• Sonuç bulunamadı

SONUÇLAR VE TARTIŞMA

Orta Anadolu Volkanik Provensi (OAVP) içerisinde yer alan Kapadokya jeotermal provensinin jeotermal kaynak potansiyelinin belirlenmesinin amaçlandığı bu çalışmada, çalışma alanının jeolojisi, hidrotermal alterasyon özelikleri ve hidrojeokimyasal özellikleri ile ilgili çalışmalar yapılarak, jeotermal sistemlerin modellemeleri oluşturulmuştur.

Kapadokya volkanik provensi içerisinde beş adet aktif ve iki adet potansiyel olduğu düşünülen toplam yedi adet jeotermal saha/sistem saptanmıştır. Bu alanlardan, çalışma alanının güneyinde bulunan Dertalan jeotermal alanında akışkanın çıkış sıcaklığı 29.5

oC, kuzey batısında bulunan Ziga jeotermal alanında 51 oC, Ilısu jeotermal alanında 36 oC, Şahinkalesi jeotermal alanında 44.1 oC, Acıgöl jeotermal alanında 43.3 o

C ve kuzeyinde bulunan Derinkuyu jeotermal alanında ise 45 o

C olarak ölçülmüştür.

Çalışma alanından derlenen altere kayaç örneklerinden yapılan minerolojik incelemelerde, Na bakımından zengin çözeltilerin, K feldispat ve plajiyoklazlarla etkileşimi sonucu gelişen albitleşmeler, epitermal damarlar çevresinde bulunan ve K- feldispatın veya feldispatoidlerin sülfatlı çözeltiler ile etkileşimi sonucu gelişen alünitleşmeler veya kayaçların hidrotermal kökenli magmatik çözeltilerle silis getirimi sonucu silisçe zengin bir durum almasını sağlayan süreç olarak tanımlanan silisleşmeler gibi hidrotermal alterasyon tipleri saptanmıştır.

Yapılan çalışmalar sonucunda Kapadokya jeotermal provensi içerisinde tektonik hatlarla kontrol edilen iki farklı jeotermal sistem tespit edilmiştir. Bu sistemler; Tuzgölü Fay Zonu ile Keçiboyduran-Melendiz Fayı arasında kalan alanda bulunan jeotermal sistem ve Keçiboyduran-Melendiz Fayı’nın kuzeyinde bulunan jeotermal sistemlerdir.

Çalışma alanına ait altere kayaç numunelerinin ve aynı lokasyonlardan derlenen su numunelerinin NTE ve itriyum jeokimyası sonuçları incelendiğinde her bir sistemin kendi içerisinde oldukça benzer özellikleri olduğu ve aynı lokasyona ait su ve kayaç

örneklerininde aynı anomalileri verdikleri dolayısı ile sistem içerisindeki hidrotermal akışkanın yüzeye ulaştığı ve yüzey kayaçlarla etkileşime girdikleri saptanmıştır.

Su kimyası sonuçlarına göre, her iki jeotermal sistem içerisindeki soğuk sular Ca-Mg- HCO3 ve Ca-HCO3 tipindedir. Sıcak sularda ise birinci jeotermal sistem içerisindeki

sular Ca-Na-SO4 ve Ca-Mg-SO4 tipinde iken ikinci jeotermal sistemde bulunan sular

Na-Cl-HCO3 ve Ca-Na-HCO3tipinde mineralce fakir sıcak sulardır. Elde edilen veriler,

çalışma alanı içerisindeki suların KB’dan GD’ya doğru gidildikçe su kayaç etkileşiminin daha yoğun ve derin dolaşımlı olduğu göstermektedir. Na-K-Mg üçgen diyagramına ve Na-K/Ca-Mg diyagramına göre her iki sistem içerisindeki sular olgun olmayan sular grubuna düşmektedir. Rezervuar sıcaklığının belirlenmesi için kullanılan silis jeotermometre sonuçlarına göre Kapadokya jeotermal provensinde bulunan jeotermal sistemlerdeki sıcak suların rezervuar sıcaklıklarının; Dertalan, Melendizdağ, Keçiboyduran Dağı, Hasandağ (Keçikalesi), Ziga, Acıgöl ve Derinkuyu sahaları için sırasıyla 150-173 o

C, 88-117 oC, 91-120 oC, 94-122 oC, 131-156 oC, 157-179 oC; 152- 174 oC ve 102-130 oC aralığında değiştiği saptanmıştır.

