• Sonuç bulunamadı

 Yapılacak yeni ve farklı çalışmalarda, Anadolu lisesi öğrencilerinden müzik dersi alan ve almayan öğrencilerin TM konularına yönelik tutumları ayrı ayrı incelenerek karşılaştırılabilir.

 Öğrencilerin TM konuları ile ilgili tutumlarını olumlu yönde geliştirmek için, ders içinde yapılan etkinliklerin arttırılarak konser vb. etkinliklere dönüştürülmesi faydalı olabilir.

 Müzik öğretmeni yetiştiren eğitim fakültesi müzik öğretmenliği bölümlerinde sadece Batı müziği çalgısı değil, Türk müziği çalgısı eğitiminin de zorunlu olması sağlanabilir.

 Anadolu liselerinde THM ve TSM koroları kurularak ve konserler verilerek, öğrenci merkezli bir yaklaşımla TM konularına karşı ilgi artırılabilir.

 Öğrencilerin TM çalgılarından birini öğrenmelerini sağlamak, TM konularına yönelik ilgi ve tutumlarının olumlu yönde değişmesine fayda sağlayabilir.

 Müzik derslerinde, ders içeriklerinin öğretiminde internet üzerinden video, fotoğraf vb. kaynaklar kullanılmalı ve öğrencilerin yönlendirilmesi sağlanabilir.

 Müzik öğretmenlerinin öğrencilerin tutumlarını dikkate alarak, derslere aktif katılımını sağlayacak biçimde farklı eğitim ortamı oluşturmaları ve farklı öğretim yöntemlerine yer vermeleri önerilebilir.

 Anadolu güzel sanatlar lisesinde ve eğitim fakülteleri müzik öğretmenliği bölümlerinde batı müziği ağırlıklı olan eğitim sisteminin, TM ağırlıklı bir sisteme dönüştürülmesi, Anadolu liselerinde müzik eğitimi veren müzik öğretmenlerinin TM konularında uzmanlaşmalarını sağlayabilir.

 Eğitim fakülteleri müzik öğretmenliği lisans ve formasyon programlarına zorunlu olarak THM ve TSM koro (repertuar) derslerinin konulması sağlanarak, müzik öğretmeni adaylarının gerekli deneyim ve donanım kazanmaları sağlanabilir.

 10 ve 11. Sınıflar müzik dersi öğretim programında, programın %71’lik bölümünü Batı müziği konuları oluştururken, %29’luk kısmını Türk müziği konuları oluşturmaktadır. Öğrencilerin TM konularına karşı tutumlarının olumlu yönde artması için TM konularının ağırlıkları arttırılabilir.

 Öğrencilerin tutum ölçeğinde yanıt verdikleri bazı maddeler ile 10. ve 11. sınıf müzik öğretim programında yer alan ve bu maddelerle ilişkili olarak değerlendirilen bazı TM konularının kazanım düzeyleri aşağıda belirtilmiştir. Kazanım düzeyleri düşük çıkan bu konularla ilgili sebeplerin (öğretmen yeterliliği, dersin işlenişi, derslerde kullanılan şarkı ve türküler, dersin yapıldığı ortam, yapılan etkinlikler gibi) araştırılması önerilmektedir.

 Yapılan analizler sonucunda, öğrencilerin “THM konularıyla ilgili verilen eserleri söylemekten hoşlanırım.” maddesine az katılıyorum ve orta derecede katılıyorum düzeyinde yanıt verdikleri, “THM konular ile ilgili eserler ilgimi çekmez” maddesine orta derecede katılıyorum ve büyük ölçüde katılıyorum düzeyinde yanıt verdikleri görülmüştür. Bu sonuç, 10. sınıf müzik öğretim programında yer alan “Türk halk müziği eserlerini söylemekten zevk alır.” kazanımının düşük düzeyde gerçekleştiğini göstermektedir.

