• Sonuç bulunamadı

Obez çocukların giysi kullanımı ve satın alma sorunlarını belirlemek amacıyla uygulanan anketlerden elde edilen bulgular incelendiğinde;

1. AraĢtırmaya katılan örneklem grubunun %51,5‟ini kız %48,5‟ini erkek çocukları ve aileleri oluĢturmaktadır. AraĢtırmaya katılan kız ve erkek çocukların yaĢları 6-12 yaĢ aralığında değiĢmektedir. Kız çocuklarının %52,4‟ü erkek çocukların ise %53,6‟sı son çocukluk dönemi olan 10-12 yaĢ grubu çocuklardan oluĢmaktadır.

2. AraĢtırmaya katılan çocukların boy uzunluğu incelendiğinde kız çocuklarının %61,1‟i erkek çocukların %55,0‟inin 122-148 cm aralığında boy uzunluğuna sahip oldukları, kız çocukların %46,5‟i erkek çocukların %49,8‟inin 47-67 kg aralığında kiloya sahip oldukları, vücut kitle indeksi incelendiğinde ise kız çocukları %59,0‟unun 19-25 vücut kitle indeksi, erkek çocuklarının %56,7‟sinin 26-32 vücut kitle indeksi aralığında olduğu bulgularına ulaĢılmıĢtır. Çocukların boy ortalamaları incelendiğinde kız çocuklarının 137.16 cm, erkek çocukların 140.07 cm olduğu, kilolarının ortalamalarına bakıldığında kız çocuklarının 51.11 kg, erkek çocukların 55.75kg olduğu, VKĠ ortalamaları incelendiğinde ise kız çocukların 27.46, erkek çocukların 29.36 oldukların görülmektedir.

3. Çocukların vücut tipleri incelendiğinde araĢtırmaya katılan kız çocukların %86,4‟ünün, erkek çocukların %69,1‟inin 1. Tip Obez vücut tipinde oldukları

bulgusuna ulaĢılmıĢtır. Erkek çocukların kız çocuklarına göre üst ve alt giysi bedenlerinde yetiĢkin giysi bedenlerini daha çok giymektedirler.

4. Obez çocukların ailelerine yönelik demografik özellikleri incelendiğinde kız ve erkek çocuklarının annelerinin çoğunluğunun çalıĢmadığı, babalarının ise erkek çocuklarının çoğunluğunun memur, kız çocuklarının ise memur, iĢçi ve esnaf olduğu belirlenmiĢtir. Obez çocukların VKĠ değerlerinin anne ve babanın eğitim durumlarına göre farklılık göstermediği fakat annenin çalıĢma durumu incelendiğinde çalıĢan annelerin çocuklarının çalıĢmayan annenin çocuklarından daha obez oldukları görülmektedir. 5. Obez çocukların giysilerini temin etme Ģekli ve temin edildiği yere iliĢkin dağılım

incelendiğinde; obez çocukların giysilerini hazır giyim mağazalarından temin ettikleri, kız çocukları daha çok çocuk giysi mağazalarından giysilerini temin ederken, erkek çocukları yetiĢkin ve çocuk giysi mağazalardan giysilerini temin ettiklerini belirtmiĢlerdir.

6. Obez çocukların giysi kullanımında yaĢadıklara sorunlara iliĢkin dağılımı incelendiğinde; kız ve erkek çocukların giysilerinin bazı yerlerinde deformasyon sorunu yaĢadıkları, en çok yıpranan yerin ise üst bacak arası olduğu belirtilmiĢtir. 7. Obez çocukların giysi çeĢitlerinde yaĢadıkları vücuda uyum sorunlarına iliĢkin dağılım

incelendiğinde; kız ve erkek çocukların gömlek/bluzlarda, kaban ve montlarda kol boyu uzunluğunun, pantolonda paça boyu uzunluğunun ortak sorun olduğu görülmektedir. Kız çocuklarının kullandığı giysi türlerinden eteklerde en fazla yaĢadığı sorun etek ucunun yukarı kalkması, elbiselerde kol boylarının uzun olmasıdır. Genel olarak bakıldığında obez çocukların giysilerinin kol boyu ve paça boylarının uzun olduğu görülmektedir.

