmetine "Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlığı" denilmektedir. Bu hizmet 81 ilde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri

158

ve Sosyal Hizmet Merkezlerindeki uzman personel aracılığı ile Boşanma Öncesi Danışmanlık Hizmeti, Boşanma Esnasında Danışmanlık Hizmeti ve Boşanma Sonrası Danışmanlık Hizmeti olmak üzere üç aşamalı olarak sunulmaktadır.

Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlığı hizmeti almak için başvuru yapan ailelere boşanma öncesi ve esnasında; aile içi iletişim becerilerini kazandırmak, çatışmaların yapıcı bir şekilde çözülmesi ve aile içi destek, psikiyatrik rahatsızlığı olduğu düşünülen bireylerin sağlık tedavilerinin yaptırılması için sağlık kuruluşlarına yönlendirmek, aile içi iletişim sorunları nedeniyle boşanma noktasına gelen ailelerin aile ilişkilerinin yeniden yapılandırılması sürecinde aynı zamanda çocuklarıyla ilgili yaşadıkları sorunların çözümü yönünde danışmanlık yapmak gibi hizmetler sunulmaktadır.

Boşanma sonrası başvuruda bulunan ailelere ise; boşanma sonrası tek ebeveynliğin getirdiği sorunlar ve çocuklarla ilişkilerinin düzenlenmesi konusunda çocuk odaklı danışmanlık yapılmaktadır. Bunlara ek olarak kişinin toplumda yeni konumuyla yer alması, yeni konuta ve yaşama uyum sağlayabilme konularında danışmanlık hizmeti verilmektedir.

Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlığı hizmetinin başlaması amacıyla öncelikle Ankara, Burdur, İzmir, Kırıkkale ve Karabük pilot uygulama illeri olarak belirlenmiştir. 2012’de yapılan pilot uygulama sonunda ilgili merkezlere başvuru ve yönlendirme ile gelen 450 çifte uygulanan 6-20 seans danışmanlık hizmeti sonucunda yaklaşık 75 (% 16.6) çiftin evlilik birlikteliğini devam ettirme yönünde karar verdiği görülmüştür. Hizmetin gerekliliği anlaşıldıktan sonra taşra teşkilatında uygulanabilmesi için 2013 yılında Bakanlığımızca “Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlığı”

programı başlatılmıştır.

Bu hizmet kapsamında Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlık hizmetini verecek; sosyal çalışmacı, psikolog, psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunu personel arasından seçilen 37 meslek elemanına Şubat ve Mart aylarında hazırlanan müfredat kapsamında iki aşamalı eğitici eğitimi verilmiştir. Bu eğiticiler diğer meslek elemanlarımızın yetiştirilmesinde görev almışlardır.

Danışmanlara yol gösterici bir kılavuz olması amacıyla eğitim materyali olarak “Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlığı Kılavuzu” kitabı hazırlanmış ve 280 meslek elemanına Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlığı temel eğitimi verilmiştir. Ayrıca 2014 yılı 08-12 Nisan tarihinde ilk süpervizyon yapılmış ardından ikincisi de 2015 yılı 12-16 Mayıs tarihinde gerçekleştirilmiş ve süpervizyon alan meslek elemanı sayısı 140’a ulaştırılmıştır.

Şu an 81 ilde toplam 280 Aile ve Boşanma Süreci Danışmanımız tarafından Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlığı hizmeti sunulmaktadır. 2015 yılı içerisinde boşanma öncesi ve esnasında olmak üzere danışmanlık hizmeti almak için başvuruda bulunan 2351 çiften 893’ünün boşanmaktan vazgeçtiği tespit edilmiştir. Boşanma sonrası danışmanlık hizmeti almak için de 707 başvuru

Bakanlığımız tarafından yürütülen Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlığı hizmetinin yaygınlaştırılması, hizmetin kalitesinin ve görünürlüğünün arttırılması amacıyla Kalkınma Bakanlığı tarafından 2016 yılı içerisinde gerçekleştirilmek için onayı alınan “Boşanma Süreci

159

Danışmanlığı Programı-Eğitimi, Basılı ve Görsel Eğitim Materyali Geliştirme Projesi” kapsamında yeni bir eğitim müfredatı hazırlanacak ve yeni eğitimler yapılacaktır.

Özel Aile Danışma Merkezleri

Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, ülkemizdeki mevcut aile danışmanlığı hizmetlerinin belirli standartlara ulaştırılması için temel kriterler ve çalışma esaslarının belirlenmesi amacıyla “Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği” hazırlanmış ve 04.09.2012 tarih ve 28401 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği, açılacak özel aile danışma merkezlerini düzenlemektedir.

Söz konusu yönetmelikle bu merkezlerdeki personel ve hizmet standardı, ücret tarifeleri, açılma ve kapatılma işlemleri, faaliyetleri, denetimleri ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar yer almaktadır.