 Öğrenciler “TSM konularıyla ilgili verilen eserleri söylemekten hoşlanırım.” maddesine az katılıyorum düzeyinde yanıt verdikleri görülmüştür. Tespit edilen bu sonuç, , 11. sınıf müzik öğretim programında yer alan “Türk müziği makamlarından oluşmuş eserleri söylemeye istekli olur.” ve “Türk müziği makamlarından örnekler seslendirir.” kazanımlarının düşük düzeyde gerçekleştiğini göstermektedir.

 “TSM konularıyla ilgili hiçbir şey duymak istemem.” maddesine öğrenciler büyük ölçüde katılıyorum ve tamamen katılıyorum düzeyinde yanıt verdikleri görülmüştür. Bu sonuca göre, 10. sınıf müzik öğretim programında yer alan “Türk müziği makamlarından oluşmuş eserleri dinlemekten zevk alır.” ve 11. sınıf müzik öğretim programında yer alan “Dinlediği Türk müziği makamlarını tanır.” kazanımının düşük düzeyde gerçekleştiği söylenebilir.

 Öğrencilerin “THM konuları ile ilgili eserler ilgimi çekmez.” maddesine orta derecede ve büyük ölçüde katılıyorum düzeyinde yanıt verdikleri görülmüştür. Bu sonuca göre, 10. sınıf müzik öğretim programında yer alan “Farklı yörelere ait Türk halk müziğinden örnekler sunar.” , “ Türk halk müziği eserlerini dinlemekten zevk alır.” ve 11. sınıf müzik öğretim programında yer alan “Türk halk müziği eserlerinden dağarcık oluşturur.” kazanımlarının düşük düzeyde

 “THM konuları ile ilgili olan sanatçıları (besteci, ses sanatçısı vb.) bilmek isterim.” maddesine öğrenciler orta derecede katılıyorum düzeyinde cevap vermişlerdir. 10. Sınıf müzik öğretim programında yer alan “Derleyicilerin Türk halk müziğine sağladıkları katkının önemini açıklar.” 11. Sınıf müzik öğretim programında yer alan “Dinlediği Türk halk müziği ozanlarının ve âşıklarının eserlerini tanır.” ve “Ozanların ve âşıkların Türk halk müziğine katkılarını açıklar.” kazanımlarının düşük düzeyde olduğu görülmüştür.

 “TSM konuları ile ilgili olan sanatçıları (besteci, ses sanatçısı vb.) bilmek isterim.” maddesine öğrenciler az katılıyorum ve orta derecede katılıyorum düzeyinde yanıt vermişlerdir. Sınıf müzik öğretim programında yer alan “Türk müziği tarihi klasik dönem sonrası dönem hakkında araştırma yaparak dönem bestecileri ve eserlerinden örnekler sunar.” kazanımlarının düşük düzeyde olduğu görülmektedir.

KAYNAKLAR

Afacan, Ş. (2010). İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin müzik dersine yönelik öz

yeterlilik algı ve tutumlarının değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi

Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Albuz, A. (2002, Kasım). 21. Yüzyıl Türk müzik eğitiminde yeni oluşum anlayış ve

yaklaşımlar neler olmalıdır. Uluslararası Avrupa’da ve Türk Cumhuriyetleri’nde

Müzik Kültürü ve Eğitimi Kongresi’nde sunulmuş bildiri, Gazi Üniversitesi, Ankara. Altınay, F.Y., & Aksel, M. (2005). Türk müziği çalgıları. İstanbul: Vehbi Koç Vakfı Koç

Özel Lisesi.

Akkaş, S. (1997, Mayıs). Cumhuriyet döneminde Türk müziğinin Türk müzik eğitimindeki

yeri. 4. İstanbul Türk Müziği Günleri Türk Müziğinde Eğitim Sempozyumu’nda

sunulmuş bildiri, Kültür Bakanlığı, İstanbul.

Apaydınlı, K. (2010). Genel lise öğrencilerinin kural dışı davranış gösterme eğilimleri ile

müzik eğitimi arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi

Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Arkonaç, S.A. (2001). Sosyal psikoloji. İstanbul: Alfa.

