• Sonuç bulunamadı

BANKA’NIN DÂHİL OLDUĞU RİSK GRUBU İLE YAPMIŞ OLDUĞU İŞLEMLER

ŞİRKET YÖNETİMİNE KATILIMININ DESTEKLENMESİ

C. Sosyal İlkeler

C1. İnsan Hakları ve Çalışan Hakları -İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine, Türkiye’nin onayladığı ILO Sözleşmelerine ve Türkiye’de insan hakları ve çalışma hayatını düzenleyen hukuksal çerçeve ve mevzuata tam uyumun taahhüt edildiği Kurumsal İnsan Hakları ve Çalışan Hakları Politikası oluşturur. Söz konusu politikayı ve politikanın uygulanması ile ilgili rolleri ve sorumlulukları kamuya açıklar.

Albaraka Türk’ün İnsan Hakları

Politikası’na aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://www.albaraka.com.tr/assets/tr/

pdf/insan-haklari-politikasi.pdf -İşe alım süreçlerinde fırsat eşitliği sağlar. Tedarik ve değer zinciri etkilerini de gözeterek adil iş gücü, çalışma standartlarının iyileştirilmesi, kadın istihdamı ve kapsayıcılık konularına (kadın, erkek , dini inanç, dil, ırk, etnik köken, yaş, engelli, mülteci vb. ayrımı yapılmaması gibi) politikalarında yer verir.

Albaraka Türk’ün İnsan Hakları

Politikası’na aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://www.albaraka.com.tr/assets/tr/

pdf/insan-haklari-politikasi.pdf

-Belirli ekonomik, çevresel, toplumsal faktörlere duyarlı kesimlerin (düşük gelirli kesimler, kadınlar vb.) veya azınlık haklarının/fırsat eşitliğinin gözetilmesi konusunda değer zinciri boyunca alınan önlemleri açıklar.

Albaraka Türk’ün İnsan Hakları

Politikası’na aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://www.albaraka.com.tr/assets/tr/

pdf/insan-haklari-politikasi.pdf -Ayrımcılığı, eşitsizliği, insan hakları ihlallerini, zorla çalıştırmayı önleyici ve düzeltici uygulamalara ilişkin gelişmeleri raporlar. Çocuk işçi çalıştırılmamasına yönelik düzenlemeleri açıklar.

Albaraka Türk’ün İnsan Hakları

Politikası’na aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://www.albaraka.com.tr/assets/tr/

pdf/insan-haklari-politikasi.pdf -Çalışanlara yapılan yatırım (eğitim, gelişim politikaları), tazminat, tanınan yan haklar, sendikalaşma hakkı, iş/hayat dengesi çözümleri ve yetenek yönetimine ilişkin politikalarını açıklar. Çalışan şikayetleri ve anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin mekanizmaları oluşturarak uyuşmazlık çözüm süreçlerini belirler.

Çalışan memnuniyetinin sağlanmasına yönelik olarak yapılan faaliyetleri düzenli olarak açıklar.

Albaraka Türk’ün İnsan Hakları

Politikası’na aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://www.albaraka.com.tr/assets/tr/

pdf/insan-haklari-politikasi.pdf

-İş sağlığı ve güvenliği politikaları oluşturur ve kamuya açıklar. İş kazalarından ve sağlığın korunması amacıyla alınan önlemleri ve kaza istatistiklerini açıklar.

İlgili mevzuatlara göre, Sürdürülebilir Bankacılık Programı çerçevesinde;

sağlık ve güvenlik konularında yapılan çalışmaların (eğitimler, iş sürekliliği faaliyetleri, sağlık kuruluşlarından alınacak ödüller, banka içi sağlık kampanyaları vb.) kamuyla da paylaşılacak biçimde raporlanması, sağlık ve güvenlik konularından sorumlu bir üst düzey yöneticinin belirlenmesi gibi aksiyonlar alınmaktadır. Banka’nın Sağlık ve Güvenlik çalışmalarına Sürdürülebilirlik Raporu aracılığıyla ulaşılabilmektedir.

Albaraka Türk’ün Sağlık ve Güvenlik Çalışmalarına Sürdürülebilirlik Raporu’ndan ulaşılabilir.

https://www.albaraka.com.tr/

surdurulebilirlik-raporlari.aspx -Kişisel verilerin korunması ve veri güvenliği politikalarını oluşturur ve kamuya açıklar.

Albaraka Türk’ün Kişisel Verilerin

Korunması ve Veri Güvenliği politikalarına aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://www.albaraka.com.tr/documents/

hakkimizda/kvkk-aydinlatma-yazisi/pdf/

kisisel-verilerin-korunmasi-ve-islenmesi-politikasi.pdf

-Etik politikası oluşturur (iş, çalışma etiği, uyum süreçleri, reklam ve pazarlama etiği, açık bilgilendirme vb. çalışmaları dâhil) ve kamuya açıklar.

