• Sonuç bulunamadı

Sosyal İlkeler

Belgede Vestelle Sürdürülebilir Gelecek (sayfa 176-179)

Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi

C. Sosyal İlkeler

C1. İnsan Hakları ve Çalışan Hakları İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine, Türkiye’nin onayladığı ILO Sözleşmelerine ve Türkiye’de insan hakları ve çalışma hayatını düzenleyen hukuksal çerçeve ve mevzuata tam uyumun taahhüt edildiği Kurumsal İnsan Hakları ve Çalışan Hakları Politikası oluşturur. Söz konusu politikayı ve politikanın uygulanması ile ilgili rolleri ve sorumlulukları kamuya açıklar.

Vestel, insan haklarına ve tüm çalışanların itibarına saygı duyar.

Çalışanlarına eşitlik ve dürüstlük prensipleri çerçevesinde davranır.

Güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmak üzere; İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne, Türkiye’nin onayladığı ILO Sözleşmelerine ve Türkiye’de insan hakları ve çalışma hayatını düzenleyen hukuksal çerçeve ve mevzuata tam uyumunu taahhüt eder.

İnsan ve çalışan hakları ile ilgili bilgiler ve politikalar faaliyet raporunun

“Sürdürülebilirlik ve Vestel” bölümünde

“Vestel’de İnsan Kaynakları” başlığı altında yer almaktadır. (Bkz. Sayfa:

149-159)

İşe alım süreçlerinde fırsat eşitliği sağlar. Tedarik ve değer zinciri etkilerini de gözeterek adil iş gücü, çalışma standartlarının iyileştirilmesi, kadın istihdamı ve kapsayıcılık konularına (kadın, erkek, dini inanç, dil, ırk, etnik köken, yaş, engelli, mülteci vb ayrımı yapılmaması gibi) politikalarında yer verir.

İşe alım süreçlerine ilişkin bilgiler faaliyet raporunun “Sürdürülebilirlik ve Vestel” bölümünde “İşe Alım Süreçlerinde Fırsat Eşitliği” başlığı altında yer almaktadır. (Bkz. Sayfa:

151)

Belirli ekonomik, çevresel, toplumsal faktörlere duyarlı kesimlerin (düşük gelirli kesimler, kadınlar vb.) veya azınlık haklarının/

fırsat eşitliğinin gözetilmesi konusunda değer zinciri boyunca alınan önlemleri açıklar.

Fırsat eşitliği ve değer zinciri boyunca alınan önlemlere ilişkin bilgiler faaliyet raporunun “Sürdürülebilirlik ve Vestel” bölümünde “İşe Alım Süreçlerinde Fırsat Eşitliği” ve

“Ayrımcılığı, Eşitsizliği, İnsan Hakları İhlallerini, Zorla Çalıştırmayı, Çocuk İşçi Çalıştırılmasını Önleyici Düzenlemeler” başlıkları altında yer almaktadır. (Bkz. Sayfa: 151, 152)

Ayrımcılığı, eşitsizliği, insan hakları ihlallerini, zorla çalıştırmayı önleyici ve düzeltici uygulamalara ilişkin gelişmeleri raporlar. Çocuk işçi çalıştırılmamasına yönelik düzenlemeleri açıklar.

Bu konudaki uygulama ve düzenlemeler faaliyet raporunun “Sürdürülebilirlik ve Vestel” bölümünde “Ayrımcılığı, Eşitsizliği, İnsan Hakları İhlallerini, Zorla Çalıştırmayı, Çocuk İşçi Çalıştırılmasını Önleyici Düzenlemeler”

başlığı altında yer almaktadır. (Bkz.

Sayfa: 151, 152)

Çalışanlara yapılan yatırım (eğitim, gelişim politikaları), tazminat, tanınan yan haklar, sendikalaşma hakkı, iş/hayat dengesi çözümleri ve yetenek yönetimine ilişkin politikalarını açıklar. Çalışan şikayetleri ve anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin mekanizmaları oluşturarak uyuşmazlık çözüm süreçlerini belirler. Çalışan memnuniyetinin sağlanmasına yönelik olarak yapılan faaliyetleri düzenli olarak açıklar.

Çalışanlara yapılan yatırım ve çalışan memnuniyetinin sağlanmasına ilişkin faaliyetler faaliyet raporunun

“Sürdürülebilirlik ve Vestel”

bölümünde “Çalışanlara Yatırım:

Nitelikli ve Sürdürülebilir Eğitim Faaliyetleri”, “Zorlu Akademi Online Eğitim Platformu”, “Çalışan Memnuniyeti ve Uyuşmazlık Çözüm Süreçleri” ve “Vestel’de İş/Hayat Dengesi Çözümleri” başlıkları altında yer almaktadır. (Bkz. Sayfa: 152, 153, 154, 157)

Çalışanları etkileyebilecek kararlar hakkında yöneticiler tarafından çalışanlara bilgi verilmektedir.

