• Sonuç bulunamadı

alan şirket olma unvanını 4. yılına taşımıştır

Vestel’in Güç Odakları

adetsel ve işlevsel olarak Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilmiştir. Tüm fabrikalarda eş zamanlı ilerleyen otonom sistemler, planlama ile üretim arasında bir köprü niteliğindedir.

Otomatik yönlendirmeli araç kullanımı ile saha içi taşıma maliyetleri ve forklift ihtiyacı azalırken, ürün ve komponent taşıması esnasında oluşan hasarlar da sıfırlanarak üretim verimliliği artırılmaktadır. Otomatik yönlendirmeli taşıma araçlarının uzaktan kumanda edilebilen yazılımları ile üretim programlarının eşleştirme çalışmalarına da başlanmıştır. Bu sayede üretim planlama işinin de otonom hale gelmesi hedeflenmektedir.

Fabrika içi taşımalarda insan sağlığı ve güvenliği için ekstra önlemler alınmış

olup, bu amaçla araçlarda daha kısa ömürlü olmasına rağmen jel tipi bataryalar kullanılmaktadır. Böylece fabrika içi taşıma operasyonlarının tamamı daha hızlı, daha güvenli ve insan hatasından uzak bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Vestel Beyaz Eşya, güçlü teknoloji şirketi kimliğiyle, beyaz eşya üretiminin yanı sıra, anlık değişen teknolojileri kullanmayı, üretmeyi ve denemeyi kendine görev edinmiş olup, çalışmalarını bu doğrultuda yönlendirmektedir.

Hedef, daha çevreci, daha güvenli ve daha uzun ömürlü bir ekosistem oluşturmaktır. Bir sonraki adımda tüm üretimlerin, modüler ve standart üretim hatlarından farklı olarak, insansız araçlar ile yapabilmesi amaçlanmaktadır.

Vestel Beyaz Eşya, devreye aldığı insansız araçlar ve endüstriyel

robotlar sayesinde sahip olduğu otomatik depolarının sayısını artırırken, endüstride gerçekleşen hızlı değişime ayak uydurabilmek için bu sistemleri birbirleriyle haberleştirmekte ve böylece kendi bünyesinde akıllı sistemleri kurabilmektedir. Otomatik depolar ile stok ve taşıma maliyetleri azaltılırken, online kontrollü tüketim sağlanmakta ve üretim akışında oluşabilecek insan hataları asgari düzeye indirilmektedir.

Vestel Beyaz Eşya, Endüstri 4.0 konuları içinde yer alan sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik alanında yaptığı çalışmalar ile de operatörlerin hızlı ve kolay bir şekilde eğitilebilmesini sağlamakta ve böylece üretim kalitesini artırmaktadır.

Tüm yatırım kararlarından (robot-makine-ekipman-otomatik depo vs.)

önce sanal gerçeklik programları ve özel simülasyonlar kullanılarak hedeflerin mali ve teknik açıdan tek seferde tutturulması amaçlanırken, proje başlangıcında yapılan teknik ölçümler ile de sistemlerin tek seferde doğru çalışması sağlanmaktadır.

Bu programlar, sistemler ve donanımlar sayesinde büyük proje maliyetleri de doğru bir şekilde analiz edilebilmekte ve ileride oluşabilecek ek masraflardan kaçınılmaktadır.

Klasik iş yapış şekillerinin değiştiği ve/veya dönüştüğü günümüzde, eğitimlerin kişiden bağımsız bilgi aktarım metotları ile verilebilmesi için gerekli altyapının oluşturulması konusunda da hazırlıklar

yapılmaktadır. Üretimde kullanılan tüm makinelerin kullanım bilgilerinin sistemsel olarak kaydedilmesi ile işe yeni başlayan tüm çalışanlara doğru bilginin artırılmış ve/veya sanal gerçeklik ile aktarılabilmesi sağlanacaktır. Özetle; işe yeni başlayan bir kişi, bir gözlük, tablet veya mobil bir cihaz kullanarak, sade bir yazılım ile kısa sürede tam donanımlı hale gelebilecektir.

Buradaki amaç kişiye bağlı

oluşabilecek hataları sıfırlamak ve tek seferde doğru eğitim ile kaliteyi daha da yukarılara çıkarmaktır.

