• Sonuç bulunamadı

Üniversite öğrencilerinin psikolojik sermaye, sınıf bağlılığı ve okula yabancılaĢma algıları arasındaki iliĢkilerin belirlenmesi amaçlanan bu çalıĢmada ortaya çıkan sonuçlar, alt problemlere göre aĢağıda verilmektedir.

5.1.1. Birinci Alt Probleme ĠliĢkin Sonuçlar

AraĢtırmanın birinci alt probleminde üniversite öğrencilerinin psikolojik sermaye, sınıf bağlılığı ve okula yabancılaĢma algılarının düzeyine bakılmıĢ ve sonuç olarak üniversite öğrencilerinin “yüksek” düzeyde psikolojik sermaye; “orta” düzeyde de sınıf bağlılığı ve okula yabancılaĢma algılarına sahip olduğu tespit edilmiĢtir. Buradan hareketle üniversite öğrencilerinin psikolojik sermaye algılarında kendilerini yeterli buldukları; orta düzeyde okula yabancılaĢma yaĢadıkları ve sınıf bağlılık algılarının da orta düzeyde olduğu söylenebilir.

5.1.2. Ġkinci Alt Probleme ĠliĢkin Sonuçlar

Üniversite öğrencilerinin psikolojik sermaye, sınıf bağlılığı ve okula yabancılaĢma algılarının; cinsiyet, fakülte, sınıf düzeyi, aile gelir düzeyi, aile ile birlikte yaĢama durumu değiĢkenleri açısından incelenmesinden elde edilen sonuçlar Ģunlardır:

5.1.2.1. Cinsiyet DeğiĢkenine ĠliĢkin Sonuçlar

Üniversite öğrencilerinin; psikolojik sermaye algılarının ve sınıf bağlılıklarının cinsiyet değiĢkenine göre anlamlı farklılık göstermediği, okula yabancılaĢma algılarının ise erkek öğrenci görüĢleri daha yüksek olmak üzere farklılaĢtığı sonucuna ulaĢılmıĢtır. Bu sonuçlar, cinsiyet değiĢkeninin üniversite öğrencilerinin psikolojik sermaye ve sınıf bağlılık algıları üzerinde fark oluĢturmadığını ama erkek öğrencilerin kadın öğrencilere göre daha fazla okula yabancılaĢma yaĢadıklarını göstermektedir.

5.1.2.2. Fakülte DeğiĢkenine ĠliĢkin Sonuçlar

Üniversite öğrencilerinin; psikolojik sermaye algılarının Spor Bilimleri Fakültesi ile Eczacılık Fakültesi arasında, Spor Bilimleri Fakültesi öğrenci görüĢleri lehine farklılaĢtığı sonucuna ulaĢılmıĢtır.

Sınıf bağlılıklarının; Ġlahiyat Fakültesi ile ĠĠBF, Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakülteleri öğrenci görüĢleri arasında Ġlahiyat Fakültesi öğrenci görüĢleri lehine farklılaĢtığı; ayrıca Spor Bilimleri Fakültesi öğrenci görüĢleri ile ĠĠBF, Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakülteleri öğrenci görüĢleri arasında Spor Bilimleri Fakültesi öğrenci görüĢleri lehine farklılaĢtığı; buna ek olarak Tıp Fakültesi öğrenci görüĢleri ile Mühendislik Fakültesi öğrenci görüĢleri arasında Tıp Fakültesi öğrenci görüĢleri lehine farklılaĢtığı bulunmuĢtur.

Okula yabancılaĢma algılarının; Ġlahiyat Fakültesi öğrenci görüĢleri ile Eğitim, Mühendislik, ĠĠBF, Tıp, GSTF ve Spor Bilimleri Fakülteleri öğrenci görüĢleri arasında Ġlahiyat Fakültesi öğrenci görüĢleri daha düĢük olmak üzere farklılaĢtığı; bununla birlikte Mühendislik Fakültesi öğrenci görüĢleri ile Eğitim, Fen-Edebiyat ve Hukuk

Fakülteleri öğrenci görüĢleri arasında Mühendislik Fakültesi öğrenci görüĢleri daha yüksek olmak üzere farklılık gösterdiği sonucuna ulaĢılmıĢtır.

Bu sonuçlar, Spor Bilimleri Fakültesindeki öğrencilerin psikolojik sermaye algılarının en yüksek olduğunu ve sınıf bağlılıklarının da güçlü olduğunu; Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin psikolojik sermayelerinin en düĢük olduğunu; Mühendislik Fakültesindeki öğrencilerin okula yabancılaĢmasının en fazla olduğunu ve sınıf bağlılıklarının en zayıf olduğunu; Ġlahiyat Fakültesindeki öğrencilerin sınıf bağlılıklarının en güçlü olduğunu ve okula yabancılaĢmasının en az olduğunu göstermektedir.