İnceleme alanından alınan sulardan δ18

O ve δD duraylı izotop analizleri yapılmış ve sonuçlar çeşitli grafik ve diyagramlar yardımıyla değerlendirilmiştir. Buna göre, su numunelerinin Craig (1961) tarafından oluşturulan Küresel Meteorik Su Çizgisi’nin hemen hemen üzerinde olduğu görülmüştür. Dolayısıyla bu durum söz konusu suların aynı kökenli ve meteorik sulardan beslendiğini göstermektedir.

Çalışma sahasına ait tüm bu veriler dikkate alındığında, inceleme alanındaki jeotermal sistemlerle ilgili kavramsal bir model oluşturulmuştur. Oluşturulan bu modele göre Kapadokya jeotermal provensi içerisindeki jeotermal sistemler tektonik kontrollüdür. Alanının kuzeyinde Nevşehir ili Acıgöl kaplıcaları civarında yüzlek veren Geç Kretase yaşlı gabro/granodiyorit sokulumları ile bölgesel tektonik sonucu gelişen muhtemel bir kabuk incelmesi ile yüzeye yaklaşan ısı akıları sistemin ısı kaynağını, çalışma alanı güneydoğusunda yüzlek veren ve aynı zamanda çalışma alanının temelini oluşturan Paleozoyik-Mesozoyik yaşlı mermer ve gnayslar ise sistemin rezervuarını oluşturmaktadırlar. Çalışma sahasında geniş yayılım gösteren Kapadokya volkanizmasına ait birimler hidrojeolojik olarak çok az su içerebilir olmasına rağmen tektonizmanın etkisiyle ikincil porozite ve permeabilite kazandığı için yer yer rezervuar

özellik göstermektedirler. Aynı zamanda kırık ve/veya çatlaklı zonlardan süzülen sular temelde bulunan mermerler içerisinde oluşan ikincil porozite-permeabiliteye sahip alanlarda birikerek rezervuarı oluşturmakta ve akifer özelliği taşımaktadırlar. Kapadokya volkanitlerine ait tüf ve ignimbiritler ise sistemin örtü kayasını oluşturmaktadır. Tüm bu veriler ışığında oluşturulan jeotermal modele göre bölgedeki jeotermal sistemlerde rezervuar ve rezervuar sıcaklığı ile ilgili bir sorun bulunmamakta olup sahada jeotermal akışkan problemi bulunduğu saptanmıştır.

Bölgedeki paleoiklimsel çalışmalar ve son 60 yıllık meteoroloji verileri göz önüne alındığında jeolojik dönemlerden günümüze kadar iklim koşullarında bir değişiklik olup olmadığı ve bu iklimsel koşulların jeotermal sistem üzerindeki etkisinin aydınlığa kavuşturulabilmesi için alanda paleoiklimsel ve paleocoğrafik araştırmaların sürdürülmesi gerektiği düşünülmektedir.

Jeotermometrelerden, jeokimyasal çalışmalardan (özellikle alterasyon sonuçları) elde edilen veriler, bu alanda jeotermal sahaların yanı sıra, jeotermal sistemin devamlılığının takip edilmesi sonucunda benzer hatta daha sıcak (enerji üretimine uygun) jeotermal sahaların da ortaya çıkma potansiyelinin olduğunu göstermektedir.

Volkanizma-tektonizma ilişkisi ve bu ilişkiye bağlı gelişen hidrotermal alterasyon zonlarının yoğunluk artışları, çalışma alanını etkileyen fay sistemlerinin kesişim noktalarında maksimum seviyeye ulaşmaktadır. Bölgede özellikle Melendizdağ güneyinde Tuzgölü fayı ile Niğde fay zonunun kesiştiği, Ziga ve Şahinkalesi bölgelerinde Keçiboyduran-Melendiz fayı üzerindeki alanlarda ve Nevşehir güneyinde Derinkuyu fayı ile Göllüdağ fayı arasındaki alanlarda derin araştırma sondajlarının yapılması öngörülmektedir.

KAYNAKLAR

Adams. N.J.,Drilling Engineering: A Complete Well Planning Approach, Pennwell

Books, Tulsa,1985.

Afşin, M. ve Baş, H.,Bazı önemli soğuk ve sıcak su kaynaklarının hidrokimyasal ve izotopik İncelemesi ve kökensel yorumu (Aksaray-Niğde arası), TÜBİTAK-195y-009

YDABÇAG-120, Ankara, Türkiye, 64, 1997. (yayımlanmamış).

