• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERİLER

5.1. Sonuçlar

Bu çalışmada, çizgi-roman tekniği ile geliştirilen bilim-kurgu hikâyelerinin öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerine ve fizik tutumlarına etkisi incelenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen sonuçlar şu şekildedir.

5.1.1. Yaratıcı Düşünme Testi / Farklı Düşünme Testi'nden Elde Edilen Sonuçlar

Çizgi-roman tekniği ile geliştirilen bilim-kurgu hikâyeleri kullanılarak derslerin işlendiği öğrencilerin FDT testi son test puanları ön test puanlarından anlamlı derecede yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır (p < .005).

Ayrıca Farklı Düşünme Testi 'nin alt boyutları ile yapılan ilişkili örneklemler t- testi sonuçlarına göre olan; esneklik, orjinallik ve detaylarındırma boyutlarına ait son

test puanları ön test puanlarından anlamlı derecede yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır (p < .005).

Esneklik, bir soruna çesitli açılardan bakma; orjinallik; kendine özgü fikirler, sorunlar ve çözüm yolları üretme anlamına gelmektedir (Sungur,1988). Bu çalışmada çizgi-roman tekniği ile geliştirilen bilim-kurgu hikâyeleri kullanılarak derslerin işlendiği öğrencilerin esneklik ve orjinallik sotest puanlarının ön test puanlarından anlamlı bir şekilde yüksek olması; uygulamanın öğrencileri, sorunlara farklı açılardan bakma, bu sorunlara çözüm yolları üretme açısından olumlu yönde etkilediği ortaya konulmuştur.

Shade (1996) konuyla ilgili sıralı öykü ya da çizgi band olarak adlandırılan karikatürlerin uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme için bir pratik yapma alanı olduğunu belirtmiştir. Öğrenciler karikatürler ile ortaya konulan olay ile karikatür arasında bağlantı kurmaya çalıştıkları için onların yaratıcılıklarının geliştirilmesi için uygun bir ortam olduğunu ortaya koymuştur.

Yapılan araştırmalarda (Demirci, 2007; Aksoy, 2005); yaratıcı düşünme becerilerini arttırmaya yönelik etkinliklerin, öğrencilerin yaratıcılıklarında olumlu bir artışa neden olduğu yapılan araştırmalarda görülmektedir. Elde edilen sonuçlar yaratıcı etkinliklerin yaratıcılığı olumlu yönde etkileyen çalışmalar ile uyum içerisindedir. Ancak çizgi-roman tekniği ile geliştirilen bilim-kurgu hikâyeleri yaratıcılığı arttırmaya yönelik Türkiye' de yapılan ilk çalışma olarak görüldüğünden, bu çalışma alanyazıne katkı sağlamıştır.

5.1.2. Fizik Tutum Ölçeğinden Elde Edilen Sonuçlar

Çizgi-roman tekniği ile geliştirilen bilim-kurgu hikâyeleri kullanılarak derslerin işlendiği sınıfta öğrencilerin tutum anketi son test puanlarının ön test puanlarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Bilim-kurgu öğelerinin kullanıldığı hikâyelerin ve filmlerin öğrencilerin derse ilişkin tutumlarının arttırdığı sonucu alanyazındeki benzer çalışmalarla uyumludur (Cavanaugh, 2004; Acar 2003; Maronde, 2011).

Acar (2003) tarafından Fen Lisesi, bir Anadolu Lisesi ve bir Süper Lisenin 9. sınıf ve 10. sınıflarında okuyan 353 öğrenciye, yer çekimi konusu ile ilgili Jules Verne'ün "Ay'ın Çevresinde Seyahat" adlı bilimkurgu hikâyesinde geçen olaylarla ilgili beş açık uçlu sorudan oluşan anket formu uygulanmıştır. Ayrıca anket formuyla birlikte öğrencilere bir de bilim-kurgu hikâyelerine karşı genel tutumlarına yönelik ilgi testi uygulanmıştır ve çalışma sonunda uygun görülen öğrencilerle görüşme yapılmıştır. Yapılan çalışmalar bilimkurgu hikâyelerinin öğrencilerde fizik konularına karşı ilgi ve merak uyandırmada etkili olduğunu, öğrencilerin kendi kavramlarını sorgulamaya teşvik edici rolünün bulunduğunu ve öğrencilerdeki alternatif görüşleri ortaya koymada etkili olduğunu göstermiştir.