Vestel’de Toplu İş Sözleşmesi kapsamında çalışan personel bulunmamaktadır. Tüm çalışan hak ve menfaatleri 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında korunmakta ve gözetilmektedir.

Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi

İş sağlığı ve güvenliği politikaları oluşturur ve kamuya açıklar. İş kazalarından korunmak için alınan önlemleri ve kaza istatistiklerini açıklar. İş kazalarından ve sağlığın korunması amacıyla alınan önlemleri ve kaza istatistiklerini açıklar.

İş sağlığı ve güvenliği politikası, iş kazalarından korunmak için alınan önlemler ve kaza istatistikleri ile ilgili bilgiler faaliyet raporunun

“Sürdürülebilirlik ve Vestel”

bölümünde “İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Politika ve Uygulamaları” başlığı altında yer almaktadır. (Bkz. Sayfa:

159-162)

Kişisel verilerin korunması ve veri güvenliği politikalarını oluşturur ve kamuya açıklar.

Kişisel verilerin korunması ve veri güvenliği ile ilgili bilgiler faaliyet raporunun “Sürdürülebilirlik ve Vestel” bölümünde “Kişisel Verilerin Korunması ve Veri Güvenliği Politikaları” başlığı altında yer almaktadır. (Bkz. Sayfa 157, 158) Etik politikası oluşturur (iş, çalışma etiği, uyum süreçleri, reklam ve pazarlama etiği, açık bilgilendirme vb. çalışmaları dâhil) ve kamuya açıklar.

Etik Politikası hakkında bilgiler faaliyet raporunun “Sürdürülebilirlik ve Vestel” bölümünde “Etik Politikası”

başlığı altında yer almaktadır. (Bkz.

Sayfa: 150)

Toplumsal yatırım, sosyal sorumluluk, finansal kapsayıcılık, finansmana erişim kapsamındaki çalışmalarını açıklar.

Toplumsal yatırım ve sosyal sorumluluk ile ilgili çalışmalar faaliyet raporunun “Sürdürülebilirlik ve Vestel” bölümünde “Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Toplumsal Katkı”

başlığı altında yer almaktadır. (Bkz.

Sayfa: 162-168)

Çalışanlara ÇSY politikaları ve uygulamaları konusunda bilgilendirme toplantıları ve eğitimler düzenler.

2021 yılı içinde yenilenecek olan ÇSY politikaları ve uygulamaları konusunda çalışanlara yönelik bilgilendirme toplantıları yapılması ve eğitim programları verilmesi hedeflenmektedir.

C2. Paydaşlar, Uluslararası Standartlar ve İnisiyatifler

Sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetlerini tüm paydaşların (çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler ve hizmet sağlayıcılar, kamu kuruluşları, hissedarlar, toplum ve sivil toplum kuruluşları vb) ihtiyaç ve önceliklerini dikkate alarak yürütür.

Vestel, sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetlerini tüm paydaşların (çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler ve hizmet sağlayıcılar, kamu kuruluşları, hissedarlar, toplum ve sivil toplum kuruluşları vb.) ihtiyaç ve önceliklerini dikkate alarak yürütmektedir.

Müşteri şikayetlerinin yönetimi ve çözümüne ilişkin müşteri memnuniyeti politikası düzenler ve kamuya açıklar.

Vestel’in satış sonrası faaliyetleri, Vestel Müşteri Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

(Bkz. Sayfa: 100-103) Vestel Müşteri Hizmetleri 2015 yılından beri TS ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belgesi’ne sahiptir. (Bkz.

Sayfa: 163, 164)

Paydaş iletişimini sürekli ve şeffaf bir şekilde yürütür; hangi paydaşlarla, hangi amaçla, ne konuda ve ne sıklıkla iletişime geçtiğini, sürdürülebilirlik faaliyetlerinde kaydedilen gelişmeleri açıklar.