Afşin, M.,Allen, D.M., Kirste, D., Durukan, U.G., Gurel, A. andOruc, O., “Mixing processes in hydrothermal spring systems and implications for interpreting geochemical data: a case study in the Cappadocia region of Turkey”, Hydrogeol.

J.22(1), 7-23, 2014.

Akgün, F., Kayseri, M.S. and Akkiraz, M.S., Palaeoclimatic evolution and vegetational changes during the Late Oligocene–Miocene period in Western and Central Anatolia, Turkey”, Palaeo 253, 56–90, 2007.

Akkuş, İ., Akıllı, H., Ceyhan, S., Dilemre, A. ve Tekin, Z., Türkiye Jeotermal Kaynakları Envanteri, MTA, Ankara, 627-647, 2006

Aktimur, H.T., Sarıaslan, M.M., Keçer, M., Sönmez, M., Özmutaf, M. ve Potoğlu, S., “Nevşehir ilinin arazi kullanım potansiyeli”, MTA yayınları 9698, 35, 1994.

Alpaslan, M., Boztuğ, D., Frei, R., Temel, A. and Kurt, M.A., “Geochemical and Pb,Sr- Nd isotopic composition of the ultrapotassic volcanics from the extensionrelated Çamardı-Ulukışla Basin, Niğde Province, Central Anatolia, Turkey”, J. Earth. Syst.

Sci. 27(5), 613-627, 2006.

Alpaslan, M., Frei, R., Boztuğ, D., Kurt, M.A. and Temel, A., “Geochemical and Pb-Sr- Nd Isotopic constrains ındicating enriched-mantle sources for Late Cretaceous to Early

Tertiary Volcanism, Central Anatolia, Turkey”, Int. Geol. Rev. 46(11), 1022-1041, 2004.

Altın, T.B. and Altın, B.N., “Development and morphometry of drainage network in volcanic terrain, Central Anatolia, Turkey”, Geomorphology 125, 4, 485-503, 2011.

Altın, T.B. and Altın, B.N., “Drainage morphometry and its influence on landforms in volcanic terrain, Central Anatolia, Turkey”, The 2nd International Geography Symposium, Antalya, TURKEY, p. 732-740, 2-5 June 2010

Arcasoy, A., A new method for detecting the alignments from point-like features: An application to the volcanic cones of Cappadocian volcanic province, Turkey, PhD Thesis, METU Graduate School of Natural and Applied Sciences, Ankara, s. 174, 2001.

Arcasoy, A., Toprak, V. ve Güleç, N., Kapadokya volkanik provensi’nin jeolojisinin uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri ile değerlendirilmesi, TÜBİTAK

YDABÇAG-551, Ankara, Türkiye, 96, 2000. (yayımlanmamış)

Arcasoy, A., Toprak, V. and Kaymakçı, N., “Comprehensive Strip Based Lineament Detection Method (COSBALID) from point-like features: a GIS approach”, Comput.

Geosci. 30, 45–57, 2004.

Arıkan, Y., “Tuzgölü havzasının jeolojisi ve petrol imkanları”, MTA Dergisi 85, 17-38, 1975.

Arnorsson, S., Gunnlaugsson, E. and Svavarsson, H., “The element of geothermal waters in Iceland III chemical geothermometry in geothermal investigations”, Geochim.

Cosmochim. Acta. 47, 567-577, 1983.

Aslan, F., “Aksaray taş devri fosil insanı ve endüstrisi”, Yeryuvarı ve İnsan 2(4), 5-8, 1977.

Atabey, E., 1/100.000 ölçekli açınsama nitelikli Türkiye Jeoloji Haritaları Serisi, Kayseri-H 19 paftası, MTA Genel Müdürlüğü, 1989.

Atabey, E., Papak İ., Tarhan N., Akarsu B. ve Taşkıran M.A., “Ortaköy (Niğde)– Tuzköy (Nevşehir)–Kesikköprü (Kırşehir) yöresinin jeolojisi”, MTA Yayınları 8156, 64, 1987.

Atabey, E. ve Ayhan, A., Niğde-Ulukışla-Çamardı-Çiftehan yöresinin jeolojisi, MTA

Raporu 8064 Ankara, Türkiye, 1986.

Atabey, E.,Tarhan, N., Yusufoğlu, H. ve Canpolat, M., Hacıbektaş (Nevşehir)- Himmetdede (Kayseri) arasının jeolojisi, MTA Raporu 8523, Ankara, Türkiye,1988.