Albaraka Türk’ün Etik İlkelerine aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://www.albaraka.com.tr/tr/

hakkimizda/albarakayi-taniyin/bankacilik-etik-ilkeleri

-Toplumsal yatırım, sosyal sorumluluk, finansal kapsayıcılık ve finansmana erişim kapsamındaki çalışmalarını açıklar.

Albaraka Türk tarafından 2020 yılında gerçekleştirilen başlıca kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları aşağıdaki gibidir:

Bereket Vakfı Burs Desteği: Bereket Vakfı aracılığıyla 2020 yılında 1.807 lisans ve 85 doktora olmak üzere toplamda 1.892 öğrenciye burs verilmiştir.

Uzaktan Eğitim Tablet Desteği: Uzaktan eğitim gören ihtiyaç sahibi öğrenciler için tablet desteği sağlanmıştır.

Gazze İslam Üniversitesi PC Laboratuvarı: Gazze İslam Üniversitesi’nde görme engelli

öğrencilerin kullanımına sunulmak üzere PC laboratuvarı kurulmuştur.

Sağlık Destekleri: İhtiyaç sahibi kişilerin sağlık problemleri için maddi destek sağlanmıştır.

Fidan Dikimi: Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Banka çalışanları adına 4.605 fidan dikimi gerçekleştirilmiştir.

Milli Dayanışma Kampanyası:

Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen seferberlik sonrası kampanyaya 5 Milyon TL destek sağlanmıştır.

Albaraka Türk’ün Sürdürülebilirlik Raporu’na aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://www.albaraka.com.tr/

surdurulebilirlik-raporlari.aspx

-Çalışanlara ÇSY politikaları ve uygulamaları konusunda bilgilendirme toplantıları ve eğitim programları düzenler.

Albaraka Türk insan kıymetleri politikasının amacı; Banka’nın faaliyetlerinin amacına, vizyon, misyon ve kurumsal değerlerine uygun olarak;

etkin, hızlı, güvenli ve verimli bir biçim ve içerikte gerçekleştirilebilmesi için, ulusal ve uluslararası düzeyde ihtiyaç duyulan niteliklere sahip ve alanında uzmanlaşmış, kalifiye ve yetenekli personelin çalıştırılmasını, niteliklerinin geliştirilmesini ve istikrarını sağlamaktır.

Banka’nın insan kıymetleri politikası, Genel Müdürlük tarafından tayin ve tespit olunmaktadır. İnsan kıymetleri politikasının uygulanmasından, geliştirilmesinden ve izlenmesinden öncelikle İnsan Kıymetlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı sorumludur. Bu sorumluluk, görevli oldukları alanlarla ilgili Yöneticileri de kapsamaktadır.

İnsan kıymetleri politikasının temel esasları şunlardır:

Personelin kişiliğine saygı duymak, iş ilişkisine dair haklarının korunmasını sağlamak,

Kurum kültürünün paylaşılmasını sağlamak, kurum değerlerine ve kültürüne bağlılığı oluşturmak ve tüm personelin ortak hedefler etrafında buluşmalarını sağlamak,

Gerekli ve yeterli sayıda ve görülecek işe uygun; fikri, mesleki bilgi ve yeteneklere sahip personel istihdamını gerçekleştirmek ve personelin en yüksek verim ve kârlılık hedefine bağlı olarak çalışmasını sağlamak,

Görülecek işe uygun olarak tüm personele mesleki eğitim, yetişme ve gelişme imkânları sağlamak,

Personeli yenilikçi, gelişimci düşünmeye, yeni fikir ve ürünler üretmeye

özendirecek ortamlar sağlamak,

Yönetici ve yetkili kadrolarına Banka içinden personel yetiştirme çabasını göstermek ve boşalan kadrolara yapılacak olan atamalarda Banka içinden yetişen personele öncelik tanımak,

Personeli ilgilendiren konularda personeli haberdar etmek, Personelin görüş ve fikirlerini Yöneticilere kolaylıkla iletmelerini sağlamak amacıyla iletişim usul ve esaslarını geliştirmek,

Personelin iş motivasyonunu artırıcı bir çalışma ortamı meydana getirmek ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesine çaba göstermek,

Personeli başarıya ulaşması için özendirmek, bununla ilgili uygulamalar geliştirmek, üstün başarı gösteren personeli ödüllendirmek.

C2. Paydaşlar, Uluslararası Standartlar ve İnisiyatifler

-Sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetlerini tüm paydaşların (çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler ve hizmet sağlayıcılar, kamu kuruluşları, hissedarlar, toplum ve sivil toplum kuruluşları vb.) ihtiyaç ve önceliklerini dikkate alarak yürütür.

Albaraka Türk, faaliyetlerini bir değer zincirine dönüştürmek için paydaş haritasında konumlandırdığı paydaşlarıyla katma değer üretmeye yönelik

şeffaf ve karşılıklı etkileşime dayalı ilişkiler geliştirmektedir. Banka, başta dijital dönüşüm süreci olmak üzere teknolojideki güncel gelişmelerden yararlanarak paydaşlarına yönelik güçlü iletişim kanalları oluşturmuştur.