Aronson E., Wilson T.D., & Akert R.M. (2012). Sosyal psikoloji (O. Gündüz, Çev.). İstanbul: Kaknüs.

Atasoy, M.C. (2014). Cumhuriyet döneminde Türk mûsikîsi. Yeni Türkiye, 10(57), 649-653. Aydıner, M., & Şen, Y. (2011). Geleneksel Türk halk çalgılarının müzik öğretmenleri

tarafından kullanılma durumu. Milli Folklor Dergisi, 23(91), 140-149.

Babacan E, Babacan M.D., & Pirgon Y. (2011). İlköğretim 2. kademe öğrencilerinin müzik dersine yönelik tutumlarının incelenmesi. Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 32, 325-336.

Can, M.C. (2009). Klasik Türk müziği. Ç. Özdemir (Ed.), Türk kimliği II içinde (s. 64-74 ) İstanbul: Ötüken

Çaydere, Ö. (2014). Müzik eğitiminde türler. Yeni Türkiye, 10(57), 1478-1482. Dönmezer, S. (1994). Toplumbilim. İstanbul: Beta

Freedman J.L., Sears D.O., & Carlsmıth J.M. (1993). Sosyal psikoloji ( A. Dönmez, Çev.). Ankara: İmge.

Günay, E. (2006). Müzik sosyolojisi. İstanbul: Bağlam.

Hogg M.A., & Vaughan G.M., (2007). Sosyal psikoloji (İ. Yıldız & A. Gelmez, Çev.). Ankara: Ütopya.

Hortaçsu, N. (2012). En güzel psikoloji sosyal psikoloji. Ankara: İmge. İnceoğlu, M. (2000). Tutum-algı-iletişim. Ankara: İmaj.

İnan, E. (2010). Anadolu güzel sanatlar lisesi öğrencilerinin müziksel okuma yazma dersi

ile ilgili tutumlarının bazı değişkenlere göre incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi,

Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

İnci, N. (2002). Anadolu Lisesi öğrencilerinin müzik dersine karşı tutumlarını etkileyen

faktörler. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü, Trabzon.

Kaçar, G. Y. (2012). Türk musikisi rehberi. Ankara: Maya Akademi.

Kağıçıbaşı Ç., (2013). Günümüzde İnsan ve İnsanlar (sosyal psikolojiye giriş), İstanbul: Evrim.

Kamer, S.T. (2008). Kastamonu eğitim fakültesi tarihi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Karaelma, B. (2016). Geleneksel Türk sanat müziği ders notları. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü, Ankara.

Karasar N., (2011). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel.

Koca, Ş. (2013) Ortaöğretim öğrencilerinin müzik dersine yönelik tutumlarının incelenmesi.

Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22(2), 209-222.

Kocaarslan, B. (2009). Genel müzik eğitimi alan ilköğretim öğrencilerinin müzik dersine

ilişkin tutum, müzikal özgüven ve motivasyon düzeylerinin karşılaştırılması. Yüksek

Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Kocabaş, A. (1997). Temel ikinci kademe öğrencileri için müziğe ilişkin tutum ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Hacettepe Eğitim Fakültesi Dergisi, 13, 141-145.

Konakcı, N. (2010). Eğitim fakültesi güzel sanatlar eğitimi bölümü müzik eğitimi anabilim

dalı öğrencilerinin bireysel çalgı eğitimi dersine yönelik tutumlarının incelenmesi.

Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul. Krech, D. & Crutchfıld R.S., (1994). Sosyal psikoloji, (E. Güngör, Çev.). İstanbul: Ötüken. Milli Eğitim Bakanlığı. Örgün eğitim. http://mesbil.meb.gov.tr/genel/orgun_egitim_bilgi

.html#anadolu_liseleri sayfasından erişilmiştir.

Morgan C.T., (2000). Psikolojiye giriş (H. Arıcı & O. Aydın, Çev.). Ankara: Meteksan. Nacakcı, Z. (2006). İlköğretim öğrencilerinin müzik dersine ilişkin tutumları.

http://www.muzikegitimcileri.net/bilimsel/bildiri/pamukkale/Z-Nacakci.pdf sayfasından erişilmiştir.