Aydan, Ö. ve Ulusay, R., “Geotechnical and environmental characteristics of man-made underground structures in Cappadocia, Turkey”, Eng. Geol. 69 (3/4), 245-272, 2003.

Aydar, E., Gourgaud, A., Deniel, C., Lyberis, N. and Gündoğdu, N., “Levolcanisme quaternaire d’Anatolie centrale (Turquie): Associationde magmatismes calco-alkalin et alcalin en domaine de convergence”, Can. J. Earth Sci. 32, 1058-1069, 1995.

Aydar, E., Gündoğdu, N., Bayhan, H. ve Gourgaud, A., “Kapadokya bölgesinin Kuvaterner yaşlı volkanizmasının volkanik-yapısal ve petrolojik incelenmesi”, Doğa

Yerbilimleri Dergisi 3(1), 25-42, 1994.

Aydar, E. and Gourgaud, A., “The geology of Mount Hasan stratovolcano, Central Anatolia, Turkey”, J. Volcanol. Geotherm. Res. 85, 129–152, 1998.

Aydar, E. and Gourgaud, A., “Garnet-bearing basalts: an example from Mt. Hasan, Central Anatolia, Turkey”, Mıner. Petrol. 75, 185-201, 2002.

Aydemir, A., “Tectonic investigation of Central Anatolia, Turkey, using geophysical data”, J. Appl. Geophys. 321-334, 2009. DOI: 10.1016/j.jappgeo.2009.02.002.

Aydın, F., “Kapadokya volkanik kompleksinin gelişimi ve volkanizmanın bölge üzerindeki etkileri”, 1. Tıbbi Jeoloji Çalıştayı, Ürgüp, TÜRKİYE, s. 10-20, 2009.

Aydın, N., Orta Anadolu masifinin Gümüşkent B. (Nevşehir) dolayının jeolojikpetrografik incelemeleri, MTA Raporu 206, Ankara, Türkiye, 1984.

Ayhan, A. ve Papak, İ., “Aksaray-Taşpınar-Altınhisar-Çiftlik-Delihebil (Niğde) civarının jeolojisi”, MTA Raporu2324, Ankara, Türkiye, 1988.

Ayhan, A., Geological and morphological investigations of the underground cities of Cappadocia using GIS, MSc Thesis, METU Graduate School of Natural and Applied

Sciences, Ankara, p. 120, 2004.

Baba, A., Engineering geology of Ürgüp-Göreme, MSc Thesis, DEU Graduate School

of Natural and Applied Sciences, İzmir, p. 135, 1995.

Baba, A. and Ármannsson, H., “Environmental impact of the utilization of a geothermal area in Turkey”, Energ Source 1, 267-278, 2006.

Baran B. ve Erkmen C., 14 aralık Kayseri depremi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet

işleri Genel Müdürlüğü, Preliminary Report, Ankara, Türkiye, 1998.

Batum, İ., “Nevşehir güneybatısındaki Göllüdağ ve Acıgöl yöresi volkanitlerinin jeoloji ve petrografisi”, Yerbilimleri 74, 50-69, 1978a.

Batum, İ., “Nevşehir güneybatısındaki Göllüdağ ve Acıgöl yöresi volkanitlerinin jeokimyası ve petrolojisi”. Yerbilimleri 74, 70-88, 1978b.

Bau, M., “Controls on the fractionation of isovalent trace elements in magmatic and aqueous systems: Evidence from Y/Ho, Zr/Hf, and lanthanide tetrad effect”, Contrib.

Mineral. Petrol. 123, 323-333, 1996.

Beekman, P. H., “The pliocene and Quaternary volcanism in the Hasan Dağ-Melendiz Dağ region”, MTA Bulletin 66, 90-105, 1966.

Besang, C., Eckhardt, F.J., Harre, W., Kreuzer, H. and Müller, P., “Radiometrische altersbestimmungen an Neogenen eruptivgesteinen der Türkei”. Geol. Jb. 25(4), 3-36, 1977.

Beyhan, A., Stratigraphic outline and neotectonics of the sulucaova-kovalı segment of Ecemiş Fault, MSc Thesis, METU Graduate School of Natural and Applied Sciences, Ankara, p.109, 1994.