Albaraka Türk Paydaş Haritası ve İletişim Kanalları

Paydaşlar İletişim Kanalları

Hissedarlar Yatırımcı Sunumları, Yatırımcı Gezileri, Yatırımcı Etkinlikleri, Genel Kurul, Faaliyet Raporu Derecelendirme Kuruluşları Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Uyum Derecelendirme Raporları Çalışanlar İç İletişim Kanalları, Mesleki ve Kişisel Gelişim Programları, Çalışan Ailelerine Yönelik Etkinlikler İştirakler İç İletişim Kanalları, Mesleki ve Kişisel Gelişim Programları, Çalışan Ailelerine Yönelik Etkinlikler Müşteriler Reklam Kampanyaları, Şikayet ve Öneri Yönetim Kanalları, Saha Araştırmaları Ekibi, Kalitatif

Yöntemlerle Etnografik Saha Araştırmaları Tedarikçiler Satınalma Prosedürü, Alım, Satım, Yapım, Kira, Hizmet ve İhale Yönetmeliği, Tedarikçi Bilgi

Formu, Tedarikçi Değerlendirme Formu Uluslararası Finans Kuruluşları Kurumsal Tanıtım Materyalleri, Üyelikler, Etkinliklerde Temsiliyet, Birebir Ziyaret ve Temaslar

Birlikler Kurumsal Tanıtım Materyalleri, Üyelikler, Etkinliklerde Temsiliyet

Medya Basın Bültenleri, Medya Mensuplarına Yönelik Geziler, Lider İletişimi

Kamu Yasalara Tam Uyum Faaliyetleri, Kamu Faaliyetlerini Destekleyici Etkinlikler

Ulusal ve Uluslararası STK’lar ve

Kuruluşlar Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Faaliyeti İş Birlikleri ve Raporlamalar

-Müşteri şikayetlerinin yönetimi ve çözümüne ilişkin müşteri memnuniyeti politikası düzenler ve kamuya açıklar.

Günümüzde sürekli dönüşen müşteri ihtiyaç ve beklentilerini koşulsuz müşteri memnuniyeti ilkesi çerçevesinde karşılayan Albaraka Türk, yüksek hizmet standartlarını samimiyet ve güler yüzlü hizmet yaklaşımıyla pekiştirmektedir.

Tüm iş süreçlerini ISO 9001:2008 Kalite Belgesi kapsamında sürdüren Banka, 2015 yılında ISO 22301 İş Sürekliliği Sertifikasyonu almaya hak kazanarak iş süreçlerinin kesintisiz işlemesi hedefinde de büyük bir adım atmıştır.

-Paydaş iletişimini sürekli ve şeffaf bir şekilde yürütür; hangi paydaşlarla, hangi amaçla, ne konuda ve ne sıklıkla iletişime geçtiğini, sürdürülebilirlik faaliyetlerinde kaydedilen gelişmeleri açıklar.

Albaraka Türk’ün Sürdürülebilirlik Raporu’na aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://www.albaraka.com.tr/

surdurulebilirlik-raporlari.aspx

-Benimsediği uluslararası raporlama standartlarını (Karbon Saydamlık Projesi (CDP), Küresel Raporlama Girişimi (GRI), Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC), Sürdürülebilirlik Muhasebe Standartları Kurulu (SASB), İklimle İlişkili Finansal Açıklamalar Görev Gücü (TCFD) vb.) ) kamuya açıklar.

Albaraka Türk’ün Benimsediği Raporlama Standartları

Karbon Saydamlık Projesi (CDP)

Küresel Raporlama Girişimi (GRI)

Bilimsel Temelli Hedefler Girişimi (SBTi)

İklimle İlişkili Finansal Açıklamalar Görev Gücü (TCFD)

-İmzacısı veya üyesi olduğu uluslararası kuruluş veya ilkeleri (Ekvator Prensipleri, Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP-FI), Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler (UNGC), Birleşmiş Milletler Sorumlu Yatırım Prensipleri (UNPRI) vb.), benimsediği uluslararası prensipleri (Uluslararası Sermaye Piyasası Birliği (ICMA) Yeşil/Sürdürülebilir Tahvil Prensipleri gibi) kamuya açıklar.

Albaraka Türk, ulusal ve uluslararası mesleki platformlarda güçlü bir temsiliyet sağlayarak kurumsal itibarını pekiştirmektedir. Banka’nın kurumsal Üyelikleri şu şekildedir:

United Nations Global Compact (Albaraka Banking Group Üyeliği)

Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions (AAOIFI)

General Council for Islamic Banks and Financial Organizations (CIBAFI)

Insitute of International Finance (IIF)

Islamic Financial Services Board (IFSB)

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) -Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi ve uluslararası sürdürülebilirlik endekslerinde (Dow Jones

Sürdürülebilirlik Endeksi, FTSE4Good, MSCI ÇSY Endeksleri vb.) yer almak için somut çaba gösterir.

Albaraka Türk Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer almaktadır.