Otacıoğlu, S.G., (2007). İlköğretim 5.6.7. sınıf öğrencilerinin müzik dersine ilişkin tutumlarının incelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 21, 134-139.

Özbek, M. (1998). Türk halk müziği el kitabı I, Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı. Özçelik, S. (2002). Küreselleşme ve ulusal müzik kültürüne etkileri. Uluslararası Avrupa’da ve Türk Cumhuriyetleri’nde Müzik Kültür ve Eğitimi Kongresi’nde sunulmuş bildiri, Ankara.

Özen, N. (2004). Çalgı eğitiminde yararlanılan müzik eğitimi yöntemleri, Gazi Üniversitesi

Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(2). 57-63.

http://gefad.gazi.edu.tr/article/view/5000078788/5000073007 sayfasından erişilmiştir.

Özgüven, İ.E., (1999). Psikolojik testler. Ankara: PDREM.

Özmenteş G. (2006). Müzik dersine yönelik tutum ölçeğinin geliştirilmesi. http://ilkogretim- online.org.tr sayfasından erişilmiştir.

Öztopalan, E. (2007). İlköğretim düzeyindeki özel okullar ile devlet okullarının 6, 7 ve 8.

sınıf öğrencilerinin müzik dersine ilişkin tutumları ve akademik başarıları arasındaki ilişki, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü,

İzmir.

Öztürk, Ö. & Kalyoncu N. (2014). İlköğretim altıncı sınıf için müzik dersi için bir tutum ölçeği geliştirme denemesi. International Journal of Social Science, 25(1), 235-248. http://www.jasstudies.com/Makaleler/224657936_16Yrd.%20Do%c3%a7.%20Dr. %20%c3%96zlem%20%c3%96zt%c3%bcrk.pdf sayfasından erişilmiştir.

Penner, L. A. (1978). Social psychology. Newyork: Oxford University Press.

Phillips, S.,L (2003). Contributing factors to music attıtude ın sıxth, seventh and eighth

grade students, Doktora Tezi, Lowa Üniversitesi, Lowa.

Pogonowski, L.M. (1985). Attitude assessment of upper elementary students in a process- oriented music curriculum. (Electronic version). Journal of Research in Music

Education 33(4), 247-257.

Sağer, T. (2003, 30-31 Ekim). Müzik öğretmeninin çalgısı ve mesleksel yaşama etkisi, Cumhuriyetimizin 80. Yılında Müzik Sempozyumu’nda sunulmuş bildiri, İnönü Üniversitesi, Malatya.

Sakallı, N., (2001). Sosyal etkiler: kim kimi nasıl etkiler?. Ankara: İmge.

Saruhan, Ş. (2008). Temel eğitim ikinci kademe öğrencilerinin müzik dersine karşı tutumları. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. İstanbul. Say, A., (2002). Müziğin Kitabı. Ankara : Müzik Ansiklopedisi.

Silah, Mehmet., (2000). Sosyal psikoloji (davranış bilimi). Ankara: Gazi. Sözer,V. (1986). Müzik ve müzisyenler ansiklopedisi. İstanbul: Remzi.

Şen, Y. (2011). Müzik öğretmenliği öğrencilerinin “geleneksel Türk müziği dersleri” ne

ilişkin tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi, Doktora Tezi, Gazi

Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Talim ve Terbiye Kurulu. Öğretim Programları. http://ttkb.meb.gov.tr/program2.aspx sayfasından erişilmiştir.

Tanrıkorur, C. (2003). Osmanlı dönemi Türk mûsikîsi, Ankara: Dergâh.

Tavşancıl, E., (2006). Tutumların ölçülmesi ve SPSS ile veri analizi. Ankara: Nobel. Tekarslan E., Baysal C., Şencan H., & Kılınç T. (1989). Sosyal psikoloji. İstanbul: Filiz. Tolan B., İsen G., & Batmaz V. (1985). Ben ve toplum sosyal psikoloji I. Ankara: Teori.

