• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM V. SONUÇ VE ÖNERĠLER

5.1. Sonuç

Bu bölümde araĢtırmaya katılan öğrencilerin ve öğretmenlerin kiĢisel özelliklerine, araĢtırmanın problem cümlesine ve alt problemlerine dayalı olarak elde edilen bulgulara iliĢkin yorumlara yer verilmiĢ ve sonuçlara dayalı olarak önerilerde bulunulmuĢtur. Ġncelemesi yapılan 12. Sınıf ÇağdaĢ Türk ve Dünya Tarihi ders kitabının kapsamında AB imajını tespit etmek için öğretmen ve öğrencilerin görüĢleri alınıp değerlendirilmiĢtir. ÇağdaĢ Türk ve Dünya Tarihi ders kitabının kapsamında AB imajının belirlenmesi açısından çalıĢma önem arz edip önemli sonuçlara ulaĢmamızı sağlamıĢtır.

5.1.1. Öğrenci Anketinden Elde Edilen Sonuçların Değerlendirilmesi

Yapılan araĢtırma kapsamında Giresun ili ve Bulancak ilçesinde ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 255 adet 12. sınıf öğrencisine ulaĢılmıĢ ve bu öğrencilere anket uygulanmıĢtır. Öğrencilerin çoktan seçmeli anket sorularına verdikleri cevapları değerlendirdiğimizde;

Türkiye „nin AB‟ye üye olup-olamayacağı konusunda kararsız oldukları, Türkiye „nin AB‟ye ülkemizin ekonomik durumunu daha iyi hale getirmek için üye olmak istediğini düĢündüklerini görüyoruz, dolayısıyla öğrencilerin ülkenin ekonomik durumunun iyi olmadığını düĢündüklerini görüyoruz. Bununla beraber Türkiye „nin AB‟ye üye olmasını istediklerini belirtmiĢlerdir.

Öğrencilerin tarih derslerinde AB ile ilgili konu ve tartıĢmalara tarih öğretmenleri tarafından bazen yer verildiğini söylediklerini görüyoruz. ÇağdaĢ Türk ve Dünya Tarihi ders kitabında Avrupa birliği ile ilgili orta seviyede bilgi verildiğini düĢünüyorlar.

102

AraĢtırmamıza katılan öğrenciler AB konusunda okullarda ayrıca bir ders olması konusunda kararsız olduklarını belirtmiĢlerdir. Avrupa birliği ile ilgili bilgileri daha çok televizyon vasıtasıyla edindiklerini belirtmiĢlerdir.

5.1.2. Öğrencilerin Açık Uçlu Sorulara Verdikleri Cevapların Değerlendirilmesi

“Avrupa Birliği denildiğinde aklınıza gelen ilk üç Ģey nedir?” sorusunun ÇağdaĢ Türk ve Dünya Tarihi dersini alan 12.sınıf öğrencilerinin olumlu ve olumsuz imajlar barındırdığını fakat çoğunlukla olumlu imajların mevcut olduğu görüyoruz. Bu içerik analizinden ortaya çıkan temaların ise daha çok iyi yaĢam Ģartları, eğitim,ekonomi ve siyaset üzerine yoğunlaĢtığını söyleyebiliriz.

“Avrupa Birliğini …… benzetiyorum; Çünkü ………” sorusu için ÇağdaĢ Türk ve Dünya Tarihi dersini alan 12.sınıf öğrencilerinin daha çok değiĢme,yenilik ve siyaset konularında imajlarının mevcut olduğunu görüyoruz.

“Avrupa Birliği üyeliğini destekleme veya Avrupa Birliği üyeliğine karĢı çıkma nedenlerinizi yazabilir misiniz? “sorusunda AB üyeliğini destekleyen ÇağdaĢ Türk ve Dünya Tarihi dersini alan 12.sınıf öğrencilerinin bunu daha iyi yaĢam Ģartlarına, eğitim alanı ve ekonomik alanlarda geliĢmeye ve vizesiz seyahat isteklerine dayandırdıklarını ; desteklemeyen öğrencilerin ise Türkiye„nin AB‟ye üye olması durumunda bağımsızlığının tehlikeye gireceğini düĢündüklerini ve AB‟yi zararlı bir birlik olarak gördüklerini ve vatandaĢ olarak ülkelerini sevdiklerini ve üyelik süreci konusunda kaygılarını belirttikleri görülüyor.

“Avrupa Birliği‟ne üye olan ülkelerden birinde yaĢamak veya eğitim almak ister miydiniz?