Bigazzi, G., Yeğingil, Z., Ercan, T., Oddone, M. and Özdoğan, M., “Fission track dating obsidians of central and northern Anatolia”, B. Volcanol. 55, 588-595, 1993.

Bilal E., “Efitde de deux mnssifs granitiques de ln province stanniftre de I'6tat de Goias (Br6sil) et des formations mltasomatiques assocides aux mindralisations-en Sn et Be”, Tltdse de doctorat, Foole Des Mines, Paris, 1991.

Bozkurt, E., “Neotectonics of Turkey”, Geodin. Acta. 14, 3-30, 2001.

Boztuğ, D., “Post-collisional central Anatolian alkaline plutonism, Turkey”, Turk. J.

Earth. Sci. 7, 145–165, 1998.

Burçak, M,. Aksaray Jeotermal Sahaları (Acıgöl-Ziga-Şahinkalesi) jeotermal ısı kaynaklarının araştırılması ve jeotermal sistemlerin kavramsal modellenmesi, Yüksek Lisans Tezi, N.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Niğde, s. 85, 2006.

Burçak, M,. “Aksaray Jeotermal Sahalarında (Acıgöl-Ziga-Şahinkalesi) Su kimyası ve izotopik çalışmalar, Aksaray-Orta Anadolu-Türkiye” MTA Dergisi 138, 45-68, 2009.

Büyüksaraç, A., Jordanova, D., Ateş, A. and Karloukovski, V., “Kapadokya ignimbiritleri ve volkanitlerinde paleomanyetik çalışma–manyetik anomalilerin yorumuna bir yaklaşım”, İstanbul Üniv. Müh. Fak. Yerbilimleri Dergisi 18(2), 199- 218, 2005.

Carter, J.M.L., Hanna, S.S., Ries, A.C. and Turner, P., “Tertiary evolution of the Sivas Basin, Central Turkey”, Tectonophysics 29-46, 1991.

Clark, M. and Robertson, A., “The role of the Early Tertiary Ulukışla Basin, southern Turkey, in suturing of the Mesozoic Tethys ocean”, J. Geol. Soc. London. 159, 673– 690, 2002.

Clark, M. and Robertson, A., “Uppermost Cretaceous–Lower Tertiary Ulukışla Basin, south-central Turkey: sedimentary evolution of part of a unified basin complex within an evolving Neotethyan suture zone”, Sedıment. Geol. 173, 15–51, 2005.

Craig, H., “The isotopic geochemistry of water and carbon in geothermal areas. In: E. Tongiorgi (Editor), nuclear geology and geothermal areas”, Consiglio Nationale Delle

Recherche Pisa 17-53, 1963.

Craig, H. and Gordon, L.I. “Deuterium and oxygen 18 variation in the ocean and the marine atmosphere” In R. Torgiorgi (ed.), Second conference on stable isotopes in oceanographic studies and paleotemperatures, Consiglio Nazionale delle Richerche, Pisa, Italy, p. 9–130, 1965.

Çemen, İ., Göncüoğlu, M.C. and Dirik, K., “Structural evolution of the Tuzgölü basin in Central Anatolia, Turkey”, J. Geol. 107, 693-706, 1999.

Çevikbaş, A. ve Öztunalı, Ö., “Ulukışla-Çamardı (Niğde) havzasının maden yatakları”,

Jeoloji Müh.Dergisi 39, 2240, 1991.

Çevikbaş, A. ve Öztunalı, Ö., “Ulukışla Çamardı (Niğde) havzasının jeolojisi”, 45.

Türkiye Jeoloji Kurultayı, Ankara, TÜRKİYE, s. 58-59, 1992.

Dellaloğlu, A. ve Aksu, R., Kulu-Şereflikoçhisar-Aksaray dolayının jeolojisi ve petrol olanakları, TPAO Raporu2020, Ankara, 1984, (Yayımlanmamış).

Demircioğlu, R. ve Eren, Y., “Niğde Masifi (Çamardı-Niğde) Tersiyer yaşlı örtü kayaçlarındaki Oligosen öncesi Paleo-Gerilme konumu”, Süleyman Demirel

Deniel, C., Aydar, E. and Gourgaud A., “The Hasandag stratovolcano Central Anatolia, Turkey: evolution from calc-alkaline to alkaline magmatism in a collision zone”, J.

Volcanol. Geoth. Res. 87, 275–302, 1998.

Derman, A.S, Rojay, B., Güney, H. ve Yıldız, M., “Koçhisar-Aksaray fay zonun evrimi hakkında yeni veriler”, Ulukışla Basenlerinin Uygulamalı Çalışması (Workshop), Aksaray, TÜRKİYE, s.1, 2000.