Turan, R., (2002). Kültür alanındaki gelişmeler. Türkiye Cumhuriyeti tarihi II. Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları.

Uçan, A. (2005a). Müzik eğitimi temel kavramlar- ilkeler- yaklaşımlar ve Türkiye’deki

durum. Ankara: Önder.

Uçan, A. (2005b). Türk müzik kültürü. Ankara: Önder.

Ulucak, S. & Tufan E., (2011). İlköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin müzik dersine ilişkin tutumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 19(3), 991-1002.

Uçaner, B. (2011). Müzik eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin “Türk müzik tarihi” dersine

yönelik tutum ve akademik başarıları arasındaki ilişkinin farklı değişkenler açısından değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri

Enstitüsü, Ankara.

Usal, A., & Kuşluvan Z., (1999). Davranış bilimleri (sosyal psikoloji). İzmir: Fakülteler. Yener, S. (2014). Türk mûsikîsi ve Türk kimliği. Yeni Türkiye, 10(57), 11-20.

Yıldız, G. (2006). İlköğretimde müzik öğretimi birinci kademe. Ankara: Anı.

Yoder-White, M. G., (1993). Effects of teaching ıntensity on sıxth-grade students’ general

music achıevements and attitudes. Doktora Tezi, North Carolina Üniversitesi,

Grrensboro.

EK-1. MÜZİK DERSLERİDEKİ TM KONULARINA İLİŞKİN TUTUM

ÖLÇEĞİ

Sevgili öğrenciler,

Bu ölçek müzik derslerindeki “Türk Müziği” konularına ilişkin tutumlarınızı ölçmek amacıyla bir doktora tezinde kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Ölçek iki bölümden oluşmaktadır; birinci bölümde kişisel bilgiler, ikinci bölümde ise müzik derslerindeki “Türk Müziği” konularına ilişkin tutum soruları yer almaktadır. Ölçek 20 maddeden oluşmaktadır. Bu maddelerin cevaplanması yaklaşık 10-15 dakika sürecektir. Her bir maddeyi dikkatli bir şekilde okuduktan sonra buna ne derecede katıldığınızı ya da katılmadığınızı Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği için ayrı ayrı düşünerek kutucuklardan yalnızca bir tanesini (X) şeklinde işaretleyerek, belirtiniz. Ölçek bilimsel bir çalışma için kullanılacağından dolayı soruların tümünü işaretlemeniz önem arz etmektedir.

Sizden istenilen bilgiler sadece bu çalışma kapsamında kullanılacak olup başka hiçbir yerde kullanılmayacak ve gizli tutulacaktır. Ölçek üzerine isminizi yazmanız gerekmemektedir. Yardımlarınız ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.

S. Volkan Kopar

Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı / Doktora Öğrencisi

KİŞİSEL BİLGİ FORMU 1. Okulunuzun ismini yazınız.

……….. 2. Şu anda devam etmekte olduğunuz sınıfınızı belirtiniz.

10. Sınıf 11. Sınıf

4. Anne ve babanızın eğitim durumunu belirtiniz. Anne Baba Okuryazar değil Okuryazar İlkokul Ortaokul Lise Üniversite Yüksek Lisans Doktora

5. Anne ve babanızın mesleğini yazınız.

Anneniz: ……….. Babanız: ………..

6. Ailenizin aylık ortalama gelir miktarı nedir?

1000 TL’den az 1001 TL – 2000 TL 2001 TL – 3000TL

3001 TL – 4000 TL 4001 TL ve üzeri 7. Ailenizde en sık dinlenilen müzik türü hangisidir?

Türk Halk Müziği Türk Sanat Müziği Klâsik Batı Müziği

Arabesk Müzik Pop Müzik

Diğer ……… (Belirtiniz.)

8. Dinlemeyi tercih ettiğiniz müzik türleri arasında en çok tercih ettiğiniz üç tanesini önem sırasına göre yazınız. (Kutucukların içerisine 1, 2, 3 olarak yazınız.)