Vestel Beyaz Eşya’da Endüstri 4.0 uygulamaları kapsamında eklemeli üretim (3D Printing) yoğun olarak kullanılmaktadır. Gerek robot kol tutucuları, gerek makine parçaları, gerekse kalıp yapımına ilişkin deneme üretimleri 3 boyutlu yazıcılar ile gerçekleştirilmektedir. Böylece; tüm denemeler, devreye almalar ve arıza/

hata ile oluşabilecek üretim duruşları kısa sürede sonuçlandırılabilmekte ve yapılan kalıp-makine yatırımları tek seferde kusursuz olarak çalıştırılabilmektedir.

Makinelerdeki verinin online izlenmesi -bulut ortamında özel ekranlar ve mobil cihazlar ile takip edilebilmesi- ve yapay zekanın yön vereceği sistemler üzerine çalışmalar konusunda somut adımlar atılmış olup farklı fabrikalardaki tüm makineleri yönetebilmek için çeşitli uygulamalar yapılmaktadır. Vestel Beyaz Eşya,

makinelerin diğer makineler ile haberleştiği, robotların birbirleriyle konuştuğu bir altyapı kurarak ve devamında tüm iç ekosistemini yan sanayi ile birleştirerek yatay-dikey entegrasyonunu önümüzdeki birkaç yıl içinde tamamlamayı hedeflemektedir. Kalite sitemlerinin dijitalleşmesi, kusurların, üretim test sonuçlarının, malzeme tüketimlerinin online izlenmesi ve tüm üretim raporlamalarının %99,9 doğrulukla elde edilmesi önümüzdeki yılların en önemli hedefleridir.

Fabrikalarına Endüstri 4.0 tabanlı uygulamaları dahil eden Vestel Beyaz Eşya, Endüstri 4.0 dönüşüm yolculuğunu yakından takip etmektedir. Şirket geçtiğimiz dönemde lazer teknolojileri, kesme, evap sarma, etiketleme, paketleme ve 7 eksenli uygulamalar ile çeşitli otomasyon projelerini tamamlamış bulunmaktadır.

2020 yılı içerisinde özellikle online olarak veri ağıyla haberleşen otomatik etiketleme projeleriyle daha esnek ve daha planlı üretime geçilmiştir.

Vestel’in Güç Odakları

eğitimler ile destekleyerek Endüstri 4.0 projelerinde görevlendiren Vestel Beyaz Eşya, şirket kimliğini bir adım daha ileriye taşımakta ve süreç adaptasyonunu kolaylaştırmaktadır.

2018 yılında üretime geçen yeni çamaşır makinesi ve kurutma makinesi fabrikası ise doğrudan Endüstri 4.0 altyapısı ile inşa edilmiştir. Fabrikadaki üretim bantları, makineler, taşıma araçları ve otomasyon projeleri birbirleriyle haberleşebilirken, üretimin anlık olarak takip edilebilmesi hedeflenmektedir. Transfer edilen bu bilgi akışı ile birlikte akıllı depo sisteminden otomasyonun entegre edildiği kurulumlara kadar fabrikanın her alanında bu teknolojileri görmek mümkündür. Çamaşır makinesi ve kurutma makinesi fabrikasının su ve enerji ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan Yardımcı Tesisler 3 de işletmeye alınmış ve tamamen

otomasyona geçilen Scada sistemleri ile insana bağlı gerçekleşen işletme problemleri ortadan kaldırılmıştır.

Vestel Beyaz Eşya, el değmeden, kusursuz ve esnek üretimi amaçlayan akıllı fabrika yapısı ile müşterilerine son teknoloji ürünlerini daha kaliteli ve daha hızlı bir şekilde sunabilecektir.

2020 yılı başından itibaren yeni fabrikada süreçlerin dijitalleşmesi ve üretim-planlama yönetiminin makinelerle haberleşmesi konusunda çalışmalara başlanmıştır. Burada oluşturulacak örnek dijital konsept ve elde edilen deneyimler, orta vadede şirketin tüm üretim tesislerine kolaylıkla aktarılabilecektir.

Çamaşır Makinesi ve Kurutma Makinesi Fabrikası’nın su ve enerji