Dhont, D., Chorowicz, J., Yürür, T., Froger, J.L., Köse, O. and Gündoğdu, N., “Emplacement of volcanic vents and geodynamics of Central Anatolia, Turkey”, J.

Volcanol. Geoth. Res. 85, 33-54, 1998.

Diakonov, I.I., Ragnarsdottir, K.V. and Tagirov, B.R., “Standard thermodynamic properties and heat capacity equations of rare earth hydroxides. II. Ce(III)- Pr-, Sm-, Eu(III)-, Gd-, Tb-, Dy-, Ho-, Er-, Tm-, Yb-, and Y-hydroxides. Comparison of thermochemical and solubility data”, Chem. Geol. 151, 335–360, 1998.

Dirik, K. and Göncüoğlu, M.C., “Neotectonic characteristics of the Central Anatolia”

Int. Geol. Rev. 38/9, 807-817, 1996.

Dirik, K. Göncüoğlu C. and Kozlu, H. “Stratigraphy and pre-Miocene tectonic evolution of the south western. part of the Sivas Basin, Central Anatolia, Turkey”, Geol.

J. 34, 303-319, 1999.

Dirik, K. ve Erol, O., Tuzgölü ve civarının tektonomorfolojik evrimi Orta Anadolu, Türkiye, Haymana-Tuzgölü-Ulukışla basenleri uygulamalı çalışma (Workshop),

T.P.J.D. Bülteni, Özel sayı 5, s. 27-46, 2000.

Dirik, K., “Neotectonic evolution of the northwestward arched segment of theCentral Anatolian Fault Zone, central Anatolia, Turkey”, Geodın. Acta. 14, 147-158, 2001.

Doğan, A.U., Doğan, M., Kılınç, A. and Locke, D., “An isobaric–isenthalpic magma mixing model for the Hasan Dağı volcano, Central Anatolia, Turkey”, B. Volcanol. 70(7), 797–804, 2008.

Druitt, T.H., Brenchley, P.J., Gökten, Y.E. and Francaviglia, V., “Late Quaternary rhyolitic eruptions from the Acıgöl complex, Central Turkey”. J. Geol. Soc. London. 152, 655-667, 1995.

Ekingen, A., “Nevşehir kalderasında jeofizik prospeksiyon sonuçları”, TJK Bülteni, Ankara, TÜRKİYE, s.82, 1982.

Elders, W.A., Hoagland, J.R. and Williams, A.E., “Distribution of hydrothermal mineral zones in the Cerro Prieto geothermal field of Baja California, Mexico”, Geothermics. 10(3/4), 245-253, 1981.

Emre, M.Y., Kitreli (Niğde) Jeotermal alanı ve çevresinin hidrojeokimyasal değişimi ve alterasyon özellikleri, Yüksek Lisans Tezi, N.Ü. Fen bilimleri Enstitüsü, Niğde, s. 23, 2012.

Emre, Ö., Hasandağı-Keçiboyduran dağı yöresi volkanizmasının jeomorfolojisi, Doktora Tezi, İ.Ü. Deniz Bilimleri ve Coğrafya Enstitüsü, İstanbul, 207, 1990.

Ercan, T., Akbaşlı, A., Yıldırım, T., Fişekçi, A., Selvi, Y., Ölmez, M. ve Can, B., “Acıgöl (Nevşehir) yöresindeki Senozoyik yaşlı volkanik kayaçların petrolojisi”, MTA

Dergisi 113, 31-44, 1991.

Ercan, T., Yıldırım, T. ve Akbaşlı, A., “Gelveri (Niğde)-Kızılçin (Nevşehir) arasındaki volkanizmanın özellikleri”, Jeomorfoloji Dergisi 15, 27-36, 1987a.

Ercan, T., Köse, C., Akbaşlı, A. ve Yıldırım, T., “Orta Anadolu’da Nevşehir-Niğde- Konya dolaylarındaki volkanik kökenli gaz çıkışları”, C.Ü.Müh. Fak. Derg. Seri A-

Yerbilimleri 4, 1, 57-63, 1987b.