5.1.2.3. Sınıf Düzeyi DeğiĢkenine ĠliĢkin Sonuçlar

Üniversite öğrencilerinin; psikolojik sermayelerinin dördüncü ve birinci sınıf öğrencileri arasında, birinci sınıf öğrencileri lehine farklılaĢtığı, sınıf bağlılıklarının birinci sınıf ile ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri arasında birinci sınıf öğrencileri lehine farklılaĢtığı, okula yabancılaĢma algılarının birinci sınıf ile ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri arasında birinci sınıf öğrencileri daha düĢük olmak üzere farklılaĢtığı sonucuna ulaĢılmıĢtır.

Bu sonuçlar, alt sınıflardaki öğrencilerin, psikolojik sermaye algıları ve sınıf bağlılıkları noktasında kendilerini üst sınıftakilere kıyasla daha güçlü gördüklerini ve okula yabancılaĢma algılarının daha zayıf olduğunu göstermektedir. Yani üst sınıflara geçildikçe öğrencilerin psikolojik sermaye algıları ve sınıf bağlılıklarının azaldığı daha fazla okula yabancılaĢma yaĢandığı söylenebilir.

5.1.2.4. Aile Gelir Düzeyi DeğiĢkenine ĠliĢkin Sonuçlar

Üniversite öğrencilerinin; psikolojik sermaye algılarının yüksek gelirli öğrenci görüĢleri ile orta gelirli ve düĢük gelirli öğrenci görüĢleri arasında, yüksek gelirli öğrenci görüĢleri lehine farklılaĢtığı; okula yabancılaĢma algılarının düĢük gelirli öğrenci görüĢleri ile orta gelirli öğrenci görüĢleri arasında orta gelirli öğrenci görüĢleri daha fazla olmak üzere farklılaĢtığı; bununla birlikte gelir düzeyinin öğrencilerin sınıf

bağlılıkları üzerinde bir farklılık oluĢturmadığı sonucuna ulaĢılmıĢtır. Bu sonuçlar gelir düzeyi yüksek olan öğrencilerin psikolojik sermaye algılarının daha yüksek olduğunu ve gelir düzeyi orta olan öğrencilerin okula yabancılaĢmalarının daha fazla olduğunu göstermektedir.

5.1.2.5. Aileyle Birlikte YaĢama Durumu DeğiĢkenine ĠliĢkin Sonuçlar

Üniversite öğrencilerinin; aileyle birlikte yaĢama durumunun psikolojik sermaye algılarında ve sınıf bağlılıklarında bir farklılık oluĢturmadığı görülürken; aileden ayrı yaĢayan öğrencilerin okula yabancılaĢma algılarının aileyle birlikte yaĢayan öğrencilerin algılarına kıyasla daha yüksek olduğu bulunmuĢtur. Bu sonuçlar aileden ayrı yaĢayan öğrencilerin aileyle birlikte yaĢayan öğrencilere kıyasla daha yüksek düzeyde okula yabancılaĢma yaĢadıklarını göstermektedir.

5.1.3. Üçüncü Alt Probleme ĠliĢkin Sonuçlar

AraĢtırmanın üçüncü alt probleminde üniversite öğrencilerinin psikolojik sermaye, sınıf bağlılığı ve okula yabancılaĢma algıları arasındaki iliĢki incelenmiĢ ve sınıf bağlılığının aracılık rolüne bakılmıĢtır. Sonuç olarak; öğrencilerin psikolojik sermaye algıları ile okula yabancılaĢma algıları arasında negatif yönlü; öğrencilerin sınıf bağlılıkları ile okula yabancılaĢma algıları arasında negatif yönlü; öğrencilerin psikolojik sermaye algıları ile sınıf bağlılıkları arasında ise pozitif yönlü anlamlı iliĢkiler belirlenmiĢtir. ÇalıĢmada ayrıca sınıf bağlılığının, psikolojik sermaye ve okula yabancılaĢma arasındaki iliĢkide kısmi aracılık rolüne sahip olduğu tespit edilmiĢtir. Bu sonuçtan hareketle, psikolojik sermayenin hem doğrudan hem de sınıf bağlılığı aracılığıyla dolaylı yoldan okula yabancılaĢma algılarını etkilediği sonucu elde edilmiĢtir. Psikolojik sermaye ve sınıf bağlılığı değiĢkenlerinin birlikte okula yabancılaĢma değiĢkenindeki varyansın yaklaĢık %14‟ünü açıkladıkları belirlenmiĢtir. Öğrencilerin psikolojik sermaye algılarını artırmak ve okula yabancılaĢma algılarını azaltmak için sınıf bağlılıklarının önemli olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır. AĢikâr olduğunu gördüğümüz bir değiĢkenin diğer değiĢken üzerindeki etkisinin bir baĢka aracı değiĢken

tarafından da sağlandığı keĢfedilmiĢ böylelikle görünürdeki iliĢki dinamiklerinin ötesinde bir durum keĢfedilmiĢ olmaktadır.