Vestel paydaş iletişimini sürekli ve şeffaf bir şekilde yürütür. Paydaş iletişimi hakkındaki bilgiler aşağıdaki tabloda özetlenmiştir:

Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi

Çalışanlar Farklı formatlarda kurum içi bilgilendirmeler (e-posta, dijital ekranlar, online platformlar, yüzyüze toplantılar)

Anketler, görüş ve tavsiye kioskları Eğitimler

Yıllık şirket toplantıları Faaliyet raporları

Online ve fiziksel şirket içi lider iletişimi oturumları Endüstriyel Mükemmellik Prensipleri

Sektörel Örgüt ve Dernekler, STK’lar,

Uluslararası Kuruluşlar Mesleki ve profesyonel derneklere üyelik

Mesleki ve sektörel derneklerde yönetim kurulu başkanlığı Faaliyet raporları

Araştırma raporları Seminer ve zirve katılımları Tedarikçiler Zorlu Holding Tedarik İlkeleri

Denetim ve sayımlar

Dönemsel değerlendirme toplantıları Duyurular

Faaliyet raporları Yatırımcılar ve Hissedarlar KAP açıklamaları Basın açıklamaları Web sitesi

Birebir toplantılar ve e-posta yazışmaları Telefon görüşmeleri

Video konferanslar

Yatırımcı konferansları ve roadshowlar Genel Kurul toplantıları

Yıllık ve ara dönem faaliyet raporları Yatırımcı sunumları

Aracı kurum raporları

Kamu Kurumları Birebir ziyaretler

İlgili kurumlarla ekip toplantıları Raporlar, analizler

Kamu etkinlikleri

Medya Basın açıklamaları ve röportajlar

İlanlar Sosyal medya Web sitesi Basın toplantıları Fuar ziyaretleri Rapor ve araştırmalar Tüketiciler ve Müşteriler Basın bültenleri ve röportajlar

İlanlar Sosyal medya Web sitesi Müşteri hizmetleri Faaliyet raporları

Yerel Toplum Düzenli ziyaretler

Faaliyet raporları

Seminer ve eğitim faaliyetleri Sosyal sorumluluk projeleri Üniversiteler Üniversite kariyer etkinlikleri

Benimsediği uluslararası raporlama standartlarını (Karbon Saydamlık Projesi (CDP), Küresel Raporlama Girişimi (GRI), Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC), Sürdürülebilirlik Muhasebe Standartları Kurulu (SASB), İklimle İlişkili Finansal Açıklamalar Görev Gücü (TCFD) vb.) ) kamuya açıklar.

Vestel tarafından benimsenen uluslararası raporlama standartları faaliyet raporunun “Sürdürülebilirlik ve Vestel” bölümünde “İklim Krizi, Karbon Ayak İzi ve Karbon Saydamlık Projesi” başlığı altında yer almaktadır. (Bkz. Sayfa: 131, 132) Vestel, IIRC’nin oluşturduğu Entegre Raporlama ve Yönetim Sistemi’ni 2021 yılında hayata geçirmeyi hedeflemektedir.

İmzacısı veya üyesi olduğu uluslararası kuruluş veya ilkeleri (Ekvator Prensipleri, Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP-FI), Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler (UNGC), Birleşmiş Milletler Sorumlu Yatırım Prensipleri (UNPRI) vb.), benimsediği uluslararası prensipleri (Uluslararası Sermaye Piyasası Birliği (ICMA) Yeşil/Sürdürülebilir Tahvil Prensipleri gibi) kamuya açıklar.

Vestel’in imzacısı veya üyesi olduğu uluslararası kuruluş ve ilkelerle ile ilgili bilgiler faaliyet raporunun

“Sürdürülebilirlik ve Vestel” bölümünde

“Çevresel Konularda İş Birlikleri”

başlığı altında yer almaktadır. (Bkz.

Sayfa: 129)

Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi ve uluslararası sürdürülebilirlik endekslerinde (Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi, FTSE4Good, MSCI ÇSY Endeksleri vb.) yer almak için somut çaba gösterir.

Vestel Elektronik, Borsa İstanbul (BIST) Sürdürülebilirlik Endeksi’ne ilk kez 2 Kasım 2015 tarihinde dahil olmuştur. Beş dönem boyunca

BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alan Vestel Elektronik, endeks kriterlerine uyumunu devam ettirmek suretiyle 1 Aralık 2020 tarihi itibarıyla BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde altıncı kez yer almaya hak kazanmıştır.

Vestel Elektronik’in bağlı ortaklığı Vestel Beyaz Eşya da BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne ilk kez Kasım 2016’da gönüllü olarak dahil olmuştur. Endekste dört dönem yer alan ve endeks kriterlerine uyumunu 2020 yılında da devam ettiren Vestel Beyaz Eşya, Aralık 2020 - Ekim 2021 döneminde de BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde gönüllü olarak yer alacaktır.

Belgede Vestelle Sürdürülebilir Gelecek (sayfa 176-179)