Aile Danışmanı unvanı alınabilmesi için sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarının birinden en az dört yıllık lisans programlarından mezun olunması gerekmektedir. Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerden biri tarafından uygun görülen bir eğitim programına katılmak şartı bulunmaktadır.

Bu eğitim programı en az üç yüz saat teorik ve yüz elli saat uygulamalı olmak üzere toplam dört yüz elli saatlik bu programı başarıyla tamamlayıp sertifika alanlar Aile Danışmanı unvanı alırlar. Bu unvanı elde edenler, söz konusu yönetmelik çerçevesinde özel Aile Danışma Merkezlerinde çalışabilirler.

İlgili Yönetmelik gereği aile danışma merkezi açmak isteyenler bulundukları ilin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne resmi başvuru yapmak zorundadır. Açılış için inceleme yapan İl Müdürlüğü Valilik onayı ile merkezin açılışını yapar. Kapanış işlemleri de İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir.

Ülkemizde Aile Danışmanlığı’nı meslek statüsüne kavuşturması amacıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu ile Bakanlığımız ve Süleyman Demirel Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi arasında 19.07.2013 tarihinde bir protokol imzalanmıştır. Bu protokol ile;

05.10.2007 tarih ve 26664 sayı ile Resmi Gazete’de yayımlanan Ulusal Meslek Standartlarının Hazırlanması hakkında yönetmeliğin 7/2 maddesi kapsamında, “Meslek Standardı Hazırlama Planı”nda belirtilen meslek standartlarının hazırlanmasına ilişkin belirlenen esaslar dahilinde işbirliği yapılması kararlaştırılmıştır.

Aile Danışmanlığı Ulusal Meslek Standardı 18.04.2014 tarih ve 28976 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuş olup Aile Danışmanlığı Ulusal Yeterlilik aşamasına gelinmiştir.

Bakanlığımıza bağlı olarak 19 ilde 53 Özel Aile Danışma Merkezi faaliyette bulunmaktadır.

Afetlerde Psikososyal Destek Birimi Çalışmaları

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) tarafından hazırlanan Türkiye Afet Müdahale Planında (TAMP) ve 18.12.2013 tarih/28855 sayılı Afet ve Acil Durumlarda Müdahale

160

Hizmetleri Yönetmeliğinin 27.maddesi ana çözüm ortağı bakanlıklarının görev ve sorumluluklarını tanımlar ve Bakanlığımızın; psikososyal destek hizmet grubu ile ayni bağış depo yönetimi ve dağıtım hizmet grubu ana çözüm ortağı olduğunu ifade eder. Ayrıca Bakanlığımız; Tahliye, Yerleştirme ve Planlama, Barınma ve Beslenme Hizmet Gruplarında destek çözüm ortağıdır.

Söz konusu yönetmelik gereği ülkemizde yaşanması muhtemel afet ve acil durumlarda verilecek psikososyal destek hizmetlerin “Ulusal ve Yerel Düzey Psikososyal Destek Hizmet Grubu Planları”

çerçevesinde sunulması gerekmektedir. Bakanlığımız tarafından ’Ulusal düzey Psikososyal Destek Hizmet Grubu Planı’ hazırlanmış ve Başbakanlık tarafından onaylanmıştır. Ulusal plan çalışmaları Bakanlığımız bünyesinde alanında uzman kişiler ve akademisyenlerden oluşturulan çalışma grubu ile birlikte gerçekleştirilmiştir. Ayrıca plan güncelleme çalışmaları tamamlanmıştır. Müsteşar Yardımcımızın başkanlığında destek çözüm ortaklarımız ile istişare toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Bakanlığımız yöneticileri ile sekreterya ve saha destek öncü ekipte yer alan personele; Ulusal ve yerel düzey psikososyal destek hizmet grubu planları hakkında bilgilendirme eğitimi yapılmıştır.

81 İlin Yerel Düzey Psikososyal Destek Hizmet Grubu Operasyon Planı Çalışmaları

Bakanlığımız Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile Eğitimi Aile Danışmanlığı ve Psikososyal Destek Daire Başkanlığı tarafından 19.03.2015 - 22.03.2015 tarihlerinde 81 ilden İl Müdür yardımcıları, meslek elemanları ve yerel planı hazırlayan toplam 239 personelin katılımıyla Afet ve Acil Durumlarda Psikososyal Destek Hizmeti eğitimi gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara

“Türkiye Afet Müdahale Planı, Afetlerde Psikososyal Destek ile Psikososyal Müdahale, Yerel Düzeyde Psikososyal Destek Hizmet Grubu Planı” konularında bilgi verilmiş ve senaryo

“Türkiye Afet Müdahale Planı, Afetlerde Psikososyal Destek ile Psikososyal Müdahale, Yerel Düzeyde Psikososyal Destek Hizmet Grubu Planı” konularında bilgi verilmiş ve senaryo

Belgede 2015 YILI İDARE FAALİYET RAPORU (sayfa 153-164)