• Sonuç bulunamadı

Öncelikle öğrencilere ait demografik bilgilere ait sonuçlar, daha sonra alt problemlere ilişkin sonuçlar verilmiştir.

5.1.1. Demografik Bilgilere Ait Sonuçlar

1. Araştırma, 2014-2015 eğitim öğretim yılında, 9 Anadolu Lisesinde öğrenim görmekte olan toplam 709 öğrencinin yer aldığı bir çalışmadır.

2. Araştırmaya katılan öğrencilerin %50,4’ü 10.sınıf, %49,6’sı 11.sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır.

3. Araştırmaya katılan öğrencilerin %56,6’sı kız, %43,4’ü erkek öğrencilerden oluşmaktadır. 4. Araştırmaya katılan öğrencilerin annelerinin eğitim durumuna göre dağılımları incelendiğinde; %0,7’sinin okuryazar olmadığı, %0,8’inin okuryazar fakat herhangi bir okul mezunu olmadığı, %9,9’unun ilkokul, %15,1’inin ortaokul, %27,4’ünün lise, %38,5’inin üniversite, %5,9’unun yüksek lisans ve %1,7’sinin annelerinin doktora mezunu olduğu görülmüştür.

5. Araştırmaya katılan öğrencilerin babalarının eğitim durumuna göre dağılımları incelendiğinde; %0,6’sının okuryazar fakat herhangi bir okul mezunu olmadığı, %5,8’inin ilkokul, %10,3’ünün ortaokul, %25’inin lise, %44,1’inin üniversite, %10,9’unun yüksek lisans, %3,4’ünün doktora mezunu olduğu görülmüştür.

6. Araştırmaya katılan öğrencilerin annelerinin mesleğine göre dağılımları incelendiğinde; %51,1’inin ev hanımı, %11,8’inin öğretmen, %17,1’inin memur, %9,6’sının işçi, %1,7’sinin doktor, %2,7’sinin mühendis, %2,7’sinın mühendis, %0,6’sının öğretim üyesi, %1,8’inin esnaf, %2,5’inin serbest meslek, %0,3’ünün müzisyen, %0,8’inin avukat olduğu görülmüştür.

7. Araştırmaya katılan öğrencilerin babalarının mesleğine göre dağılımları incelendiğinde; %20,9’unun serbest meslek, %2,5’inin öğretmen, %29,6’sının memur, %25,5’inin işçi, %2,4’ünün doktor, %11’inin mühendis, %0,6’sının öğretim üyesi, %5,9’unun esnaf, %1’inin avukat, %0,6’sının avukat olduğu görülmüştür.

8. Araştırmaya katılan öğrencilerin ailelerinin gelir durumuna göre dağılımları incelendiğinde; %1,4’ünün 1000 TL’den az, %16,8’inin 1001-2000 TL arası, %20,6’sının 2001-3000 TL arası, %16,9’unun 3001-4000 TL arası, %44,3’ünün 4001 TL ve üzeri gelir düzeyinde olduğu görülmüştür.

9. Araştırmaya katılan öğrencilerin ailelerinde en sık dinlenilen müzik türüne göre dağılımları incelendiğinde; %32’sinin Türk halk müziği, %14,2’sinin Türk sanat müziği, %4,2’sinin klasik batı müziği, %5,1’inin arabesk, %37,2’sinin pop müzik, %7,2’sinin diğer müzik türlerini dinlediği görülmüştür.

10. Araştırmada yer alan öğrencilerin dinlemeyi en çok tercih ettikleri müzik türüne göre dağılımları incelendiğinde; birinci sırada %40,9 ile diğer müzik türleri, ikinci sırada %39,8 ile pop müzik, üçüncü sırada %8 ile Türk halk müziği, dördüncü sırada %5,1 ile klasik batı müziği, beşinci sırada %4,8 ile arabesk müzik ve altıncı sırada %1,4 ile Türk sanat müziği olduğu görülmüştür.

11. Araştırmaya katılan öğrencilerin %19,7’sinin ailesinde TM ile ilgilenen bireylerin bulunduğu, %80,3’ünün ailesinde TM ile ilgilenen bireylerin bulunmadığı görülmüştür. 12. Ailelerinde TM ile ilgilenen, araştırmaya katılan öğrencilerin %19,7’sinin akraba yakınlık derecesine göre dağılımları incelendiğinde; %13’ünün birinci derece akraba olduğu, %4,9’unun ikinci derece akraba olduğu, %1,8’inin hem birinci hem ikinci derece akraba olduğu görülmüştür.

13. Araştırmaya katılan öğrencilerin %59’unun çalgı çalmadığı, %41’inin çalgı çaldığı görülmüştür.

14. Çalgı çalan öğrencilerin (%41) hangi grup çalgı çaldıklarına göre dağılımları incelendiğinde; %6,2’sinin TM çalgıları çaldığı, %33’ünün diğer çalgılardan çaldığı, %1’inin ise hem TM hem de diğer tür çalgılardan çaldığı görülmüştür.