Türk Halk Müziği Türk Sanat Müziği Klâsik Batı Müziği

Arabesk Müzik Pop Müzik

Diğer ……… (Belirtiniz.)

9. Ailenizde Türk Müziği ile ilgilenen (çalgı çalma, şarkı söyleme vb.) var mı?

10. Eğer cevabınız “Var” ise yakınlık dereceniz nedir? (Örneğin, babam ud çalar gibi) ………..

11. Herhangi bir çalgı çalıyor musunuz?

Evet Hayır

12. Eğer cevabınız “Evet” ise hangi çalgı olduğunu belirtir misiniz? ………...

MÜZİK DERSLERİNDEKİ "TÜRK MÜZİĞİ" KONULARINA

İLİŞKİN TUTUM ÖLÇEĞİ TÜRK SANAT MÜZİĞİ Türk Halk Müziği

Aşağıdaki her ifadeyi okuduktan sonra, ne derecede katıldığınızı ya da katılmadığınızı, her iki ders konusu için ayrı ayrı olmak üzere; ifadenin yanındaki kutucuklardan yalnızca bir tanesini (X) şeklinde işaretleyerek, belirtiniz.

TM : Türk Müziği H İ Ç K A T IL M IY O RU M A Z K A T IL IY O RU M O R T A D E R E C E D E K A T IL IY O RU M B ÜYÜ K Ö L Ç Ü D E K A T IL IY O RU M T A M A M E N K A T IL IY O RU M H K a tıl m ıyo r u m A z K a tılı yo r u m O r ta D e r e c e d e K a tılı yo r u m B ü y ü k Ö üd e K a tılı yo r u m T a m a m e n K a tılı yo r u m 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5

1. TM konuları sevdiğim konulardır.

2. TM konularını bağlama, ud, kanun vb. gibi TM enstrümanları eşliğinde öğrenmek isterim.

3. TM konuları ilgimi çekmez.

4. TM konularıyla ilgili verilen eserleri söylemekten hoşlanırım. 5. TM konularından zevk almam.

6. TM konuları ile ilgili kaynaklar (kitaplar vb.) ilgimi çekmez. 7. TM konularının olduğu günler kendimi mutsuz hissederim. 8. TM konuları beni rahatlatır.

9. TM konuları ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterim.

10. TM konuları kendi kültürümüzün öğrenilmesi açısından önemlidir. 11. TM konuları ile ilgili eserler ilgimi çekmez.

12. TM konuları benim için her zaman önemlidir.

13. TM konularının öğretildiği derslerde birlikte söyleyip çalmaktan keyif alırım.

14. TM konularınn öğretildiği derslere girmek istemem.

15. TM konularının öğretildiği ders saatlerinin arttırılmasını isterim. 16. TM konuları ile ilgili internet, TV, radyo, gazete gibi iletişim araçlarındaki yayınlar ilgimi çekmez.

17. TM konuları ile ilgili hiçbirşey duymak istemem. 18. TM konuları bana anlamsız gelir.

19. TM konularının öğretildiği derslerde yapılan tüm etkinliklerden hoşlanırım.

20. TM konularıyla ilgili olan sanatçıları (besteci, ses sanatçısı vb.) bilmek isterim.

ÖZGEÇMİŞ

Kişisel Bilgiler

Adı, Soyadı Sadettin Volkan KOPAR

Doğum Tarihi ve Yeri 30.06.1980 - Ankara

Medeni hali Evli

Telefon 507 481 46 01

E-posta volkan.kopar@gmail.com

Eğitim Derecesi Okul/Program Mezuniyet yılı

Lise Ankara Yapı Meslek ve

İnşaat Teknik Lisesi

1998

Üniversite Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Yapı Öğretmenliği Bölümü

2003

Yüksek Lisans Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

2010

Doktora Gazi Üniversitesi Eğitim

Bilimleri Enstitüsü

2016

İş Deneyimi, Yıl Çalıştığı Yer Görev

2013- Türk Telekom Kreş ve Anaokulları

Benzer Belgeler