5.1.3. Açık Uçlu Sorulardan Elde Edilen Sonuçlar

Uygulama öncesinde öğrencilere iki açık uçlu soru yöneltilmiştir. Bu sorular modern fizik ile ilgili olan temel kavramlar ile ilişkilidir. Öğrencilere yöneltilen iki soru;

 "Fizikte görelilik teorisi nedir? Açıklayınız.

 Fizikte bilinen kaç boyut vardır? Kâğıt üzerinde şekillerle ifade etmeye çalışınız. Uzay-zaman kavramını açıklayınız."

şeklindedir.

Açık uçlu sorular, uygulama sonrasında öğrencilere tekrar yöneltilmiş ve öğrencilerin verdiği yanıtlar karşılaştırılarak incelenmiştir. Öğrencilerin uygulama öncesinde kavramlar hakkında tatmin edici bilgilere sahip olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Uygulama süresince kavramlar öğrencilere, çizgi-roman tekniği ile geliştirilen bilim-kurgu hikâyeleri ile aktarılmıştır. Uygulama sonunda öğrencilere, sorular tekrar sorulmuş ve öğrencilerin sorulara verdiği yanıtlar kavramların anlaşıldığını gösterir nitelikte olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Öğrencilerin "göreli fizik" kavramı hakkındaki bilgilerini ortaya koyan birinci soruya uygulama öncesinde verdikleri yanıtlara ait başarı puanlarının yüzdesi %25 iken bu yüzde, uygulama sonrası %77 ye yükselmiştir. Buradan yola çıkarak çizgi-roman tekniği ile zenginleştirilen bilim-kurgu hikâyelerinin öğrencilerin "göreli fizik" kavramının aktaraılmasında başarılı bir materyal olduğu sonucuna ulaşılabilir.

Öğrencilerin "uzay-zaman" kavramı hakkındaki bilgilerini ortaya koyan ikinci soruya uygulama öncesinde verdikleri yanıtlara ait başarı puanlarının yüzdesi %18 iken, bu yüzde, uygulama sonrası %74 e yükselmiştir. Uzay-zaman kavramına ilişkin başarı yüzdesindeki artışın, uygulamada kullanılan çizgi-roman tekniği ile geliştirilen bilim- kurgu hikâyelerinden kaynaklandığı sonucuna ulaşılabilir.

Elde edilen sonuçlar; Maronde (2011), Smith (2009), Rule and Auge (2005), Fraknoi (2003) ve Bixler (2007) tarafından elde edilen sonuçlar ile uyumluluk göstermektedir.

Maronde (2011) tarafından yapılan çalışmada; matematiksel metodların ve mühendislik kavramlarının kullanıldığı yoğunlaştırılmış fizik programı uygulanan sınıfın başarı ve tutum düzeyinin, ulusal fizik müfredatı uygulanan sınıfın başarı ve tutum düzeyinden yüksek olduğu sonucuna ulaşmıştır. Yoğunlaştırılmış fizik müfreadatı, disiplinlerarası çalışmayı desteklemek üzere Hollywood filmlerinden alınan kesitler kulanılarak aktarılmıştır.

Rule ve Auge (2005) tarafından öğretmen adaylarıyla yapılan bir çalışmada öğretim sırasında kullanılan sıralı öykülerin akademik başarı ve motivasyon üzerindeki etkileri incelenmiştir. Deney grubunda karikatürleri düşünme, bilimsel olayları yorumlama, mizahi mekanizmayı gösterme, karikatür yaratma, verilen karikatürleri doldurma, orijinal karikatürler yaratma işlemleri yapılmıştır. Deney grubundaki öğrenciler kontrol grubuna göre daha yüksek oranda motivasyon ve başarı göstermiştir. Ayrıca deney grubundaki öğretmen adayları kavramları daha iyi yapılandırdıklarını, kullanılan materyallerin bilimsel bilgilerin aktarılmasında kullanılabilecek iyi bir materyal olduğunu, sıralı öykülerde bulunan karikatürü tamamlama ve yeni karikatürler oluşturma aşamalarının yaratıcılıklarını zorladığını belirtmişlerdir.

Benzer Belgeler