5.1.2. Alt Problemlere İlişkin Sonuçlar

1. DAL ve ÖAL lisesi öğrencilerinin müzik derslerindeki TM konularına yönelik tutumlarının genel olarak olumsuz olduğu tespit edilmiştir. DAL öğrencilerinin TM konularına yönelik tutumlarının ÖAL öğrencilerinin tutumlarına göre daha yüksek olduğu görülmüştür.

2. DAL’de bulunan öğrencilerin müzik derslerindeki TM konularına ilişkin tutumları bulunmuş oldukları ilçenin gelişmişlik düzeyine göre farklılık göstermektedir. İlçelerin gelişmişlik düzeyi düştükçe öğrencilerin TM konularına ilişkin tutumları artmaktadır. 3. Öğrencilerin müzik derslerindeki TM konularına ilişkin tutumlarında cinsiyet değişkenine göre bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.

4. Öğrencilerin dinlemiş oldukları müziğin TM konularına ilişkin tutumlarında farklılık olduğu görülmüştür. Dinlemeyi en çok tercih ettikleri müziği TSM ve THM olduğunu ifade eden öğrencilerin tutumları, Arabesk, Pop müzik, Klasik batı müziği ve diğer olarak belirten öğrencilerden yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca dinlemeyi en çok tercih ettikleri müziğin arabesk müzik ve pop müzik olduğunu ifade eden öğrencilerin TM konularına ilişkin tutumlarının, en çok diğer müzik türlerini dinlemeyi tercih eden öğrencilerinden yüksek olduğu görülmüştür.

5. Anadolu lisesi öğrencilerinin dinlemeyi en çok tercih ettikleri müzikler pop müzik ve diğer müzik türleri olduğu tespit edilmiştir.

6. Öğrencilerin müzik derslerindeki TM konularına ilişkin tutumları ailelerinde sıklıkla dinlenilen müzik türüne göre istatiksel olarak anlamlı derecede farklı olduğu görülmüştür. Ailelerinde en çok THM ve TSM dinlenildiğini belirten öğrencilerin tutum puanlarının klasik batı müziği, pop müzik ve diğer müzik türlerini dinleyenlere göre anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir.

7. Ailelerinde TM ile ilgilenen bireylerin bulunduğu öğrencilerin müzik dersindeki TM konularına ilişkin tutumları, ailelerinde TM ile ilgilenen bireylerin bulunmadığı öğrencilere göre yüksek olduğu görülmüştür.

8. Öğrencilerin müzik dersindeki TM konularına yönelik tutumlarında, ailelerinde TM ile ilgilenen bireylerin yakınlık derecesine göre anlamlı düzeyde fark olmadığı görülmüştür. 9. Öğrencilerin müzik derslerindeki TM konularına yönelik tutumları ile anne eğitim seviyeleri arasında anlamlı farklılıklar görülmüştür. Anne eğitim seviyesi düştükçe, müzik derslerindeki TM konularına ilişkin tutumlarında artış olduğu tespit edilmiştir.

10. Öğrencilerin müzik derslerindeki TM konularına yönelik tutumları ile baba eğitim seviyeleri arasında anlamlı farklılıklar görülmüştür. Baba eğitim seviyesi yükseldikçe tutum puanlarının düştüğü, eğitim seviyesi düştükçe tutum puanlarının yükseldiği görülmüştür. 11. Öğrencilerin müzik derslerindeki TM konularına yönelik tutumlarının annelerinin mesleğine göre anlamlı derecede farklı olduğu görülmüştür. Annelerinin mesleğini ev hanımı olarak belirtmiş olan öğrencilerin tutum puanlarının, öğretmen, öğretim üyesi, müzisyen, memur, esnaf, serbest meslek, avukat, doktor ve mühendis olarak belirten öğrencilerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

12. Öğrencilerin müzik derslerindeki TM konularına yönelik tutumlarının babalarının mesleğine göre anlamlı derecede farklı olduğu görülmüştür. Babalarının mesleğinin serbest meslek, esnaf, öğretmen, öğretim üyesi, müzisyen, memur ve avukat, doktor, mühendis olduğunu belirten öğrencilerin tutum puanlarının, işçi olarak belirten öğrencilerin tutum puanlarından düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca serbest meslek, ve esnaf olduğunu belirten öğrencilerin tutum puanlarının, avukat, doktor, mühendis olduğunu belirten öğrencilerin tutum puanlarından yüksek olduğu da tespit edilmiştir.

13. Öğrencilerin müzik derslerindeki TM konularına yönelik tutumlarının ailelerinin ortalama gelir durumuna göre anlamlı derecede farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.

Ailelerinin ortalama geliri 1001 TL-2000TL ve 2001 TL-3000 TL TL olan öğrencilerinin tutum puanlarının, gelir miktarı 3001 TL-4000 TL ve 4001 TL ve üzeri olan öğrencilerden daha yüksek olduğu görülmüştür.

14. Çalgı çalan ve çalmayan öğrencilerin müzik derslerindeki TM konularına yönelik tutumlarında fark olmadığı tespit edilmiştir.

15. Çalgı çalan öğrencilerden Türk müziği çalgısı çalan öğrencilerin TM konularına yönelik tutum puanlarının, diğer çalgıları çalan öğrencilerin tutum puanlarından yüksek olduğu görülmüştür.

Benzer Belgeler