Ercan, T., Fujitani,T., Matsuda, J.I., Tokel, S., Notsu, K., Ul, T., Can, B., Selvi, Y., Yıldırım, T., Fişekçi, A., Ölmez, M. and Akbaşlı, A., “The origin and evolution of the Cenozoic volcanism of Hasandağı-Karacadağ area (Central Anatolia)”, Jeomorfoloji

Ercan, T., Tokel, S., Matsuda, J., Ul, T., Notsu, K. and Fujitani, T., “New geochemical, isotopic and radiometric data of the Quaternary volcanism of Hasandağı-Karacadağ (Central Anatolia)”, 45. Türkiye Jeoloji Kurultayı, Ankara, TÜRKİYE, s. 8-21, 24-28 Şubat,1992, (In Turkish with English abstract).

Ercan, T., Tokel, S., Matsuda, J., Ul, T., Notsu, K. ve Fujitani, T., “Erciyes Dağı (Orta Anadolu) Pliyo-Kuvaterner volkanizmasına ilişkin yeni jeokimyasal, izotopik, radyometrik veriler ve jeotermal enerji açısından önemi”, Türkiye 6. Enerji Kongresi, Ankara, TÜRKİYE, s.208-222, 17-22 Ekim,1994.

Fayon A.K., Whitney, D.L., Teyssier, C., Garver, J.I. and Dilek, Y., “Efects of plate convergence obliquity on timing and mechanisms of exhumation of a mid-crustal terrain, the Central Anatolian Crystalline Complex”, Earth Planet Sc. Lett.192, 191- 205, 2001.

Fayon, A.K. and Whitney, D.L., “Interpretation of tectonic versus magmatic processes for resetting apatite fission track ages in the Nide masif, Turkey”, Tectonophysics 434, 1–13, 2007.

Fleet A. J., “Aqueous and sedimentary geochemistry of the rare earth elements”. In Rare Earth Element Geochemistry Elsevier (ed. P. Henderson), 10, 342-373, 1984.

Fournier R.O. and Potter R.W., “A revised and expanded silica (quartz) geothermometer”, Geotherm. Resourc. Counc. Bull. 11, 3-12, 1982.

Froger, J.L., Lénat, J.L., Chorowicz, J., Le Pennec, J.L., Bourdier, J.L., Köse, O., Zimitoğlu, O., Gündoğdu, N.M. and Gourgaud, A., “Hidden calderas evidenced by multisource geophysical data; example of Cappadocian Calderas, central Anatolia”, J.

Volcanol. Geoth. Res. 185, 99-128, 1998.

Gat, J.R., and Carmi I., “Effect of climate changes on the precipitation patterns and isotope composition of water in a climate transition zone - case of the eastern Mediterranean Sea area. In: The Influence of Climate Change and Climate Variability on the Hydrologic Regime and Water Resources” IAHS 168, 513-523, 1987.

Gautier, P., Bozkurt, E., Bosse, V., Hallot, E. and Dirik, K., “Coeval extensional shearing and lateral underflow during Late Cretaceous core complex development in the Niğde Massif, Central Anatolia, Turkey”. Tectonics 27(1), 1-27, 2008.

Genç, Y. and Yürür, M.T., “Coeval extension and compression in Late Mesozoic Recent thin-skinned extensional tectonics in central Anatolia, Turkey”, J. Struct. Geol. 32(5), 623-640, 2010.

Gevrek, A.İ. and Kazancı, N., “A Pleistocene, pyroclastic-poor maar from central Anatolia, Turkey: influence of a local fault on a phreatomagmatic eruption”, J.

Volcanol. Geoth. Res, 95, 309–317, 2000.

Giggenbach, W.F., “Geothermal solute equilibria, derivation of Na-K-Mg-Ca geoindicators”, Geochım. Cosmochım. Ac. 52, 2749-2765, 1988.

Göncüoğlu, M.C., “Geologie des westlichen Niğde Massivs”, Doktora tezi, Bonn

Üniviversitesi,Bonn, s. 181, 1977, (yayımlanmamış).

Göncüoğlu, M. C., “Niğde masifinde Viridin-Gınaysın kökeni” 34. Türkiye Jeoloji

Kurultayı, Ankara, TÜRKİYE, 24(1), s. 45-51, 1981.

Göncüoğlu, M.C. “Niğde masifi Paragnayslarında Zirkon U/Pb Yaşları”, 35. Türkiye

Jeoloji Kurultayı, Ankara, TÜRKİYE, 25(1), s. 61-66, 22-26 Şubat,1982.

Göncüoğlu, M.C., Niğde masifi batı yarısının jeolojisi, MTA Raporu 5883, 1985.