8. Obez çocukların giysi seçimini etkileyen faktörlere iliĢkin dağılımı incelendiğinde; en önemli faktörlerin sırasıyla; giysinin bedene uygun olması, giysinin hareket serbestliği sağlaması, giyside kendini rahat hissetmesi ve giysinin kaliteli olmasıdır. Giysi seçiminde en önemsiz faktörün giysinin zayıf göstermesi olduğu tespit edilmiĢtir. Fakat kız çocukları erkek çocuklarına göre giysinin zayıf göstermesini daha çok önemsemektedir.

9. Obez çocukların giysilerinde en çok tercih ettiği kumaĢ türlerine iliĢkin dağılımı incelendiğinde; obez çocukların giysilerinde kumaĢ türü olarak pamuklu ve elastik kumaĢları, kumaĢ yüzeyi olarak desenli kumaĢları ve kumaĢ yapısı olarak ta dokuma kumaĢları tercih ettikleri görülmektedir.

10. Obez çocukların giysilerini oluĢturan kumaĢ özelliklerine iliĢkin dağlım incelendiğinde ise giysilerinde kullanılan kumaĢların yıkandığında çekme özelliği, deforme olma özelliği, hava geçirme özelliği, cildi tahriĢ etme özelliği, anti alerjik olma özelliği hem kız hem de erkek çocuklar için büyük önem taĢımaktadır.

11. Obez çocukların giysilerindeki renk tercihlerine iliĢkin dağılım incelendiğinde; genel olarak erkek çocuklar giysilerinde koyu renkleri tercih ederken kız çocukları giysilerinde parlak ve canlı renkleri tercih etmektedir.

12. Obez çocukların dıĢarı çıkarken en çok giymeyi tercih ettikleri giysi çeĢitlerine iliĢkin dağılım incelendiğinde; erkek çocuklar çoğunlukla eĢofman ve t-shirtü tercih ederken kız çocukları eĢofman, tĢhirt, tayt ve badyi de tercih etmektedir.

13. Obez çocukların giysilerinde en çok kullanmayı tercih ettikleri kapama yerlerine ve kapama malzemelerine iliĢkin dağılımı incelendiğinde; kızların eteklerde daha çok yan dikiĢte, elbise arka ortasında, Pantolon ve gömlek/bluzda ise kız ve erkek çocukların en çok tercih ettikleri kapama yerinin ön ortası olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır. Kapama malzemesi olarak kız çocukları etek, pantolon ve mont/kabanda fermuarı, gömlek, elbisede düğmeyi tercih ederken erkek çocuklar pantolon ve mont/kabanda fermuarı, gömlekte ise düğmeyi tercih etmektedirler.

14. Obez çocukların giysilerinde en çok tercih ettikleri model özelliklerine iliĢkin dağılım incelendiğinde; kız çocukların eteklerde ve elbiselerde; bol ve kısa, pantolonlarda, gömlek/bluzlarda ve kaban/montlarda; bol ve uzun modelleri tercih ettikleri, erkek çocuklarda ise pantolon, gömlek ve eĢofmanda; bol ve uzun, kaban/montlarda bol ve kısa giysileri tercih ettikleri belirlenmiĢtir.

15. Obez çocukların gömlek/bluz ve elbiselerde en çok tercih ettikleri model özelliklerine iliĢkin dağılımı incelendiğinde; kız çocukları gömlek ve bluzlarda büzgülü, cepli ve kısa biyeli ve büzgülü kollu modelleri tercih ederken erkek çocukları gömleklerde robalı, cepli ve kısa ve manĢetsiz kollu modelleri tercih etmektedir.

16. Obez kız çocukların elbiselerinde en çok tercih ettikleri model özelliklerine iliĢkin dağılımı incelendiğinde; kız çocukların en çok bedene oturmayan bol elbise modellerini giymeyi tercih ettiği sonucuna ulaĢılmıĢtır.

17. Obez kız çocukların eteklerde en çok tercih ettikleri model özelliklerine iliĢkin dağılım incelendiğinde; kız çocukların eteklerde en çok pilili, volanlı ve büzgülü etek modellerini tercih ettikleri görülmektedir. Obez çocukların pantolonlarda en çok tercih ettikleri model özelliklerine iliĢkin dağılımı incelendiğinde; kız ve erkek çocukların

cepli, boru paçalı, ayarlanabilir ve yüksek belli pantolon modelleri tercih ettikleri görülmektedir.

Benzer Belgeler