“ sorusuna ÇağdaĢ Türk ve Dünya Tarihi dersini alan 12.sınıf öğrencilerinin çoğunlukla

evet dedikleri ve bunu daha iyi bir eğitim almak, ĠĢ imkanın daha çok olması, ekonomisinin güçlü olması, serbest dolaĢım hakkı olması gibi nedenlere dayandırdıkları görülmekte olup, hayır cevabını veren öğrencilerin ise Türkiye‟deki eğitim olanaklarının yeterli olduğunu, eğer AB‟ye ülkemiz üye olursa kültürel farklılıktan dolayı kendilerini değiĢtireceklerini düĢündüklerini belirtmiĢler ve Türkiye „nin yaĢam standartlarının Ģu anda daha iyi olduğunu ; bu sebeplerden dolayı AB‟ye üye olan ülkelerden birinde yaĢamak veya eğitim almak istemediklerini belirtmiĢlerdir.

103

5.1.3. Öğretmen Açık Uçlu Sorulara Verdikleri Cevapların Değerlendirilmesi

AraĢtırmamızda öğretmenlerin çoktan seçmeli anket sorularına verdikleri cevapları değerlendirdiğimizde;

Türkiye„nin AB‟ye üye olmama ihtimalinin yüksek olduğunu düĢündüklerini, Türkiye „nin AB‟ye vatandaĢlarımıza daha iyi yaĢam Ģartları sağlamak için üye olmak istediğini belirtmiĢlerdir. Öğretmenlerin Türkiye „nin AB‟ye üye olmasını istedikleri görülmektedir.

Öğretmenler Avrupa birliği ile ilgili konuların, tarih dersi öğretim programında ve ders kitaplarında yer almasını istedikleri görülmektedir,bununla beraber 9.,10. ve 11. sınıf tarih derslerinde müfredatta olmadığı halde öğrencilere derste AB hakkında bazen bilgi verdiklerini belirtmiĢlerdir.

ÇağdaĢ Türk ve Dünya Tarihi ders kitabında AB ile ilgili orta seviyede bilgi verildiğini düĢünen öğretmenler; tarih dersi öğretim programı ve ders kitapları AB‟ye uyumu kolaylaĢtıracak Ģekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini söylemiĢlerdir.

Öğretmenler ortaöğretim kurumlarında AB konusunda ayrıca bir ders olması gerektiğini belirtirken, AB ile ilgili bilgileri daha çok internetten edindiklerini söylemiĢlerdir.

5.1.4. Öğretmenlerin Açık Uçlu Sorulara Verdikleri Cevapların Değerlendirilmesi

“Avrupa Birliği denildiğinde aklınıza gelen ilk üç Ģey nedir?” sorusunun tarih öğretmenlerinde olumlu ve olumsuz imajlar barındırdığını fakat çoğunlukla olumlu imajların mevcut olduğu görüyoruz. Bu içerik analizinden ortaya çıkan temaların ise daha çok ekonomi, siyaset ve yaĢam Ģartları üzerine yoğunlaĢtığını söyleyebiliriz.

“Avrupa Birliğini … benzetiyorum; Çünkü…” sorusu için tarih öğretmenlerinde ekonomik,dini ve kültürel açılardan imajların mevcut olduğunu görüyoruz.

“Avrupa Birliği üyeliğini destekleme veya Avrupa Birliği üyeliğine karĢı çıkma nedenlerinizi yazabilir misiniz? “sorusunda AB üyeliğini destekleyen tarih öğretmenlerinin bunu daha iyi ekonomi, yaĢam Ģartları ve demokrasi isteklerine dayandırdıklarını, desteklemeyen tarih öğretmenlerinin ise ekonomik açıdan Türkiye‟nin iyi durumda olduğunu düĢündüklerini ve bir takım siyasi kaygılarının olduğunu belirttikleri görülüyor.

104

“Avrupa Birliği‟ne üye olan ülkelerden birinde yaĢamak veya eğitim almak ister miydiniz?

“ sorusuna evet diyen tarih öğretmenlerinin bunu daha demokratik bir ortam olması,

ekonomisinin daha iyi olması, eğitim seviyesinin daha yüksek olması, serbest dolaĢım hakkı olması gibi nedenlere dayandırdıkları görülmekte olup, hayır diyen tarih öğretmenlerinin ise Türkiye‟deki yaĢam standartlarının Ģu anda daha iyi olduğunu düĢündükleri görülmektedir.

Benzer Belgeler