Göncüoğlu, M.C., “Orta Anadolu masifi güney ucundan jeokronolojik yaş bulguları”

MTA Dergisi 105/106, 111-123, 1986.

Göncüoğlu, M.C., Toprak, V., Kuşçu, İ., Erler, A. ve Olgun, E., Orta Anadolu masifi' nin batı bölümünün jeolojisi, TPAO Raporu 2909, Ankara, TÜRKİYE, s.134, 1991, (yayımlanmamış).

Göncüoğlu, M.C. and Toprak, V., “Neogene and Quaternary volcanism of central Anatolia: a volcano-structural evaluation”, Bull. Sect. Volcan. Soc. Geol. 26, 1-6, 1992.

Göncüoğlu, M.C.and Kozlu, H., “Early Paleozoic evolution of the NW Gondwanaland: data from southern Turkey and surrounding regions”, Gondwana. Res. 3, 315-323, 2000.

Görür, N. ve Derman, A.S., Tuz Gölü-Haymana havzasının stratigrafik ve tektonik analizi, TPAO Raporu 1514, Ankara, TÜRKİYE, 1978, (yayımlanmamış).

Görür, N., Oktay, F.Y., Seymen, İ. and Şengör, A.M.C., “Paleotectonic evolution of the Tuzgölü basin complex, Central Anatolia: sedimentary record of a Neo-Tethyan closure.” In: J.E. Dixon and A.H.F. Robertson (Editorss), The Geological Evolution of the Eastern Mediterranean. Geol. Soc. London Spec. Publ. 17, 455-466, 1984.

Görür, N., Tüysüz, O. and Şengör, A.M.C., “Tectonic Evolution of the Central Anatolian Basins”, Int. Geol. Rev. 40(9), 831-850, 1998.

Grauch, R.I., “Rare earth elements in metamorphic rocks: Geochemistry and Mineralogy of the rare earth elements”, in Lipin., B.R. and McKay, G.A., (Editorss),

Mın. Soc. Ser. 21, 47-168, 1989.

Güleç, N., Toprak, V. ve Arcasoy., A., Melendiz volkanik kompleksi’nin (Kapadokya Volkanik Provensi) uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri ile değerlendirilmesi,

AFP Raporu 97-03-09-02, Ankara, TÜRKİYE, s.84, 1999, (yayımlanmamış).

Güllü, B., Mamasun yöresi (Aksaray) magmatik kayalarının jeolojik, petrografik ve jeokimyasal incelemesi, Yüksek Lisans Tezi, N.Ü. Fen bilimleri Enstitüsü, Niğde, s. 85, 2003.

Gürel, A. and Yıldız, A., “Diatom communities, lithofacies characteristics and paleoenvironmental interpretation of Pliocene diatomite deposits in the Ihlara–Selime plain (Aksaray, Central Anatolia, Turkey)”, J. Asian Earth Sci. 30, 170 –180, 2007.

Hanson, G.H., “Rare earth elements in petrogenetic studies of igneous systems”, Annu.

Rev. Earth Pl. Sc. 8, 371-406, 1980.

Henden, İ., “Uzay görüntülerinden Türkiyenin çizgisellik haritası ve maden aramaları için hedef sahaların seçilmesi, bölgesel çizgiselliklerin deprem ve sıcak su kaynakları ile ilişkişi”, MTA dergisi 95/96, 68-76, 1983.

Hooper D.M. and Sheridan, M.F., “Computer-simulation models of scoria cone degradation”, J. Volcanol. Geoth. Res. 83, 241-267, 1998.

Innocenti, F., Mazzuoli, G., Pasquare, F., Radicati Di Brozolo, F. and Villari, L., “The Neogene calcalkaline volcanism of Central Anatolia: geochronological data on Kayseri- Niğde area”, Geol. Mag. 112(4), 349-360, 1975.

Izawa, E., Urashima, Y., Ibaraki, K., Yokoyama, T., Kawasaki, K., Koga, A. and Taguchi, S., “The Hishikari gold deposit: high-grade epithermal veins in Quaternary volcanics of southern Kyushu, Japan”. J. Geochem. Explor. 36, 1-56, 1990.

Izawa, S., “Clay minerals in epithermal deposits”, J. Mineralog. Soc. Jpn. 1, 17-24, 1986.

Jackson, J.A. and McKenzie, D.P., “Active tectonics of the Alpine–Himalayan belt

Benzer Belgeler